Delimitarea unei membru CNA față de acțiunile fățise de cenzor al cetățencei „…escu”, de la șefia executorului audio-vizual al partidul-stat, ar părea, la prima vedere, o soluție onorabilă de spălare a șifonatei fețe a Consiliului Național al Audiovizualului. Căci, după o vizită la o reuniune specifică de la Atena, fără a avea îndă mandatul instituției, dar urmând modelul prim-plagiatorului țării, șefa Cenzorului Național al Audio-vizualului a decis să repună pe tapetul roșu al înglodirii libertăților noastre, pe un ton mult mai înverșunat, chiar unilateral și ultimativ, necesitatea extinderii competențelor forului-cenzor peste domeniul internetului. Și nu pentru că asta ar fi priceput ea că s-a discutat în cadrul întânirii de la Atena a organismele similare din Europa (aparent similare, „cna”- urile de aiurea fiind instituții strict „de reglementare” nu de cenzurare-eradicare a audivizualului la comanda politicului guvernamental!), ci pentru că, ascunzând cu aparentă pricepere discuțiile de acolo, crede numita „…escu”, ar putea manipula o idee generală în specificul și interesul partidului-stat de acasă.
Numai că membrul CNA care s-a revoltat împotriva lui „escu”, mai exact împotriva intențiilor acesteia de a cenzura internetul, pune din capul locului greșit problema. Pentru că, CNA nu trebuie să-și extindă „competențele” peste felia internetului ca urmare a incapacității de a fi reglementat principalul (și deocamdată singurul!) domeniu de activitate (recte, audiovizualul) ci, pur și simplu, pentru că nu are ce să caute peste această sferă a libertăților de exprimare. Nu are dreptul să intre cu picioarele de lut ale partidului-stat peste ultimele noastre libertăți „vizuale”.
Și pare puțin probabil ca membrul respectiv să fi gândit „întâmplător” această împotrivire-motivație doar din prisma faptului că, ani în șir, organismul s-a dovedit incompetent pe propriul domeniu de acțiune… Mai de grabă, pare un artificiu pus deoparte pentru momentul în care actualul „…escu”-șef va fi înlăturat.
Iar atunci, inversarea actualei motivații, sub demonstrația că, de fapt, CNA a fost incompetent pe domeniul audio-vizualului pentru că nu a avut acces și pe sfera internetului, unde sălășluiește tot mai mult… audio-vizual, va fi o fundamentare suficientă pentru a duce mai departe, sub un alt partid-stat (sau poate chiar același, dar în mod cert sub un alt „…escu”) conceptul politic de limitare a drepturilor noastre de exprimare.
Desigur, sub orice alt „escu” și sub orice alt partid-stat, o eventuală măsură de a da dezlegare CNA-ului să „reglementeze” media virtuală nu va afecta în mod semnificativ libertățile noastre de exprimare. Adică, nu de aici o să ni se tragă orizontul cenușiu! Pentru că, în momentul în care o astfel de măsură ar fi aplicată, principalele ziare și platforme digitale vor migra pe servere din afara țării. Acolo unde brațul de lemn al tâmplei de fier a CNA –ului esculizat în fuduliile cenzurii nu va avea cum să ajungă. Evident, presiuni vor fi, poate chiar după modelul de „putinizare” a internetului, într-un model rusesc de licențiere a blogurilor care au un anumit trafic. Și atunci, ‘geaba va fi fost găzduit blogul chiar și în SUA, tot va intra sub reglementarea națională, dar poate nu atât de violent.
Se prefigurează dară încă un sector în care firmele românești vor alege „exilul”! Și va fi un exil în propria țară, „afară” fiind practic mutată doar sfera virtuală. Iar acest pas este de presupus că va fi făcut și de principalele platforme de socializare astfel încât, în mod real, internauții vor avea unde să se exprime. O lovitură directă vor primi doar bloggeri care nu vor putea suporta poate financiar costurile mutării paginilor lor pe servere din afara țării.
Desigur, așa cum s-a întâmplat și cu presa scrisă, nu toate platformele și publicațiile electronice vor alege „exilul” ca garanție a libertății de exprimare. Unele își vor pleca fruntea, se vor alinia doleanțelor puteri și vor rămâne aici, înregimentându-se noului CNA cu atribuții „lărgite”.
Toate acestea pentru că șefa CNA a ajuns la concluzia (politico-guvernamentală!) că „spațiul virtual nu este reglementat, dar trebuie să fie!”. Și vrea ca România să facă primul pas spre crearea unui „puzzle” pentru reglementarea spațiului virtual din întreaga Uniune Europeană, prin lansarea inițiativei de modificare a Directivei europene specifice! Evident sunt și alte țări care vor „reglementarea” internetului. Și se folosesc de România, de servilismul reprezentanților ei, pentru a strecura anumite inițiative. Mai ales că acum este și un moment favorabil, o asemenea modificare fiind lesne de avansat în clipa în care, la predarea mandatelor comisarilor europeni, UE va fi practic prinsă cu garda jos.
Și pare că șefa CNA este efectiv pătrunsă de misiunea la care s-a angajat, aceea ca în pregătirea următoarei reuniuni internaționale a forurilor europene din audio-vizual, care „întâmplător” va avea loc la București, CNA să pregătească propuneri „pentru început minimale” pentru reglementarea Internetului.
Or, de ce să așteptăm să ajungem pe lama cuțitului?! Sunt deja mult prea multe presiuni din partea unui organism care ar trebui să fie strict „de reglementare” pentru a mai accepta astfel de proiecte! Și trebuie să ne ridicăm vocea împotriva unor asemenea inițiative care, culmea!, vin din partea unui organism care a atins ridicolul în clipa în care, sub pretextul că instigă la violență (!), a vrut să cenzureze acele emisiuni de gătit în care farfuriile erau izbite de podea. Evident, „emisiuni nepotrivite” pentru că, în loc să contribuie la formarea cetățeanului-model care să lingă, eventual, blidele puterii, utilizează violența „de veselă”, prin izbirea farfuriilor de pământ la ore nepotrivite.
Păi’, dacă se revoltă cetățeanul și dă de pământ și cu altceva, nu doar cu farfuria?!
Lasă un răspuns