Acţiuni ale unor organizaţii maghiare extremiste, revizioniste şi antiromâneşti (2)

Ce fac extremiştii de dreapta ungari în România?

Organizaţiile extremiste de dreapta din Ungaria sunt mai puţin radicale, însă în România este mult mai puternică integrarea socială a acestora, decât în ţara mamă.

Acesta este un articol găzduit de Institutul Athena. Ia în considerare activitatea din afara graniţelor a organizaţiilor extremiste din Ungaria – printre ţările vecine, România este prima. In urmă cu două săptămâni, mai multor persoane ce pot fi puse în legătură cu organizaţii extremiste ungare, li s-a interzis accesul pe teritoriul României, iar autorităţile române au promis că vor intenta un proces penal împotriva lui Vona Gabor, preşedintele Jobbik. In anii precedenţi, grupările extremiste de dreapta ungare au început în afara graniţelor o extindere spectaculoasă. Jobbik a construit în România, în special în Transilvania, un brand politic şi un sistem organizaţional însemnat. In paralel cu aceasta s-a intensificat şi prezenţa lor mass-media.

Schimbări care induc în eroare Dintre grupările extremiste din Ungaria, Mişcarea de tineret 64 de Comitate (HVIM), care îşi are centrul la Szeged, este cea mai activă în România. Membrului conducerii, respectiv fostului preşedinte al organizaţiei înfiinţate în anul 2001, Toroczkai Laszlo, i s-a interzis în mai multe rânduri intrarea în ţară. Potrivit paginii secundare de pe site-ul HVIM, ce nu poate fi accesată, mişcarea are organizaţii active în 11 oraşe, însă în baza site-urilor de socializare există chiar mai multe organizaţii locale.

Fostul preşedinte al HVIM – Transilvania şi HVIM Partium este Lokodi Ferenc Attila, care este totodată şi coordonatorul organizaţiei Jobbik din judeţul Bihor. Organizaţia din cadrul mişcării, care este înregistrată în România, este Asociaţia Szent Laszlo Serege (Oastea Sfântului Laszlo). Printr-o comunicare oficială, cele două organizaţii desfăşoară în mod sistematic manifestări comune: programe culturale, proiectări de filme, comemorări ale Trianonului. Asociaţia Szent Laszlo Serege desfăşoară şi în prezent campanii pentru obţinerea sprijinului de 2% din partea contribuabililor din România.

HVIM şi Asociaţia Szent Laszlo Serege desfăşoară în mod sistematic manifestări comune împreună cu organizaţiile locale Jobbik şi cu organizaţia denumită Asociaţia Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI). Organizaţia de tineret a organizat anul trecut cea de-a 9-a ediţie a taberei EMI. Parlamentarii Jobbik sunt oaspeţii permanenţi ai taberelor. Anul trecut, pe lângă forumurile organizate prin participarea politicienilor din cadrul FIDESZ, Jobbik, EMNP (Partidul Popular Maghiar din Transilvania) şi MPP (Partidul Civic Maghiar), a luat cuvântul şi Vona Gabor. Manifestarea este colorată de elemente de program, cum ar fi prelegerea lui Bakay Kornel, intitulată Capitole din istoria de o mie de ani a urei faţă de maghiari. Pe lângă reprezentanţii curentului principal al muzicii uşoare din Ungaria – Edda, Ossian, Hooligans – au participat asemenea formaţii cunoscute din subcultura extremistă de dreapta din Ungaria, cum ar fi Karpatia, Ismeros Arcok şi Romantikus Eroszak. Taberele EMI sunt sprijinite de ani de zile de Consiliul Judeţean Harghita.

Tinerii în colimator

Pe lângă tabăra EMI, considerată un Tusvanyos al Jobbik, şi HVIM organizează în fiecare vară festivaluri muzicale legate de activităţi de propagandă. Până în prezent a organizat în 5 rânduri Insula Secuiască, pe modelul Insulei Ungare din ţara mamă. Insă, după scandalul din 2012, manifestarea de anul trecut s-a desfăşurat pe perioada unei singure zile. In urmă cu doi ani, pe lângă membrii HVIM şi formaţiile naţionale de muzică rock obişnuite, a luat cuvântul Tyirityan Zsolt, liderul grupării xenofobe denumită Betyarsereg (Oastea Haiducilor), care a ţinut o prelegere despre războiul de gherilă. Întrucât tabăra s-a desfăşurat pe un teritoriu care se afla în proprietatea consiliului local şi în administrarea Scolii Gabor Aron, evenimentul a provocat o furtună politică în România. Consiliul local din Târgu Secuiesc a sprijinit cu mijloacele necesare desfăşurării taberei, Insula Secuiască, respectiv prelegerea despre războiul de gherilă, susţinută de liderul organizaţiei rasiste şi antiţigăneşti, Betyarsereg, care a făcut închisoare sub acuzaţia de incitare la ură.

Încă o gardă

Cea mai radicală grupare extremistă maghiară din România, care în locul integrării sociale are ca scop provocarea de tensiuni, este Garda Secuiască, ce poate fi pusă în legătură cu Csibi Barna din Miercurea Ciuc. Precedentul acesteia a fost Plutonul Secuiesc al Batalionului Wass Albert din Gyor din cadrul Mişcării Noua Gardă Ungară, înfiinţată în Miercurea Ciuc în anul 2007. Plutonul Secuiesc a colaborat intens cu HVIM, au participat împreună la asemenea acţiuni de intimidare, cum a fost conflictul din 2009 de la Sânmartin. In Sânmartin, locuitorii maghiari au atacat casele locuite de rromi, după ce au prins o persoană de etnie romă care era cu animalele la păscut într-un loc interzis. Potrivit celor declarate de Csibi: Au avut loc câteva mişcări, care pot fi numite chiar şi acţiuni de gherilă, dintre care cea mai importantă a fost cea pentru a face memorabil marşul provocator şi antiautonomie, organizat la Miercurea-Ciuc de către organizaţia de apărare a drepturilor Romani Criss din Bucureşti. Din Plutonul Secuiesc s-a format în anul 2009 Garda Secuiască. Csibi a provocat în mai multe rânduri scandal la nivel naţional în România. In 15 martie 2011, împreună cu colegii lui, a spânzurat în public o marionetă ce îl simboliza pe Avram Iancu – liderul răscoalei antimaghiare din 1948-1949 din Transilvania. Liderul Gărzii Secuieşti postează în mod sistematic informaţii pe blogul lui, mai nou şi pe tema evenimentelor din Transcarpatia.

Consiliul local şi biserica oferă sprijin

In februarie anul curent HVIM, Asociaţia Szent Laszlo serege şi organizaţia Jobbik din judeţul Cluj au organizat la Cluj-Napoca cea de-a 3-a ediţie a Zilelor de păstrare a tradiţiilor Hunyadi Matyas (Matei Corvin). HVIM şi alte organizaţii de extremă dreapta din Transilvania organizează în mod sistematic manifestări în cârciuma de muzică folk Heltai, care este unul din locurile favorite ale studenţilor din Cluj-Napoca, respectiv al celor din zonă. Clădirea, care practic este folosită ca şi casă de cultură, este cunoscută în oraş ca fiind locaţia organizaţilor de extremă dreapta. Această locaţie a reprezentat în anul 2013 staţia de recrutare a membrilor HVIM din Cluj-Napoca. Seria de prelegeri pentru recrutarea de membrii nu a fost însă găzduită doar de localuri, ci şi de imobile aflate în proprietatea consiliului local şi a bisericii. In Miercurea Ciuc şi Covasna este Casa de Cultură, în Sfântu Gheorghe este Biblioteca Judeţeană, iar în Baraolt este biserica reformată.

Au devenit parte a vieţii de zi cu zi

Cu excepţia Gărzii Secuieşti, grupările de extremă dreapta maghiare din Transilvania pun mai degrabă accentul pe construire, pe conexiunea dintre viaţa civilă şi politică, şi nu pe confruntare. In baza activităţii lor sunt mai puţin radicali decât organizaţiile lor partenere din ţară. In locul antiţigănismului, antisemitismului, rasismului şi homofobiei, în acţiunile lor de propagandă sunt mai accentuate mesajele – puternic naţionaliste – referitoare la existenţa în minoritate şi la conştiinţa maghiară. In organizarea vieţii culturale şi comunitare au obţinut o asemenea acceptare, încât nu au nevoie de o altă publicitate subculturală, deoarece acest lucru este reprezentat chiar de viaţa comunităţii maghiare din unele teritorii. Se poate spune faptul că ei se află într-o colaborare zilnică cu organizaţiile de tineret şi alte organizaţii civile, respectiv cu bisericile şi consiliile locale. Popularizarea lor creşte în permanenţă în rândul tinerilor.

Toate aceste lucru reprezintă o problemă, în primul rând datorită faptului că, consolidarea organizaţiilor de extremă dreapta în viaţa civilă şi politică maghiară din România poate să izoleze întreaga comunitate, să obstrucţioneze descentralizarea statului român, respectiv implicarea organizaţiilor civile locale în adoptarea deciziilor care afectează viaţa comunităţii. Un motiv pentru îngrijorare este dat de faptul că HVIM păstrează o relaţie strânsă cu organizaţia puternic rasistă Betyarsereg, care este considerată în afara legii şi care prezintă violenţa în culori romantice, şi astfel poate să reprezinte o trambulină pentru extinderea ei în afara.

Sursa: Internet (www.index.hu), 24.03.2014

Declaraţia de presă a purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, de la sediul ministerului

Monica Dajbog: Bună seara, vă mulţumesc că aţi acceptat invitaţia noastră. Aşa cum am anunţat la finalul săptămânii trecute, Ministerul Afacerilor Interne, în cooperare cu instituţiile din sistemul de securitate naţională, a desfăşurat activităţi specifice de evaluare a riscurilor la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale în conformitate cu dispoziţiile legale. Prevederile legale în baza cărora au fost realizate aceste activităţi sunt: Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 102 din iulie 2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, spaţiul economic european şi a cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene, republicată, şi Legea nr. 51 din 1991 privind securitatea naţională a României cu respectarea legislaţiei comunitare relevante, respectiv Directiva 38 din 2004 privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii Uniunii şi membrii familiilor acestora şi Regulamentul 562 din 2006 de instituire a unui cod comunitar privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane, Codul Frontierelor Schengen. In urma derulării acestor activităţi, s-a luat decizia instituirii unor măsuri pro-active cu scopul preîntâmpinării producerii unor evenimente de natură a afecta grav ordinea publică pe teritoriul României. A fost instituită astfel măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României, pentru o perioadă de un an, pentru patru cetăţeni maghiari: Tyirityan Zsolt, membru al organizaţiei Oastea Haiducilor, Zagyva Gyorgy Gyula, membru al Mişcării de Tineret din cele 64 de Comitate, HVIM, Szavay Istvan, membru Jobbik, şi Nikola Bela, membru al organizaţiei Noua Gardă Ungară, faţă de care organele competente au sesizat Curtea de Apel Bucureşti în vederea declarării acestora ca indezirabili. Referitor la aceste persoane, există indicii temeinice că fac parte din structuri implicate în activităţi de natură naţionalist-extremistă ce constituie riscuri la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale a României. De asemenea, instituţiile abilitate au în atenţie şi alte persoane care desfăşoară în mod sistematic pe teritoriul României astfel de acţiuni care contravin normelor comunitare şi legislaţiei naţionale în materie. Autorităţile române sunt hotărâte să aplice cu fermitate legislaţia în vigoare în toate cazurile în care cetăţenii altor state, prin declaraţii publice sau orice alte acţiuni desfăşurate pe teritoriul României, încalcă în mod direct sau instigă la nerespectarea Constituţiei şi a legilor ţării.

Sursa: Realitatea TV, 17.03.2014

HVIM despre noile interdicţii din România

Mişcarea Tineretului celor 64 de Comitate îşi manifestă mulţumirea faţă de procesul de democratizare din România: până în prezent, liderii mişcării erau informaţi că le este interzisă intrarea pe teritoriul României la frontieră, dar acum, potrivit declaraţiilor făcute, vor informa Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria.

De la fondare mişcării şi până în prezent, ţări ca Serbia, Slovacia şi România au luat măsura interzicerii liderilor noştri de a intra pe teritoriul respectivelor state. Nici noi nu ştim în ce ţară artificială mai este valabilă o astfel de restricţie, mai ales că aceste iniţiative balcanice şovine se comportă imprevizibil şi isteric. Se mai întâmplă că nici anumite instituţii din România nu sunt în stare să decidă dacă suntem sau nu persoane indezirabile. HVIM nu este afectat în mod deosebit de acest caz, tot aşa ca şi până în prezent construim şi devenim tot mai puternici în Bazinul Carpatic şi în mod special în Ţinutul Secuiesc, unde aşa mulţi membri HVIM nu au fost niciodată ca acum. Acţiunile recente ale autorităţilor române nu fac decât să ne facă să solicităm şi mai mult autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.

HVIM din Ungaria sprijină din toate punctele de vedere reprezentanţi HVIM din Transilvania, este solidară cu aceştia şi este mândră de acţiunea lor fermă de la Târgu Mureş. Ei sunt cei care au dat exemplu şi au dat un impuls luptei pentru autonomie. Lupta secuilor este şi lupta HVIM.HVIM este singura organizaţie care declară în continuare c[ nu recunoaşte Trianonul. Comportamentul bolnav anti-maghiar al autorităţilor din România, precum şi manifestările şovine dezvăluie realitatea.

Locuitorii acestor ţări artificiale trebuie să înţeleagă că am trăit cel puţin 1000 de ani ca fraţii, în Bazinul Carpatic. In tot acest timp, Regatul Apostolic Ungar a fost considerat printre liderii mondiali. Pentru ca acest lucru să fie aşa din nou, trebuie să recunoaştem cu toţii că inamicul nu trebuie căutat unul în celălalt.

Sursa: internet (www.Szentkoronaradio.hu), 16.03.2014

Vicepremierul Ungariei a defilat călare

La manifefstările din Covasna, de la Târgu Secuiesc, prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a defilat călare alături de preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor. Manifestările au început cu defilarea reprezentanţilor şcolilor din zonă şi cu parada locuitorilor din comunele aflate în apropierea oraşului, cei din urmă venind cu căruţe în centrul municipiului. De asemenea, la defilare au participat câţiva membri ai Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate (HVIM), care au avut un steag secuiesc de dimensiuni mari.

Invitatul principal al evenimentului de la Târgu Secuiesc este vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, care a defilat călare, alături de şeful CJ Covasna, Tamas Sandor, şi deputatul UDMR Fejer Laszlo Odon. In judeţul Covasna, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este sărbătorită aproape în fiecare localitate, pe parcursul întregii zile având loc spectacole, ceremonii religioase şi comemorative la monumentele mai multor eroi.

Sursa: www.cotidianul.ro, 15.03.2014

Tg. Secuiesc: 15 martie organizat de HVIM

La Tg. Secuiesc continuă seria manifestărilor organizate de filiala locală HVIM sub titlul Istoria narează!, printr-o acţiune organizată la Casa Colecţiilor. Evenimentul este programat pentru data de 14.03.2014, ora 18:00 şi a fost denumit sugestiv Participarea locuitorilor din Tg. Secuiesc, spiritul de sacrificiu al acestora în lupta pentru libertate din timpul revoluţiei din 1848-1849 Sursa: www.szentkoronaradio.com, 14.03.2014

Forum Jobbik la Târgu Secuiesc. Toată lumea să-şi fructifice dreptul la vot

Szavay Istvan, parlamentar din partea Mişcării Jobbik Magyarorszagert din Ungaria, preşedintele cabinetului de politică naţională a partidului, şi Kisgyorgy Levente, candidat de pe Pământul Secuiesc, au prezentat în cadrul unui forum civic desfăşurat marţi (11.03.2014), la casa de cultură Vigado din Târgu Secuiesc, programul electoral al partidului pe anul 2014. Moderatorul forumului a fost Toth Balint, purtătorul de cuvânt al Mişcării de Tineret 64 de Comitate.

Kisgyorgy Levente din Târgu Mureş a declarat: Jobbik este singurul partid din Ungaria care poate avea şi membri de peste hotare. Biroul central din Transilvania al formaţiunii se află la Odorheiu Secuiesc. Szavay Istvan a comunicat: forumul civic este organizat pentru prezentarea programului partidului. Jobbik acordă o însemnătate aparte reprezentării cauzei maghiarilor care trăiesc pe teritoriile rupte. Si până acum au fost aici şi vor fi aici şi după 6 aprilie, chiar dacă din Târgu Secuiesc sau de pe întreg Pământ Secuiesc nu vor primi nici un vot. Programul de politică naţională al partidului se bazează pe trei piloni principali recroirea politicii de susţinere, demararea programului de creare de locuri de muncă, a programului de dezvoltare economică în părţile de naţiune din afara patriei şi încetăţenirea politicii externe care reprezintă în primul rând interesele maghiare. Parlamentarul a mai declarat că Jobbik, îndeplinind cererea organizatorilor, nu şi-a folosit simbolurile la Târgu Mureş pentru a nu crea tensiuni etnice. In pofida acestui fapt, autorităţile române doresc să îi scoată pe ei şi pe membrii HVIM ţapi ispăşitori. Szavay i-a încurajat pe cei prezenţi să participe la vot în data de 6 aprilie şi indiferent pe cine vor vota, să-şi fructifice dreptul de vot deoarece deciziile parlamentare budapestane influenţează în mare măsură viitorul şi destinul maghiarilor de peste hotare.

Sursa: cotidianul Haromszek din 13.03.2014, autor Iochom Istvan

Kelemen Hunor: Eu nu sunt de acord să vină oamenii din Ungaria să protesteze la noi

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marţi (11.03.2014) că nu este de acord să vină oameni din Ungaria şi să protesteze în ţara noastră. Cei care au venit şi au protestat din Ungaria, vorbesc de extrema dreaptă, ar trebui să protesteze în Ungaria. Noi ne-am delimitat de ei. Nu noi am organizat, nu noi i-am invitat, deci când vine un grup de extremă dreaptă din Ungaria sau de oriunde, eu cred că fiecare om cu valori şi cu principii democratice trebuie să se delimiteze. Legat de evenimentul propriu-zis, este un eveniment istoric care n-ar nicio legătură cu relaţiile româno-maghiare, s-a întâmplat acum 160 de ani şi este o comemorare. Eu nu sunt de acord să vină oamenii din Ungaria să protesteze la noi, nici la Târgu Mureş, nici în alte localităţi, a declarat Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului.

Prefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu, a declarat marţi presei că cei care au provocat forţele de ordine la Târgu Mureş luni seară (10.03.2013), în timpul marşului neautorizat, au fost cei de la HVIM (Organizaţia 64 de Comitate), şi nu Jobbik sau Garda Maghiară.

Cei care au provocat forţele de ordine au fost cei de la HVIM. Jobbikul şi Garda Maghiară au fost de data aceasta în limita unei normalităţi pe care noi o dorim în continuare. Cei care vorbesc de Jobbik şi de Gardă nu ştiu nici măcar însemnele, nu ştiu nici măcar structura celor care au participat. Nu, cei care au fost vehemenţi au fost de la HVIM (Organizaţia 64 de Comitate). Dar nu cei din Târgu Mureş au fost cei mai vocali, nu cei din Târgu Mureş au provocat organele de ordine – nu doar ale autorităţilor, ci şi ale organizatorilor -, ci au fost de prin Harghita şi Covasna. Aceştia au fost cei mai vehemenţi, aceştia au venit şi s-au apucat să facă dezordine în Târgu Mureş. De aceea spun că nouă nu ne trebuie în oraş venituri să strice liniştea şi să conturbe populaţia de la Târgu Mureş, seara, când oamenii vin de la serviciu, să îi asculte pe ei când urlă ca disperaţii, a afirmat prefectul de Mureş.

Corneliu Grosu a accentuat faptul că pe viitor aceste marşuri nu trebuie să mai aibă loc şi trebuie stabilite condiţiile exacte pentru orice manifestare istorică. Plimbări prin oraş cu steaguri şi cu solicitări din acestea de rupere a pământului românesc în Târgu Mureş nu trebuie să se mai întâmple niciodată. Autorităţile de data aceasta – pe un fundament legal care nu există acum şi care trebuie creat – trebuie să interzică astfel de manifestări, a susţinut Grosu. Prefectul de Mureş a arătat că la marşul neautorizat au participat circa 2.000 – 2.400 de persoane din afara judeţului, restul din judeţ şi din Târgu Mureş, fapt ce a însemnat un interes scăzut faţă de aşteptările organizatorilor, care s-au pregătit pentru peste 100.000 de oameni.

Sursa: Agerpres, 11.03.2014, autor Florin Bărbuţă

Izsak Balazs (CNS): Incidentele petrecute la marşul de la Târgu Mureş, absolut străine de obiectivele noastre

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, organizatorul manifestării de luni seara (10.03.2013) de la Târgu Mureş, care s-a soldat cu îmbrânceli între participanţi şi forţele de ordine, susţine că cele petrecute sunt străine de scopurile organizaţiei. Incidentele, chiar dacă sunt izolate, sunt absolut străine de obiectivele noastre. Vin nepoftiţi, se folosesc de popularitatea CNS, dacă ar organiza ei, n-ar avea nici 10 participanţi. Unde se adună mii de oameni se pot infiltra tot felul de elemente care să facă asemenea gesturi, deci e foarte greu de prevenit. Nu ei au fost importanţi, majoritatea covârşitoare a fost paşnică, a răspuns solicitării organizatorilor, altfel nu am fi reuşit să golim centrul aşa repede .

Eu nu am nicio relaţie cu Organizaţia 64 de Comitate, de la ziarişti am aflat că au fost incidente. Eu cred că responsabilitatea unor participanţi care încalcă legea, e individuală, pe baza legii 60/1991, a susţinut preşedintele CNS, Izsak Balazs. Acesta a spus că petiţia adoptată prin urale în cadrul manifestării comemorative de la Monumentul Secuilor Martiri de luni după amiază, prin care se solicită autonomia Tinutului Secuiesc, nu a depus-o personal la Prefectura Mureş, întrucât a fost ocupat să îmbarce protestatarii în autobuze, însă a trimis-o prin e-mail.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Mureş a anunţat marţi, printr-un comunicat de presă, că, după adunarea de comemorare a martirilor secui executaţi în data de 10 martie 1854, organizată de Asociaţia Siculitas prin preşedintele Izsak Balazs, participanţii la defilare au încercat să părăsească trotuarul şi să pătrundă pe carosabil.

Documentul subliniază că forţele de ordine au repus cetăţenii pe trotuar pentru a nu se întâmpla accidente rutiere pe timpul defilării şi că nu s-au înregistrat victime din partea forţelor de ordine sau din partea participanţilor. După comemorarea de la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş, participanţii au pornit într-un marş neautorizat către centrul oraşului, pe trotuare, iar la un moment dat unii membri ai Organizaţiei 64 de Comitate (HVIM) au încercat să pătrundă pe carosabil, s-au îmbrâncit cu jandarmii, au folosit pocnitori şi au scandat lozinci cu caracter xenofob.

Sursa: Agerpres, 11.03.2014, autor Dorina Matiş

Nu cei din Tîrgu-Mureş au provocat

Prefectul judeţului Mureş, Corneliu Grosu, a declarat marţi presei că cei care au provocat forţele de ordine la Târgu Mureş, luni seara, în timpul marşului neautorizat, au fost cei de la HVIM (Organizaţia 64 de Comitate), şi nu Jobbik sau Garda Maghiară. Cei care au provocat forţele de ordine au fost cei de la HVIM. Jobbik-ul şi Garda Maghiară au fost de data aceasta în limita unei normalităţi pe care noi o dorim în continuare. Cei care vorbesc de Jobbik şi de Gardă nu ştiu nici măcar însemnele, nu ştiu nici măcar structura celor care au participat. Nu, cei care au fost vehemenţi au fost de la HVIM (Organizaţia 64 de Comitate). Dar nu cei din Târgu Mureş au fost cei mai vocali, nu cei din Târgu Mureş au provocat organele ordine – nu doar ale autorităţilor, ci şi ale organizatorilor – ci au fost de prin Harghita şi Covasna. Aceştia au fost cei mai vehemenţi, aceştia au venit şi s-au apucat să facă dezordine în Târgu Mureş. De aceea spun că nouă nu ne trebuie în oraş venituri să strice liniştea şi să conturbe populaţia de la Târgu Mureş, seara, când oamenii vin de la serviciu, să îi asculte pe ei când urlă ca disperaţii, a susţinut prefectul de Mureş.

Corneliu Grosu a accentuat faptul că pe viitor aceste marşuri nu trebuie să mai aibă loc şi trebuie stabilite condiţiile exacte pentru orice manifestare istorică. Plimbări prin oraş cu steaguri şi cu solicitări din acestea de rupere a pământului românesc în Târgu Mureş nu trebuie să se mai întâmple niciodată. Autorităţile de data aceasta – pe un fundament legal care nu există acum şi care trebuie creat – trebuie să interzică astfel de manifestări, a susţinut Grosu.

Prefectul de Mureş a arătat că la marşul neautorizat au participat circa 2.000 – 2.400 de persoane din afara judeţului, restul din judeţ şi din Târgu Mureş, fapt ce a însemnat un interes scăzut faţă de aşteptările organizatorilor, care s-au pregătit pentru peste 100.000 de oameni. La Monumentul Secuilor Martiri, cât şi pe parcursul mişcării maselor de oameni dinspre locaţie spre centrul oraşului, acţiunile s-au dovedit a fi de departe convergente comemorării, au fost acţiuni şi au fost manifestări antistatale, antiromâneşti, segregaţioniste, şovine, scandând lozinci cu cuvinte grele adresate românilor, adresate statului român, autorităţilor române din Bucureşti şi Târgu Mureş. Totul s-a transformat într-o parodie de solicitare a unor aşa-zise drepturi pe care unii şi le revendică de prin 1900 toamna, care au culminat cu un fâs. Se anunţa cu surle şi trâmbiţe, inclusiv de către organizatorul principal Izsak Balazs, că ne vom duce la Prefectură şi vom depune documente de protest la Guvern şi la Preşedinte. Nu a venit nimeni, nu a depus nimic. De dimineaţa am fost informat că a venit pe e-mail un document cu tot felul de revendicări Toate acestea sunt speculaţii propagandistice, a subliniat Corneliu Grosu.

Acesta a afirmat că nici presa, nici autorităţile, nici oamenii normali nu au fost sensibilizaţi de cerinţele formulate de protestatari, că acestea au fost dezavuate, iar incidentele au fost izolate. Am fost prezent tot timpul, nu am avut incidente de niciun fel. Cineva a spus că s-a aruncat cu pietre şi petarde, nu a fost adevărat, au fost câteva pocnitori folosite de sărbători. Au fost mulţi oameni beţi, aseară nu putea să plece un autobuz către un judeţ pentru că nu îl găseau pe unul care era beat prin boscheţi. Din păcate am avut câţiva reprezentanţi din afara ţării (Mark Gafarot, Catalonia, Gunther Dauwen, directorul Alianţei Liber Europene, Belgia, plus un primar din Ungaria, ) care au venit să ne dea lecţii de democraţie, acolo unde ei nici nu sunt luaţi în seamă, a mai susţinut Corneliu Grosu.

Sursa: publicaţia săptămânală Punctul din 11.03.2014

Serată Wass Albert la Sfântu Gheorghe

In organizarea grupului Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) din Sfântu Gheorghe, luni de la orele 17:00 va avea loc la Casa cu Arcade (Piaţa Libertăţii nr. 7) o proiectare de film, cu ocazia comemorării decesului marelui nostru scriitor, Wass Albert. Numele filmului: Omul văzător – Portretul lui Wass Albert. Intrarea la acest eveniment este gratuită, iar organizatorii îi aşteaptă cu drag pe toţi participanţii!

Sursa: Facebook, 22.02.2014

Maghiarimea din Bazinul Carpatic trebuie reformată

Mişcarea de Tineret 64 Comitate (HVIM) şi-a derulat acţiunea de recrutare de membri în prezenţa a aproximativ 30 de participanţi. Principalul mesaj al evenimentului – desfăşurat în 15 februarie, la biserica reformată din Baraolt – a fost următorul: organizaţia luptă pentru progresul naţiunii, secuimii, respectiv al tuturor maghiarilor din Bazinul Carpatic.

Principalul obiectiv al mişcării îl constituie formarea unei pături sociale care vede clar lucrurile, este capabilă să se confrunte cu ea însăşi şi cu problemele actuale şi nu se delimitează nici de posibilitatea cuceririi independenţei, care are curajul să-şi asume tradiţiile, istoria şi identitatea noastră maghiară, care adoptă o poziţie paşnică, dar fermă faţă de cei care vor s-o nimicească, e capabilă să se apere şi să-şi protejeze propriul neam. Tinerii HVIM au clarificat: vor să-şi îndeplinească obiectivele nu printr-un război al hârtiilor sau prin petiţii -cum procedează în general politicienii noştri aleşi, aici, acasă şi în Europa, măsuri ignorate de actuala putere-, ei vor să obţină rezultate prin procese şi lupta în stradă. Membrii conducerii au subliniat: nu sunt membri ai niciunei organizaţii politice, se întreţin din resurse proprii şi sprijinul ce li se acordă.

Pe lângă prezentarea organizaţiei şi a rezultatelor obţinute până în prezent, membrii HVIM au pomenit şi de teme actuale, cum este şi ediţia din acest an a Insulei Secuieşti, ce ar urma să fie organizată la Setetpatak (zonă situată între Ozunca Băi şi Băţanii Mari). Si-au formulat opiniile referitoare la marşul din 10 martie, de la Târgu Mureş, respectiv la abuzurile poliţieneşti comise pe 1 decembrie anul trecut, la Sfântu Gheorghe. Au lansat critici la adresa anumitor politicieni din Transilvania şi de la Bruxelles, şi au apreciat că nici poziţia presei minoritare sau a presei române, dirijate de putere, nu este întotdeauna cea potrivită.

Lupta pentru naţiune poate fi imaginată nu numai în parlament, prezentându-ne în faţa urnelor din patru în patru ani. Trebuie să ne susţinem dreptatea în stradă, deoarece politicieni noştri nu sunt capabili de aşa ceva şi nici nu vor să adopte astfel de măsuri – şi-a exprimat conducerea HVIM poziţia faţă de reprezentanţii noştri sub culorile UDMR, fiind vorba în special de cei cu reşedinţa la Bucureşti.

Membrii HVIM se revoltă faţă de lumea globalizată a consumatorilor şi nu le trebuie acest sistem de valori, lumea în care ţi se stabileşte de sus cine poţi să fi, cine poţi deveni, cum te poţi îmbrăca, ce poţi consuma. Cea mai mare forţă o văd în tinerii de astăzi cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani, tocmai pentru acest motiv doresc să li se adreseze în primul rând acestora. Aceasta este pătura care trebuie să cunoască spiritul comunitar, tradiţiile, farmecul activităţii de clacă. Trebuie să li se adresăm lor, să-i determinăm să remarce sensul propriului viitor şi să nu asistăm pasiv cum emigrează în ţările străine.

Reprezentanţii HVIM au precizat că cel mai bine ar fi să nu avem nevoie în Bazinul Carpatic de organizaţii de acest gen, cum este şi a lor. Din păcate acest lucru e inimaginabil, având în vedere că şi aici, la noi, trebuie să ne lovim la fiecare pas de situaţii în care secuimea e insultată, umilită. Forţa de ordine publică din România face tot posibilul ca să-i împingă pe ei, ca organizaţie, într-o situaţie imposibilă, membrii mişcării sunt stigmatizaţi, fiind intitulaţi drept antisemiţi, şovini, rasişti, însă acest lucru nu este adevărat, ei luptă doar pentru progresul propriei naţiuni. Nu înţeleg de ce îi deranjează pe alţii, dar continuă să susţină că Pământul Secuiesc nu este România! Acest slogan şi-l asumă oriunde, în faţa oricui şi îl rostesc cu curaj. Nu înţeleg afirmaţia preşedintelui Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, potrivit căreia nu este nevoie de astfel de sloganuri în cadrul demonstraţiei din 10 martie. Împotriva organizaţiei naţionaliste române, Noua Dreaptă – sponsorizată din bani de la stat, inclusiv din punct de vedere politic -, îşi duc lupta deja de patru ani, şi nu vor renunţa. Cel mai recent s-au confruntat cu ei la Sfântu Gheorghe, însă în timp ce Noua Dreaptă avea posibilitatea să mărşăluiască liber şi să-i insulte pe maghiarii din Sfântu Gheorghe, rândurile tinerilor HVIM au fost dispersate de poliţişti, unii din membrii au fost chiar hărţuiţi, fiind acţionaţi în instanţă, inclusiv Farkas Balint din Bazinul Baraolt.Si aceste fapte demonstrează că există multe sarcini de îndeplinit pe viitor, trebuie restabilită ordinea şi trebuie clarificat faptul că secuimea are nevoie de libertate ca să poate dăinui.

Sursa: publicaţia săptămânală Erdovidek din 21.02.2014

L-au comemorat pe Wass Albert

Wass Albert, scriitor maghiar din Transilvania, considerat şi astăzi de puterea română drept criminal de război, a fost comemorat sâmbătă seară (01.02.2014), în Sala Elisabeta din Târgu Secuiesc, în organizarea Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM). Serata memorială a fost deschisă de Beke Timea, care a recitat o poezie semnată de Remenyik Sandor , după care cei aproximativ 100 de participanţi au vizionat filmul-portret despre Wass Albert, cu durata de 50 minute, rulat, în ianuarie 1998, din însărcinarea postului Duna TV, de redactorul Maksay Agnes, regizorul Marius Tabacu şi operatorul Koto Zsolt. Realizatorii filmului l-au contactat pe scriitor cu puţin timp înainte de încetarea sa din viaţă, la domiciliul său din SUA. Sciitorul a povestit despre viaţa, operele sale şi dragostea sa faţă de propriul pământ natal. Filmul-portret vorbeşte şi despre viaţa literară contemporană din Transilvania.

Sursa: cotidianul Haromszek din 03.02.2014, autor Iochom Istvan

Organizaţia HVIM Târgu Secuiesc i-a comemorat pe eroii Diviziei Secuieşti.

Organizaţia HVIM Târgu Secuiesc, într-un cerc restrâns a comemorat în data de 28 decembrie 2013, Divizia Secuiască, care după 1 decembrie 1918 au apărat patria şi onoarea naţiunii în faţa trupelor invadatoare române. Manifestarea s-a desfăşurat în faţa bustului comandantului Diviziei Secuieşti, Kratochwill Karoly. Manifestarea s-a încheiat cu intonarea Imnului Secuiesc.

Sursa: www.Kuruc.hu, 29.12.2013

Moş Crăciun a adus la Comandău dulciuri şi o sondă / Au crezut că vor să protesteze

Filiala din Târgu Secuiesc a HVIM le-a dăruit marţi (24.12.2013) cadouri preşcolarilor şi elevilor Scolii Generale Horn David din Comandău, însă spiritul Crăciunului a fost umbrit de apariţia neaşteptată a jandarmeriei. Potrivit membrilor HVIM, jandarmii au venit pe urmele lor deoarece s-au temut că tinerii vor să protesteze faţă de construirea sondei.

Szocs Zoltan, preşedintele transilvan al HVIM, a declarat că premergător acţiunii de la Comandău, 25 de membri ai mişcării au donat sânge, lor alăturându-li-se şi directorul şcolii Horn David din Comandău, Opra Beni Bela, precum şi alţi doi voluntari. Din bonurile de masă primite şi cu ajutorul altor sponsori, membrii HVIM au cumpărat cadouri pentru copii. In sala sporturilor, membrii HVIM le-au oferit copiilor din Comandău 114 pachete cu dulciuri, autocolante SIC şi mici drapele secuieşti. In plus, biblioteca a primit cărţi, iar şcola a primit un drapel secuiesc. In dimineaţa aceleiaşi zile, copiii au primit cadouri şi la sediul autoguvernării, din partea localităţii înfrăţite Hoek van Holland şi a Serviciului Maltez de Caritate.

Sărbătoarea a fost umbrită de apariţia jandarmilor. Din câte ştiu membrii HVIM, şi poliţia s-a interesat de ei, dorind să afle ce căutau la Comandău, când vor pleca spre casă, ce au cântat şi dacă nu cumva pun ceva la cale. După cum au mai spus HVIM-iştii, poliţia le-a propus ca în drum spre casă să meargă spre Păpăuţi, nu spre Covasna, însă membrii mişcării au refuzat. Maşinile HVIM-iştilor au fost însoţite tot drumul de un autoturism şi o dubă ale jandarmeriei. Szocs Zoltan a declarat că s-au obişnuit deja să fie urmăriţi de autorităţi la diferite mişcări de masă, însă de această dată nu au înţeles de ce atâta stricteţe.

Ulterior a reieşit şi care este miza: în momentul în care coborau prin pădure, s-au intersectat cu un autoturism de teren înmatriculat în Bucureşti, din care li s-a spus să se dea la o parte pentru că vine convoiul. Imediat au apărut camioane de Prahova, care transportau materialele necesare sondei care urmează să fie amplasată la Manişca Mare, la 7 km de Comandău. Szocs este de părere că jandarmii i-au urmărit pe HVIM-işti până la Târgu Secuiesc deoarece se temeau că vor să protesteze faţă de exploatarea gazelor de şist.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo din 27.12.2013, autor Nagy Sz.Attila

Faţă în faţă. Comunicat

Membrii HVIM au simţit că trebuie să ia atitudine faţă de ieşirea de la Sfântu Gheorghe a şovinilor români. Organizaţia Noua Dreaptă, care a ajuns să provoace an de an, a venit din nou la Sfântu Gheorghe, pentru a putea mărşălui scandând minciuni şi ovaţionând un ucigaş (Avram Iancu). Strigau că pământul Secuiesc nu există. Si atunci împotriva a ce au demonstrat? Ce îi aduce an de an aici? Doar ideea de a ne urla în faţă că suntem cetăţenii inexistenţi ai unei patrii inexistente? Adevărul este că prin minciunile lor nu au putut acoperi suficient de bine adevărul, de-asta vin aici, pentru că îi deranjează existenţa noastră, îi doare adevărul. Orice minciună ar spune, adevărul va exista atâta timp cât vor fi maghiari în Transilvania .

Da, noi suntem extremiştii, cei care trăim aici şi ai căror bunici şi străbunici au trăit aici. Oare şi ei au fost extremişti atunci când au apărat patria, onoarea secuiască? Extremiştii nu sunt ei, cei care vin aici, şi ai căror bunici au fost tot venetici. Tinerii secui trebuie loviţi, stimaţi jandarmi români, ei trebuie pedepsiţi pentru tulburarea liniştii . Apropo, stimaţi ziarişti, aţi scris bine, jandarmii ne-au atenţionat să urcăm pe trotuar, şi aşa am fi făcut dacă ne-ar fi lăsat. Problema a fost că la jandarmi nu ştia dreapta ce face stânga, iar odată dezmeticiţi, cea mai bună soluţie a fost, pentru ei, să se năpustească asupra noastră şi să dea cu picioarele în noi. Cei aflaţi la faţa locului nu au lăsat lucrurile aşa şi şi-au susţinut dreptatea.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo din 03.12.2013, autor Toth Balint (HVIM)

Sfântu Gheorghe: 1 decembrie nu a trecut fără incidente

Duminică (01.12.2013) a fost sărbătorită în România sărbătoarea naţională a ţării. La Sfântu Gheorghe a avut loc o încăierare între tinerii de la 64 de Comitate (HVIM), care protestau faţă de prezenţa unei organizaţii extremiste româneşti, şi jandarmerie. La Sfântu Gheorghe şi-au făcut apariţia şi aproximativ 80 de activişti ai organizaţiei extremiste româneşti Noua Dreaptă. Potrivit agenţiei de ştiri Agerpres, un grup de tineri maghiari a protestat în centrul oraşului Sfântu Gheorghe faţă de prezenţa organizaţiei extremiste româneşti. Potrivit corespondenţei, majoritatea tinerilor maghiari purtau însemnele HVIM. Cele două grupuri erau delimitate de un cordon de jandarmi. Simpatizanţii Noii Drepte au scandat, între altele, Harghita şi Covasna pământ românesc! şi Pământul Secuiesc nu există!, iar cei aproximativ 30 de tineri maghiari le-au răspuns scandând Pământul Secuiesc nu este România! şi Străinii să plece acasă!.

Petronela Corodeanu, purtătoarea de cuvânt a jandarmeriei judeţului Covasna, a declarat pentru agenţia MTI că doi dintre tinerii maghiari au fost reţinuţi şi amendaţi deoarece nu s-au conformat dispoziţiilor jandarmilor, care doreau să-i îndepărteze pe tinerii maghiari din calea participanţilor la sărbătoarea naţională românească. Întrebată fiind dacă au fost folosite gaze lacrimogene, purtătoarea de cuvânt a răspuns negativ. Dintr-o sursă de la faţa locului, MTI a aflat că a avut loc o încăierare între tinerii maghiari şi jandarmi în momentul în care aceştia din urmă au vrut să-i devieze pe tinerii maghiari din apropierea autoturismelor care îi transportau pe simpatizanţii organizaţiei Noua Dreaptă.

Sursa: www.transindex.ro, 01.12.2013

Obelisc pentru haiduc

Ieri după-amiază ( -30.10), în apropierea parcului cinegetic din zona Almasret (zonă de agrement situată între localităţile Lemnia şi Mereni), a fost inaugurat un obelisc în memoria lui Pusztai Ferenc, haiduc din Ojdula. La festivitate au participat reprezentanţi ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM), ai Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), ai filialei din scaunul Kezdi a Consiliului Secuiesc, ai Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din judeţul Covasna şi ai Asociaţiei Păstrătorilor de tradiţii Tuzson Janos din Belani. Au fost prezenţi de asemenea şi reprezentanţi ai autoguvernărilor din scaunul Kezdi.

Cei aproximativ 100 de participanţi au fost salutaţi de către primarul din Mereni, Molnar Istvan. Torok Jozsef, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Foştilor Deţinuţi Politici, a reamintit că amplasarea unui semn memorial în memoria haiducilor este un vis mai vechi. El speră că mai devreme sau mai târziu vor reuşi să amplaseze un semn memorial şi în Ojdula. După depunerile de coroane, festivitatea s-a încheiat cu intonarea imnurilor ungar şi secuiesc.

Sursa: cotidianul Haromszek din 31.10.2013, autor Iochom Istvan

I-au supravegheat pe membrii HVIM

O masă uriaşă de oameni a fost prezentă pe traseul dintre Târgu Secuiesc şi Breţcu, la Marele Marş al Secuilor. Deşi au fost lansate unele zvonuri privind declanşarea unor încăierări, manifestarea s-a derulat fără perturbarea ordinii publice. Membrii Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) au beneficiat de o atenţie deosebită.

De la capătul satului Tinoasa până în comuna Breţcu s-a adunat o masă uriaşă de oameni la Marele Marş al Secuilor. Participanţii au sosit cu mai multe autoturisme şi autobuze. Conform informaţiilor pe care le-am obţinut, nu au existat cazuri în care ar fi fost perturbată ordinea publică, deşi au fost lansate zvonuri potrivit cărora la Lunga sau la Breţcu ar fi apărut incidente mai nesemnificative. La Lunga au mărşăluit şi membrii HVIM, înconjuraţi de forţele de ordine publică. Grupul format în special din tineri, care a mărşăluit cu drapele ale mişcării, a fost supravegheat – conform estimării noastre – de trei sau patru ori mai mulţi jandarmi decât cei prezenţi în cazul restului mărşăluitorilor. Poate că membrii HVIM s-au răstit la un şofer nervos, care a tras autocarul spre ei şi i-a claxonat, însă altceva nu s-a mai întâmplat.

In aplauzele participanţilor a trecut pe lângă coloană, pe un velociped, Hidvegi Ustos Pal, practicant al sporturilor extreme. Tânărul a parcurs traseul dintre Breţcu şi Chichiş optând pentru un vehicul vechi de 120 de ani, purtând un sacou de postav vechi de 20 de ani, o cămaşă secuiască veche de 40 de ani şi o pereche de cizme vechi de 70 de ani. A fost aplaudat şi grupul de motociclişti care au fluturat drapele secuieşti şi ungare. Analizând feţele conducătorilor auto din Bacău, Bucureşti sau Braşov, a putut fi remarcat un aspect: pe niciunul nu s-a văzut tensiunea, pasagerii din mai multe autoturisme au filmat zâmbind coloana. Au filmat şi alţii: majoritatea jandarmilor au avut aparate foto sau camere video. Pelerinii au fost însoţiţi şi de o maşină de la interne, cu cameră video mobilă

Sursa: www.szekelyhon.ro, 27.10.2013

Recrutare de membri şi tur la Rimetea

Tinerii din Rimetea şi Aiud au hotărât să înfiinţeze filiala din Rimetea a HVIM. In acest sens, au invitat organizaţiile membre ale HVIM, pe preşedinţii şi pe fondatorul mişcării, Toroczkai Laszlo, la Rimetea, în perioada 12-13 octombrie.

Sâmbătă am vizitat Muzeul de Etnografie din Rimetea. Încă de la pornire am întâmpinat probleme. Un poliţist, care după îmbrăcăminte părea turist şi care se crede micul rege al satului, ne-a pus să ne strângem drapelele pe motiv că marşul cu drapelul altui stat nu este permis decât în cazul în care este însoţit şi de drapelul românesc. Am fost nevoiţi să ne strângem drapelele – secuiesc, în dungi arpadiene şi al HVIM. Mai târziu, ne-am putut plimba cu drapele desfăşurate la Colţeşti. Acţiunea de recrutare de membri am organizat-o chiar dacă la ea nu a putut participa Toroczkai Laszlo. După cum am aflat, fondatorul mişcării şi familia acestuia nu au fost lăsaţi să treacă hotarul de batjocură, ba mai mult, i-a fost interzis accesul în Transilvania şi în România. La pensiunea Agota ne-am bucurat de ospitalitatea celor din Rimetea, unde ne-am simţit în siguranţă tot timpul, deoarece o patrulă a avut în permanenţă grijă de noi.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo din 17.10.2013

Grănicerii nu au putut prezenta nici un motiv plauzibil / Lui Toroczkai i-a fost refuzată intrarea în România

Autorităţile române l-au întors de la graniţă pe preşedintele HVIM, Toroczkai Laszlo, care a informat apoi cu privire la acest lucru pe pagina sa de Facebook. Toroczkai urma să meargă la Rimetea, pentru a rosti un discurs la şedinţa de constituire a filialei locale a HVIM. La punctul de trecere a frontierei Salonta, grănicerii l-au tras pe dreapta şi, după cum afirmă chiar el, i-au comunicat după vreo două ore că doar soţia sa, care are cetăţenie română, poate trece graniţa.

Intr-un final, situaţia a degenerat în aşa manieră încât unul dintre români a dus mâna la tocul pistolului, iar atunci, gândindu-mă la familia mea, am fost de acord să mă întorc. Si interdicţia de acum este absolut ilegală, deoarece nu mi-au putut comunica nici vreun motiv serios, nici perioada interdicţiei – scrie Toroczkai, referindu-se probabil la faptul că nu este pentru prima oară când este întors din drum la frontiera ungaro-română.

România a demonstrat din nou că este o formaţiune statală retrogradă, obscură, represivă şi bolnavă, departe de caracterul de stat de drept. La punctul de trecere a frontierei Salonta au fost traşi pe dreapta . Au luat actele soţiei, ale celor două minore ale noastre (una de 6 ani şi una de 15 luni), şi pe ale mele, bineînţeles. Ne-au lăsat apoi să aşteptăm aproximativ 2 ore în vama lor balcanică în sensul rău al cuvântului, în care nu funcţiona nici măcar un singur wc . Intr-un final au adus o hârtie şi mi-au comunicat că îmi este interzisă intrarea în România şi că doar soţia mea, care are cetăţenie română, poate intra în ţară.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo din 15.10.2013

Familiile secuieşti s-au întâlnit şi s-au distrat / Politica externă ungară este slabă

Sâmbătă, înainte de masă, la sala sporturilor din Târgu Secuiesc, unde Mişcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM) a organizat Ziua Familială Insula Secuiască, au fluturat drapelul secuiesc, drapelul ungar şi chiar şi drapelul în dungi arpadiene. La intrare îşi ofertau produsele meşteşugarii, iar în incinta sălii se derulau inclusiv cursuri de scriere runică .

A fost evocat şi trecutul :am putut vizita o expoziţie despre cele două războaie mondiale, realizată de Bene Zoltan şi Biro Attila din Lemnia, iar istoricul literar budapestan Tompo Laszlo jr. a vorbit despre operele lui Nyiro Jozsef. Parlamentarul Jobbik, Zagyva Gyorgy Gyula, a criticat politica externă a ţării-mamă, care nu a intervenit în favoarea teritoriilor rupte, printre care şi Transilvania. După cum a menţionat el, nici în mult pomenitul Tirol de Sud nu ar exista autonomie dacă acesta nu ar fi beneficiat de susţinere din partea Austriei. A mai adăugat că se aştepată la o atitudine similară şi din partea Budapestei. Seara au concertat formaţiile Karpatia şi Romantikus Eroszak. Szocs Zoltan, preşedintele transilvănean al HVIM, a spus că manifestarea a fost una reuşită şi că anul viitor, a V-a ediţie a Insulei Secuieşti se va desfăşura în Bazinul Baraolt

Sursă: cotidianul Szekely hirmondo din 01.07.2013, autor N.Sz.A.

Sf. Gheorghe, 21 iunie 2014

Biroul de presa al Centrului European de Studii Covasna – Harghita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*