Toamna cumpenelor noastre

Sfârșitul de toamnă 2014 este esențial pentru viitorul României. Pentru un viitor democratic sau, dimpotrivă, unul încorsetat între blocurile de altădată. Poate fi o toamnă fatală visurilor noastre și obligațiilor pe care le avem pentru generațiile care vin sau poate fi un moment în care încă o cumpănă să fie sfărâmată de hotărârea noastră. Pentru că va fi un moment în care se va încerca reașezarea blocurilor reci de beton ale unor ziduri, economice – pentru începu!, prin care să fim din nou izolați. „Betoane” născute și din indiferența noastră ce pot deveni lespezile de mormânt ale visurilor noastre europene… Ziduri clădite poate chiar peste liniile administrativ-teritoriale pe care le visează alții a le trasa peste sfântul pământ al țării.

Va fi o toamnă în care țara va aștepta de la candidații la prezidențiale mesajul ferm al continuității drumului pe care l-au deschis, prin jertfă, tinerii în Decembrie 89. Garanția faptului că Decembrie 2014 va fi o poartă spre viitorul nostru european, nu o copie plagiată și plastifiată a socialismului din calendarul oricărui decembrie de dinainte de ‘89. Un moment esențial pentru continuitate, căci, fără veghe, ar putea fi toamna fatală de dinaintea unui alt decembrie roșu. Dar nu roșu prin jertfa irumperii irealurilor, ci roșu ideologic.

Și trebuie să fim prezenți! Mai ales că neasumatul candidat al puterii „socialiste” la prezidențiale a găsit de cuvință să mai dea o dată cu bâta în supa roșie pe care i-o ține sub tuleiele de „politician” cel mai nedorit „moș” al românilor.

Astfel, în prag de campanie electorală, Vio Mao Ponta și-a programat o vizită în… China! Chipurile „pentru a debloca relațiile economice”. Pentru că, nu-i așa?!, după „deblocarea economică” de la București, se impunea și o deblocare a acelorași relații „printr-o colaborare politică”. Căci, aici, în coasta UE, „partenerii” nu au putut semna, de la roșu la roșu, chiar orice! Ori, poate, au început exporturile de porci spre China și noi nu avem habar?!

Dar cum se va uita oare Occidentul la mesajul pe care îl dă un candidat la preziențiale în prag de campanie electorală? Când, vorba aceea, până și vizitele la „spa”-uri trebuie bine gândite! Dar asta chiar nu-l interesează pe soldățelul de teracotă care se crede comandant suprem.

Și cum îi stă bine unui aspirant maoist, Victor Ponta și-a avertizat colegii de partid să stea cumințiți la locurile lor cât e el plecat. Asta după ce a avut grijă să reamintească țării că el este comandantul suprem.

Așadar, a pus cărțile (roșii) pe masa partidului! Să nu carecumva să dea vreunul iama prin funcțiile partidului ori să intre cu picioarele peste nominalizarea pentru postul de următor premier socialist. Că aici, spre deosebire de el, sunt destui hotărâți care nu au nevoie de exercițiile motivaționale în grup din fața aparatului urban și rural de partid, acele Adunări ale Anonimilor pontiști care să se roage de el să candideze, „să-l vrea”, ci sunt gata să-și asume locul. Pe aceștia i-a avertizat Victor Ponta, mârlănește, că doar el are „cuțitul” și păinea aia mucegăită de partid, că unde le stă prestanța de social-democrați, acolo le va sta și viitorul politic.

Iar Victor Ponta merge la Beijing și pentru o altă „demonstrați”: să ne arate că și el va avea intelectualii lui. Și va inaugura sediul ICR Bejing. Dar nu acolo unde i-ar fi fost locul instituției, pe lângă Ambasada României, ci dovada prețului pe care îl pun aroganții politicieni chinezi pe cultura românească (adusă preș de vasalii politici de la București), într-un… mall. Ba, deloc întâmplător, cultura românească va fi vecină „de stand” cu Institutul Maghiar. Așa, ca fraternizare, în deja anunțatele evenimente comune, între standul nostru ca posibilă reprezentanța a ținutului secuiesc și Ungaria „culturală”

Dar de ce trebuie să repetăm iarăși povara zecuirii sub cumpenele istoriei? De ce să ajungem din nou într-o „cumpănă”, care ne va mai rispi din entuziasm și ne va îmbătrâni înainte de vreme, când nici nu ar fi trebuit să ne mai punem problema că istoria se poate repeta? Și care se repetă doar din vina noastră! Se repetă pentru cei ce nu știu să o apere de monștrii care s-au hrănit (ba, i-am hrănit noi singuri!) cu fiecare vot, cu fiecare pachet și plasă de pomană electorală, cu fiecare înjurătură de nepăsare aruncată din drum, dar fără un gest decisiv, cu fiecare stampilă nepusă pe buletinul de vot…

Oricum, faptul că americanii l-au invitat pe Mircea Geoana într-o vizită la nivel înalt în SUA, ar trebui să-i puna pe gânduri pe social-democrați. Iar pentru noi ar trebui să fie un semnal că americanii au realizat că „dreapta unită” nu va furniza în timp util un candidat fezabil, iar președinția va fi a stângii…

Un răspuns la “Toamna cumpenelor noastre”

  1. ludu spune:

    se mai indoieste cineva ,ca nu va continua stinga,nu cred.am constatat cu uimire ca pina si societatile occidentale vad salvarea in stinga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*