Grav! Parlamentul ucrainean vrea să introducă privațiunea de libertate pe un termen de la trei până la zece ani pentru deţinerea cetăţeniei române!

În Rada Supremă a Ucrainei a fost introdus un proiect de lege sub numărul 4116 – „Cu privire la modificările aduse Codului Penal al Ucrainei în legătură cu răspunderea pentru neinformarea în legătură cu deţinerea a cetăţeniei a altui stat”, care prevede privaţiunea de libertate pe un termen de la 3 până la 10 ani pentru deţinerea cetăţeniei duble. Proiectul de lege a fost introdus în parlamentul ucrainean înca la 7 februarie. Sub incidenţa legii urmează să cadă şi etnicii români din regiunile Cernăuți, Odesa, care au obţinut sau urmează să obţină cetăţenia României.

Аutori ai proiectului sunt deputații din fracțiunea parlamentară a Partidului „Batkivșcina” Oleksandr BRYHYNEȚI, Leonid EMALI și Andrii PAVLOVSKII. „Scandalul recent pe marginea posibilei duble cetățenii ale unor funcționari publici (Mykola AZAROV, Andrii KLIUEV etc) și informațiile cică mulți locuitori ai regiunilor limitrofe, pe lângă pașapoarte ucrainene dețin, de asemenea, și pașapoarte românești, ruseși, face această problemă extrem de acută”, a menționat deputatul Oleksandr BRYHYNEȚI.

Imaginați-vă, funcționarii care au acces la secrete de stat, care conduc țara nu sunt cetățeni ai Ucrainei, ci cetățeni ai altui stat. Ei nu sunt cetățeni ai Ucrainei, deoarece Constituția nu permite unui cetățean ucrainean să fie, totodată, și cetățean al altui stat. Problema constră în faptul că interdicția dublei cetățenii este prevăzută de Constituție, dar legea nu prevede tragerea la răspunedre pentru deținerea cetățeniei duble. Am decis să corectăm situația “ – a mai spus deputatul.

Potrivit lui, în funcție de gradul de abuz de dublă cetățenie, poate fi aplicată o amendă sau privaţiune de libertate pe un termen de la trei până la zece ani. „Cetățenii obișnuiți, care au dublă cetățenie vor fi lispiți de drepturi politice, de dreptul de a vota – aceata este сea mai mică sancțiune, iar cea mai mare va fi pentru funcționari publici, care au acces la secrete de stat – închisoare pe un termen de la trei până la zece ani”, a subliniat Oleksandr BRYHYNEȚI. El a mai menționat că adoptarea acestui proiect de lege va permite diminuarea numărului de persoane care deţin cetăţenie dublă. Un şir de funcţionari de rang înalt a Ucrainei, precum ex-premierul Mykola AZAROV, ar putea cădea sub incidenţa acestei legi, fiind suspectaţi că ar deţine cetăţenia Austriei.

Așadar, etnicii români din Ucraina, care dețin cetățenia României, ar putea fi pedepsiți, iar, cel mai probabil, nu doar cu privațiunea de libertate, ci și cu lipsirea de drepturi politice pe teritoriul Ucrainei. (ChernivtsiNews.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*