Lucian Boia NU mai este istoric!

Am urmărit cu deosebit interes emisunea „Jocuri de Putere” a lui Rareş Bogdan despre ultima carte publicată de Lucian Boia. Felicit pe realizatorul emisiunii pentru reuşita dezbaterii, dar şi pentru acribia oferită de istoricii clujeni I.A. Pop, Ion Novăcescu sau jurnalistul şi poetul Tavi Hoandră. Emisiunea trebuie înregistrată pe DVD şi oferită cadou în şcoliile româneşti, pentru a se preîntâmpina falsificatorii istoriei, care pregătesc un atac ideologic demitizator, la împlinirea a 100 de ani de la realizarea Marii Uniri din 1918. Nu intru în detaliile excelentei emisiuni, doar doresc să fac o completare la afirmaţia jurnalistului Rareş Bogdan, care după ce a criticat corect şi pertinent ultima carte a lui Boia despre Primul Război Mondial, i-a lăudat apoi celelate cărţi scrise de autor.

Din păcate, nu e adevărat. Şi celelalte cărţi scrise de Lucian Boia se încadrează în politica de demitizare a istoriei naţionale, cu bună ştiinţă, şi se pare bine stipendiată de fundaţii străine. Şi cărţile despre mit şi conştiinţă în istoria românească, despre germanofili sau capcanele istoriei, nu sunt decât literaturizări subiective, compliaţii bine însăilate, fără apel la documente şi arhive. Lucian Boia scrie în cel mai pur stil marxist şi încearcă într-un registru ideologic materialist să-şi depăşească înaintaşul, pe istoricul stalinist Mihail Roller.

Lucian Boia a fost desfiinţat, ca şi istoric, în 2002 de academicianul IA Pop într-o memorabilă carte. Viziunea lui Boia e strict marxistă: el afirmă că majoritatea românilor erau analfabeţi şi nu înţelegeau idealul unităţii naţionale. E o atitudine istoriografică pur marxistă, în care se consideră că masele fac istoria. Nu e adevărat, ci elitele fac istoria. În preajma anului 1918, elitele majore şi cele minore erau adepte ale unirii Transilvaniei cu România şi erau promotori ai idealului naţional. Motorul istoriei sunt elitele, la români, dar şi la francezi, germani, spanioli sau unguri. Masele doar urmează elitele care le educă şi le oferă o traiectorie politică, economică şi culturală. Numai la Lucian Boia, România e “altfel”, da e altfel cum sunt şi danezii, englezii, francezii, suedezii “altfel”. Fiecare popor are particularităţile specifice. Privind “capcanele istorie”, Lucian Boia, reiterează ideologia marxistă şi materialismul dialectic în cel mai pur stil comunist: toţi istoricii români au greşit, căzând în extreme de stânga sau de dreapta, numai Lucian Boia şi compania, la fel ca istoricii comunişti din anii 50, au ajuns la iluminare şi înţelepciune, să înţeleagă mersul istoriei pe drumul luminos al socialismului, pardon capitalismului.

E o teorie pur marxistă pe care Lucian Boia o implementează în istoriografia noastră, “toţi e proşti”, noi bursierii stipendiaţi şi vânători de excursii la universităţi occidentale, am ajuns la maturitatea înţelegerii adevăratei istorii, în care românii sunt “altfel”, trebuie să-şi pună cenuşă în cap şi idealul naţional e depăşit. Cu astfel de “profesori de istorie”, care fac manuale şcolare vă daţi seama că elevii români nu mai înţeleg nimic din istorie. Pentru Lucian Boia şi compania nici nu contează, pe baza pseudo-teoriilor istorice poporul român trebuie să dispară prin aneantizarea conştiinţei de sine şi naţionale. Pe acest spaţiu eliberat de idea de naţiune, va trăi o populaţiune, eventual parte a unei ţări vecine Ungaria sau Rusia, şi atunci Lucian Boia poate fi fericit de împlinirea şi materializarea operei sale eseistice. De mult, de la lucrarea sa de doctorat, din anii 70, despre Eugen Brote, Lucian Boia NU mai este un istoric, ci doar un eseist, prozator sau literat, iar cărţile lui trecute obligatoriu în acest registru tematic. Cred că ar trebui pensionat Boia şi de la facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti, că nu-i poate învăţa pe studenţi literatură şi eseu, la o unitate de învăţământ preocupată de instrumentarul ştiinţific al izvoarelor, documentelor, mărturiilor orale şi arhivelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*