Lista extremiștilor!

În tot mai multe ţări europene, chiar și în Statele Unite ale Americii, ba și în Rusia, partidele extremiste câştigă teren. Ascensiunea acestor grupări este atât de puternică încât în unele cazuri a determinat partidele moderate să preia o parte din promisiunile extremiştilor, unele fiind chiar aberante, doar pentru a atrage o importantă parte din electoratul acestora.

În ceea ce ne privește pe noi, ca națiune, pot afirma cu tărie că sunt destul de îngrijorat în legătură cu diversele forme de violenţă verbală exprimate în diverse adunări provocatoare și provocate de către o minoritate de pe teritoriul țării noastre, în ciuda faptului că sunt unul dintre aceeia care am învățat la istorie despre trecutul glorios al Armatei Române care și-a îndeplinit cu eroism datoria, inclusiv pe a altora, fapt ce ar cam trebui să ne liniștească.

Toate aceste acțiuni, nejustificate nici măcar istoric, mă fac să cred cu toată convingerea că în România trebuie reinstaurat sentimentul că suntem o ţară stabilă, unde discursul xenofob şi rasist nu are cum să dea roade, făcându-l inexistent. O țară unde populația trebuie să poată simți că suntem cea mai stabilă ţară din Europa de Est şi Balcani, așa cum ne dorim cu toții. De aceea cred că întreaga clasă politică trebuie să conștientizeze că a venit momentul să dea un semnal clar, un semnal politic lucid, din care să se audă glasul tuturor partidelor tradiţionale din țară și, de ce nu?, chiar în Europa. În care noi să fim aceea națiune care putem arăta tuturor că suntem uniţi împotriva acestui periculos curent ce prinde teren mai ales într-un moment în care situația economică grea a prezentului generează instabilitate atât în familie cât şi în comunitate. Iar alături de întreaga clasă politică, trebuie să ne regăsim toți aceia care vor să poarte stindardul toleranţei, al păstrării unui mesaj decent asupra valorilor europene pe care să le promovăm prin diferitele programe și acțiuni. Să fim o țară unde inclusiv în privința autonomiei locale, tot ceea ce este valabil pentru Europa să fie valabil și pentru România și nimic în plus.

Îngrijorător văd faptul că sunt tineri care, sub tehnica înșelătoare a discursului unor autointitulați lideri şi sub sigla vreunui așa zis partid, uniune sau orice alt tip de formă asociativă, au manifestări violente, jignitoare, lăsând senzația că vor să transforme România în poligonul extremiștilor. Și atunci putem spune cu toată convingerea, că există un real pericol! Pentru că, în timp ce unele partide de pe la noi sunt concentrate asupra luptei interne pentru câteva voturi, luptându-se între ele, se ignoră acest pericol, care ne paşte pe noi toți. Și când spun noi toți mă refer și la o mare parte dintre actualii politicieni. Politicieni care, din când în când, sunt puși în fața a tot felul de liste, cu tot felul de revendicări și pretenții aberante pentru orice bun român, susținute de o anume formațiune politică, care (în anumite cazuri) mai au nevoie pe scena politică și de câtiva extremişti pentru a părea ei moderaţi, ceea ce de altfel nu sunt, atâta vreme cât luptă pentru autonomie teritorială. Totuși înțelegând dorința de negociere a unora, putem spune că este în spiritul democrației pe care o invocă, ca la o listă cu pretenții, chiar aberante, să găsim o listă cu soluții rezonabile.

Pe de altă parte, stau și mă întreb ce ați spune, dacă cineva s-ar gândi să pregătească impunerea unor legi noi împotriva „comportamentului anti-social“, în scopul clar și bine definit al combaterii extremismului radical, care instigă la tensiuni sociale pe teritoriul țări noastre, dar bine înțeles fără a încălca practic legislaţia în vigoare, atât cea națională cât și cea europeană ? Ce s-ar mai spune despre introducerea unei serii de modificări legislative, printre care şi revizuirea definiţiei extremismului?  Dar despre întocmirea totodată de liste oficiale menite să includă predicatorii care îi radicalizează pe alţii, impunându-li-se restricții clare acelor instigatori și predicatori declarați extremiști, cu restricții în funcție de listă ? De exemplu o listă pe care să o numim „lista extremiștilor”. Dar, până să ajungem la astfel de măsuri, cred că este extrem de important ca militanţii tuturor partidelor politice să îi determine în spirit democratic pe români să iasă la vot şi să voteze orice partid național, cu un program politic care să apere interesul național (oricare altul decât cel, sau cele extremiste), pentru că altfel există riscul naşterii unui curent periculos, atât pe pe fondul situației economice cât şi al altor factori determinanți.

Să nu ignorăm situația din unele țări europene unde unele partide de extremă dreapta au obținut procente îngrijorătoare din totalul voturilor valabil exprimate. Iar dacă clasa politică română încă nu înțelege, sau poate se face că nu înțelege, despre ce este vorba, prin aceste câteva rânduri vreau să subliniez că un astfel de curent poate apărea şi la noi. Cred că aceasta este o misiune care trebuie să intre și în responsabilitatea oricărui om politic mai mare sau mai mic, a orcărui activist politic indiferent de culoarea lui politica, dar iubitor de neam și țară. Pericolul este ca partidele acestea de tipul celor din Europa de Vest să se unească şi să capete o forţă mai mare inclusiv în Parlamentul European, de aceea noi va trebui să fim foarte atenți pe cine vom trimite să ne reprezinte acolo.

Asta mă face să cred că dacă în perioada următoare nu vom mobiliza oamenii la vot, în România (parte importantă din Europa), care dă semne că este într-o situație aproximativ asemănătoare, poate apărea un pericol real, extraordinar, urmare a situației economice reflectată inclusiv prin deteriorarea nivelului de trai cât și prin pierderii ale locurilor de muncă într-un procent destul de îngrijorător. Putem spune cu toată convingerea că suntem foarte aproape de pragul apariției unui curent xenofob şi rasist dublat de un naţionalism extremist ieşit din comun. Este necesar să percepem ca pe o sfântă și patriotică obligație morală de ai mobiliza pe o cât mai mare parte dintre toți românii noştri, cu drept de vot, să voteze pe oricare dintre cei care vor fi pe listele partidelor politice, sau cel puțin să se prezinte la urne, chiar dacă din nemulțumirea lor își vor anula votul, arătându-și într-un fel mult mai clar, decât statul acasă, nemulțumirea față de toată clasa politică. Și asta, nu doar pentru a ridica gradul de participare, prin procentul prezenței lor, cât pentru a contracara posibilitatea unui curent care este gata să se nască, xenofob şi rasist, dublat de un naţionalism extremist ieşit din comun, promovat de anumite forțe politice ce sub puterea votului unei etni completat de absenteismul românilor la vot, reușesc la limita pragului electoral să acceadă în parlament, pe care de multe ori îl transformă într-o piață a intereselor personale.

De aceea trebuie înțeles că participarea la vot într-un procent mare micșorează ponderea oricărui alt tip de vot semnalat în rândurile de mai sus, determinând imposibilitatea unora de a trece pragul electoral impus de legislația în vigoare. Cred cu tărie că noi suntem cei care mai putem demostra încă o dată existența unui popor puternic în bătrâna Europă și că România la orice tip de alegeri, poate împiedica promovarea politică pe principii etnice a formațiunilor politice care stau ascunse sub orice alte culori decât culorile și interesele naționale, iar lista extremiștilor să rămână doar un titlu al acestor rânduri.

5 răspunsuri la “Lista extremiștilor!”

 1. Iacoboaie Radu spune:

  Părerea mea este că extremismul nu apare întâmplător. Important este de descifrat întotdeauna cine se ascunde în umbra lor și ce interese urmăresc. Așa ajungem să înțelegem și cauzele extremismului.
  În fond, extremiștii, fie de stânga, fie chipurile de dreapta, aduc un mare prejudiciu ideii naționale și naționalismului. Datorită insistenței mass-mediei, s-a pervertit în mod voit sensul acestuia. Nu din ignoranță. Ci cu bună știință, pentru manipularea maselor. Este un exemplu tipic de deconstrucție, de destrămare…

 2. Hiperboreus spune:

  Autorul scrie numai tampenii. Numai nationalistii pot revigora natia romana. Veilalti sunt niste oi proaste. Iar cu Ue trebuie sa se termine si sa se revina la state nationale. Traiasca ‘extremistii”. Sunt singurii care au cojones si vad ca UE este o mare inselatorie, drumul spre iadul statului global. Sa crape UE!

 3. Istvan Nagy spune:

  Domnul Narcis caracterizeaza foarte bine clasa politica actuala.Majoritatea populatiei din Romania,cred ca este de acord cu aceasta observatie.

 4. SPRE A VĂ LĂMURI ,VĂ RECOMAND .Gustave Le Bon în Psihologia mulţimilor.:DIN CARE DAU UNELE CITATE : Mulţimile, contrar indivizilor care le compun, nu au capacitatea unei judecăţi critice. Individul din cadrul unei mulţimi nu mai este el însuşi, ci un automat pe care propria sa voinţă nu-l mai poate dirija. În momentul în care face parte dintr-o mulţime, un individ, chiar dacă este o persoană foarte cultivată, îşi pierde capacitatea de a judeca critic şi se comportă în mod afectiv, având chiar manifestări primitive şi barbare. În consecinţă, judecăţile morale ale unei mase sunt independente de originea sau intelectul indivizilor care le compun.
  ………………………………………………………..
  Mulţimile nu sunt capabile să resimtă decât sentimente simple şi extreme. Opiniile, ideile şi credinţele care le sunt sugerate sunt acceptate sau respinse în bloc şi considerate ca adevăruri sau erori absolute.
  ::::::::::::::::::::::::::::::………………………………………………………
  Mulţimile psihologice sunt credule, sunt capabile să accepte afirmaţiile cele mai neverosimile; de aceea, ele pot fi manipulate acţionându-se asupra imaginaţiei lor. Ca urmare a credulităţii lor, mulţimile sunt uşor excitabile şi nu pot fi convinse prin argumente.
  ……………………………………………………
  Într-o mulţime se adună prostia, nu bunul simţ.
  ……………………………………………………..
  Forţa cuvintelor este atât de mare, încât este suficient să alegi bine termenii pentru a face acceptabile cele mai odioase lucruri.
  ……………………………………………
  În sufletul colectiv, aptitudinile intelectuale ale oamenilor şi, în consecinţă, individualitatea lor se şterg. Eterogenul se îneacă în omogen şi însuşirile inconştiente domină. Această punere în comun a insuşirilor obişnuite ne explică de ce mulţimile nu sunt capabile să îndeplinească acte care reclamă o inteligenţă superioară. Mulţimile nu cumulează inteligenţa, ci mediocritatea.

 5. Narcis-vasile spune:

  D-LE HORIA SCARLAT ,AVEŢI PERFECTĂ DREPTATE ASUPRA INSTABILITĂŢII ,DAR NU EXPLICAŢI CAUZELE !EXTREMISMUL APARE ÎN MOMENTUL CÂND POPULAŢIA CONSTATĂ CĂ DE FOARTE MULT TIMP ,DACĂ NU CHIAR IMEDIAT DUPĂ ’89 ,CLASA POLITICĂ ARE ACELEAŞI NĂRAVURI CA ŞI CEA „SCHIMBATĂ”LA REVOLUŢIE :MINCIUNĂ ,HOŢIE ,LĂCOMIE ,NEPOTISM,NEAVÂND ALT SCOP DECÂT AGONISIREA DE AVERI FABULOASE DIN BANII STATULUI ,IMPLICIT AI CETĂŢENILOR !POPULAŢIA A AJUNS LA UN GRAD MARE DE ÎNDÂRJIRE ŞI CARE ACUMA ESTE GREU S-O LINIŞTEŞTI !Pentru a face averi ,actuala clasă politică ,urmaşii vechii clase comuniste ,au demolat fabrici ,au furat ilegal pământurile celor care erau urmaşii de drept,au distrus pădurile , învăţământul ,cultura ,etc !Cetăţenii altor etnii ,mai ales ungurii ,consideră că suntem incapabili de a conduce ţara spre dezvoltare şi bunăstare şi nu mai vor să muncească pentru o populaţie care preferă să fie asistată ,decât să muncească !În loc să construim şcoli ,grădiniţe ,locaşuri de cult ,construim foarte multe biserici şi contribuind cu bani de la buget la CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI ,spre profunda jignire a celorlalte culte ,ce-şi manifestă credinţa în locaţii mult mai modeste !Aşa cum se manifestă credinţa cu trufie şi lăcomie ,aşa se manifestă şi plebea ,dar mai ales conducătorii ei!Pentru a-şi proteja averile acum acuză pe cei ce protestează ,de agresivitate ,xenofobie ,rasism,etc .Ce semeni aia culegi !MAI BINE CLASA POLITICĂ PROVENITĂ DIN PROLETARIAT ,S-AR STILA ,S-AR ABŢINE DE LA FURAT ŞI DACĂ NU-S ÎN STARE SĂ CONDUCĂ SĂ-I LASE PE ALŢII !Tragic ,dar am ajuns la vorba lui Lenin :SĂ TE FEREASCĂ D-ZEU DE BURGHEZIA PROLETARĂ !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*