Încerc să mă uit cu un ochi neutru în agenda premierului în speranța că voi găsi acolo lucruri care să îl scutească de preconceput și să îl recomande într-un alt registru al sobrietății pe care poate că încă nu îl percepem noi cum se cuvine. Dar fie că nu mă pot detașa de prejudecăți, fie că nimic nu mai pledează pentru imaginea acestuia, fiindcă niciun argument nu îl mai recomandă ca pe un social-democrat și nici ca pe un premier credibil, echidistant, debarasat de patimi politice. De pildă, lipsa lui de instrucție și viziune economică nu îl face credibil nici când folosește date exacte. Săptămâna trecută, Victor Ponta ne asigura că 25 la sută din gazul consumat de români e de la ruși.
E adevărat că în, 2006, volumul consumului de gaz rusesc se ridica la 30 la sută, fiindcă aproximativ 36 la sută era de al Romgaz și înca 34 la sutăde la Petrom. Ori, după cum se știe, în strategia ei pe termen lung, România se vrea tot mai puțin dependentă de gazul rusesc. Președintele Agenției de Reglementare în Energie, Nicolae Havrileț, da asigurări nu demult că nevoia de gaze de import este permanent în scădere: în 2012 s-a înregistrat un import de 21 la sută, iar în 2013, când iarna nu a fost prea geroasă, consumul de gaz importat ar fi trebuit să scadă, ceea ce ar putea să ne scoată din riscul de a fi dependenți de gazul rusesc. O sursă suplimentară ar fi gazul din Marea Neagră și, de ce nu, chiar gazele de șist. Polonia, care cumpăra 70 la sută din gazul consumat de la ruși a făcut pași și mai mari decât noi în asigurarea independenței energetice. Și tot astfel, dacă mă uit în agenda premierului, văd declarația lui de săptămâna trecută de la Pitești în care fixația pe Traian Băsescu rămâne la aceeași tensiune psihologică: „încă sunt protejaţi pe criteriu politic pentru că sunt cu domnul Băsescu, cu doamna Udrea, cu alţi domni şi doamne de acelaşi fel”.
De aceea, crede Victor Ponta, „încă mai e de făcut justiţie în România cu cei care cu adevărat au furat”. Din păcate însă vedem că justiție este necesar să se facă mai ales printre baronii PSD. Și tot în această chestiune, premierul însă nu ne spune nimic despre cei 22 de deputați nominalizați ca a fi incompatibili în scrisoarea trimisă de președintele ANI, Horia Georgescu, Biroului Permanent al Camerei Deputaților și ar fi interesant de știut câți dintre aceștia sunt membri ai PSD și dacă dintre aceștia unii sunt chiar membri în Comisia Juridică, mai ales că deja cazul deputatului vrâncean Victor Roman a fost semnalat și de presă ca un precedent. Ca și când România nu ar mai avea alte treburi demne de a fi înscrise în agenda premierului, acesta este tot mai prezent pe scena politică a europarlamentarelor și a evenimentelor din orizontul prezidențialelor.
Calculul ipotetic al probabilităților îl făcea pe Victor Ponta să declare săptămâna trecută cu optimism că mulți liberali vor vota PSD – PC ‒ UNPR pe 25 mai. Simplismul gândirii conduce firesc spre simplismul proiecțiilor. E îndoielnic chiar și cu Călin Popescu Tăriceanu în fruntea Senatului că liberalii vor vota partidul lui Voiculescu și pe cel al lui Kelemen Hunor. E adevărat că în rândul liberalilor președintele Senatului se bucură de multă simpatie și că mulți l-ar susține fără ezitare în lupta pentru fotoliul de la Cotroceni, dar ceea ce crede Victor Ponta e greu de realizat nu numai pentru că PNL este un partid mult mai vechi și totuși cu mai multă verticalitate decât PSD. Revenind la agenda premierului, săptămâna trecută, de pildă, cu excepția unor evenimente de interes unional, acesta, în ce privește țara pe care o guvenrează, nu a avut nimic semnificativ în atenție în afara propriei imagini și a intereselor politice de partid. Luni, la ora 22 a fost invitat la ediția specială a Antenei 3, marți a fost prezent cu vanitoase onoruri militare neregulamentare la ședința de bilanț a Ministerului Afacerilor Interne, miercuri se dedică sportului alături de Gabriela Szabo, ministrul Tineretului și Sportului, iar joi s-a aflat la „Simfonia Lalelelor” de la Pitești.Vineri și sâmbătă, pe agenda de la Guvern a premierului nu a fost înscris niciun eveniment.
Probabil, Victor Ponta se constată și el obosit și, după cum va fi notat în blogul personal, caută odihna din sânul familiei, odihna acelui deus otiosus, care dupa ce a făcut lumea a trebuit să se odihnească dacă nu cumva chiar a decis din motive necunoscute să o abandoneze. Nu este exclus însă ca ultimul sondaj IRES să-l facă pe premier să se culce pe laurii victoriei cu garanția cifrelor așa de alunecoase: El este acreditat cu 31 la sută din sufragii, urmat la distanță de Mihai Răzvan Ungureanu cu 12 la sută și Traian Băsescu cu zece procente. Sondajul Antenei 3 nu ar fi de luat în calcul nici chiar de Victor Ponta, văzut în creștere de institutul CCSB, controlat de Dan Voiculescu.
Numai că alegerile nu au loc duminca viitoare, dar nici la Paștele Cailor.
HRISTOS A ÎNVIAT!
În seara asta am urmărit din întâmplare emisiunea ,,Cultura și credința azi” pe Trinitas TV. Era pe tema Învierii și la o oră de maximă audiență. Cine credeți că, în calitate de invitat a făcut o mare mărturisire de credință? Nimeni nu s-ar aștepta. Este Dan Puric. A vorbit foarte convingător, deși îl știam că, cochetează cu masoneria, cu Clubul de la Roma, că a luat pașaport de tip nou diplomatic cu cip, avusese disensiuni cu părintele Iustin Pârvu.
Nu pot să cred că a putut să se joace cu cuvintele într-un mod atât de magistral, să condamne comunismul și oculta mondială, să-i mărturisească pe Sfinții Mucenici din închisorile comuniste, chiar și pe părintele Iustin…
Să fi jucat din nou un spectacol? Să aibă oare vreun interes să se erijeze într-un lider al dreptei creștine din România pentru a bloca accesul altcuiva? Sau poate se teme în actualul context al votării legii anti legionare, pentru că a vorbit adeseori de Sfinții Închisorilor comuniste?
Emisiunea este extrem de interesantă prin conținutul ei, mai ales prin ce mărturisește Dan Puric, care nu este tratat cu menajamente de Vasile Bănescu, ci mai mult încurcat cu întrebări irelevante…
Unde aș putea găsi înregistrarea ei de astăzi, 20 aprilie 2014? O recomand tuturor fraților ortodocși pentru analiză. Să se fi convertit cu adevărat domnul Dan Puric la DREAPTA CREDINȚĂ? Ar fi o minune dumnezeiască.
Doamne ajută! SĂRBĂTORI FERICITE ÎN PACE ȘI BUCURIE!