1. Inconștiența este calea trasată pentru omenire de către unele dintre cele mai avansate conștiințe ale ei.
2. Fă politică dacă vrei să scapi de balastul numit conștiință!
3. Dumnezeu a făcut lumea din preaplinul dragostei Lui; politica preface lumea din preaplinul egoismului ei.
4. Eternitatea timpului arată depărtarea dintre Dumnezeu și om; eternitatea dragostei arată apropierea dintre ei.
5. Iubești cu adevărat animalele de-abia după ce ajungi să-i cunoști pe oameni.
6. Indiferența este perioada de șomaj a nesimțirii.
7. Oamenii iartă ceea ce nu pot să uite și uită ceea ce-i de neiertat.
8. Chiar și aceia care cred în ceea ce fac, nu pot să facă decât după cum cred alții.
9. Nici măcar o tonă de bunuri materiale nu trage la cântarul fericirii cât grăuntele de muștar al bunurilor spirituale.
10. Însemnele exterioare amăgesc, cele lăuntrice pe om îl definesc.
11. Nu din belșug se-nalță demnitatea, ci-n renunțare va cunoaște plinătatea.
12. Pe măsură ce demnitarul urcă pe scara socială, demnitatea lui coboară.
13. Demnitățile sunt pentru demnitari, nu pentru oameni demni.
14. Decât nedemn în bogăție, mai bine demn în sărăcie.
15. Toți oamenii trăiesc, dar numai unii dintre ei există.
16. Scara socială – locul de antrenament pentru târâturi și târâtoare.
17. Atenți doar la cățărat, carieriștii nu iau seama la faptul că pe scara socială coborârea se face numai prin cădere.
18. Căzăturile în urcare sunt cu mult mai respingătoare ca cele de după cădere.
19. Omul căzut provoacă milă, la căzături privești cu silă.
20. Mai lesne faci un om cuminte din unul fără minte, decât din cela care minte.
21. Un lucru-n pripă de-i făcut, e mult mai prost ca la-nceput.
22. E mult mai greu să te oprești decât prin viață să gonești.
23. Cumpătarea este cartea de identitate a modestiei.
24. Când te gândești doar la-ngrășat, tu însuți sufletul l-ai arestat.
25. Când sufletul e liniștit, cu fericirea el s-a logodit.
HRISTOS A ÎNVIAT!
Reînhumarea moaștelor Sfântului Gheorghe Calciu-Dumitreasa, pe care nu am reușit să-l cunosc personal, consider că a fost o mare greșeală. A ascunde lumina sub obroc nu este un act creștinesc. Ca mine cred că gândesc foarte mulți dintre ortodocși.
Dumnezeu va rândui și cinstirea moaștelor sale dacă ne vom ruga mai mult acestui sfânt părinte, care a mucenicit 21 de ani în închisorile comuniste, trecând și prin închisoarea de la Pitești!
Părintele Calciu este unul dintre marii dizidenți ai anticomunismului din România, luând atitudine extrem de curajoasă în anul 1978, în predicile sale de la Biserica Radu Vodă din București, în timpul dictaturii lui Ceaușescu, protestând împotriva demolării bisericii Enei. Aici la Radu Vodă a rostit celebrele 7 CUVINTE CĂTRE TINERI, consemnate într-o carte pe care am lecturat-o după 1989 și care mi-a schimbat zic eu cursul vieții mele, îndemnându-mă să cercetez cu multă atenție fenomenul comunismului și să dau mărturie pentru Hristos în articolele și cărțile pe care le-am scris. De aceea, mă rog în fiecare zi și la Sfântul Gheorghe Calciu-Dumitreasa, care deși a trăit în ultima parte a vieții în SUA (Washington), având parohie acolo, a scris articole de mare profunzime duhovnicească și chiar împotriva francmasoneriei…
Doamne ajută!
MĂRTURISIRE A ADEVĂRULUI.
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!
Am vizionat astăzi cu mare atenție un film documentar de altfel foarte bine făcut și frumos, despre Mănăstirea Curtea de Argeș (după ce am urmărit filmul Biserici din România), primite de pe site-ul ziarului Natiunea (cărora le mulțumesc din suflet).
Nu este deloc o simplă întâmplare. Eram realmente interesat de istoria acestor meleaguri, știind că în acest loc a fost îngropați la cererea lor testamentară regii României, aparținând Casei de Hohenzollern, una dintre cele mai bogate familii din nobilimea neagră (masonică).
Ceea ce mă preocupă este acum sacrilegiul făcut de regele Carol I (de confesiune catolică), căsătorit cu regina sa de (confesiune protestantă), care prin ,,restaurare” a distrus de fapt întregul complex inițial din jurul frumoasei Biserici (care cuprindea o clopotniță înaltă și clădiri de două etaje cu chilii, ce puteau primi sute de monahi), transformându-le pe toate în actual parc din jurul Bisericii și în reședința de vară a regelui (acum Palat arhiepiscopal) construită după planurile unui arhitect francez Andre le Conte de Nouille (nu știu dacă am scris ultimul nume corect) și ajutat de doi pictori francezi.
Pictura în stil bizantin din Biserică (capodoperă arhitectonică ctitorită de domnitorul Neagoe Basarab și în prezent monument istoric protejat de UNESCO), aparținând pictorului Dobromir din Târgoviște (cel care a pictat și Mănăstirea Tismana), adus de domnitorul Radu de la Afumați, care a continuat opera începută, A FOST ÎNLĂTURATĂ LA ORDINUL REGELUI CAROL și înlocuită cu o pictură de factură mai mult renascentistă și catolică!
Aceste date de mai sus, în mare parte sunt mărturisiri făcute de fostul egumen al mănăstirii, Ieromonahul ILARION CRAIOVEANU și sunt spuse cu durere în acest film.
Ceea ce m-a intrigat cel mai mult pe mine personal este propaganda subtilă care se face chiar la final regilor României, în frunte cu Carol I, care a și lăsat ca să se scrie pe piatra funerară cât de bine s-a simțit la noi. Redau textual finalul acestui film documentar (pe care vi-l recomand și frățiilor voastre):
,,Viața monahală, slujbele religioase și pelerinajul din toate mănăstirile României vorbesc despre o vocație profund creștină a poporului român (până aici toate sunt frumoase și adevărate! – n.a.). Căci voievozi ȘI REGI AI ROMÂNIEI ȘI-AU ÎNCEPUT ÎNTOTDEAUNA DOMNIILE CU PRIVIREA AȚINTITĂ SPRE DUMNEZEU.”…
Mă întreb de ce a ales oare regele Carol I tocmai acest loc de îngropăciune pentru regii României…
Pentru că aici era un loc de mare rezonanță pentru sufletul românilor (prima Mitropolie a Țării Românești, picturile cele mai frumoase și mai vechi de la noi, mănăstire care avea înainte mulți monahi) și voiau să aibă mai multă popularitate?
Sau doar fiind atras din cauza acestei bijuterii arhitectonice care este Biserica mănăstirii Curtea de Argeș? Sau din cauza masonilor care au confiscat legenda populară a Meșterului Manole, spunând că este a lor?
Știm că există o Lojă sau mai multe cu această denumire…
Doamne ajută!