Cât mai răbdăm abuzurile în numele „reconcilierii”? Consiliul Local Târgu Mureș a decis, ILEGAL, desființarea unui liceu românesc vechi de 65 de ani și înființarea unui liceu maghiar!

Consiliul Local al municipiului Târgu Mureș a hotărât, la propunerea primarului Dorin Florea, desființarea Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși”, cu predare în limba română, și înființarea Liceului Teologic Romano Catolic, cu predare exclusiv în limba maghiară.

Hotărârea adoptată pe 16 septembrie a.c., cu votul consilierilor PDL, PNL și UDMR (și a unui consilier local PSD), stabilește faptul că în anul școlar 2014-2015 Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” va funcționa ca structură în cadrul Liceului Tehnologic ”Ion Vlasiu”, pierzându-și astfel personalitatea juridică. Argumentul invocat de consilierii locali a fost acela că Liceul ”Constantin Brâncuși” are un efectiv de doar 200 de elevi, în timp ce Legea nr. 1/2011 a educației naționale nu permite funcționarea unei unități de învățământ cu un efectiv mai mic de 300 de elevi.

Cu toate acestea, consilierii locali din Târgu Mureș au decis înființarea Liceului Teologic Romano Catolic, o unitate de învățământ cu predare exclusiv în limba maghiară, în condițiile în care nimeni nu știe care este efectivul de elevi al acestei unități școlare. Mai mult chiar, Liceul Teologic Romano Catolic nu are încă personalitate juridică, cont bancar și sigiliu, elemente fără de care o unitate de învățământ nu poate exista. Consilierii locali ai PDL, PNL și UDMR au ignorat și faptul că Liceul Teologic Romano Catolic nu poate fi înființat de o autoritate publică locală ci prin Ordin al Ministrului Educației.

Hotărârea adoptată de consilieri este ilegală având în vedere prevederile art. 61 alin. 5 din Legea nr. 1/2011 a educației naționale potrivit căruia ”Reteaua scolara a unitatilor de invatamant se da publicității la începutul fiecarui an, pentru anul scolar urmator. Cifra de scolarizare pentru invatamantul de stat se aproba prin hotarare a Guvernului, cu cel putin șase luni inainte de inceperea anului scolar”. Așadar, Consiliul Local Târgu Mureș nu putea, legal, să modifice rețeaua școlară locală pentru anul școlar 2014-2015 în data de 16 septembrie 2014, adică după începerea anului școlar ce a avut loc în data de 15 septembrie 2014.

De altfel, primarul Dorin Florea invocă chiar și ordinul Ministrului Educației nr. 5454/2013. Potrivit art. 24 din acest ordin, termenul limită până la care autoritățile publice locale erau obligate să comunice Ministerului Educației Naționale rețeaua școlară locală pentru anul școlar 2014-2015 era data de 9 decembrie 2013. Cu toate acestea, ordinul Ministrului Educației Naționale a fost igorat complet ignorat de primar și consilierii care au decis modificarea rețelei școlare locale după începerea anului școlar.

Nu pot decât să sper că această ilegalitate va fi oprită de prefectul Vasile-Liviu Oprea. În 2013, cu largul concurs al aceluiași primar și consilieri locali, a fost desființat și Liceul de Chimie ”Emil Dandea”

One Response to Cât mai răbdăm abuzurile în numele „reconcilierii”? Consiliul Local Târgu Mureș a decis, ILEGAL, desființarea unui liceu românesc vechi de 65 de ani și înființarea unui liceu maghiar!

    Faci un comentariu sau dai un răspuns?

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *