Primul guvern condus de președintele PSD, Victor Ponta, a fost învestit oficial în data de 7 mai 2012. După mai bine de doi ani și trei guverne, Victor Ponta este pregătit acum să candideze pentru funcția supremă în stat. Iar pentru asta a dat deja startul campaniei electorale, lăudând rezultatele foarte bune ale guvernării sale. Să vedem însă cum arată în cifre cei doi ani de guverne Victor Ponta.
Pentru că un politician poate să afirme orice fără să probeze nimic, am căutat să văd ce spun cifrele în legătură cu evoluția șomajului, a cursului de schimb și a câștigului salarial mediu net comparând momentul mai 2012, când Victor Ponta a preluat guvernarea, și mai 2014, pentru a măsura o perioadă exactă de timp.
Cursul de schimb valutar
În data de 14 mai 2012 (am luat acestă dată pentru a nu compara data de 7 mai 2012, data învestirii, când piața financiară era agitată de evenimentele ce se petreceau pe scena politică) cursul de schimb oficial al Băncii Naționale a României (BNR) era de 4,43 lei pentru un euro și 3,44 lei pentru un dolar. După doi ani, pentru data de 14 mai 2014 BNR a arătat un curs oficial de schimb de 4,44 lei pentru un euro și 3,23 lei pentru un dolar.
Nu îți trebuiesc studii de economie pentru a înțelege ceea ce îți arată cifrele. Comparând cele două perioade, putem observa faptul că leul s-a apreciat ușor în raport cu moneda americană, dar s-a depreciat ușor în raport cu moneda europeană, cea care influențează cel mai mult nivelul de trai al românilor. Comparația arată faptul că acțiunile guvernelor conduse de Victor Ponta nu au influențat în bine cursul de schimb valutar, cel care până la urmă afectează atât de mult puterea de cumpărare a românilor. Faptul că după doi ani leul nu s-a apreciat în raport cu moneda euro nu este absolut deloc un motiv de laudă pentru Victor Ponta.
Rata șomajului
Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), rata șomajului la sfârșitul lunii mai 2012 la nivel național era de 4,6 la sută. Potrivit INS, rata șomajului la sfârșitul lunii mai 2014 la nivel național era de 4,9 la sută (în luna iunie, ultima lună pentru care INS are deocamdată informații, rata șomajului la nivel național a fost tot de 4,9 la sută). Cifrele pe care INS le dă publicității sunt un pic diferite, dar marchează aceeași evoluție minoră a numărului de șomeri între mai 2012 și mai 2014. Spre exemplu, în mai 2012 INS anunța public o rată a șomajului de 7,7 la sută, în timp ce pentru luna iunie 2014 INS anunța o rată a șomajului de 7,1 la sută.
Așadar, cifrele oficiale pe care INS le dă publicității arată o scădere cu 0,6 la sută a ratei șomajului între mai 2012 și mai 2014. Baza de date internă a INS (poate fi consultată gratis pe internet) arată o creștere a ratei șomajului de 0,3 la sută între mai 2012 și mai 2014. Oricum am lua aceste date, putem vedea că nu există o evoluție spectaculoasă a ratei șomajului comparând luna mai 2012 cu luna mai 2014.
Câștigul salarial mediu net
Potrivit INS, câștigul salarial mediu net în luna mai 2012 era de 1530 de lei (aproximativ 345 euro). Potrivit INS, câștigul salarial mediu net în luna mai 2014 era de 1682 lei (aproximativ 378 euro; 1687 lei în iunie). Creșterea câștigului salarial mediu net în perioada mai 2012 – mai 2014 a fost de doar 152 de lei (aproximativ 34 de euro în doi ani).
Scurte concluzii pentru cei care vor să înțeleagă
După doi ani de guvernare cu Victor Ponta suntem exact în același loc. Rata șomajului și cursul de schimb valutar se zbat, cu mici variații, în aceeași zonă, în timp ce creșterea câștigului salarial mediu net e ridicolă. Dacă o ține în același ritm, de aproximativ 17 euro pe an, Victor Ponta le va putea oferi românilor un salariu mediu net de, să zicem, 900 de euro pe lună, abia peste aproximativ 32 de ani. Dacă la aceste date mai adăugăm și faptul că sumele transferate în ţară de românii de peste hotare s-au ridicat în primul semestru al acestui an la 1,86 miliarde de euro, atingând nivelul maxim al ultimilor cinci ani, precum și faptul că peste două milioane de români din forța activă a României lucrează în afara țării, avem creionat tabloul sumbru al unei guvernări incompetente. Victor Ponta nu trebuie să-și bată capul pentru a crea locuri de muncă pentru peste două milioane de români, iar în schimb primește anual infuzii în economie de sute de milioane de euro de la românii nevoiți să-și caute un trai mai bun în afara țării.
Lasă un răspuns