Iată-mă și hoț!

La un parastas din Malovăț a participat și o rudă a gazdei dintr-un sat mehedințean din sudul județului. După ce am oficiat slujba, omul a venit și mi-a spus că preotul din satul lui „îi jupoaie” pe săteni. ,,Locul de veci a ajuns la nouă milioane și jumătate! Nu-l mai trage inima pe om nici să moară!” Pentru mine era o situație delicată. Am încercat să-i explic că preotul nu a fixat singur aceste taxe, ci împreună cu adunarea parohială și cu consiliul parohial. Omul mi-a tăiat-o scurt: „- Părinte, popii sunt niște hoți! În limba greacă popă înseamnă hoț!” Orice explicație a mea a rămas fără rezultat.

Cu câtva timp în urmă, un senator al României, Mădălin Voicu, numea preoții „o șleahtă de derbedei!” În ultimele luni, într-o parohie de prin Argeș, locuitorii satului blocaseră ușa bisericii și nu-i mai permiteau preotului să intre în biserică, din cauză că le impusese taxe prea mari. În părțile Moldovei, într-o parohie, preotul și credincioșii l-au hulit pe ierarhul locului, pentru că le-a impus taxe prea mari. Nu mai vorbesc de cazurile mai vechi. Anul trecut analizam aceste situații și scoteam în evidență cauzele care au dus la asemenea stări conflictuale, care fac mare rău Bisericii. De atunci nu mai contenesc represaliile asupra mea! Logica îmi spune așa: toți preoții sunt hoți/derbedei; eu sunt preot; așadar, eu sunt hoț/derbedeu!

Cât am fost copil și până la vârsta de 16 ani, părinții mei nu au contenit să mă îndemne să merg la seminar și să ajung preot. La vremea aceea mulți preoți erau în pușcărie, alții erau dislocați, alții erau fugari în munți, așa cum era preotul de la Bobaița, satul vecin. Autoritățile nu mai încetau cu profețiile privind distrugerea apropiată a Bisericii și a religiei. Inginerul de la Ferma Bârda îi spunea tatălui meu: „- Dacă-l dai la seminar, o să vii peste câțiva ani să mă rogi să ți-l angajez aici la fermă!” Părinții mei auzeau toate astea și, totuși, îmi spuneau: „- Ce-i mai frumos pe lume, decât să-I slujești lui Dumnezeu și să fii respectat de lume, așa cum este respectat Părintele Ionică Sfetcu!” Mă duceau spre Biserică, așa cum duci mielul la tăiere…! Mă întreb astăzi, dacă părinții mei ar fi auzit oameni din conducerea țării spunând că preoții sunt niște derbedei, iar oamenii din popor spunând că sunt hoți, m-ar mai fi îndemnat să urmez această cale?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*