Legea Firea și fazanul de primărie

Mai agârț se jura că a renunțat la visul ei jurnalistic și a intrat în politică (evident, din sacrificiu!) pentru a merge în parlament să facă legi pentru țară… Se afișa ca o luptătoare pentru drepturile celor mulți. A celor mai săraci dintre noi, a mamelor știrbite în drepturile lor de cinismul guvernării portocalie, a bătrânilor țării umiliți de apucăturile pecinginilor politice perindate la putere.

Numai că, duduia Firea nu stat nici o clipă la masa unei țării pline de nevoi. A stat în fața unui prompter de unde nu vedea decât butoanele tonomatului gazetăresc și urmele de gheară politică ale motanului Felix. Și nu a luat cina umilinței în mijlocul familiilor batjocorite inclusiv de deciziile partidului ei.

A luat masa siguranței în familie… Și, cum lua masa în familie, cu domn’ primar, ce întâmplare, soț!, s-a gândit la drepturile lor. Ale aleșilor care răspund nedrept pentru deciziile și faptele lor. Așa că a venit, „voluntar” din Voluntari, cu inițiativa unei legi a imovabilității alesului de pretudindeni. Să fie și pentru primari ori pentru șefii de consilii județene ca la ei, la parlamentari. Scutiți de facto de responsabilitatea tâmpeniilor înfăptuite. Că dacă tot au ajuns primăriile SRL-uri să fie și primarul personaj „cu răspundere limitată”! Iar în vreme duduia Firea mima artistic scena supăratei de la balconul PSD-ului, amenințând că se aruncă în golul anonimantului politic, o lege cu dedicație trecea tacit prin Parlament.

Firește, cum grija ei primordială o reprezintă siguranța familiei, iar domn’ primar este viața ei, a născocit „legea Pandele” din firea familiei (pesediste). O scursură de text prin care primarii, dar și frații lor mai mari (în general, frați de destin politic) de la Consiliile județene să fie degrevați de orice resposabilitate.

O născocire prin care primarul decide și dispune dar nu mai este obligat să semneze, având dreptul de a delega sarcina iscăliturii către „acarii păuni” de prin primării. Primării care se vor transforma, din organigrame de personal în colivii de livrat fazani de semnătură. De la secretari la șefii de compartimente… Și ce să vezi, răspunderea va fi doar a acelora care au semnat, presați politic ori sub amenințarea pierderii locului călduț din primăriile oricum cu schemă excedentară, nu și a celui care i-a delegat. Adică, scoaterea primarului din circuitul răspunderii penale în cazul săvârșirii unor ilegalitati, precum avizele abuzive de demolare și constructie ori feluritele furturi dispuse de primari, dar semnate de funcționarii-fazani.

Evident, aleasa lui Pandele nu a născocit legea asta din capul firii ei. Ci i s-a pus în brațe pentru promovare, ca o familistă convinsă, după ce a intrat în rândul aleșilor, inițiativa legislativă trebuind să devină supapa de siguranță a aleșilor neparlamentari. În fapt, era o copie dezvoltată a acordului de siguranță semnat de Liviu Dragnea dimpreună cu Asociația Comunelor din România, în 2012, când, printr-o anexă, secretarilor de primărie li se dădeau atribuții notariale, iar pentru primari se prevedea exonerarea de orice răspundere penală.

E drept, pentru unii, mai ales de prin Prahova, legea a fost adoptată cam târziu! Dar pentru primarul ce se crede mireasă fată mare la poarta Cotrocenilor (deși uită că pe la români se fură miresele chiar înainte de nuntă, adicătelea alegeri!), treaba cade ca o mănușă. Și să vezi de acum demolări de clădiri istorice! Să vezi de acum contracte de asfaltare, deszăpezire, deratizare, de realizare a unor pasaje de traversare a aerului ori sifonare a banilor prin competiții sportive „municipal” inexistente. Iar furtul economic prin dispoziția primarului, semnată de mâna acarului, va fi doar o parte a răului generat de legea „Firea lui Pandele”. Pentru că, în combinație cu proiectul lui Dra(c)gnea, legea va duce la oficializarea a fel și fel de însemne pe clădirile statului, pentru că, nu-i așa?!, primarul și șeful CJ tot nu vor mai răspunde.

Și nu ar fi de mirare ca, după derobarea primarilor și șefilor CJ de răspunderile penale, primul amendament la legea Firea să vizeze și „imovabilitatea” miniștrilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*