La multi ani, Tudor Gheorghe!

La împlinirea a 69 de ani, Ziarul Națiunea și „Fundația Andrei Mureșanu – Deșteaptă-te române!” urează Maestrului Tudor Gheorghe „La Mulți ani!”

Născut la 1 august 1945, în comuna Podari, județul Dolj, dintr-o familie de țărani, Tudor Gheorghe a avut o copilărie și o adolesceță dificile, tatăl său Ilie Tudor, cântăreț la biserică, fiind arestat ca legionar și deținut politic în mai multe temniţe comuniste. A urmat liceul în Craiova, apoi a cursurile Institutului de Teatru din București. În 1966, după absolvire, a fost angajat la Teatrul Național din Craiova.

În 1969 a ieșit la rampă cu primul său recital, „Menestrel la curțile dorului”, cu poezia poeților Lucian Blaga, Tudor Arghezi și Ion Barbu. După alți doi ani de studii aprofundate, făcute la Institutul de folclor din București a urmat al doilea recital – „Șapte balade”.

În 2002, pentru activitatea sa artistică, președintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Tudor Gheorghe Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.

La sfârșitul anului trecut, cu ocazia grandiosului spectacol-manifest „Degeaba”, în fața celor 4000 de spectatori de la Sala Palatului din București, Ziarul Națiunea și „Fundația Andrei Mureșanu-Deșteaptă-te, române” i-au acordat maestrului Diploma de excelență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*