Citiți și vă cruciți! Revista presei maghiare (2)

Susţinerea statutului de autonomie, în principiu

Edilii din Trei Scaune ar susţine în principiu propunerea lansată de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) la adresa administraţiilor locale în vederea fixării pe ordinea de zi a adoptării proiectului de hotărâre vizând statutul Pământului Secuiesc.

Conform planurilor CNS, cele 153 de autoguvernări de pe Pământul Secuiesc ar trebui să-şi exprime simultan voinţa de a aparţine unei singure unităţi administrative autonome. Proiectul de hotărâre vizând autodeterminarea teritorială stabileşte ca această unitate administrativă să poarte numele de Pământ Secuiesc, autonomia acesteia să fie garantată prin lege, iar pe teritoriul regiunii, pe lângă limba statului, să devină limbă oficială şi maghiara. Majoritatea primarilor, reprezentanţilor autoguvernamentali nu ştie deocamdată cum să abordeze apelul lansat în februarie de CNS, apel ce a răsunat şi cu ocazia Sărbătorii Câmpeneşti Secuieşti din 3 mai, de la Ghindari. Mulţi au refuzat să răspundă întrebării noastre, argumentând prin faptul că nu cunosc conţinutul apelului, nu ştie despre ce e vorba de fapt.

Ferencz Csaba, vicepreşedintele CNS, responsabil cu informarea, consideră drept bizară nedumerirea manifestată de primari. In era internetului nu prea poate fi acceptat pretextul acela că apelul nu a ajuns la ei, însă consiliile secuieşti au primit sarcina să le înmâneze şi în scris primarilor, consilierilor textul apelului – a afirmat vicepreşedintele.

Tamas Sandor, preşedintele consiliului judeţean, a menţionat: apelul vizează în primul rând autoguvernările aşezărilor, însă, evident, acesta se reflectă şi asupra consiliului judeţean. Noi am clarificat deja care este poziţia noastră prin faptul că – preliminar apelului lansat – am decis să intrăm, de partea CNS, în procesul de la Luxemburg, intentat de formaţiune împotriva Comisiei Europei din cauza respingerii iniţiativei cetăţeneşti – ne-a precizat edilul judeţean.

Săptămâna viitoare ne vom corela punctele de vedere cu Gazda Zoltan, conducătorul din scaunul Sepsi al CNS, despre modul în care vom proceda – a afirmat Antal Arpad, primarul din Sfântu Gheorghe. Edilul a mai adăugat că a demarat o acţiune în problema privind înlăturarea drapelului secuiesc din Parcul Elisabeta, care vizează ca administraţiile locale să adopte o declaraţie, care nu este un document administrativ, ca urmare, prefectura n-o poate ataca.

Daragus Attila, primarul comunei Turia, aşa ştie că, în momentul de faţă, conducerea UDMR urmăreşte să ofere răspunsuri esenţiale la întrebările de natură economică legate de autonomie. In opinia primarului, cei care nu au responsabilitate faţă de comunitate, fac mai uşor afirmaţii, însă el personal aşteaptă răspunsuri clare şi la întrebări, cum ar fi: cum ne vom întreţine şcolile? sau din ce fonduri vom reabilita drumurile? Dacă se va ajunge la un acord la un nivel mai înalt, va susţine şi el hotărârea vizând statutul Pământului Secuiesc.

La Covasna şi Târgu Secuiesc, primarii Thiesz Janos, respectiv Bokor Tibor nu au dorit să facă declaraţii în tema respectivă, spunând că există încă multe probleme nelămurite în propunerea respectivă şi nu au primit nici o adresă din partea CNS referitoare la statutul autonomiei. Thiesz şi-a exprimat speranţa că UDMR îşi va adopta măsurile în mod unitar în problema respectivă. Lazar-Kiss Barna, primarul din Baraolt, opinează că statutul trebuie adoptat de către consiliile locale.

Ilkei Ferenc, primarul din Vârghiş, a amintit de faptul că, în urmă cu câţiva ani, comunitatea a adoptat deja o hotărâre similară, şi aceasta fiind atacată, s-a ajuns până la Curtea de Apel a Drepturilor Omului de la Strasbourg, însă cauza s-a prescris în final. Administraţia locală ar susţine şi actualul proiect, însă de data aceasta consiliile locale secuieşti ar trebui să adopte hotărârea în mod simultan, atunci ar avea aceasta un efect real – opinează Ilkei.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 88 din 09.05.2014

Să aducem Tirolul de Sud în Transilvania!

Vincze Lorant şi-a început activitatea în cadrul Parlamentului European în 2009. In calitatea de preşedinte al Uniunii Federale a Naţionalităţilor Europene (FUEN), el cunoaşte bine situaţia minorităţilor naţionale din Europa, ştie ce modificări ar trebui aduse, care sunt practicile ce ar merita transpuse în Transilvania.

– Ne cunosc Bruxelles-ul şi Europa?

– Cultura comunităţii noastre, tradiţiile, obiceiurile, peisajul, precum şi gastronomia, sunt deosebit de bogate, însă renumele acestora trebuie răspândit în Uniunea Europeană, trebuie să ne prezentăm europenilor. Europarlamentarii UDMR au întreprins diverse măsuri în acest scop. Întrebarea însă ar putea fi şi inversată: noi, transilvănenii, ştim despre celelalte minorităţi naţionale? Despre situaţia nefastă a turcilor din Grecia, despre minoritatea daneză din Germania sau cea suedeză din Finlanda, despre autonomia din Tirolul de Sud, demnă de admiraţie?E nevoie de extinderea relaţiilor, de colaborare, iar prin acestea şi în urma valorificării practicilor eficiente poate fi edificat turismul transilvănean, ne vom putea folosi mai bine şi de potenţialele economice prezentate de turism. Tocmai pentru acest motiv spun să preluăm practicile bune şi să aducem Tirolul de Sud în Transilvania.

– Totuşi, nu la noi este cea mai gravă situaţia?

– Nu e soluţionată încă în UE problema privind protecţia minorităţilor naţionale. Vă dau un exemplu: statul grec nu permite nici funcţionarea grădiniţelor private bilingve, copiii de etnie turcă care frecventează aceste instituţii nu sunt acceptaţi la şcoală. In sistemul educaţional există doar cursuri de limbă, învăţământ în limba turcă nu există.             După părerea mea, nu putem fi suficient de eficienţi în ceea ce priveşte susţinerea cauzelor maghiare şi transilvănene, până când nu facem cunoştinţă cu situaţia celorlalte minorităţi europene, până când nu ne vom solidariza cu ei. Noi trebuie să muncim la Bruxelles în interesul înfiinţării la nivel european a unui cadru de reglementare privind protecţia minorităţilor, care le va asigura o siguranţă mai mare şi maghiarilor din România.

– Acest argument este suficient ca cetăţenii din Transilvania să participe la alegerile europarlamentare?

– Oricât de multe critici ar fi lansate la adresa Uniunii Europene, toţi trebuie să recunoască: 80% din deciziile adoptate la Bruxelles ne afectează viaţa cotidiană.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 88 din 09.05.2014

UDMR-PCM. Medieri despre proiectul privind autonomia

Săptămâna viitoare îşi va începe activitatea comisia mixtă a UDMR şi PCM, care va avea ca sarcină pregătirea pentru lansarea în dezbatere publică a proiectului de lege privind autonomia teritorială a Pământului Secuiesc – a declarat în cadrul conferinţei de presă de ieri, de la Cluj, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. El a declarat că doresc să încheie cât mai repede negocierile să poată înainta proiectul în parlament.

El a mai spus că aspiraţiile autonomiste maghiare din Transilvania nu au nici o legătură cu evenimentele din Ucraina. Comunitatea maghiară a considerat întotdeauna modelele autonomiste occidentale ca exemple de urmat şi tocmai din această cauză orice comparaţie cu Ucraina este greşită.

In ceea ce priveşte apelul Consiliului Naţional Secuiesc, potrivit căruia autoguvernările de pe Pământul Secuiesc să adopte hotărâri locale pro-autonomiste, Kelemen a declarat că UDMR nu implică deocamdată autoguvernările de pe Pământul Secuiesc în baletul-mass media Nu intenţia reprezintă problema, faptul că conturăm graniţele virtuale ale Pământului Secuiesc prin intermediul declaraţiilor de intenţie autoguvernamentale. Avem reţineri în ceea ce priveşte instrumentul a declarat el. El a mai spus că cele trei declaraţii autoguvernamentale pro-autonomiste adoptate până acum au fost atacate în contencios administrativ de prefect. UDMR aşteaptă să vadă care va fi finalul acestor procese.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7188 din 09.05.2014

În România sunt probleme în privinţa statului de drept

Uniunea Europeană va acorda atenţie cazului-Miko în cazul în care acesta va fi prezentat nu ca o problemă confesională sau minoritară, ci ca o problemă legată de statul de drept. Europa trebuie să recunoască faptul că în România sunt probleme cu statul de drept – au declarat Sogor Csaba şi Marko Attila, reprezentanţi UDMR, în cadrul forumului Validarea drepturilor transilvănene la Bruxelles, organizat la Galeria Remenyik Sandor din Cluj, aparţinând Episcopiei Lutherane.

Referitor la asigurarea drepturilor minorităţilor, Marko Attila a declarat: Aparent, România îşi arată faţa frumoasă. Din când în când parcă am trăi în două ţări. In unele cazuri elaborăm legi care parţial asigură egalitatea în drepturi dar în practică nu sunt întotdeauna aplicate. Parlamentarul UDMR a evidenţiat: acele valori care au ajuns în traista lui Sogor Csaba servesc la atragerea atenţiei Europei asupra valorilor noastre şi asupra problemelor legate de statul de drept. Sogor Csaba a declarat: recomandările formulate de UE sau CE nu au, din păcate, caracter obligatoriu pentru statele membre, însă sunt baze de referinţă care sunt indispensabile în privinţa validării drepturilor minoritare. Marko Attila a evidenţiat: se poate simţi şi la Bucureşti faptul că aceste recomandări ale UE nu sunt luate în serios. Partenerii de discuţii sunt de acord cu faptul că UE va avea un cuvânt de spus în problemele legate de apărarea minorităţilor dacă va recunoaşte faptul că este o problemă europeană generală. In momentul de faţă şi Europa simte că problema temelor minoritare nu o poate gestiona exclusiv ca o atribuţie a statelor membre – a atras atenţia Sogor Csaba. Prezenţa în UE este importantă pentru noi, ca să putem spune la Bruxelles faptul că situaţia minorităţilor nu este soluţionată în România şi ulterior este necesar să se ceară explicaţii în legătură cu promisiunile făcute cu ocazia aderării. Eurodeputaţii UDMR au un rol important ca în timpul activităţii lor să încerce să atingă pragul senzorial al UE şi să determine Uniunea să manifeste sensibilitate faţă de temele legate de ocrotirea minorităţilor – a subliniat Marko Attila.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7188 din 09.05.2014

Protest pentru apărarea drapelului secuiesc

La apelul Mişcării de Tineret 64 de Comitate, aproximativ 200 de persoane s-au adunat ieri în parcul central din Sfântu Gheorghe, pentru a apăra drapelul secuiesc. Cei care au luat cuvântul au subliniat faptul că nu putem permite ca puterea română asupritoare să interzică utilizarea simbolurilor noastre. Trebuie să ne susţinem drepturile, deoarece acesta este pământul nostru natal şi obligaţia noastră este să apărăm secuii de intenţiile româneşti de asimilare.

In numele tinerilor membri ai HVIM, Vizi Abigel a declarat de ce au considerat importantă iniţierea mişcării de protest. Sentinţa Curţii de Apel din Braşov a obligat primăria să înlăture drapelul secuiesc amplasat în parcul central şi ei au considerat că este importantă apărarea simbolurilor noastre. Puterea română nu respectă drepturile noastre, promovează o politică de asimilare şi în zadar UDMR se află din nou la putere căci promovează aceeaşi politică de compromis ca şi în trecut – a declarat el.

Nu putem să aşteptăm după politicienii noştri, trebuie să luăm în propriile noastre mâini destinul nostru şi trebuie să luptăm până la capăt pentru dăinuirea naţiunii noastre – a formulat Vizi Abigel. Manifestarea s-a desfăşurat sub patronajul lui Bedo Zoltan, care a declarat: cel care se atinge de simbolul unei naţiuni, dă o lovitură acelei comunităţi, al cărui simbol este drapelul. Nu este întâmplătoare campania demarată de puterea asupritoare de la Bucureşti împotriva utilizării drapelului secuiesc, deoarece drapelul este cel care ne reuneşte, lângă care ne putem aduna în mod unitar în zilele de sărbătoare, în caz de probleme sau dacă trebuie să luptăm pentru ceva. Dovada drapelului este că am existat şi existăm, iar garanţia că vom exista – a subliniat el. Asupritorii noştri care ne ignoră trebuie să treacă la sentimente mai bune, deoarece noi nu putem fi nicicum forţaţi, nici prin avertismente,nici prin sentinţe judecătoreşti să renunţăm la simbolurile noastre naţionale, la identitatea noastră.

Fadgyas Egmond, care a luat cuvântul în numele organizaţiei de tineret Minta, a amintit de declaraţia europeană privind drepturile omului şi a tras următoarea concluzie: noi, secuii, nu putem fi obstrucţionaţi să folosim în mod liber limba noastră, simbolurile noastre şi drapelul nostru.

Puterea română nu este dispusă să respecte acest lucru, dar am învăţat faptul că noi trebuie să luptăm pentru drepturile noastre. Nu vor face acest lucru împotriva noastră nici aleşii noştri şi nici Europa – a formulat el. Nagy Gabor, reprezentantul Asociaţiei Magyar Erdelyert a declarat că procesele în cazul imobilelor confiscate şi în cazul pădurilor durează ani de zile şi s-a referit la promisiunile neîndeplinite din declaraţia de la Alba Iulia din anul 1918.

In cadrul manifestării care a durat jumătate de oră, s-au spus poezii după care manifestarea s-a încheiat cu intonarea imnului ungar şi a celui secuiesc. Iniţiatorii au fost tineri şi în mare parte au luat cuvântul oratorii organizaţiilor de tineret, dar au fost prezenţi şi câţiva politicieni membri ai PCM şi ai PPMT. Au lipsit însă reprezentanţii UDMR.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7188 din 09.05.2014, autor Farkas Reka

În engleză şi maghiară despre Pământul Secuiesc

Asociaţia Pro Regio şi Serviciul de Asistenţă Juridică Miko Imre au editat în comun materiale informative în limbile engleză şi maghiară despre Pământul Secuiesc şi aspiraţiile secuieşti de dobândirea autonomiei. In material regiunea este prezentată deosebit de concis cu foarte multe desene şi ilustraţii colorate. Dorinţa lor este ca acest material informativ să ajungă în mai multe locaţii, printre care şi la Ambasadele de la Bucureşti şi, potrivit scopurilor lor, la finele lunii mai, după alegerile europarlamentare, vor înmâna fiecărui europarlamentar câte un exemplar din această broşură. A fost redactată şi varianta în limba română, care urmează a fi promovată la Bucureşti. Scopul nostru pe care va trebui să obţinem este aceea că atât Europa cât şi Bucureştiul să primească cât mai multe informaţii despre Pământul Secuiesc, iar în anii viitori să ajungem ca să înţeleagă cu toţii că noi nu dorim să luăm Pământul Secuiesc pe spinare şi să-l ducem dincolo de România. Prin politica guvernului aflat în exerciţiu – pe termen lung -, nu se pot arăta exemple, noi ştim exact cât pierdem în urma deciziilor de la Bucureşti, decizii prin care – cum ar fi şi alcătuirea regiunilor de dezvoltare – constrâng Pământul Secuiesc în situaţii în care cei care au de pierdut sunt tocmai cele trei judeţe cu majoritate maghiară – a spus Antal Arpad, primarul municipiului Sfântu Gheorghe. Primii care au primit materiale informative au fost membrii delegaţiei Ambasadei SUA la Bucureşti, care au efectuat o vizită de lucru la Sfântu Gheorghe, la început de săptămână.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7189 din 10.05.2014, autor Vary O. Peter

Vrem să trăim cu identitate maghiară!

Secuii reprezintă grupul etnic, care, datorită istoriei, modului de gândire şi obiceiurilor sale specifice, ocupă un loc deosebit în sânul naţiunii maghiare. In 5 septembrie 2009, acest grup etnic a hotărât ca simbolul său să fie drapelul cu o dungă aurie pe fond albastru, pe care figurează şi o stea aurie cu opt colţuri şi o semilună argintie.

Importanţa creării simbolului este inestimabilă, având în vedere că acesta are menirea să simbolizeze solidaritatea comunitară, adică un popor întreg. Drapelul ne solidarizează, ne însufleţeşte, sub el ne aliniem în mod unitar în zilele de sărbătoare, în momente în care ne loveşte necazul sau atunci când trebuie să luptăm pentru un anumit scop. Acest simbol este dovada faptului că am existat şi existăm şi în prezent. Reprezintă garanţia existenţei noastre din viitor, având în vedere că o comunitate unită în jurul simbolurilor sale nu poate fi intimidată şi constrânsă să renunţe la propria identitate. Cel care nu respectă drapelul, insultă de fapt comunitatea, poporul sau ţara pe care o reprezintă acesta.

Evident, puterea română ce ne asupreşte este conştient de acest lucru, nu întâmplător a întreprins şi întreprinde toate măsurile posibile în vederea împiedicării utilizării acestuia, şi dacă ar depinde de ea, ar şterge din mintea noastră chiar şi memoria acestuia. Însărcinatul guvernamental de pe Pământul Secuiesc a încercat să ne determine să-l negăm invocând legea, apoi recurgând la ameninţări, iar acum se urmăreşte ca prin sentinţă judecătorească să fim constrânşi la acest lucru.

Măsurile respective au fost întreprinse în mod ilegale, având în vedere că, în România, nu există nici o lege care să interzică utilizarea simbolurilor unei comunităţi naţionale care trăieşte aici, şi trebuie precizat imediat că nici în cazul în care ar exista aceasta nu ne-am supune prevederilor sale, ci am lupta pentru anularea ei. Noi nu putem fi forţaţi, nici prin ameninţări, nici prin presiuni exercitate, dar nici prin sentinţe judecătoreşti, să ne negăm simbolurile şi să renunţăm la identitatea noastră, pentru că vrem să trăim nu în robie, ci în mod paşnic şi cu identitate maghiară, motiv pentru care nu vom ceda deloc din drepturile noastre!

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 89 din 12.05.2014, autor Bedo Zoltan

Cui şi ce îi vine în minte?

Titus Corlăţean, ministrul afacerilor externe, a făcut din nou să zboare bufniţa ce huhură în apărarea statului naţional unitar şi indivizibil, considerând că ar putea câştiga o mare simpatie europeană, chiar şi o aprobare americană, având în vedere că a făcut el o comparaţie între aspiraţiile autonomiste maghiare din ţară şi haosul, tendinţa de dezmembrare constatate în ultimul timp în Ucraina, care într-adevăr periclitează pacea din regiune. Dar ce legătură are acest lucru cu faptul că noi cerem autonomie aici, în mijlocul ţării?! Comparaţia este cel puţin la fel de falsă şi nepotrivită cum erau şi temerile manifestate de politicienii naţionalişti români faţă de Kosovo, aceştia burzuluindu-se din cauza tentaţiei reprezentate de exemplul inspirator.

De altfel, exemplul este chiar tentant, însă există o diferenţă ca de la cer la pământ între situaţia din Ucraina şi cea din România. Chiar şi pretenţiile, revendicările, intenţiile sunt cu totul altele. Noi nu avem deloc idei ascunse, însă pretindem pe bună dreptate – dacă istoria noastră a evoluat în mod atât de nefericit – ca statul, care a pus stăpânire pe pământul nostru natal, să ne ofere cel puţin atât cât italienii le asigură germanilor din Tirolul de Sud, spaniolii le acordă bascilor şi catalanilor, finlandezii suedezilor sau germanii danezilor. Mai exact: autodeterminare pe teritoriile populate de noi (sau încă inclusiv de noi), precum şi oficializarea limbii noastre, retrocedarea instituţiilor noastre, utilizarea liberă a simbolurilor noastre naţionale, stoparea românizării agresive. Toate acestea pot părea prea multe, însă reprezintă doar minimul drepturilor comunitare într-o regiune în care trăim, muncim – existând dovezi în acest sens – de peste o mie de ani.

Ucraina nu constituie un exemplu pentru noi, la fel cum nu reprezenta nici Kosovo. Acestea două nu pot fi comparate , însă prezintă un aspect comun: acolo unde autonomiile sunt obstrucţionate şi desfiinţate, acolo unde drepturile lingvistice ale comunităţilor sunt negate, apar mai devreme sau mai târziu probleme grave de coeziune. Ucraina probabil se va dezmembra şi nu va mai fi viabilă, iar soarta ei ar putea fi împărtăşită şi de Republica Moldova fără Transnistria.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 90 din 13.05.2014

A pornit caravana autonomistă a PPMT

PPMT doreşte să prezinte pe Pământul Secuiesc şi în Partium ideile sale legate de autonomia teritorială a celor două regiuni prin intermediul unei caravane a autonomiei. Caravana a pornit sâmbătă din Valea lui Mihai, iar în următoarele două săptămâni va fi prezentă în Zalău, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Gheorgheni, Târgu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Baraolt, Odorheiu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe. Prin intermediul unor forumuri se vor purta discuţii cu cei interesaţi despre concepţia autonomistă a PPMT.

Toro T. Tibor, preşedintele de partid, a declarat că această caravană autonomistă a Partidului popular a pornit după un an după ce UDMR a anunţat în cadrul congresului din anul 2013 că va elabora statutul autonomist al Pământului Secuiesc. Am ieşit în faţa opiniei publice ca să dăm exemplu. Următoarele două-trei săptămâni vor reprezenta o staţie importantă a dezbaterii publice referitoare la concepţia autonomistă. Pe de o parte putem explica esenţa şi amănuntele proiectului nostru, iar pe de altă parte oamenii îşi pot exprima observaţiile şi dorinţele, pe care le vom include ulterior în proiectul nostru – a declarat preşedintele Partidului Popular. El a mai subliniat faptul că turneului îi oferă o însemnătate aparte faptul că adunarea generală parlamentară a Consiliului Europei a adoptat recent raportul lui Kalmar Ferenc, referitor la situaţia europeană a minorităţilor naţionale tradiţionale, dat fiind faptul că documentul creşte posibilitatea dezbaterii de fond privind autonomia. Toro T. Tibor a declarat că în prima fază se vor întâlni cu maghiarii pe Pământul Secuiesc şi în Partium, după care şi cu membrii comunităţii române. Partidul popular intenţionează să înfiinţeze o comisie mixtă maghiaro-română, care să analizeze la nivel profesional concepţia autonomiei. El şi-a exprimat speranţa că pachetul de lege va fi prezentat în Parlament de UDMR sau de reprezentanţi care aparţin de partidele române. In caz contrar, noi vom înainta acesta sub forma unei iniţiative legislative cetăţeneşti şi vom strânge semnăturile necesare în acest sens – a declarat preşedintele partidului popular.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7191 din 13.05.2014

Antal Arpad a preîntâmpinat încăierările stradale

Primarul Antal Arpad a prevenit încăierările stradale prin faptul că nu va autorizaţia desfăşurarea protestului de autonomie iniţiat de PCM pentru data de 1 decembrie – a declarat Mădălin Guruianu, preşedintele filialei PNL Sfântu Gheorghe, în opinia căruia decizia primarului este absolut normală. In opinia mea, prin acest lucru a preîntâmpinat confruntările stradale, deoarece nu este normal ca în aceeaşi zi să fie organizate două manifestări stradale. Opinia mea a fost aceeaşi atunci când naţionaliştii români au primit autorizaţie la Cluj, ca în data de 15 martie să organizeze o acţiune stradală. La fel nu trebuie să le permitem naţionaliştilor maghiari ca în data de 1 decembrie să organizeze demonstraţii – a declarat Guruianu. El a mai adăugat: un miting autonomist organizat în data de 1 decembrie ar fi o reclamă negativă şi pentru oraş, deoarece nu ar fi locul unei dezbateri publice civilizate, ci locul unei încăierări stradale.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7192 din 14.05.2014, autor Farcadi Botond

Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna – Harghita

Un răspuns la “Citiți și vă cruciți! Revista presei maghiare (2)”

  1. stella spune:

    mie i-mi este scarba si greata de tot ceea ce inseamna UDMR . merg prea departe fara bun simt si caracter . ei vreau si vreau si iar vreau . UNGURI CA SA VRETI CEEA CE NU ESTE AL VSTRU ESTE O RUSINE . MU STATI ? iar ca sa obtineti ,trebuie sa dati mai intai . din 1989 numai creti si creti . CE A-TI FACUT PENTRU ROMANIA ‘? nimic SI tot nimic veti primi . avete cappitto ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*