Victor (Buda)Ponta, primit în Harghita ca un oficial străin în ținutul Secuiesc, cu imnul Ungariei!

Victor Ponta a fost primit în Harghita ca un oficial străin în ținutul Secuiesc, cu imnul Ungariei. Premierul Victor Ponta a declarat, duminică după-amiază, la manifestările comemorative din Pasul Nyerges, judeţul Harghita, că atât el, cât şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care i-a făcut invitaţia de a participa la acest eveniment, „sigur” vor fi criticaţi amândoi pentru acest lucru.

Ponta a fost prezent, duminică după-amiază, la manifestările comemorative prilejuite de împlinirea a 165 de ani de la bătălia din Pasul Nyerges, în care aproximativ 200 de secui au fost ucişi de trupele ţariste şi austriece, el venind împreună cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi fiind întâmpinat de primarul comunei Cozmeni, Bodo David, şi de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba. La începutul manifestării, fanfara din comuna Cozmeni a intonat întâi imnul Ungariei, iar apoi a fost pusă o înregistrare cu imnul de stat al României.

Premierul Ponta a salutat audienţa în limba română, dar şi în limba maghiară, spunând “bună ziua” şi mulţumind pentru invitaţia căreia i-a dat curs, precizând că ştie că va fi criticat. “Vreau să îi mulţumesc preşedintelui UDMR, domnul Hunor Kelemen, care mi-a făcut invitaţia de a fi azi alături de dumneavoastră. Sigur că vom fi criticaţi amândoi pentru asta, dar e mai bine să fii criticat că faci ceva, decât că nu faci”, a spus premierul. Ponta a afirmat că a venit la Nyerges din respect pentru cei 200 de secui care s-au jertfit în 1849 şi a precizat că lecţia trecutului arată că românii şi maghiarii pot avea idealuri comune, se pot înţelege şi respectă reciproc şi că atunci când sunt divizaţi, „întotdeauna câştigă altcineva”. “Am aflat despre acest loc că fiind un Termopile al secuilor şi cred că merită tot respectul, pentru că acei oameni şi-au dat viaţa pentru nişte idealuri comune pentru toate naţiunile şi pentru toate ţările, pentru libertate, pentru dreptul de a-şi decide soarta”, a menţionat acesta.

Primul-ministru a afirmat că politicienii au datoria morală de a comemora împreună şi evenimentele care i-au despărţit pe români de maghiari, subliniind că trebuie să existe respect reciproc. „E un prim moment, sper că de acum încolo, la toate evenimentele importante să înţelegem că putem să fim împreună. Astăzi suntem la comemorarea unei bătălii între secui şi armata ţaristă, cred că avem obligaţia să mergem împreună şi la momente care poate i-au despărţit pe români de maghiari, care încă au lăsat răni după atâta timp. Obligaţia noastră este să închidem acele răni, să ne respectăm şi să înţelegem că împreună suntem mai uniţi”, a conchis Victor Ponta. La final, Ponta a mulţumit în română şi în maghiară preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, precizând că va veni de fiecare dată, dacă va fi invitat.

La rândul sau, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a mulţumit lui Victor Ponta pentru că a răspuns invitaţiei şi a spus că este este pentru prima oară când un premier al României vine în Pasul Nyerges, adăugând că apreciază deschiderea către dialog a premierului şi că în Covasna şi Harghita are posibilitatea să îi cunoască mai bine pe maghiari şi dezideratele lor. “Domnule prim-ministru, va mulţumesc că aţi accepat invitaţia mea, invitaţia noastră şi aţi venit la Pasul Nyerges, un loc simbolic pentru secui şi pentru maghiari, pentru lupta noastră pentru libertate din 1848-1849. Este prima dată când vine un prim-ministru al României în acest loc, trebuie să avem curaj de foarte multe ori şi să fim deschişi la dialog.

Mă bucur că aţi venit să ne cunoaşteţi aici, în Harghita, Covasna, că ieri şi astăzi aţi fost în Covasna, să ne cunoaşteţi aşa cum suntem noi, fiindcă dacă ne cunoaşteţi aşa cum suntem noi, ne veţi înţelege mai bine. Şi dacă ne veţi înţelege mai bine, sunt convins că şi dezideratele noastre, pe de o parte dezideratele comunităţii maghiare, pe de altă parte dezideratele României vor fi duse la îndeplinire mult mai uşor”, a declarat Kelemen.

Corespondenţă NapocaNews

3 Responses to Victor (Buda)Ponta, primit în Harghita ca un oficial străin în ținutul Secuiesc, cu imnul Ungariei!

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *