Citiți și vă cruciți: revista presei maghiare! (1)

Pământul Secuiesc nu există nici acum?

Al treilea guvern condus de Ponta este unul numeros. UDMR beneficiază de două din cele 30 de funcţii de miniştri. Kelemen Hunor se va aşeza la masa puterii în calitate de vicepremier şi de conducător al ministerului culturii. S-a decis deja la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Uniunii, de la sfârşitul săptămânii trecute, dacă această guvernare este sau nu în favoarea noastră. Consilierii auto-guvernamentali aveau cunoştinţă de faptul că un procent de 90 la sută a comunităţii maghiare sprijină intrarea la guvernare, deci nu este doar recomandat ci este vital să accepte cererea lui Victor Ponta.

În zilele premergătoare, atât premierul cât şi înlocuitorul acesteia, Liviu Dragnea au negat faptul că doresc să facă concesii în privinţa problemei universităţii sau a drapelului secuiesc.

Deşi formatorii opiniei publice româneşti afirmă că UDMR a obţinut tot ce este posibil în decursul celor două decenii, realitatea este că în ceea ce priveşte problema maghiarilor, s-a dat dovadă de zgârcenie. (…) Ei au ţinut aproape de ei Uniunea prin intermediul unor fărâme de drepturi şi acum se pare că Kelemen Hunor şi ai lui recunosc că în afara drepturilor lingvistice şi a rezultatelor slabe din domeniul învăţământului, al treilea guvern Ponta ar trebui să asigure toate revendicările esenţiale ale maghiarilor. Cu excepţia autonomiei, în legătură cu care se tace. In ultimii ani de guvernare, se vor găsi soluţii pentru înfiinţarea secţiei maghiare a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş sau pentru remedierea respingerilor nesemnificative privind drapelele secuieşti. Desigur că până atunci Pământul Secuiesc nu există. (…) Cei doi miniştri şi cei 14 secretari de stat le vor putea spune nepoţilor ce bine le-a fost ca maghiari în anul 2014, în România.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7134 din 04.03.2014, autor Simo Erzsebet

Unul din preţurile intrării la guvernare

Dacă UDMR se află la guvernare, slăbesc manifestările antimaghiare, creşte sentimentul de siguranţă al maghiarilor din Transilvania – s-a subliniat în repetate rânduri în cadrul şedinţei CRU de sâmbăta trecută. Acestea au constituit unul din principalele argumente ale preşedintelui Kelemen Hunor privind asumarea rolului guvernamental. Deşi de o săptămână încoace, de când a fost fluturată ştirea potrivit căreia premierul Victor Ponta intenţionează să formeze majoritatea alături de uniunea maghiară, s-au înflăcărat din nou manifestările anti-UDMR şi antimaghiare, la cele mai mari posturi TV de ştiri, politicienii, formatorii de opinie şi-au lansat din nou insultele.

Există un contrast vădit între lucrurile cu care politicienii UDMR s-au autoîncurajat şi cele puse în cârca lor de elita română. In cadrul şedinţei CRU au evidenţiat mai mulţi cât de cinstiţi erau mereu ca parteneri, cât de mult le pot mulţumi partidele româneşti şi ţara, cât de important a fost rolul pe care l-au îndeplinit în aderarea României la NATO şi UE. In schimb, formatorii opiniei publice româneşti au amintit la fiecare pas de schimbările lor bruşte de atitudine, şi nu se săturau să tot sublinieze că UDMR este formaţiunea politică română care a petrecut cel mai mult timp la putere în ultimii 24 de ani.

Bate şi mai mult la ochi revolta lor exprimată din cauza revendicărilor maghiarimii, calificând drept inacceptabilă inclusiv înfiinţarea liniei maghiare din cadrul universităţii de medicină din Târgu Mureş. Dacă se pomeneşte de utilizarea drapelului secuiesc, se vaită de parcă Pământul Secuiesc s-ar desprinde de corpul ţării. Si dacă tot e campanie, nu putea lipsi din rând nici Traian Băsescu, care a precizat duminică într-un mod deosebit de riguros: nu este posibil ca în Transilvania, medicii să li se adreseze în limba maghiară pacienţilor de naţionalitate maghiară, deşi, conform informaţiilor obţinute de el, UDMR ar impune şi obligativitatea acestui lucru. Vin una după alta afirmaţiile mai puţin sau mai mult absurde, şi în câteva zile, noi, maghiarii, respectiv UDMR, care ne reprezintă, am devenit din nou principalii duşmani ai României şi sunt măturate inclusiv revendicările ce ni se par să fie minimale, după toate acestea reprezentând un adevărat miracol dacă vreun aspect mai important ar deveni parte a programului guvernamental. Dezinformarea se află în curs de derulare, la nivel înalt, intensificându-se semnificativ de parcă am fi în număr de 100.000 cei care am ieşit în stradă să revendicăm autonomia teritorială. Toate acestea pentru ce?

Pentru câteva scaune ministeriale, poate, pentru bani de investiţii, având în vedere că în urma unei astfel de atmosfere este greu de imaginat ca reprezentanţii UDMR, împuterniciţi cu negocierile, să obţină progrese importante în privinţa extinderii drepturilor minoritare.

Potrivit unor informaţii scurse, negocierile vehemente de ieri au vizat în principal ministerul sănătăţii şi ziarele bucureştene cel mai bine informate au pomenit, printre problemele delicate ce îi vizează pe maghiari, doar de cazul MOGYE şi desemnarea prefecţilor maghiari.

Din punctul de vedere al maghiarimii, îşi vând pielea destul de ieftin, iar în opinia românilor, primesc în mod nedemn mai mult decât se cuvine. Si marele beneficiu, îmbunătăţirea relaţiilor maghiaro-române se transpune într-un viitor îndepărtat. Chiar merită?

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7134 din 04.03.2014, autor Farkas Reka

Tokes insistă asupra unei reprezentanţe la Bruxelles, formate din trei persoane

Tokes Laszlo, europarlamentar, preşedintele CNMT, a criticat într-o declaraţie faptul că UDMR şi-a fixat ca obiectiv obţinerea a doar două mandate de europarlamentar, deşi până în momentul de faţă, maghiarii din Transilvania au trimis trei reprezentanţi în Parlamentul European. Tokes a considerat regretabil şi condamnabil faptul că preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit în faţa miniparlamentului Uniunii despre atingerea pragului electoral de cinci la sută şi a renunţat din start la obţinerea unei reprezentanţe maghiare din Transilvania, formate din trei persoane. El a amintit că maghiarii din Transilvania au trimis câte trei reprezentanţi la Bruxelles. Tokes îşi exprimă regretul că UDMR a respins dialogul despre coaliţia partidelor maghiare şi că participă singură la europarlamentare.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7135 din 05.03.2014

Ce poate aduce guvernarea. Nu va exista prefect maghiar

Toată lumea este solidară cu decizia adoptată în cadrul şedinţei de luni a Consiliului Permanent al Uniunii (SZAT)- a declarat ieri, Antal Arpad, preşedintele filialei UDMR Sfântu Gheorghe, în contextul participării uniunii la guvernare. Dacă privim lucrurile dinspre Sfântu Gheorghe, participarea la guvernare asigură multe posibilităţi pentru ca oraşul să se poate dezvolta într-un ritm mai alert – a declarat primarul oraşului Sfântu Gheorghe. In opinia sa, în momentul de faţă va exista posibilitatea obţinerii de sprijin pentru reabilitarea clădirilor-monument şi pentru investiţii infrastructurale. În această ţară funcţionează mai degrabă un sistem nedrept, iar unele autoguvernări sunt avantajate – a semnalat el. Asumarea participării la guvernare are anumite riscuri din punct de vedere politic – a declarat el – însă a demarat un proces pozitiv, edificator în privinţa comunităţii, care nu trebuie întrerupt.

În contextul înaintării statutului autonomist al UDMR, el a declarat, răspunzându-le ziariştilor, că despre acest lucru nu s-a discutat la ultima şedinţă a SZAT. Din câte ştiu, intenţia există, iar decizia este în mâna preşedintelui Uniunii. Preşedintele UDMR şi cel al CNS s-au întâlnit zilele trecute şi au discutat şi despre acest lucru – a adăugat el. Referindu-se la rezultatele sondajului de opinie realizat în luna noiembrie, Antal Arpad a declarat că 90 la sută dintre maghiarii transilvani consideră că UDMR trebuie să fie prezentă în guvern. Acest lucru îmbunătăţeşte sentimentul de siguranţă al maghiarilor. Putem vedea că s-a creat o atmosferă antimaghiară, care nu a încetat şi nu încetează prin faptul că noi am ajuns la guvernare. De acolo de unde suntem putem stopa procesele, putem schimba decizii, iar acesta este un aspect pe care îl consider foarte important – a mai spus edilul oraşului, care consideră esenţial ca UDMR să obţină rezultate bune la alegerile europarlamentare.

În privinţa prefecţilor, Antal Arpad a declarat că din cele trei judeţe secuieşti, unul singur poate primi prefect maghiar, iar în cadrul Uniunii s-a decis ca funcţia să îi revină judeţului Mureş. Nu mă aştept ca persoana prefectului să soluţioneze problemele, ci acestea să fie soluţionate prin intermediul normelor juridice. Atâta timp cât normele juridice sunt necorespunzătoare, oricine poate fi prefect. Noi avem probleme oricum – a formulat el. El a mai arătat că filiala teritorială a UDMR cere demiterea prefectului Dumitru Marinescu. Se apreciază că nu se poate lucra în echipă cu un prefect care comite lucruri pe care nu le comit cei aflaţi în funcţii asemănătoare. Antal a criticat faptul că în judeţul Covasna au fost intentate 20 de procese în contextul drapelelor unităţilor administrative. El a subliniat că numirea prefectului este responsabilitatea PSD şi a guvernului. In opinia sa, această funcţie ar trebui îndeplinită de o persoană care nu a jignit comunitatea maghiară.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7136 din 06.03.2014, autor Demeter Virag Katalin

Ziua Libertăţii Secuieşti la Târgu Mureş. Protest paşnic cu interdicţii au cerut autonomia

Maghiarii din Târgu Mureş, de pe Pământul Secuiesc au sărbătorit ziua libertăţii secuieşti într-o atmosferă puţin mai tensionată decât anul trecut, însă au sărbătorit cu demnitate. La Monumentul Martirilor Secui s-au adunat peste 20.000 de oameni, aducându-le un omagiu martirilor secui, lui Torok Janos, Galfi Mihaly şi Horvath Karoly. Au mărşăluit reprezentanţii partidelor politice, la nivel de preşedinţi au fost prezente formaţiunile PCM şi PPMT. Din partea UDMR au fost prezenţi în primul rând edilii de pe Pământul Secuiesc. Din Trei Scaune au fost prezenţi Antal Arpad şi Tamas Sandor. Participanţii au accentuat prin ovaţii faptul că Pământul Secuiesc doreşte autonomia.

Programul festiv a început în Piaţa Poştei la orele 15:00. Masa de oameni a început să apară după ora 16:00, iar zona s-a umplut cu drapele albastre-aurii. Autobuzele au sosit pe rând de pe Pământul Secuiesc. Cei din Trei Scaune au sosit cu 18 autobuze, iar mulţi au sosit cu autoturisme personale. Autobuzele au fost oprite des. După intrarea în judeţul Mureş, au fost verificate şi portbagajele. Numărul poliţiştilor a fost surprinzător de mare, organele de ordine aflându-se în stare de alertă. Acest lucru nu i-a deranjat pe participanţi. Cei din Sfântu Gheorghe au adus drapelele de 250 de metri, confecţionate pentru marele marş din luna octombrie. Numărul participanţilor a ajuns la final la 20.000.

Exact la ora 17:00 a început să bată clopotul bisericii din Şumuleu Ciuc şi al bisericii-cetate din Târgu Mureş. Ne-am adunat să ne obligăm faţă ataşamentul secuilor faţă de libertate, faţă de intenţia noastră paşnică, ne-am adunat să protestăm pentru susţinerea libertăţii de întrunire – a subliniat în cuvântarea sa Izsak Balazs. Nagy Laszlo, administratorul bisericii unitariene din Transilvania, a rostit o rugăciune: Ne-am adunat să subliniem că aici suntem acasă. Pentru noi, acesta este căminul şi ne-am adunat ca acest lucru să poată fi simţit de către copiii şi nepoţii noştri – a declarat el.

Libertate, autonomie

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, a citat cuvintele pe care le-a rostit anul trecut. Acesta este ziua în care locuitorii Pământului Secuiesc îşi exprimă dezideratul la libertate, ceea ce înseamnă în momentul de faţă autonomie. Principiul libertăţii secuieşti s-a schimbat de-a lungul vremii, dar esenţa lui a rămas acelaşi: demnitatea comunităţii şi cerinţa sa de a nu fi subordonată pe pământul strămoşilor – a evidenţiat el. CNS parcurge de zece ani drumul paşnic al autonomiei, drumul revendicării drepturilor. In arsenalul acestuia figurează lobby-ul internaţional dar şi crearea bazelor mişcării (ziua libertăţii secuieşti, marele marş al secuilor), procesul intentat pentru validarea iniţiativei cetăţeneşti europene, proces în care s-a implicat şi Ungaria, de partea CNS – a enumerat Izsak Balazs. Ungaria este cu noi, dar cauza autonomiei va izbândi doar dacă vom reuşi să convingem România să ni se alăture – a declarat preşedintele CNS. Cuvintele sale au fost însoţite de scurte huiduieli atunci când a amintit că trebuie să credităm cu încredere noul guvern. In final, după mai multe întreruperi, a reuşit să spună următoarele: Este posibil să aibă reuşită dialogul despre care vorbeau secuii în cadrul marelui marş dintre localităţile Breţcu şi Chichiş. Să alungăm ura din rândurile noastre – le-a spus el participanţilor.

Preşedintele consiliului naţional al Partidului Naţional al Bascilor şi-a evidenţiat optimismul în legătură cu viitorul Pământului Secuiesc. El i-a încurajat pe participanţi să îşi continue acţiunile paşnice, pentru a putea obţine autonomia regiunilor, autonomie care aduce prosperitatea economică.

Dreptul nu este obiectul unor negocieri

Mesajul războinic adresat de Tokes Laszlo adunării populare de la Târgu Mureş a fost transmis de către Sandor Krisztina, din cauza faptului că în ziua mitingului, Tokes a susţinut autonomia Pământului Secuiesc la şedinţa plenară de la Strasbourg. Drepturile noastre naţionale şi cele ale omului nu pot reprezenta obiectul unor negocieri. Nu ne lăsăm duşi în capcana guvernului român. Ne susţinem cu consecvenţă libertatea – a formulat Tokes Laszlo.

Lumea acordă atenţie oraşului Târgu Mureş – a declarat în cuvântarea sa Biro Zsolt, preşedintele Partidului Civic Maghiar, care a evidenţiat că la 25 de ani de la revoluţia sângeroasă din România, situaţia maghiarilor din România a rămas nesoluţionată. Statul român neagă cele mai elementare forme ale autodeterminării şi limitează dreptul de exprimare a opiniei. El a mai declarat că duminică, în Turcia, în faţa consulatului român, un drum principal a fost închis la cererea protestatarilor. Acest lucru nu a fost posibil la Târgu Mureş. Înainte de toate trebuie să învingem frica şi indiferenţa. Dacă vom reuşi să facem acest lucru, nimeni nu ne va putea opri – a mai spus el.

Europa Regiunilor

Gunther Dauwen, directorul de partid din Belgia al EFA, formaţiune care grupează forţele pro-autonomiste europene, a transmis mesajul uniunii care grupează cele 40 de partide ale celor 17 state membre ale Uniunii Europene: sprijină autonomia Pământului Secuiesc, descentralizarea stă în slujba democraţiei dacă deciziile nu sunt adoptate la Bucureşti sau la Bruxelles. Se doreşte o Europă a regiunilor şi a popoarelor, se doreşte o Europă mai bună – a declarat el. Nu este permis ca Bucureştiul să fărâmiţeze Pământul Secuiesc, să asimileze maghiarii din Transilvania – a subliniat el, în numele uniunii.

Au trecut 160 de ani şi deşi în aparenţă istoria se repetă, lumea din jurul nostru s-a schimbat. In pofida samavolniciei şi a războiului, în pofida modificării graniţelor şi a lipsei de destin a minorităţilor, credinţa şi convingerea noastră au rămas aceleaşi. Putem să trăim individual sau ca o comunitate doar în mod liber. Acest lucru are un nume şi are un cadru. Are acelaşi nume pe Pământul Secuiesc, în Partium, în Transilvania, în Slovacia, în Voivodina sau în Ucraina Subcarpatică: este vorba despre autonomia comunitară. Este un obiectiv şi o revendicare vechi de o sută de ani. Dacă credem în ea, este o imagine de viitor. Dacă se află deja în posesia noastră, este un instrument juridic pentru libertatea noastră de zi cu zi – a declarat Toro T. Tibor, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania. El a subliniat: dacă în momentul de faţă înaintarea în Parlament a statutului autonomiei Pământului Secuiesc nu este de actualitate pentru UDMR, să se angajeze la acest lucru împreună cu PPMT, CNMT şi CNS.

Catalanii sunt alături de noi

Un vechi oaspete al zilei libertăţii secuieşti este Marc Gafarot Monjo, conducătorul cabinetului de politică externă din cadrul Partidului Convergenţei Democratice, care a vorbit în cuvântarea sa în limba maghiară. El şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu faptul că autonomia generează un protest în momentul de faţă nu numai din partea Bucureştiului, ci şi din partea Europei, deşi cu cât deciziile sunt luate mai aproape de oameni, cu atât sunt mai bune. Autonomia reprezintă cea mai mare garanţie a dezvoltării. Atât secuii cât şi catalanii vorbesc limba păcii, a respectării democraţiei, limba autonomiei. Nu manifestăm ură faţă de nimeni. Am dori doar să ne fie respectate drepturile colective – a declarat el. El a atras atenţia asupra faptului că nici secuii şi nici catalanii nu pot fi considerate minorităţi. Noi suntem comunităţi naţionale.

Szabados Attila, primarul localităţii Budafok, cel care a arborat anul trecut pentru prima oară drapelul secuiesc, a adus din Ungaria următorul mesaj: cauza autonomiei Pământului Secuiesc nu este numai a secuilor, ci a tuturor maghiarilor!

Ca un ultim moment al manifestării organizate la monument, masa de oameni a adoptat prin ovaţii proclamaţia zilei libertăţii secuieşti. Petiţia citită de către Izsak Balazs formulează în mod clar: Autonomia teritorială a Pământului Secuiesc înseamnă că membrii colectivităţii majoritare secuio-maghiare au, pe pământul lor natal istoric, dreptul şi capacitatea efectivă de a prelua, pe propria răspundere şi în propriul interes, soluţionarea unei părţi însemnate din problemele de interes comun, conform principiului subsidiarităţii. Regiunea autonomă dispune de un organism ales care se situează între stat şi colectivitate, aplică atribuţiile din domeniul auto-administraţiei şi dispune de legitimităţi legate de autoritatea statului. Mai prevede de asemenea faptul că noi dorim dialog şi colaborare în vederea soluţionării statutului juridic al Pământului Secuiesc, care poate fi clădit doar pe voinţa liberă a comunităţilor locale, pe solidaritatea dintre cetăţeni şi pe colaborarea constructivă.

Plimbare cetăţenească în piaţa centrală

După intonarea imnurilor ungar şi secuiesc, reprezentanţii partidului au depus coroane la monument, după care a pornit plimbarea cetăţenească spre centrul oraşului. La intersecţia cu drumul principal, tensiunea era aproape palpabilă, acolo unde drumul a fost închis de un cordon de jandarmi şi de însărcinaţi ai organizatorilor. Aceştia au dirijat masa de oameni pe trotuar. Oamenii s-au deplasat pe cele două laterale ale drapelului secuiesc de 250 de m. Au scandat lozinci: Autonomie!, Suntem acasă!, Pământul Secuiesc nu este România!, Piară Trianonul!. Mici turbulenţe au fost generate de cei aproximativ 20 de tineri, membri ai Mişcării 64 de Comitate (HVIM), care au ieşit totuşi pe carosabil, jandarmii încercând să îi trimită înapoi. Masa a reacţionat nervos, mulţi au început să iasă pe stradă, să strige Sunteţi laşi, haideţi jos!. Au fost aruncate 1-2 petarde. Preţ de câteva minute părea că spiritele se vor încinge, însă mintea lucidă a învins într-un final. Pe marginea drumului se aflau mai mulţi gură-cască. Rar am putut constata manifestări duşmănoase. Circulaţia nu s-a desfăşurat totuşi fără probleme. Cu ocazia traversării străzii, circulaţia a fost paralizată timp de zece minute, şoferii au reacţionat nervos, iar masa de oameni a scandat în replică Suntem acasă! sau Autonomie!

Toţi participanţii au ajuns în centru în jurul orei 20:00. Organizatorii şi-au înaintat deja petiţia la prefectură. Acolo unde se aduna lumea, se adunau şi jandarmii şi poliţiştii. Dispersarea maselor nu a fost uşoară. Participanţii s-au hotărât cu greu să plece spre casele lor. S-au mai cântat câteva cântece, s-au mai rostit câteva sloganuri. Piaţa a început să se golească în jurul orei 20:15.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7140 din 11.03.2014, autor Farkas Reka

Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna – Harghita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*