Guvernul Ponta a făcut mare tam-tam pe o ordonanţă care, chipurile, scuteşte de taxarea pe profit firmele care îl reinvestesc. Pînă aici e propagandă. Realitatea e mult mai dură aşa cum de altfel ne-am obişnuit în cazul lui Ponta. El nu ştie să dea decât pomeni electorale şi nicidecum să încurajeze investiţiile sau sectorul privat. Să le luăm pe rând.
1. Ordonanţa de urgenţă stabilește că aceste măsuri sunt doar pentru o perioadă limitată. Adică din 1 iulie 2014 până la 31 decembrie 2016. Cu alte cuvinte, vedem dacă merge şi apoi o menţinem sau nu!
2. Se referă doar la investiţiile în echipamente noi. Deci, agenţii economici vor fi scutiţi integral de la plata impozitului pentru profitul reinvestit doar în cazul echipamentelor tehnologice, respectiv maşini, utilaje şi instalaţii de lucru.
3. Scutirea de impozit pe profit aferentă investiţiilor realizate se acordă în limita impozitului pe profit datorat. Deci, adio investiţii multianuale!
4. Contribuabilii care beneficiază de scutirea la profitul reinvestit au obligaţia de a păstra în patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel puţin o perioada egală cu jumătate din durata normală de funcţionare a acestora! Adică, altfel spus, dacă achiziționez un echipament cu o durată de viaţă de 25 de ani trebuie să îl ţin în funcţiune 12 ani şi șase luni, minim! Adio retehnologizări !
5. Nu se poate aplica metoda de amortizare accelerată ci doar metoda liniară şi cea degresivă! O tîmpenie mai mare nu se putea decât la un guvern socialist. Pratic, prin această limitare, guvernul Ponta vrea să fie sigur că nu păgubeşti statul dacă îţi iei cumva două-trei utilaje până în 2016!
6. Microîntreprinderile au un statut mai favorabil. Mare brânză. Oricum ele nu investesc prea mult.
Valoarea marilor facilităţi este estimată de Ministerul Finanţelor Publice pentru 2014 de 137,5 de milioane de lei. Aici sunt tare curios cum au făcut? Au dat în bobi să vadă cât vor investi firmele? Au luat la puricat miile de anunţuri de mediu? Ce metodologie au folosit la estimare? Nu de alta dar ar putea fi aplicată în multe domenii deoarece înţeleg că prezice viitorul….
Concluzia firească față de o astfel de măsură fiscală este următoarea: guvernul Ponta a dat o măsură limitată, parţială şi probabil neaplicabilă decât în mică măsură cu efect redus asupra bugetului dar şi a dezvoltării economice. Putem spune că această ordonanţă nu are scop economic, ci o ţintă politică clară. Acum, domnul Ponta poate afirmă la TV că „a dat” mediului de afaceri ce a dorit, dar că ei sunt cârcotaşi şi că nu înţeleg concepţiile eonomice coapte în laboratoarele guvernului socialist.
Ai naibii inculţi care nu aveţi contracte cu statul!
Lasă un răspuns