
În seară zilei de 26 martie 2014, Parohia Sfântul Antonie cel Mare din cartierul Titan a avut bucuria de a petrece o seară cultural-duhovnicească în compania actriţei Daniela Nane, o persoană deosebită, cu respect faţă de valorile creştine, precum şi o mama iubitoare, care îşi creşte fiul în spirit ortodox. Seară a debutat cu un recital de poezie, actriţa interpretând poezia „Întrebare” a lui Radu Gyr. A urmat apoi o serie de întrebări pe care participanţii le-au adresat invitatei.
Actriţa a povestit pentru cei prezenţi cum s-a apropiat de Dumnezeu. Un impact deosebit asupra să l-a avut cartea „Jurnalul Fericirii” a lui Nicolae Steinhardt, această reprezentând o revelaţie precum şi un punct de pornire în viaţă să duhovnicească. Însă, pasul decisiv de a-şi trăi viaţă potrivit principiilor şi valorilor propovăduite de Biserica Ortodoxă, l-a făcut după ce aflat de minunile petrecute la icoană izvorâtoare de mir a Maicii Domnului din localitatea Letca Nouă, judeţul Giurgiu.
Invitată consideră că fiecare om este dăruit de Dumnezeu cu un talent (talant), numai că, pentru descoperirea acestor talente, este nevoie că oamenii să se analizeze în profunzime. Astfel, pentru a ne identifica talentele, actriţa Daniela Nane ne da următorul pont: să încercăm să fim atenţi la noi şi să observăm care sunt activităţile pentru care atunci când le facem, nu sesizăm scurgerea timpului, simţim pace şi linişte interioară, activităţi pe care le încheiem cu mulţumire şi cu bucurie, oricât de mult ar fi durat realizarea lor. În acest fel ne putem descoperi un talent pe care-l avem, pe care, mai apoi, să îl putem valoriza şi fructifică. D-na Nane l-a dat astfel că exemplu pe tatăl sau, al cărui talant este că îi place foarte mult să se ocupe de lucruri care presupun migală.
La cererea participanţilor, invitată a vorbit şi despre cursurile de actorie pe care le preda copiilor. În cadrul acestor cursuri, actriţa pune foarte mult accent pe: dezvoltarea personală, creşterea încrederii în forţele proprii şi dezvoltarea stimei de sine. În opinia să, cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cultivăm în copii, pentru a asigura o creştere sănătoasă a acestora sunt încrederea în sine şi stimă de sine. Invitată a mai spus că inteligenţă raţională şi inteligenţă emoţională sunt deopotrivă importante. Drept dovadă – spune actriţa – şi persoanele cu autism dispun de inteligenţă emoţională, însă acestea nu reuşesc să se adapteze societăţii, pentru că ei nu dispun de cunoştinţe raţionale pe care să le integreze în activităţile lor. D-na Nane ne încuraja şi pe noi dar mai ales pe copii, să învăţăm să conştientizăm ce emoţii trăim, să le recunoaştem atât în noi cât şi în ceilalţi, şi să deprindem controlul cât mai eficient al acestora, atât pentru noi cât şi pentru cei din jur.
De asemenea, actriţa recomandă că, atunci când lucrurile nu merg aşa cum ne-am dori noi, să evităm să rămânem blocaţi, înţepeniţi în proiectele, ideile, planurile, dorinţele noastre, şi să încercăm mai degrabă să ne relaxăm, să ne rugăm şi să facem pasul care ni se pare firesc a fi făcut în acel moment. Pentru că este posibil că ceea ce ne dorim noi în acel moment să nu fie potrivit pentru noi sau de folos sau poate să nu fie momentul potrivit sau direcţia bună. Aşadar, cel mai bine este să ne lăsăm în voia Bunului Dumnezeu şi să nu ne stresăm pentru lucrurile asupra cărora noi nu avem control absolut. O altă recomandare pe care o face actriţa este că, atunci când avem de ales între mai multe opţiuni, să ne rugăm lui Dumnezeu să ne lumineze să facem alegerea potrivită, şi să mai adăugăm la rugăciune şi o altă opţiune “ceva ce nu am gândit încă”, şi ce ne îndeamnă cugetul şi simţim că ne linişteşte, aceea să facem/alegem .
Seară s-a încheiat tot cu poezie. De această dată actriţa a interpretat „Ştergarul” de Costache Ioanid, reuşind să emoţioneze audienţă până la lacrimi. Poezia are o tematică religioasă. Ea vorbeşte despre îndemnul Mântuitorului Hristos de a sluji necunoscutului de lângă noi – oricare-ar fi acesta -asigurându-ne că El este Cel pe Care Îl slujim. În felul acesta, printr-un singur pas firesc pe care îl facem într-un anumit moment, printr-un gest, cât de mic, de apropiere de cel de lângă noi, Hristos ne ajută să ieşim din starea de egoism şi individualism, care ne caracterizează, făcând că lumea în care trăim să se asemene Împărăţiei Cerurilor.
Felicitări pentru articol! Tinerii au nevoie de modele și îndrumători spirituali (duhovnicii). Actoria nu prea se împacă cu ortodoxia dar mai sunt și excepții. Maica Ecaterina Fermo a fost înainte actriță.
Doamne ajută! Aștept cu interes un nou articol.
Cu stimă, Radu Iacoboaie