27 iunie 2014 – un gard de sârmă în calea Moscovei imperialiste…

Declarația ministrului rus de Externe este cu adevărat scandaloasă. Și ar trebui să determine UE sa devanseze de urgență întreg calendarul Moldovei de semnare a acordului de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană. Astfel, dacă precedentele devansări păreau suficiente (inițial, semnarea acordului era programată pentru octombrie 2013, apoi a fost stabilită pentru august a.c. și, în cele din urmă, mutată la sfârșitul lunii iunie), agresivitatea Rusiei din ultimele zile impune semnarea imediată a acordului Moldova-UE!

Pentru că, în vreme ce Moscova îl scoate la scena „can-can”-ului, pentru distragerea atenției prin declarații belicoase pe post de fumigene pe vicepreședintele Rogozin(ă), cel ce ne azvârlea recent mesaje „gradate” pe Twiter în timp ce se împleticea printre sticlele de vodcă rasturnate pe podeaua avionului-„drezină” pus să facă bucle printre spațiile aeriene naționale, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, lansa adevăratele șarje de avertisment și șantaj ale putinizării spațiului (teritorial!) ex-sovietic.

Prima îngrijorare o reprezintă tupeul Rusiei de a vorbi despre Moldova ca despre propria-i pradă, spunând că „ar garanta integritatea teritorială a Moldovei, dacă…”. Această poziționare „a priori” în statutul de garant al unui stat independent este mai revoltătoare decât condiționarea care urmează. Pentru că arată felul în care Rusia privește Moldova. Iar după virgulă urmează și santajul direct, intenționat direct, fără nici măcar o acoladă diplomatică, Moscova avertizând că această garanție a „integrității teritoriale” ar fi asigurată doar dacă Moldova și-ar păstra „statutul de neutralitate”.

Or, faptul că Rusia tropăie cu bocancii în văzul tuturor este un semnal clar că Putin este departe de gândul de a-și domoli pornirea imperialistă… Dovadă și faptul că, la probleme pe care le-a stârnit prin finanțarea și provocarea de statusuri de secesiune în Ucraina, prin „referendumuri”, tot Moscova este cea care vrea, ca soluție pentru aceste crize, „dialogul – descentralizare, federalizare”.

Pentru frații noștri urmează, așadar, câteva săptămâni cruciale. Pentru că data de 27 iunie 2014, când se va semna acordul de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană, reprezintă un adevărat gard de sârmă în calea expansiunii Moscovei. Și, chiar dacă pare o perioadă prea scurtă pentru a se mai întâmpla ceva cu drumul european al fraților noștri, nu trebuie să uităm cât de ușor au degenerat lucrurile în Ucraina când aceasta se afla la câteva zile, chiar ore distanță de semnarea unui acord cu UE care, parafat, ar fi schimbat radical situația de azi de la Kiev.

Nu trebuie să uităm că în Moldova sunt suficiente focare de care Moscova se poate folosi în aplicarea modelului de putinizare, de rapt al spațiului spațiilor ex-sovietice. Pentru că nu doar Transnistria reprezintă o zonă vulnerabilă.

De fapt, chiar dacă Rusia vorbește în continuu despre Transnistria, despre asigurarea integrității teritoriale dacă de la Chișinău se asigură „un statut special regiunii separatiste Transnistria”, în paralel Moscova agită mințile fierbinți din „conservele” roșii ale comuniștilor, provocând și alte focare, „conserve”, abil amplasate pe teritoriul Moldovei. Pentru că, în Modolva, Rusia vrea să aplice planul de putinizare prin referendumuri, urmat de descentralizări-federalizare, prin intermediul comuniștilor încă foarte activi. Comuniștii nu doar din Transnistria, ci și din Găgăuzia, Odesa, Caraclia şi Bălţi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*