Efectul de bumerang…

Întoarcerea la popor (clamată, de prin 2004 încoace – și când trebuia, și când nu trebuia!) s-a întors, cu efect de bumerang, în 2012, împotriva celor care-și făcuseră din ea clișeu pentru discursuri sforăitoare și muniție pentru ciuruiri improvizate. Dar nici ceilalți nu s-au dovedit mai breji, pilotând orbește, la raliuri politice absurde, mașini tunate, dar fără carburanți. Cartoforii mahmuri ai falselor alternative au confiscat nemulțumirea populară față de cei dintâi, dar, odată (re)ajunși la putere, au făcut uitate promisiunile reformiste și s-au preocupat de (re)capitonarea fotoliilor guvernamentale de sub propriile șezuturi. Însă Istoria joacă, de multe ori, feste, iar mulți pești din borcanul acesta comun, care s-au îngrășat peste măsură în două decenii și jumătate de furăciuni, pot sfârși pe grătarul fumegând al unui vot negativ anti-tot.

Vine scadența, iar românii ar putea băga în urne, cu ultimele puteri, în noiembrie 2014 (la scrutinul prezidențial), respectiv în 2016 (la alegerile locale și parlamentare), ultimul simbol al nemulțumirii lor față de batjocura generală din 1989 încoace: un vot. Democrația a fost demagogizată caragialesc de către clica politică dâmbovițeană, care a jecmănit țara în ultimii 25 de ani. Acum, un tur-retur al acestui joc periculos este riscul final pentru cei care au crezut că își pot permite orice. Aroganța costă. Și, mai cu seamă în vremuri tulburate de crize naționale, continentale sau mondiale, oamenilor simpli (care duc globalizarea pe umerii lor de Atlas) le vine mintea la cap.

Nimic nu va mai fi ca înainte în politica (și, implicit, în societatea) românească. Iar cei care i-au umilit și i-au înfometat pe români se vor trezi (mai bine mai devreme, decât mai târziu!) închiși cu lacăte grele în lada de gunoi a istoriei noastre recente…

One Response to Efectul de bumerang…

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    *