Haina a șase secole de istorie vestimentară…

Fotografii rare cu Regele Ferdinand, tunica de cercetaş aRochia Reginei Maria Ecaterinei Teodoroiu, roba de Honorius Causa de la Universitatea din Oxford a savantului Emil Racoviţă, uniforma de soră de caritate a Reginei Maria… Toate acestea pot fi admirate într-o expoziție de excepție vernisată în cadrul Muzeului Naţional de Istorie al României.

Tunica Mareșalului AverescuHaina îl face pe om” – sau șase secole de istorie vestimentară prezintă piese vestimentare din secolul al XV-lea şi până la jumătatea secolului al XX-lea, în expoziție fiind reconstituită perioada Principatelor Române și anii Regalităţii din România. Uniforme surugii (sec XIX)Expoziţia prezintă veşminte din perioada domnilor români, dar şi uniformele soldaţilor ţării din campaniile Primului Război Mondial, iar trecerea de la o perioadă la alta în expoziţie se face cronologic, prin tablouri şi picturi emblematice, veșminte laice și ecleziastice, costume, accesorii purtate de anumite catogorii sociale – nobilime, cler, negustori, diplomați, militari, funcționari, oameni de cultură și știință, artiști de renume.

Haine secolul XVIIIExpoziția a fost organizată în parteneriat cu Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I”, Bucureşti, Complexul Muzeal Naţional “Moldova”, Iaşi, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Ploiești, Muzeul Bucovinei, Suceava şi Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească”, Târgovişte, iar multe dintre exponate provin de la personalități de marcă alePatrafir broderie bizantină mătase fir argint istoriei României, precum domnitorul Alexandru cel Bun, principii Transilvaniei – Gabriel Bathory și Gabriel Bethlen -, Alexandru Ioan Cuza, regele Carol I, regele Ferdinand I, regina Elisabeta, regina Maria, regele Carol al II-lea, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Ion Heliade Rădulescu, Nicolae Iorga, Nicolae Titulescu, generalul Averescu.

Cele mai vechi piese din expoziție sunt fragmentele de veșminte brodate cu fir de argint descoperite în mormântul lui Alexandru cel Bun, încălțări de secol XVI descoperite la mânăstirea Probota. Secolele XVII si XVIII sunt reprezentate de costumele de damă, la care se lucra un an sau chiar doi, fiind lăsate moștenire din generație în generație. Spre final de secol XVIII și început de secol XIX, remarcăm că hainele nobililor devin  mai colorate, fiind utilizate materiale precum mătasea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*