Cum ne-a transformat Muzeul Țăranului Român într-un popor de maneliști

Expoziția tablourilor cu maneliști de la Muzeul Național al Țăranului Român reprezintă o rușine la fel de națională ca și muzeul pentru că ne arată eșecul elitei românești de a combate degradarea culturală. De fapt, elita culturală nu doar că nu combate acest fenomen, dar tocmai ce l-a promovat la nivel de expoziție muzeală. Ați văzut un protest al oamenilor de cultură? Tocmai ce am fost declarați oficial un popor de maneliști.

Ne supărăm când unii străini ne privesc chiorâș, când se uită la noi ca niște sălbatici, când suntem tratați în Europa ca ultimii oameni. Îndrăznesc să spun că avem partea noastră de vină. Cum am putea fi priviți dacă noi adăpostim cel mai jenant fenomen de urâțire a societății românești, maneaua, la Muzeul Național al Țăranului Român? În loc să sprijinim folclorul autentic, în loc să căutăm modalități de promvoare și de aducere a lui în actualitate, fie că e vorba de tradițiile muzicale sau de altă natură, în loc să încercăm transformarea lui într-o valoarea culturală universală, accesibilă și altor culturi, așa cum a făcut Enescu stilizând teme ale folclorului în compozițiile sale, noi îi facem eroi și vedete pe maneliști și le dăm recunoașterea oficială găzduindu-i la Muzeu.

Această expoziție este o rușine națională pentru că reprezintă echivalentul declarației de supunere a culturii române în fața kitsch-ului monstrous, al abdicării de la frumos și artă și al scufundării definitive în mizerie, la nivel oficial, cu sprijinul unei instituții reprezentative de cultură a statului român. Când cineva ne va acuza în afara țării că nu avem cultură, va avea un argument simplu: expoziția de maneliști de la Muzeul Național. Ne-am făcut-o cu mâna noastră. Ne-am expus batjocurii cu girul unor persoane care aveau menirea să apere cultura, nu să o târască în noroi.

Am încălcat ultima limită a normalității atunci când tablourile cu maneliști au ajuns la MNȚR. Oficialii muzeului tocmai ce au emis oficial declarația că românii sunt un popor de maneliști care nu doar că nu luptă împotriva acestui fenomen, dar se complac în el cu ajutorul oamenilor de cultură plătiți de la bugetul de stat să apere valorile acestui neam.

Din toate aceste motive, plus altele nenumărate, expoziția pe care o găzduiește MNȚR este o rușine națională!

Un răspuns la “Cum ne-a transformat Muzeul Țăranului Român într-un popor de maneliști”

  1. Viorel spune:

    Ne-am auto-distrus cultura ca si economia si istoria si tot restul, in special pentru ca ne-am complacut sa alegem in conducerea Statului toate falsele valori, tot kitsch-ul din tara….
    Daca, asa ne place asa avem si asta face parte dintr-un plan riguros pus la punct de Pucistii din ’89, esaloanele 2 si 3 ale securitatii si PCR-ului au pus mana pe putere si au lasat ca toata societatea sa fie infestata de pseudo valori in asa fel incat au tulburat apele pentru a nu mai sti cu exactitate cine si ce face si mai ales cum actioneaza pentru Jaful national….Si totul in numele libertatii si al Democratiei….!!!!!!

Lasă un răspuns