Hunor, când o să respecți legea?!

La data de 1 august curent, când președintele UDMR își anunțase o primă dorință de separare – cea de Ministerul Culturii pe care îl conducea, mi-am permis să-i scriu despre o situație pe care o lăsa nerezolvată: Nu dăduse curs Legii 290/2013 care îl obliga să elaboreze normele de aplicare ale altei legi: cea care instituia Ziua Limbii Române la 31 august. Fapt pentru care și anul acesta, SĂRBĂTOAREA UNITĂȚII NOSTRE PRIN LIMBĂ, urma, cum s-a și întâmplat, să fie celebrată de toți cei cu simțire patriotică, în afara instituțiilor culturale pe care Guvernul le lasă în grija miniștrilor UDMR.

Dar iată că o situație neprevăzută a făcut ca domnul Kelemen Hunor să nu plece din fruntea Ministerului Culturii, conducându-l în continuare, dar tot fără a elabora normele de aplicare prin care, la data de 31 august situația s-ar fi normalizat, iar această sărbătoare de importanță națională pentru toți românii s-ar fi desfășurat la amploarea pe care o presupune.

Acum, la 50 de zile de când încă mai este Ministru al Culturii fără să poată spune că nu i-a fost sesizată respectiva obligație legislativă, președintele UDMR vine cu o altă declarație separatistă: Nu cea de Ministerul Culturii unde, fără să se mai separe, a continuat să nu-și îndeplinească obligația legală pe care am avut onoarea să i-o amintesc, ci una unde, în 97 de capitole, prezintă statutul unei regiuni separate pe care o descrie ca: „o regiune autonomă în care cetățenii vor fi egali„, ca și cum ar ști domnia sa ceva cum că în restul țării nu prea suntem. Sau că nu prea e evidentă această egalitate de vreme ce, nici măcar  normele de aplicare ale unei Legi cum e cea pomenită, nu au ajuns să o prevadă.

Fapt pentru care m-am gândit că luarea la cunoștință a obligației sale privind Legea respectivă are măcar vreun ecou în documentul despre prezumptiva autonomie care se vede că l-a preocupat într-atâta încât n-a mai dat atenție altor obligații. Am studiat cele 97 de capitole ale statutului de autonomie propus de domnia sa, am văzut cum a inventariat cu grijă patrimoniul pe care vrea să pună stăpânire, am remarcat chiar și faptul că vrea să facă jumi-juma cu încasările Loteriei Române și să-și transfere justiția unei Curți de Apel în ogradă proprie; dar, despre ce i-am scris eu, nu suflă nici aici vreo vorbă.

Și, zău, tare aș fi vrut să-mi dau seama cum prevede un asemenea document despre care tot dumnealui pretinde că nu e separatist, modul în care, într-o asemenea regiune autonomă din corpul României, va fi sărbătorită an de an Ziua Limbii Române.

Dacă n-a avut timp să gândească ce norme de aplicare dă Legii în toată țara, măcar pentru o asemenea regiune pe care o are la inimă, ar fi putut s-o facă!

Spre cinstea Guvernului din care face parte;  ba, chiar am impresia că încă îl viceprezidează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*