„Vorbesc românește, sunt, deci, român!”

APELUL REDACȚIEI TIMPUL.MD CĂTRE CETĂȚENII R. MOLDOVA:

În APRILIE 2014 va avea loc recensământul general al populației. Toți cetățenii, mai puțin cei din raioanele necontrolate de Guvernul RM, vor fi rugați să răspundă la mai multe întrebări esențiale, inclusiv la cele legate de etnie, naționalitate și limba vorbită.

Pentru a nu permite denaturarea realității și falsificarea rezultatelor referendumului, toți moldovenii de etnie română trebuie să declare univoc că limba maternă este limba română, iar ca etnie/naționalitate sunt români. Anume cu acest slogan trebuie să mergem la recensământ:vorbesc românește, sunt, deci, român! E TIMPUL ca noi, națiunea titulară a R. Moldova, să avem demnitate și să declarăm – ca să știe și cei care încă nu se prefac că nu știu! – cine suntem și ce limbă vorbim!

Recensământul ne oferă o șansă rară (o dată în zece ani) să oprim umilitoarele campanii media rusești despre aceea că românii din R. Moldova sunt o „minoritate națională” la ei acasă.

*

Și autorul cărţii „Stalin mi-a furat copilăria”, Boris Vasiliev, susţine campania ziarului Timpul „Vorbesc româneşte, sunt, deci român“. Vasiliev aduce ca argumente sacrificiile înaintaşilor basarabenilor care au pierit în timpul ocupaţiei sovietice. „La întrebarea cine suntem au răspuns strămoșii noștri, toți românii basarabeni care mureau în lagărele Siberiei. Printre ei a fost și tata, care a murit cu speranța că neamul se va trezi și-și va spune numele adevărat. În dosarul lui, extras din arhivele KGB-ului, am descoperit că tata se iscălea cu litere latine și se considera român, el, primar în satul Molovata, județul Orhei. S-a ținut de etnia lui română, de limba lui română și scrisul lui român, până l-au împușcat”. Am găsit și dosarul finului lui din Susleni. Acela nici numele nu și l-a schimbat. Rușii îi spuneau Stepan, dar el zicea „Nu, eu sunt Ștefan”.

Prin campania aceasta trebuie să arătăm că străinii nu au ce ne învăța care e limba noastră. Moldoveneasca e pur și simplu un dialect, spune Vasiliev.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*