Asociația Românie vie: Convocarea Congresului Românilor de Pretutindeni

Am luat act cu un puternic sentiment de solidaritate de scrisoarea deschisă adresată autoritătilor române în data de 31 ianuarie 2014 de către Asociaţia Naţional-Culturală „Basarabia” a Românilor din Regiunea Odessa (Ucraina) prin care se solicită „convocarea Congresului Românilor de Pretutindeni, în baza art. 8 din Legea nr. 299/2007”.

Răspundem în acest fel apelului adresat la finalul scrisorii deschise a acestei organizaţii reprezentative a românilor din sudul Basarabiei istorice: „Apelăm la organizaţiile reprezentative ale românilor de pretutindeni să susţină demersul Asociaţiei “Basarabia” de implementare necondiţionată a legislaţiei româneşti în vigoare într-un domeniu care ne priveşte direct”.

Susţinem aşadar si reiterăm cererea Asociaţiei Naţional-Culturale „Basarabia” a Românilor din Regiunea Odessa privind convocarea Congresului Românilor de Pretutindeni, care „procedură ar fi trebuit demarată înca din anul 2007, de când ar fi trebuit să aiba un sediu şi să fie aleasă componenţa organelor de conducere şi alegerea Consiliului Românilor de Pretutindeni ca organism cu caracter permanent, în conformitate cu prevederile art. 1 alin.(3), (6), art.6 si 7 din Constituţia României şi cu scopul legii nr. 299/2007”.

Solicitarea românilor din Bugeac este cu atât mai stringentă cu cât Regiunea Odessa, dar şi celelalte regiuni ale Ucrainei aflate la est de Nistru şi la nord de Marea Neagră unde trăiesc şi etnici români sunt direct ameninţate în cazul unei eventuale escaladări a ostilităţilor declanşate de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei sau a acţiunilor violente ale separatiştilor rusofoni, astfel cum arată toate estimările analiştilor militari şi politici publicate în mass media. De asemenea nu trebuie să uităm nici de numeroşii etnici români din Regiunile Cernăuţi şi Transcarpatia, precum şi din oraşul Kiev, care chiar dacă nu sunt în acest moment la fel de direct ameninţaţi, se pot găsi în situaţia de resortisanţi ai unei ţări aflată în stare de război sau de război civil.

Convocarea cât mai urgentă a Congresului Românilor de Pretutindeni este importantă şi pentru România, nu numai prin prisma obligaţiei morale şi constituţionale de a proteja drepturile şi interesele minoritarilor români din Ucraina şi din lume în general, dar şi prin input-ul pe care reprezentanţii unor minorităţi româneşti din jurul graniţelor îl pot da în legătură cu starea de fapt din statele de care aparţin. Să nu uităm că Serbia are o relaţie tradiţională cu Rusia şi mari nemulţumiri faţa de cum a fost tratată de Occident în anii 1990 şi că Ungaria, care în ultimii câţiva ani este scena resuscitării unui naţionalism agresiv de tipul celui din anii 1930 şi principala sursă de instabilitate secesionistă din Europa Centrală, a făcut paşi importanţi în apropierea economică şi politică de Federaţia Rusă. (Alexandru Surcel)         

3 răspunsuri la “Asociația Românie vie: Convocarea Congresului Românilor de Pretutindeni”

 1. Mucanu Aurel spune:

  Este important ca romanii de pretutindeni, adica cei din afara granitelor Romaniei, sa aiba constiinta apartenentei la neamul romanesc si sa nu se lase asimilat.
  Dar ce te faaci cu romanii dintre granitele Romaniei ? An de an abslventii de gimnazii sau licee dau dovada de nestiinta din ce in ce mai dezolanta.fie luand note sub nota de trecere la testele anuale fie nereusind la liceeni sa treaca mai mult de 50% bacul. Iar ceio ce trec vai de ei cu ce note trec. Daca romanii dintre granitele tarii lor sunt din ce in ce mai mult asimilati ignorantei, ce vor face romanii de pretutindeni ?
  Sincer, m-am saturat sa tot aud pe falsii patrioti care se lauda cu unii olimpici romani care de regula sunt dintre minoritari de fapt.
  Daca puteti, formatorii de opinie, sa ridicati neamul romanesc dintre granitele tarii ca sa fie exemplu pentru romanii de pretutindeni, sa se uite la noi ca la o Mecca.
  Daca puteti, daca nu, asta-i situatia, n-avem ce face. Ne taraim prin istorie pana disparem.

 2. Iacoboaie Radu spune:

  Este necesară și binevenită. Ar fi bine să răspundă apelului cât mai mulți dintre români, oriunde s-ar afla.
  Doamne ajută!

 3. Mucanu Aurel spune:

  De ce acesti „romani” sunt ingrijorati si revoltati de „agresiunea” rusa si nu sunt revoltati de stapanirea ucraineana a Bugeacului, si Bucovinei de Nord si Tinutului Hertei ? Ce sa mai zic si de Transnistria care este in bune relatii cu Ucraina.
  Ceva este putred in Danemarca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*