Fugitiv am vizionat câteva fragmente televizate de la câteva emisiuni generaliste de ştiri şi am citit ceva pe net despre scandalul privind „linşarea” mediatică a lui Andrei Pleşu. Am scanat fugitiv subiectul din două motive: persoana lui Andrei Pleşu, ca scriitor, e minoră, iar la televizor nu mă prea uit. Am ajuns la concluzia că Gâdea şi Badea i-au făcut propagandă plătită lui Andrei Pleşu la „Sinteza Zilei” pentru a i se vinde cărţile cărturarului lacom după omlete şi funcţii bugetare bine plătite. Căci, e inexplicabil cum Antena 3 i-a făcut seri la rând publicitate, chiar negativă tot publicitate este!, lui Andrei Pleşu, că au ajuns studenţii clujeni spălaţi pe creier să epuizeze stocul de cărţi din librăriile Clujului semnate de „filosoful” de la Tescani. Dincolo de scrisorile lacrimogene şi adulatorii scrise de Andrei Pleşu în anii ’80 la adresa lui Nicolae Ceauşescu, când dizidenţii înfundau puşcăriile şi îşi riscau viaţa ca inginerul Ursu, cărţile cărturarului sunt foarte subţiri.
Nu am înţeles ce găsesc intelectualii români în cărţile lui Andrei Pleşu. Cred că e o modă trecătoare impusă de televiziuni şi de către bursierii Soros. Am citit cam toate cărţile lui Pleşu şi nu îţi trebuie mult să-ţi dai seama că individul nu e un Cioran, Noica, Eliade sau Ionescu. Singura carte care rezistă peste timp este „Jurnalul de la Păltiniş”, dar care are valoare pentru că sunt prezentaţi ultimii ani, şi gândurile, din viaţa marelui filosof Constantin Noica, nu că Andrei Pleşu ar fi spus ceva vreodată interesant. Restul cărţilor de la „Minima Moralia” la cea despre îngeri, nu sunt altceva decât compilaţii de copy-paste, fără originalitate, cu un limbaj paradigmatic, pentru a şoca autditoriu, în stilul altor scriitori bugetivori Tismăneanu sau Patapievici.
Lumea ştie de Andrei Pleşu că a beneficiat de funcţii bănoase de la bugetul statului, că a fost ministru de mai multe ori, că a făcut parte din conspiraţia lui Virgil Măgureanu de dinainte de 1989, că a fost abonat la banul public prin CNSAS, că are nevastă racolată de DIE şi e membru în tot felul de comiţii bine plătite, că se plimbă cu avionul prezidenţial etc. Să ieşi în stradă azi pentru Andrei Pleşu cu cărţile acestuia în mână fluturând ca „gărzile roşii” cărticica lui Mao din timpul revoluţiei culturale e un non sens într-o ţară democratică şi membră UE. Studenţii clujeni vorbesc că Andrei Pleşu dă burse de 1000 euro pe lună la Colegiul Noua Europa dacă vorbeşti frumos de etnia rroma şi iei în batjocură neamul şi cultura română, odată pe lună la Bucureşti, în timp ce bei o cafea la un seminar. Aşa vorbesc bursierii clujeni, nu ştiu dacă e întrutotul adevărat că nu am fost interesat să accesez o astfel de bursă.
Oricum fum fără foc nu iese niciodată. De aceea, sincer nu cred că ieşind în stradă pentru Andrei Pleşu sau privind cum e linşat la televizor cărturarul din Tescani se salvează cultura română, ci e doar o mostră morbidă cât de jos a ajuns cultura instituţionalizată de televiziuni şi instituţiile statului obediente ideologiei facile neo-marxiste a Bruxellului, în aceste vremuri de restrişte spirituală şi sărăcire intelectuală.
Comentariile parca sunt facute de…autor si se aseamana prin afirmatii care nu sunt sustinute de nici o dovada ! N-l apar pe A. Plesu !Dar este printre putinii intelectuali in care eu am incredere ca este altfel decat insii ajunsi „mari somitati”…parvenind prin partidism politic…
Aveți perfectă dreptate. Ce putem face noi? Aceasta este întrebarea. Persoanal, am citit cu ani în urmă doar o singură carte de-a lui Pleșu și nu pot spune că m-a încântat în mod deosebit…
Doamne ajută!
Marea ptoblema a cuturii romanesti in actualitatea haotica,in care se scalda innotatorii de valoare,profesionistii,este ca s-au umlput barcile de salvare pline ochi cu euroi,cu alde dastia,ca a. plesu,care nu stiu decat sa suga,atat,ca atunci cand mamicitile lor i-a scapat in lume.