„Regele păstaie” – bobul de mazăre din gâtul social-democrației!

Dacă sunt ținuți în ritmul actual de „debaronizare” (dar nu, implicit, și de dezmembrare a feudelor!), în curând, nu pesediștii or să aștepte aroganți să vină liberalii să le cerșească refacerea USL-ului. Ci lucrurile vor ajunge exact invers! Ba, chiar dacă PNL va face scorul umilinței la eurparlamentare, PSD s-ar putea să obțină același scor, dar în propriul partid. Or, „prădat” (dar și predat, ghici de către cine?!) de structurile sale de bază, recte, feudele de baroni electorali, PSD chiar va avea nevoie de PNL pentru a avea un cuvânt de spus, ca umbră a megapartidului de altădată, la prezidențiale.

Mai rău, igienizarea din PSD va da și dreptul patidulețelor aflate acum în alianța de guvernare, de la UNPR, PC la UDMR-PCM, să ceară un drept de reprezentare mai mare. Și cum altfel când, alături de PSD, acestea se expun electoral imaginei de aliere cu hoțul care nu mai strigă, ci geme sfârșit „Hoții!”…

De fapt, s-a trecut de o linie. Roșie. Iar de acum nu săltarea unui șef de CJ din stradă va mai impresiona! Nici măcar ridicarea unui primăr de (la) terasă nu ne va mai atrage atenția în mod evident! De acum, un singur lucru ne va putea fascina și convinge că PSD este curățat de buruieni: descălecarea mascaților chiar în „biroul oval” al negocierii traficului de influență de la Palatul Victoria. Atunci, într-adevăr va fi fost scrisă o nouă istorie!

Dar nu se va întâmpla asta! Chiar dacă așa ar fi corect, chiar dacă se va dovedi, pe stenograme, că traficul de influență nu se făcea întâmplător în biroul premierului în timp ce acesta tăia o panglică pe la subsol. Sau, cel puțin, nu se va întâmpla până când PSD-ul nu va fi fost „ierbicizat”. Pentru că, o dovadă a intangibilității premierului, asigurată chiar de scutul Cotrocenilor, ar putea veni din reinterpretarea vorbelor lui Victor Ponta. Care a spus că „se va retrage din politică”. Dar nu așa cum au vrut să înțeleagă „analiștii”, ci, pe la intrarea de la Cotroceni. Căci, o retragere din politică ar putea veni, respectând Constituția, chiar prin depunerea candidaturii pentru funcția supremă în stat (în viitorul stat-partid!). Candidatură care ar trebui să reprezinte exact ceea ce nu a reprezentat pentru Traian Băsescu. O retrage vremelnică și obligatorie din politică.

Care va fi prețul? Nu doar garanția că, într-o zi, Traian Băsescu se va „putiniza” în fotoliul de mecanic de țară de la Palatul Victoria, cu dor de ceremonialele de la feluritele rapoarte inutile ale ministerelor, ci, inclusiv ceea ce se întâmplă acum: debaronizarea PSD-ului. O debaronizare pe care toți o așteptau de la Mircea Geoană, dar nu de la Victor Ponta! Și, evident, nici Ponta nu s-ar fi așteptat să facă acest lucru, asistând umil la destructurarea baronilor PSD-ului, dacă nu ar fi fost înghesuit de la Cotroceni.

Liderii PSD din teritoriu intuiesc această vânzare pe față a șefiilor feudelor lor, iar faptul că aleargă după Ponta „pentru explicații” nu îi va ajuta de fel! Căci, iată!, cine se agită prea mult ajunge la subrațul mascaților…

Așa că înainte să se împlinească vrerea lui Ponta, de a reface USL-ul dacă liberalii se debarasează de Crin Antonescu, s-ar putea să iasă catrenele Antonescului.

În plus, mai este o problemă. Acum sunt deșurubați cu spor baronii PSD. Dar nimeni nu se atinge de feude, „pe fond”. Or, în locul celor descălcați acum vor veni alții… Și nu ar fi de mirare ca, sub obligația alianțelor și acordurilor pe care le-a făcut Victor Ponta, să vedem aceste feude regrupate în felurite enclave (pentru UDMR), regate, pentru poftele lui Tăriceanu de înscăunare în concret a coroanei pe care a pus-o acesta pe emblema republicană a Statului Român, și a unor „regat” cu circ țigănesc.

Cât despre Mazăre, are șansa să-și continue scălămbăielile de maur-clovnar. De data aceasta, însă, ca „regele-puscăriaș”. Și cât de umilitor poate fi ca ținuta de salvamar de anul trecut, vărgată cu o notă de ironie la adresa lui Băsescu (un avertisment al „Regelui păstaie” despre ceea ce ar fi trebuit să urmeze: băgarea matelotului la pușcărie!) să capete, cât de curând, bretele de Jilava?! Asta în vreme ce matelotul își va păstra dungile (marinărești) la el!

Maurul și-a făcut dară datoria (pentru el, pentru partid!); maurul poate să dispară…

Lasă un răspuns