Iată-i! Cei 14…

14 candidaţi au intrat în cursa pentru Cotroceni, două femei candidând pentru funcţia supremă în stat. Aproape o treime dintre candidaţi reprezintă politicieni care şi-au mai încercat norocul şi în alte alegeri prezidenţiale. Cele mai multe încercări de a ajunge preşedinte le consemnează Corneliu Vadim Tudor – a cincea candidatură consecutivă. Iată-i pe cei 14 candidaţii la alegerile prezidenţiale din 2014, în ordine alfabetică:

Mirel Mircea Amariței – Partidul Prodemo

Se cunosc puţine lucruri despre Mirel Mircea Amariței, liderul partidului Prodemo. El se regăsește printre urmăriţii penal în dosarul privind insolvenţă Realitatea Media. Partidul Prodemo a fost înfiinţat în anul 2012, de către fostul lider PSD Arad Marius Lazăr, care anterior fusese exclus de Victor Ponta (în martie 2011).

William Brânză – Partidul Ecologist Român

Fost deputat PDL în două legislaturi, şi-a anunţat recent demisia din formaţiunea democrat-liberală. Brânză a fost deputat de diaspora în perioada 2008-2012. Are 42 de ani.

Dan Diaconescu – Partidul Poporului Dan Diaconescu

Fondatorul PP-DD a mai candidat o singură dată pentru o funcţie politică – în decembrie 2012, când a fost învins de preşedintele PSD Victor Ponta într-un colegiu de Camera Deputaţilor din judeţul Gorj. Numele său este legat de acuzaţii de şantaj, arestări, postul de televiziune OTV şi scandalul privatizării Oltchim. Are 46 de ani.

Gheorghe Funar – independent

Fostul primar al Clujului în perioada 1992-2004 a mai candidat de două ori la alegerile prezidenţiale. În anul 1992 a luat 10,8 la sută, candidând din partea Partidului Unităţii Naţiunii Române, dar a ieşit pe locul trei, iar în 1996 a luat doar 3,2 la sută, ieşind pe locul șase, după ce a candidat din partea aceleiaşi formaţiuni. A fost senator PRM în perioada 2004-2008, iar între 2008 şi 2013 a fost secretar general al partidului, după care a devenit preşedinte, într-o mişcare controversată. Are 65 de ani.

Klaus Iohannis – Alianţa Creştin Liberală

Preşedintele PNL a fost al doilea înscris pe listele BEC. Primar al Sibiului din anul 2000, el este candidatul Alianţei Creştin Liberale, din care face parte şi PDL, care a fuzionat cu Forţa Civică. Este preşedinte al PNL de la sfârşitul lunii iunie, intrând în partid în luna februarie 2013. În anul 2009 a fost propus de liberali pentru funcţia de premier. Are 55 de ani.

Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România

Deputat din anul 2000, este preşedinte al formaţiunii din anul 2011. A candidat şi la alegerile prezidenţiale din 2009, când a obţinut 3,83 la sută din voturi, fiind pe locul cinci. Este ministru al Culturii din luna martie, deşi îşi anunţase demisia în urmă cu două luni. A mai ocupat acest portofoliu şi în perioada 2009-2012, în mandatele premierilor Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu. Are 47 de ani.

Monica Macovei – independent

Europarlamentarul a fost al treilea candidat înscris la BEC. Monica Macovei a demisionat din PDL la începutul lunii septembrie şi candidează ca independent. Fost ministru al Justiţiei în perioada decembrie 2004 – aprilie 2007, în timpul mandatului de premier al lui Călin Popescu Tăriceanu, Macovei nu a fost niciodată membru al Parlamentului României, fiind eurodeputat din anul 2009, şi a candidat fără succes la şefia PDL în luna martie 2013. Are 55 de ani.

Teodor Meleşcanu – independent

Teodor Meleşcanu a demisionat de la şefia Serviciului de Informaţii Externe cu doar o zi înainte de a-şi depune candidatura. El a spus că este candidat independent susţinut de reprezentanţi ai societăţii civile. A fost ministrul Afacerilor Externe în Guvernul Văcăroiu, ministrul Apărării în perioada lui Călin Popescu Tăriceanu şi interimar la Justiţie în mandatul aceluiaşi premier. Fost membru al PSDR, până în anul 1997, a făcut parte din PNL în perioada 2001-2012, fiind senator în perioada 2004-2012, dar şi în legislatura 1996-2000. A candidat la prezidenţiale şi în anul 2000, din partea Alianţei pentru România, când a primit sub doi la sută din voturi. Are 73 de ani, fiind cel mai vârstnic candidat la prezidenţiale.

Victor Ponta – Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC

Prim-ministrul a fost primul care şi-a depus candidatura pentru prezidenţiale. Preşedintele PSD este în fruntea Guvernului de aproape doi ani şi jumătate, fiind totodată deputat din anul 2004. A fost ministru pentru Relaţia cu Parlamentul în mandatul de premier al lui Emil Boc şi a fost ales în fruntea PSD în luna februarie 2010, după eşecul lui Mircea Geoană la prezidenţialele din 2009. A fost desemnat candidat al PSD în ultimele luni, după ce mult timp partidul l-a susţinut pentru această funcţie pe fostul preşedinte PNL Crin Antonescu, până la ruperea USL, în luna februarie. Are 42 de ani.

Constantin Rotaru – Partidul Alianţa Socialistă

Constantin Rotaru a candidat şi la alegerile prezidenţiale din 2009, din partea aceleiaşi formaţiuni, când a obţinut 0,45 la sută din voturi. A fost deputat de Vâlcea în legislatura 1992-1996, din partea Partidului Socialist al Muncii. Are 59 de ani.

Zsolt Szilagyi – Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania

Şeful de cabinet al lui Laszlo Tokes şi-a depus candidatura pentru Preşedinţia României din partea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT). A fost deputat UDMR în perioada 1990-2004, iar din 2007 a plecat la Bruxelles, ca şef de cabinet al eurodeputatului Laszlo Tokes. A candidat la alegerile europarlamentare din anul 2009, aflându-se pe locul patru al listei UDMR, primul neeligibil. Ulterior a fost membru fondator al PPMT, înfiinţat în anul 2011. Are 46 de ani.

Călin Popescu Tăriceanu – independent

Fost premier PNL din perioada 2004-2008, șeful Senatului şi-a dat demisia din PNL după ruperea USL, iar apoi şi-a înfiinţat propriul partid, Partidul Liberal Reformator (PLR), care însă nu a primit undă verde de la tribunal, aşa că va candida că independent. A fost preşedinte al PNL în perioada 2004-2009, iar în mandatul de premier al lui Victor Ciorbea a fost ministrul al Industriei şi Comerţului. Are 62 de ani.

Corneliu Vadim Tudor – Partidul România Mare

Preşedintele PRM candidează pentru a cincea oară consecutiv la alegerile prezidenţiale. Cea mai bună clasare a sa în cursa pentru Cotroceni a fost în anul 2000, când a intrat în turul doi alături de Ion Iliescu. El îl depăşeşte astfel pe fostul preşedinte al României în ce priveşte numărul de candidaturi. Corneliu Vadim Tudor a fondat PRM în iunie 1991 și a avut patru mandate consecutive de senator, între anii 1992 şi 2008, fiind secretar al Senatului în 1995 şi vicepreşedinte în 2008. Ulterior, în luna iunie 2009, a devenit europarlamentar pe lista PRM, după ce a candidat pentru un nou mandat de senator, fără succes însă, în luna noiembrie 2008. Tot fără succes a candidat şi la europarlamentarele din 2014. Are 64 de ani.

Elena Udrea – Partidul Mişcarea Populară

Preşedintele PMP este candidatul susţinut de Traian Băsescu. Fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului în perioada 2009 – 2012, în timpul mandatului de premier al lui Emil Boc şi deputat din anul 2008, Elena Udrea a demisionat din PDL în februarie a.c., fiind aleasă preşedinte al PMP în iunie şi desemnată candidat la prezidenţiale în august. Ea l-a înlocuit astfel pe candidatul iniţial, Cristian Diaconescu, care a demisionat din partid. În perioada 2002-2005 a făcut parte din PNL. Are 40 de ani, fiind cel mai tânăr candidat la prezidenţiale.

Ioan Ghișe nu şi-a depus cererea la BEC, nereușind să strângă cele 200 000 de semnături necesare. (FP)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*