Revista presei maghiare din România (2)

Târgu Secuiesc/Drapelele secuieşti au fost îndepărtate

Drapele secuieşti arborate în 19 iunie de către membrii Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM), au fluturat timp de 25 de zile în Piaţa Gabor Aron din Târgu Secuiesc. In noaptea de duminică, autori necunoscuţi au îndepărtat simbolurile secuieşti. Duminică la orele 20:00 – până când tinerii din cadrul HVIM au stat de pază -, drapele erau încă la locul lor. De câteva zile a expirat şi ultimatumul dat reprezentanţilor HVIM de către primar.

Toth Balint, purtătorul de cuvânt din Transilvania al HVIM, ne-a precizat ieri: este foarte probabil ca drapelele să fi fost îndepărtate de angajaţii primăriei, la solicitarea conducerii oraşului. Purtătorul de cuvânt le solicită locatarilor din piaţa centrală să dezvăluie, chiar fără precizarea numelui – dacă au văzut cele întâmplate -, cine şi când a îndepărtat drapelele. Reprezentanţii HVIM au arborat drapelele secuieşti în plină zi, dând dovadă de curaj, în schimb conducerea oraşului le-a îndepărtat sub vălul nopţii. Probabil că şi acestea – la fel ca lampioanele EMI- au deranjat traficul aerian de deasupra pieţei centrale – a spus pe un ton reprobator Toth Balint. Până acum a fost vorba doar de încăierare – a subliniat purtătorul de cuvânt -, însă dacă vor război, război va fi, iar drapelele vor fi rearborate zilele acestea pe locul lor iniţial. Peter Janos, vicepreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), a subliniat: nu sunt de acord cu îndepărtarea drapelelor secuieşti, CNS nu doreşte să recurgă la violenţă, însă atrag atenţia opiniei publice asupra faptului că utilizarea simbolurilor secuieşti nu este interzisă de nicio lege, avem dreptul să ne folosim liber simbolurile. Ar fi timpul să se pună punct întreg scandalului stârnit pe marginea drapelelor – a spus vicepreşedintele CNS -, pentru că există şi lucruri mult mai importante în viaţa oraşului. Primarul Bokor Tibor ne-a precizat: nu în noaptea de duminică, ci luni dimineaţă au fost îndepărtate – la solicitarea sa – cele două drapele secuieşti de către angajaţii primăriei, dat fiind faptul că termenul stabilit de prefectură a expirat. (Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7244 din 15.07.2014, autor Iochom Istvan)

Critici pentru UDMR/Cei din PPMT sunt nemulţumiţi

Europarlamentarul Fidesz, Tokes Laszlo, a criticat dur formaţiunea UDMR, atât din cauza rămânerii la guvernare cât şi pentru nominalizarea senatoarei Biro Rozalia la funcţia de vicepremier. Protectorul PPMT a făcut ieri public un comunicat prin care îşi formulează obiecţiile în calitate de membru fondator al UDMR şi de fost preşedinte de onoare a formaţiunii, menţionând şi pactul de la Neptun din anul 1993. Toro T. Tibor, preşedintele PPMT, a calificat laşitatea lui Kelemen Hunor, care nu a avut curajul să scoată UDMR de la guvernarea antimaghiară. Tot ca o decizie greşită, ba chiar situaţie aberantă, susţine că nominalizarea lui Biro Rozalia pentru funcţia de ministru al culturii este de-a dreptul revoltătoare, aceasta fiind şi o personalitate controversată, care nu va putea deveni mândria comunităţii maghiare. Toro susţine că este important pentru comunitatea maghiară să nominalizeze un candidat propriu la alegerile prezidenţiale din România, care va da glas aşteptării acestei comunităţi, şi a promis că în cazul în care candidatul îşi va asuma reprezentarea acestor aşteptări, se va putea baza şi pe sprijinul PPMT, indiferent despre cine este vorba şi din care partid face parte persoana respectivă.

In opinia lui Toro este nevoie de un candidat maghiar nu pentru ca reprezentantul de interese să aibă posibilitatea de a purta negocieri dubioase cu partidele care au rămas în competiţie pentru acordarea voturile obţinute în prima tură, ci pentru ca să prezinte opiniei publice româneşti aşteptările comunităţii maghiare. Forma de stat unitar şi omogen nu va aduce un viitor pentru maghiarimea din România. Ceea ce este acceptabil pentru noi este un stat federal, instituţionalizarea regionalismului asimetric, sistemul de autonomii -a declarat preşedintele PPMT. (Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7248 din 19.07.2014, autor Demeter J.Ildiko)

Universitatea liberă revine pentru o zi în locaţia iniţială

În perioada 22-27 iulie are loc a XXV-a ediţie a Universităţii Libere de Vară şi Taberei Studenţeşti de la Balvanyos. Universitatea de vară poate fi locul dialogului şi al ideilor stabile. Ea a debutat în 1900 din considerentul că solidaritatea dintre popoare îşi poate avea locul în Europa – a spus Szilagyi Zsolt.

– Noi, maghiarii, trebuie să oferim un răspuns european la o întrebare care ne bântuie de 90 de ani. Avem sentimentul că tot procesul acestei tabere a contribuit şi el la asta, deoarece faptul că politicieni din Ungaria au venit în vizită în Transilvania şi că am putut discuta cu prietenii noştri din Ucraina Subcarpatică, Voivodina şi Slovacia despre cum arată realitatea românească, maghiară, slovacă şi sârbă, a putut contribui la reuşita noastră din ce în ce mai mare – a spus vicepreşedintele PPMT.

Tusvanyos are un rol important în transformarea, azi, a maghiarimii de peste hotare şi a obligaţiei naţionale într-un sinonim – a spus Nemeth Zsolt, preşedintele comisiei cu probleme externe din cadrul Parlamentului. A adăugat că în ultimii ani, relaţia dintre comunităţile maghiare de peste hotare şi cele din ţara-mamă a devenit una extrem de intensivă. In opinia sa, sloganul universităţii libere poartă în sine trei dimensiuni şi jumătate:

– Una este geopolitică şi merge înapoi până la momentul schimbării de regim: Tusvanyos are 25 de ani, schimbarea de regim are 25 de ani. A doua este dimensiunea central-europeană. Aici, în Europa Centrală, secolul al XX-lea a lăsat nesoluţionate extrem de multe conflicte. A treia este cea de politică naţională – comunităţile maghiare de peste hotare parcurg calea anevoioasă a egalităţii în drepturi. Iar dimensiunea a treia şi jumătate este reprezentată de relaţia dintre generaţiile FIDESZ şi Tusvanyos. (Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 139 din 22.07.2014)

Procesul de la Luxembourg, intentat de CNS/Comisia Europeană obiectează publicitatea

Comisia Europeană (CE) i-a somat pe Izsak Balazs, preşedintele CNS şi Dabis Attila, secretar cu probleme externe al CNS, să înlăture de pe site-urile lor – în maxim trei zile – documentele legate de procesul formaţiunii, aflat pe rol la Curtea de la Luxembourg – a informat ieri liderul CNS. CE i-a somat pe reclamanţii din procesul intentat împotriva organismului în instanţa luxemburgheză să aibă în vedere ca cererea de întâmpinare a CNS, respectiv cererea reconvenţională a CE să nu fie accesibile pentru publicul larg.

Izsak Balazs a calificat somaţia drept un ultimatum şi, invocând carta europeană a drepturilor fundamentale, a precizat: nu vor şterge niciun document de pe site-ul iniţiativei cetăţeneşti (http://www.nemzetiregiok.eu/) şi îi solicită CE să respecte prevederile cartei. Preşedintele CNS a citat din articolul nr.11 din carta drepturilor fundamentale, potrivit căruia toţi trebuie să beneficieze de libertatea de opinie. Acest drept include formularea liberă a opiniilor, respectiv libertatea cunoaşterii şi comunicării informaţiilor şi a ideilor, fără intervenţia vreunei autorităţi. După părerea lui Izsak, este clar că CE nu are nicio bază juridică să-i interzică publicarea documentului formulat de comisie. Preşedintele CNS susţine că CE nu poate să aibă obiecţii nici în ceea ce priveşte darea publicităţii a cererii sale reconvenţionale. Partea cu care noi ne aflăm în proces, îşi desfăşoară activitatea datorită încrederii şi impozitelor noastre, motiv pentru care fiecare pas al acesteia trebuie să devină public – a precizat liderul CNS. Acesta a mai adăugat: cererea reconvenţională a CE i-a fost transmisă de instanţă şi nu i s-a semnalat că documentul ar fi unul confidenţial sau secret. (Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7250 din 22.07.2014)

Baraolt: un da în favoarea autonomiei

În cadrul şedinţei de ieri, consiliul local din Baraolt a răspuns afirmativ la apelul lansat de CNS în problema autonomiei. Proiectul de hotărâre a fost sprijinit de toate cele trei fracţiuni de partid. Consilierul PCM Szilagyi Sandor, care a iniţiat adoptarea hotărârii, le-a cerut colegilor săi să nu dea importanţă apartenenţei sale la formaţiunea PCM: realizarea autodeterminării înseamnă mai mult decât politica de partid, iar în probleme care servesc protejarea minorităţilor şi care stopează contopirea forţată a naţiunii, trebuie să se acţioneze unitar. După cum a spus, cu siguranţă cunoaşte toată lumea opinia guvernatorului (n.r. – referire la prefectul Marius Popică) peste care însă trebuie să se treacă cu vederea: exprimarea liberă a opiniei noastre nu poate fi restricţionată de sus. In opinia colegului de partid al lui Szilagyi, Nagy Istvan, Baraoltul trebuie să accepte apelul lansat de CNS – conform spuselor sale, nu comandantul de navă este conducătorul nostru, ci poporul secuiesc. Nagy ne-a amintit că, în anul 2006, puterea a dispus înlăturarea inscripţiei montate pe faţada primăriei cu denumirea Varoshaza, iar mai apoi, în anul 2010, a dispus şi înlăturarea drapelului secuiesc, deşi existenţa acestora ar fi fost justificată într-un oraş în care 95 la sută din locuitori sunt de etnie maghiară. Preşedintele CNS scaunul Brăduţ-Micloşoara, Szabo Miklos, a atras atenţia asupra capcanelor care se ascund în proiectele de regionalizare urgentate de guvernele din anii precedenţi şi care vizează contopirea maghiarilor de pe Pământul Secuiesc. Preotul reformat Krizbai Imre a apreciat consensul consilierilor care aparţin diferitelor formaţiuni politice în privinţa conţinutului proiectului de hotărâre, după care a atras atenţia asupra faptului că statutul de autonomie a Pământului Secuiesc ar trebui finalizat în forma cea mai convenabilă pentru naţiunea noastră, având la bază documentul elaborat de Csapo Jozsef. Consilierul UDMR Pal Szilagyi Zoltan a declarat că este posibil să nu procedeze corect în toate problemele, însă vor susţine iniţiativa. (Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7250 din 22.07.2014, autor Hecser Laszlo)

S-a deschis Republica Tusvanyos

Republica Tusvanyos şi-a deschis porţile, parlamentul ei s-a întrunit din nou. Membri ai acesteia sunt toţi cei care au trecut pe aici în ultimii 25 de ani, care au inspirat spiritualitatea ei , excepţie făcând doar cei care vin aici nu cu intenţii bune, ci ca urechi de serviciu – a formulat Toro T. Tibor, unul din fondatorii taberei, cu ocazia deschiderii oficiale de ieri a manifestării. Această tabără este mai veche decât multe din statele din Europa Centrală şi de Est, a funcţionat deja în momentul formării istoriei noastre contemporane, fiind înfiinţată de oameni care au fost capabili să-şi depăşească interesele personale – a afirmat Demeter Szilard, reprezentant al Fundaţiei Szazadveg, care a fost timp de câţiva ani unul din organizatorii principali ai evenimentului. Nemeth Zsolt, preşedintele comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului ungar, şi-a început discursul cu evocarea începuturilor. Procesul de la Balvanyos nu şi-a îndeplinit încă menirea, multe din obiectivele propuse au fost realizate, însă mai există multe sarcini de executat -a menţionat Nemeth Zsolt, unul din iniţiatorii universităţii libere de vară. Politicianul a amintit de temele ediţiilor anterioare ale manifestării: geopolitica, reunificarea Europei, integrarea periferiei, o temă ce a revenit în fiecare an reprezentând-o imaginea Europei Centrale pe care ne-am dori-o noi . Europa Centrală nu poate fi puternică fără relaţii româno-maghiare puternice, e important să reuşim să realizăm progrese şi în privinţa comunităţii de valoare, fiind deosebit de important să fie angrenată şi minoritatea în acest proces de edificare – a subliniat Nemeth. Acesta a pomenit şi de relaţiile maghiaro-ungare, care constituie o temă stabilă în cadrul taberei Tusvanyos, problema privind maghiarimea de dincolo de graniţe a fost mereu în centrul atenţiei, indiferent dacă era vorba despre legea statutului sau naturalizare, însă este foarte important să şi progresăm, ca înfăptuirea, în sens mai larg, a autonomiei să devină benefică. Ultimii 25 de ani slujesc viitorul, sunt convins că vom interpreta mereu aceeaşi melodie, şi dacă o facem în spiritul lui Tusvanyos, interpretarea ne va ieşi din ce în ce mai bine – şi-a încheiat discursul Nemeth Zsolt.

David Campanale a venit în decembrie 1989, în oraşul Târgu Secuiesc, în calitate de jurnalist al BBC, fiind unul din iniţiatorii universităţii libere . Acum el a vorbit despre criza prin care trece Uniunea Europeană. Ar trebui să se revină la principiile formulate în momentul înfiinţării sale, deoarece în caz contrar UE s-ar putea transforma într-un sistem similar cu cel din Uniunea Sovietică, ce promite multe, însă nu realizează nimic. Devine din ce în ce mai clar că spiritualitatea creştină trebuie reimplementată în viaţa Europei. Ungaria a inclus-o şi în legea sa fundamentală, mesajul ei trebuie să ajungă la toţi din Europa – a afirmat ziaristul englez.

Tusvanyos este o mică republică virtuală, elitistă, care se mută pe pământ, în fiecare vară, pentru o săptămână, se întruneşte parlamentul ei, membri acesteia fiind toţi cei care participă la şedinţe. In cadrul acestui parlament petrec întâmplările din care se formează ulterior o istorie – a subliniat Toro. Tarnok Maria, preşedinta Fundaţiei Pro Minoritate – organizatorul principal al manifestării -, a precizat: programele se derulează în 25 de locaţii, există o conlucrare cu 12 instituţii partenere . Sandor Krisztina a vorbit, în primul rând, despre rezultatele ediţiilor anterioare ale Tusvanyos. Rezultatul principal este poate forţa de formare a gândirii de care dispune Tusvanyos, în modul de gândire pe care-l manifestă actualul guvern ungar faţă de politica naţională, seria manifestărilor de la Tusvanyos joacă un rol important – a opinat Sandor Krisztina. Scopul nostru principal rămâne tot autonomia, şi până când regiunea noastră nu va dobândi o oarecare formă a autonomiei, cu siguranţă nu vom întâlni aici la Tusvanyos -a accentuat preşedintele executiv al CNMT.

Potapi Arpad, secretar de stat ungar responsabil de politica naţională, a menţionat: Tusvanyos are o importanţă deosebită în viaţa naţiunii maghiare şi în politica naţională. Am dori ca peste 25 de ani să putem vorbi despre autonomiile înfăptuite şi ar fi bine dacă printre acestea ar figura nu numai autonomia secuiască, ci inclusiv autodeterminarea din Partium, Voivodina, Slovacia şi Ucraina Subcarpatică – a precizat politicianul. Cel mai important ar fi poate ca peste 25 de ani să vorbim despre maghiarime ca fiind o naţiune puternică, aflată în creştere demografică, care doreşte să umple din nou întreg Bazinul Carpatic, trăind în pace şi siguranţă – a formulat Potapi. (Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7252 din 24.07.2014, autor Farkas Reka)

Un da pronunţat la Târgu Secuiesc în favoarea autonomiei

Cei 16 consilieri prezenţi la şedinţa de ieri (24.07) a administraţiei locale din oraşul breslelor au răspuns cu un da unanim la apelul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS). Hotărârea privind autonomia a fost adoptată deocamdată doar de 20 de localităţi cu populaţie majoritar maghiară din cele 153 existente pe Pământul Secuiesc istoric. În Trei Scaune, pe lângă oraşul Târgu Secuiesc, doar administraţiile locale din Ozun, Chichiş şi Baraolt au fixat pe ordinea de zi şi au şi votat hotărârea. Proiectul de hotărâre a fost prezentat de Szigethy Kalman, consilier PCM. In urma autonomiei, se vor bucura de avantaje, şi nu de dezavantaje, inclusiv românii din judeţ – a subliniat Szigethy. Nu putem şi nici nu vom accepta ca sub masca reorganizării teritoriale, cele trei judeţe secuieşti să fie anexate la alte judeţe cu populaţia majoritară română, maghiarimea din Transilvania ajungând astfel în diasporă – a spus consilierul. Proiectul de hotărâre a fost adoptat prin vot unanim. (Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7253 din 25.07.2014, autor Iochom Istvan)

Drapel secuiesc de mari dimensiuni în piaţa Gabor Aron

În zorii zilei de ieri, membrii filialei din Târgu Secuiesc a HVIM au ridicat, pe un catarg vopsit în culorile şoru-alb-verde, un nou drapel secuiesc de mari dimensiuni, în vecinătatea statuii lui Gabor Aron. La doar 10-15 minute de la această acţiune, în piaţa centrală şi-au şi făcut apariţia două maşini de poliţie, însă poliţiştii nu au intervenit. Ieri înainte de masă, serviciul de presă al HVIM a dat publicităţii următorul comunicat: Raportăm: drapelul secuiesc flutură! Flutură, pentru că trebuie să fluture! Avem dreptul să ne exprimăm identitatea, chiar şi în spaţii publice! Nu suntem dispuşi să renunţăm la noi, la simbolurile noastre! Ne pot denunţa, amenda, ne pot îndepărta drapelul; noi tot îl vom pune la loc! Îl susţinem, acolo îi este locul, iar aceasta este voinţa naţiunii! Primarul Bokor Tibor nu a dorit să comenteze noua acţiune de arborare a drapelului şi deocamdată nici nu a dat dispoziţie ca acesta să fie îndepărtat. (Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7254 din 26.07.2014, autor Iochom Istvan)

Dezbatere pe teme de politică naţională la Tusvanyos / PPMT ar putea avea un candidat propriu la alegerile prezidenţiale

Statul ungar are sarcina de a facilita dăinuirea naţiunii maghiare, de a îmbunătăţi calitatea vieţii membrilor naţiunii – a declarat vicepremierul budapestan Semjen Zsolt, în cadrul dezbaterii intitulate Partea şi întregul, care s-a desfăşurat ieri la Tusvanyos, şi care a fost moderată de subsecretarul de stat Repas Zsuzsanna. Liderii organizaţiilor maghiare de peste hotare au prezentat situaţia comunităţilor din care provin şi i-au cerut guvernului budapestan să continue edificarea politicii naţionale. Toro T. Tibor, preşedintele PPMT, a anunţat totodată că formaţiunea se gândeşte serios la posibilitatea lansării unui candidat propriu la alegerile prezidenţiale din toamnă. La dezbaterea pe teme de politică naţională au participat şi anul acesta liderii celor mai importante organizaţii maghiare din Bazinul Carpatic, singura nereprezentată fiind UDMR. In expunerea sa, Semjen Zsolt a subliniat că prin naturalizarea prin procedură simplificată se derulează unificarea în sens constituţional a naţiunii şi că pentru sprijinirea organizaţiilor şi programelor maghiare de peste hotare este destinată o sumă anuală de 21 miliarde forinţi, cea mai mare de până acum. A prezentat drept un rezultat important faptul că în Ungaria s-a reuşit să se ajungă la un consens în privinţa obiectivelor fundamentale de politică naţională.

În opinia lui Semjen, nu numai partidele ci şi societatea în ansamblul ei este de acord cu faptul că maghiarilor de peste hotare li se cuvin cetăţenia, dreptul de vot şi diferitele forme de autonomie. In legătură cu aceasta din urmă, a subliniat că Ungaria nu cere nimic altceva decât ceea ce funcţionează şi în altă parte, ceea ce are deja exemple în alte state membre ale uniunii. Autonomia nu este o invenţie maghiară, o cerinţă maghiară extremă, aşa cum este ea prezentată inclusiv în politica internă română: este un drept al omului la nivelul comunităţii, este regina drepturilor omului – a precizat el. referindu-se la situaţia din Ucraina Subcarpatică, a subliniat că sângele nostru nu poate fi vărsat într-un război cu care maghiarimea nu are nimic de-a face. După cum a afirmat, maghiarimea din Ucraina Subcarpatică se poate baza pe statul ungar, pe maghiarimea universală.

Pasztor Istvan, preşedintele Uniunii Maghiare din Voivodina (VMSZ), a afirmat că organizaţia a ieşit mai puternică în urma alegerilor din anul care a trecut. Jumătate din maghiarii voivodineni au primit deja dubla cetăţenie, iar o parte însemnată dintre ei au participat la alegerile din Ungaria. A declarat că VMSZ a decis să fie parte a majorităţii parlamentului sârb şi să participe, la nivel de secretari de stat, la guvernare. A semnat aşadar un protocol cu partidul de guvernământ, care include tot ceea ce a susţinut VMSZ în ultima perioadă.

Și ultimul bastion vestic vrea să trăiască – a spus Horvath Ferenc, preşedintele Comunităţii Naţionale Autoguvernamentale Maghiare din Moravia, care a vorbit despre proiectele, despre problemele specifice ale maghiarilor care trăiesc în număr mic în Slovenia. Comunitatea care nu dispune de şcoli şi biserici proprii trăieşte într-o ţară în care domneşte o bunăstare relativă -şi aceasta împiedică o preocupare mai atentă faţă de problemele minoritare; o altă problemă o reprezintă emigrarea generată de şomaj. Un proiect important al organizaţiei – pe care doreşte să-l transpună în fapt cu ajutor din partea Ungariei – este înfiinţarea unei gospodării experimentale şi a unui centru al hungaricum-urilor, în care să le ofere tinerilor locuri posibilitatea de a munci şi care să fie totodată şi o metodă de păstrare a identităţii naţional-culturale. Berenyi Jozsef, preşedintele Partidului Comunităţii Maghiare, a declarat că sunt înainte de alegerile locale, iar în cadrul acestora, doresc să-şi păstreze poziţiile. Acordă o atenţie aparte oraşului Komarno, unde ar fi important să intre în cursa electorală un singur candidat maghiar, pentru că nu ar dori ca oraşul locuit în procent de 60% de maghiari să împărtăşească soarta oraşului transilvan Târgu Mureş. Lucrează în continuare şi la concepţia de autonomie a maghiarimii din Slovacia, oricât de tabu ar fi acest concept în Slovacia.

Toro T.Tibor, preşedintele PPMT, a spus că principalul obiectiv este edificarea autonomiilor comunitare. In viziunea PPMT, alegerile prezidenţiale din România sunt foarte importante, însă miza nu este colectarea voturilor maghiarimii şi apoi scoaterea lor la vânzare, la Bucureşti, în schimbul a ceva. Alegerile sunt mai degrabă o posibilitate prin care candidatul maghiar să arate ce aşteaptă maghiarimea din partea României, în schimbul loialităţii ei – autonomii, drepturi lingvistice, educaţionale, etc. -, respectiv ce ţară îşi imaginează în calitate de cetăţean român: PPMT, de exemplu, propune o structură statală federativă, descentralizare, pentru o Românie de secol XXI, modernă. Acestea ar fi aspectele pe care ar trebui să le prezinte candidatul maghiar pe parcursul campaniei, iar dacă PPMT nu va primi garanţii că Hunor Kelemen – care porneşte în cursă cu un deficit serios la capitolul încredere – va proceda ca atare, formaţiunea se gândeşte serios să-şi lanseze propriul candidat – a spus liderul de partid.

Cele mai puternice arme ale maghiarimii din Ucraina Subcarpatică sunt speranţa şi solidaritatea – a arătat Brenzovics Laszlo, preşedintele Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică, afirmând în acelaşi timp că în momentul de faţă se confruntă cu probleme fundamentale, cum ar fi securitatea. In Ucraina Subcarpatică s-au dat dispoziţii pentru înrolări parţiale, tinerii maghiari ar putea înrolaţi într-o armată în care nu sunt asigurate nici măcar veste antiglonţ, în regiune sosesc refugiaţi din estul Ucrainei, foarte mulţi oameni de rând deţin arme . Sunt îngrijoraţi însă şi din cauza perspectivelor economice – bugetul s-ar putea prăbuşi din cauza stărilor de război, a creşterii poverilor militare, inflaţia ar putea scăpa de sub control, finanţarea anumitor instituţii ar putea fi stopată, o problemă o reprezintă şi faptul că ruşii nu mai transportă gaze în Ucraina – gazele care vin sunt din Ungaria şi Slovacia, însă odată cu sosirea iernii ar putea apărea probleme. O oarecare speranţă, în aceste condiţii, ar putea fi reprezentată de acordul pe care l-au semnat cu preşedintele Porosenko. Prin semnarea acestuia, Porosenko s-a angajat să asigure anumite drepturi minoritare. Creşte însă şi nesiguranţa politică, nu mai există coaliţie guvernamentală, s-a destrămat, ar putea urma alegeri. Nu este însă indiferent cum se va încheia criza: pentru că are şi o componentă etnică, există pericolul ca după încheierea conflictului, să fie măturată de pe masă orice chestiune minoritară – a atenţionat Brenzovics. (Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7254 din 26.07.2014)

O serie de plângeri împotriva prefecturii

Să semnalăm puterii române faptul că existăm – noi, maghiarii, secuii -, să se ţină cont de voinţa noastră. Să nu poată să ne calce în picioare – a subliniat Kulcsar Terza Jozsef, conducătorul fracţiunii PCM, în cadrul şedinţei ordinare de ieri a Consiliului Judeţean Covasna. Pe ordinea de zi a figurat aprobarea unei schimbări de personal la nivelul componenţei serviciului de sistematizare teritorială, aflat în subordinea consiliului judeţean. Există o normă juridică ce dispune asupra componenţei organismului, iar unul din membri este subprefectul. După încetarea mandatului de subprefect al Georgetei Gheorghiu, guvernul l-a numit în funcţie pe Sebastian Cucu.

Kulcsar Terza Jozsef a declarat în cuvântarea sa că nu are nici o obiecţie cu privire la persoana lui Cucu, în schimb are la adresa instituţiei prefecturii: ne persecută simbolurile, ne atacă hotărârile şi transmite lucruri ireale către guvern. A amintit şi exemple în acest sens: după marele marş al secuilor s-a anunţat că au fost 15.000 de participanţi, timp în care au fost peste 100.000 de persoane. După desfăşurarea festivităţilor dedicate zilei naţionale a României s-a spus că evenimentele s-au desfăşurat fără nici o problemă, timp în care au avut loc turbulenţe (referire la demonstraţia zgomotoasă a celor de la Noua Dreaptă). Trebuie să-i semnalăm puterii române faptul că existăm, ca să se ţină cont de voinţa noastră – a declarat liderul pecemist, rugându-i pe reprezentanţii partidelor maghiare să-i semnaleze puterii că nu ne poate călca în picioare şi, ca atare, să nu voteze hotărârea. El a mai adăugat: consilierii pecemişti se vor abţine de la vot.

Tamas Sandor, preşedintele udemerist al consiliului judeţean, a fost de acord cu faptul că există probleme în privinţa instituţiei prefecturii, o ultimă dovadă a persecutării simbolurilor fiind cazul Târgu Secuiesc. El i-a cerut oratorului de dinainte şi îşi spună cuvântarea şi în limba română, pentru ca aceasta să poată fi înţeleasă şi de către colegii români. Kulcsar Terza Jozsef a declarat că atunci când va exista autonomie, limba maghiară va deveni oficială şi nu va mai fi nevoie de traducere. Tamas Sandor a făcut precizarea că atunci când va exista autonomie, adunarea generală se va ţine tot în două limbi. In final hotărârea a fost adoptată cu votul consilierilor udemerişti şi cu votul consilierilor români. (Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7258 din 31.07.2014, autor Szekeres Attila)

Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna-Harghita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*