Mitul lui Dracula
Castelul Bran de lângă Braşov este tot mai des pomenit ca fiind castelul lui Dracula. În vecinătatea acestei clădiri-monument maghiare sunt comercializate la standuri aşa-zis turistice o serie de kitsch-uri care slujesc cultul lui Dracula. Şi fac asta însuşindu-şi cetatea de apărare regală ungară, construită la 1377 de regele nostru Nagy Lajos. O implementează în conştiinţa publică drept cetate a lui Dracula şi pot face acest lucru deoarece decenii de-a rândul, turistul care a vizitat-o nu a avut ocazia să cunoască adevărata istorie a cetăţii ci a aflat doar informaţii denaturate. Prin anii 1500, cea mai frumoasă cetate regală ungară din Transilvania a ajuns în proprietatea oraşului săsesc Braşov, însă paza cetăţii a fost asigurată în continuare tot de maghiarii din Tara Bârsei. Sarcina lor era să împiedice invaziile armate turceşti şi ale voievozilor români din Muntenia. Este deranjant că masele de turişti se reîntorc acasă cu convingerea că au vizitat cetatea lui Dracula, construită de voievodul român Vlad Ţepeş.
Am văzut filme despre Dracula, care pomeneau de România în contextul perioadei de la mijlocul secolului al XV-lea. Să nu uităm că pe atunci existau doar două mici voievodate româneşti vasale! Asta nu i-a interesat însă pe regizori. Cu siguranţă nu şi-au bătut capul cu faptul că Braşovul şi împrejurimile sale, împreună cu castelul Bran, nu putea fi parte a unei ţări care încă nu exista. Iar cetatea Branului şi întreg teritoriul Ungariei de Est au fost încorporate de România devenită independentă la 1878 abia prin dictatul de pace de la 1920.
Marile filme istorice bazate pe ficţiune denaturează azi conştiinţa naţională română. Este suficient să pomenesc aici de Dacii, Mihai Viteazul şi alte filme ale regizorului Sergiu Nicolaescu. Nu poate fi întâmplător faptul că bandele de naţionalişti cu un nivel mai scăzut de cultură şi care nutresc sentimente extremiste de ură la adresa maghiarilor cred în povestea scornită, imaginară a continuităţii daco-romane şi răcnesc în fiecare an, de 1 decembrie, în centrele oraşelor locuite de secui indigeni, că acesta este pământ românesc strămoşesc, iar secuii să se care în Asia!
De curând, într-o emisiune în direct a unui post de televiziune cu atitudine naţionalistă, antimaghiară, un ministru român responsabil îl pomenea de Mihai Viteazul ca fiind unificatorul statului şi naţiune române, cu al cărui nume se poate mândri unitatea militară de elită din Târgu Mureş. Este adevărat că şi manualele de istorie răspândesc un material propagandistic similar. Nici chiar în cele mai frumoase vise ale sale, voievodul numit viteaz de către secui nu s-a gândit că el va fi unificatorul statului naţional român. Chiar şi numai pentru faptul că nu a fost niciodată principele Transilvaniei.
Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7178 din 26.04.2014, autor Kadar Gyula
Ceva a început
Dacă ne întrebăm dacă este nevoie de autonomia Pământului Secuiesc, primim două răspunsuri diferite: maghiarii vor răspunde cu da, iar românii cu nu. Majoritatea oamenilor nu ştiu ce înseamnă de fapt autonomia teritorială a Pământului Secuiesc, iar românii nici atât! Nu dorim să generalizăm, însă majoritatea membrilor naţiunii majoritare nici măcar nu vor să audă despre acest subiect.
Sarcina ar fi informarea şi lămurirea locuitorilor – atât a maghiarilor cât şi a românilor, dar mai ales a celor din urmă, deoarece fără ei nu vom ajunge nicăieri. Dacă ei nu doresc acest lucru, nu prea va fi posibilă autonomia Pământului Secuiesc, dat fiind faptul că aceasta trebuie obţinută la Bucureşti. Pentru acest lucru, partenerii români trebuie lămuriţi despre ce este vorba, de ce ar fi bună pentru noi şi mai ales pentru ei. Parcă ar fi fost demarat ceva în acest sens în cadrul recentei şedinţe a Consiliului Judeţean Covasna. Tema nu a fost tocmai aceasta, însă subiectul a fost deviat în acest context. In primă fază, consilierii români şi-au exprimat nelămurirea şi au şi spus că nimeni nu le-a explicat despre ce este vorba. Preşedintele de consiliu le-a dat dreptate şi a promis că vor schimba acest lucru şi vor căuta posibilităţile când se vor putea ocupa de subiect. Chiar dacă nu au reuşit să înţeleagă acum, ceva a început. Un alt aspect pozitiv a fost faptul că membrii consiliului judeţean şi-au exprimat opinia în legătură cu implicarea în procesul de la Tribunalul European de la Luxemburg, intentat de CNS împotriva Comisiei Europene. In paralel au existat discuţii şi despre autodeterminare. Unii au dispărut în mod discret înainte de vot, doi au rămas şi s-au abţinut.
Începutul este promiţător şi trebuie continuat, mai ales într-un cerc mai restrâns şi într-o atmosferă mai relaxată. Scopul este să înţeleagă ce este de fapt autonomia. Până nu o să o înţeleagă, vor protesta faţă de ea din toate puterile.
Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7179 din 28.04.2014, autor Szekeres Attila
Este ridicol să polemizezi pe tema utilizării simbolurilor. Drapelul rămâne
Ştirea că drapelul secuiesc amplasat la Sfântu Gheorghe pe domeniul public va trebui îndepărtat, conform sentinţei definitive pronunţate de Curtea de Apel Braşov, a generat indignare în rândul maghiarilor. Mulţi preconizează declanşarea unor acţiuni de protest. Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, nu a primit încă motivaţia sentinţei. Sarcina noastră este să constituim cel mai reprezentativ organism posibil al Pământului Secuiesc, iar acesta nu este altul decât Marea Adunare Autoguvernamentală a Pământului Secuiesc. Din aceasta poate face parte orice primar şi consilier. Dacă acest organism reprezentativ va hotărî că acest drapel este simbolul naţional al secuimii, vom îndepărta actualul drapel şi vom pune un altul în locul lui şi cu asta basta. Atâta timp cât noi suntem aici, drapelul secuiesc va flutura pe Pământul Secuiesc – a precizat edilul.
Santa Imre este de părere că această măsură arată cum funcţionează democraţia în România. Nu vrem să ne arogăm dreptul de preempţiune pentru a protesta, însă dacă iniţiatorii amplasării drapelului vor iniţia acţiuni de protest, noi îi vom sprijini cu toate mijloacele – a declarat preşedintele filialei Sepsi a CNMT.
Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 82 din 30.04.2014, autor Erdely Andras
PCM ar demonstra în data de 1 decembrie
Deşi este membră a UE, România nu ne respectă drepturile, voinţa, şi nu tolerează nici utilizarea liberă a simbolurilor noastre – a declarat Kulcsar Terza Jozsef, preşedintele organizaţiei PCM Trei Scaune, în contextul în care drapelul secuiesc din centrul oraşului Sfântu Gheorghe va trebui îndepărtat conform unei sentinţe judecătoreşti. Partidul a decis să dea replica şi a înregistrat ieri la primărie o cerere prin care solicită rezervarea Pieţei Mihai Viteazul pentru data de 1 decembrie, între orele 11:00-15:00. După cum a formulat, în cadrul manifestării lor doresc să atragă atenţia asupra respectării promisiunilor incluse în declaraţia de la Alba Iulia.
Kulcsar Terza Jozsef califică drept deosebit de gravă sentinţa judecătorească care obligă la îndepărtarea drapelului secuiesc şi nu înţelege la adresa cui şi de ce este lezatoare, în România, utilizarea simbolurilor secuieşti, de ce este considerată aceasta contrară legii, în timp ce la Bruxelles şi la Strasbourg europarlamentarii maghiari pot afişa simbolul fără nici o problemă. El consideră că în astfel de condiţii, maghiarii trebuie să se solidarizeze, trebuie să acţioneze în comun şi trebuie să îşi formuleze cerinţele.
În contextul acţiunii planificate pentru ziua sărbătorii naţionale româneşti, el a subliniat: nu doreşte să îi jignească pe românii care trăiesc aici, însă nu se poate ca noi să tăcem de fiecare dată, să suferim, iar alţii să râdă pe seama noastră.
Nu consideră că acţiunea lor este o contramăsură, ci mai degrabă o acţiune de atragere a atenţiei, în sensul că ar trebui respectate promisiunile de acum 100 de ani – a subliniat el. În cererea înregistrată la primăria Sfântu Gheorghe au fost menţionaţi o mie de participanţi – a mai spus el. Prin această acţiune ar dori să evite repetarea circului generat de marşul Noii Drepte.
Preşedintele organizaţiei judeţene a PCM a spus că ne aflăm înainte de europarlamentare iar acest lucru trebuie să stimuleze România să-şi respecte angajamentele şi obligaţiile. Este foarte important ca reprezentanţii maghiarilor să fie prezenţi în Parlamentul European, să poată vorbi despre problemele noastre. PCM sprijină candidaţii UDMR, în programele acestora fiind incluse propunerile civicilor – a subliniat Kulcsar.
Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7181 din 30.04.2014, autor Farkas Reka
Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna – Harghita
Lasă un răspuns