Primim la redacție: „Manifestul de la Băiculești!”

Am decis după 30 de ani petrecuți în Paris-Franța să mă întorc pe plaiurile străbunilor mei. După câțiva ani petrecuți în capitală (locul meu de baștină), am decis să cumpăr un domeniu în județul pe care îl administrați, făcând și o investiție considerabilă, de peste șapte miliarde de lei vechi, devenind pe această cale argeșeancă împreună cu familia mea, deoarece ne-am stabilit domiciliul pe podișul getic. Am îmbogățit județul dumneavoastră cu o culă Brâncovenească, proiectată de un renumit arhitect bucureștean, ce este actualmente în stadiul de finisaje. Despre calitatea înaintașilor mei și legăturile noastre cu județul lăsat actualmente în paragină numit Argeș, vă reproduc un pasaj ce-l privește bunicul meu matern, originar din Pitești: „Dumitru DUMITRIU, născut în 1890 în Argeș (Pitești), a inventat fotografia din avion. „Fotomitraliera” (fotografierea prin pasul elicei avionului) a fost numele invenției, brevetul a fost depus în 1935. Toate țările au plătit României drepturi pentru orice poză făcută de sus până prin anii 70′, când s-a inventat fotografia numerică. Detaliile se află la muzeul tehnic „Leonida” din capitală, alături de invențiile lui Henri Coandă și Nicolae Tesla.”

Am constatat cu stupoare practicând viața de zi cu zi a acestei mici comunități argeșene că membrii administrației publice locale, mai precis ai comunei Băiculești, nu dețin nici cele mai vagi și elementare cunoștințe despre îndatoririle ce le au față de cetățenii cărora le impun biruri peste biruri.

Pe 13 februarie 2013, după nenumărate convorbiri telefonice, am adresat o SOMAȚIE primăriei Băiculești, prin care puneam în vedere obligația administrației publice să întrețină drumurile în stare tehnică corespunzătoare. La acea dată drumul era aproape impracticabil, utilajul pentru deszăpezire nu onora cu prezența decât extrem de rar drumul nostru. Am fost nevoită să introduc o acțiune în instanță pentru a-mi vedea respectate drepturile garantate prin lege, Constituție și textele internaționale direct aplicabile în țara noastră. Am câștigat acest proces, pe data de 19 noiembrie 2013 am obținut PRIMA decizie la Contencios Administrativ (atașată) care obligă un consiliu local să facă ceea pentru ce a fost ales și plătit: „pârâtul Consiliul Local al com. Băiculești, pe care îl obligă să adopte în termen de zece zile o hotărâre în care să prevadă MĂSURI URGENTE pentru reabilitarea drumului local din satul Valea Brazilor, cu respectarea prevederilor legale referitoare la buget și modalitatea de încredințare a lucrării.”

Urmare directă a neexecutării în termen legal a obligațiilor de reabilitare a drumului, după recentele fenomene meteorologice s-a produs pe domeniul nostru o importantă alunecare de teren, distrugând împrejmuirea și punând la pământ peste 40 de arbori adulți. Casa principală precum și restul gospodăriei sunt în pericol deoarece alunecarea produsă în partea inferioară a terenului se poate extinde în orice moment la partea superioară, terenul fiind în pantă destul de pronunțată.

Constatând indolența pârâților din administrație, am depus pe data de 11 iunie a.c. o notificare (atașată) la registratura primăriei Băiculești pentru a-mi putea vedea în sfârșit respectate drepturile garantate prin lege și Constituție și confirmate de către instanță. CU TOATE că instanța a pronunțat această decizie în NOIEMBRIE 2013, cu toate că administrația publică era datoare să execute DE BUNĂVOIE decizia instanței din ianuarie 2014, am fost nevoită să recurg la executarea silită a obligației Consiliului Local (cererea de încuviințare atașată). Precum bine cunoașteți probabil, CEDO a enunțat în nenumărate cauze că este abuziv să obligi un justițiabil care are o creanță asupra statului să recurgă la executarea silită pentru a vedea respectat dreptul său. Am aflat pe 30 iunie a.c. cu uimire de o hotărâre a Consiliului Local Băiculești prin care, gândindu-se mult și bine, se voinicește să efectueze reabilitarea drumului nostru „în regie proprie și cu utilajele din dotare”, fără nici cea mai mică urmă de proiect, așa, „ca la țară”. Mai distractivă însă este prevederea conform căreia „lucrările vor fi executate periodic în funcție de starea drumului și cu încadrarea în sumele alocate anual pentru întreținerea drumurilor comunale și locale”. În traducere liberă, DACĂ vor vrea, CÂND vor vrea, DACĂ vor avea cu ce. Pentru a intra în posesia acestei HCL, am fost nevoită să cer telefonic în jurul orei 10.00 intervenția domnului I.V., din cadrul serviciului juridic al Prefecturii Argeș, deoarece contactasem telefonic atât secretarul primăriei cât și primarul iar ambii refuzaseră să-mi pună la dispoziție hotărârea buclucașă pentru a o putea ataca. Numai după intervenția juristului Prefecturii secretarul a consimțit să-mi elibereze o copie după această hotărâre, dar amenințându-mă (de față cu doi martori) că voi avea mari probleme, care mă vor convinge să mă mut din zonă.

Domnul secretar al comunei, pe lângă faptul că nu știe în mod manifest să citească o hotărâre de instanță și ignoră cu desăvârșire prevederile legale, se comportă precum un interlop mărunt față de mine, cu toate că figurează cu Școala de Miliție la CV. Persoana care ar fi trebuit să cunoască legislația construcțiilor, domnul viceprimar Marian Anghel ce ocupă funcția de Arhitect-Șef a fost numit în această funcție deținând studii de electrician după CV-ul postat pe site-ul instituției, în total dispreț al legislației în vigoare. Incompetența totală de care dau dovadă angajații primăriei Băiculești nu este depășită decât de obrăznicia și agresivitatea pe care o etalează în raporturile cu justițiabilii. Dacă nu ar fi foarte tristă, m-ar amuza această situație.

Domnul Prefect ar trebui să înțeleagă că trebuie să-și exercite atribuțiunile conferite de art. 24-f și 26-2 ale legii nr. 340/2004. Este dator să verifice legalitatea actelor adoptate/emise de către administrația publică locală. Este DATOR să atace acest act vădit nelegal. Dar înainte de a-l ataca trebuie să SOLICITE autorităților care au emis actul, cu motivarea necesară, reanalizarea actului socotit nelegal, în vederea modificării sau, după caz, a revocării acestuia.

Revenind la titlul acestei epistole, îl asigur pe domnul prefect de disponibilitatea mea în a-mi convinge colegii de suferință – românii – să nu mai încurajeze astfel de comportamente de-a dreptul ILICITE, lipsindu-i de banii din taxele și impozitele noastre. Curtea de Conturi publică an de an rapoarte cu sumele astronomice ce sunt furate de către administrație. Mai sus am exemplificat disprețul de care dau dovadă membri ai aceeași administrații față de obligațiile puse în sarcina lor de către lege și de către instanță, ceea ce deja generează cheltuieli considerabile. Vă vom arăta cu toții că vă putem trata așa cum ne tratați dumneavoastră pe noi, precum cantitate neglijabilă. Vom tăia crengi, vom vărui pomi, vom tricota pulovere pentru sărmani, dar NU VĂ VOM MAI DA BANI. Voi impune acest drept al nostru, al cetățenilor României, prin inițiativă legislativă sau în instanță.

Așa cum trebuie să luptăm noi prin instanțe, pentru a ne vedea respectate drepturile GARANTATE, așa vor trebui să lupte și membrii administrației publice pentru a obține banii de salarii pe care NOI îi plătim -ÎNCĂ. Îi îndemn așadar cu toată seriozitatea să analizeze atent plângerea mea, să mediteze asupra greșelilor inferiorilor ierarhici și să cumpănească acțiunile lor viitoare.

Simona NICULESCU

2 răspunsuri la “Primim la redacție: „Manifestul de la Băiculești!””

  1. Viorel, tocmai trebuie să îndreptăm aceste aberații, care sunt cu milioanele. Nu ???

  2. Viorel spune:

    CE MERITA ACEST SISTEM??????
    Raspundeti-va fiecare, dintre voi….Perpetuarea acestor actiuni ale unor interlopi locali si/sau la nivel national, blocheaza activitatea tuturor institutiilor unde au fost cocotati, blocheaza functionarea Statului de drept, care, este al nostru al tuturor…..
    Daca considerati ca acest sistem este bun, megeti la Vot si incurajatii sa roteasca alti interlopi pe aceleasi functii…..fara a ne mai plange de ceea ce ni se intampla….!!!!
    Cazul in speta, este unul din milioane de astfel de cazuri, la nivel national!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*