„276”

Din articol de Cod penal ar putea deveni număr de matricolă de presă vărgată… Cea băgată la bulău dacă, în conformitate cu prevederile articolului cu pricina, mai îndrăznește, nu să acuze ori să realizeze anchete și dosare de presă despre magistrații țării, ci fie și doar să emită simple opinii! Iar celebra Inspectie judiciară a CSM, asmuțită de o prea bună bucată de vreme, țintit, împotriva media, ar putea deveni CNA –ul presei scrise dar și acuzatorul cu drept de sechestru al delictului de opinie (individual – media și, în cele din urmă, colectiv – țara). Și nu doar presa va fi vizată de acest articol. Ci orice cetățean care va îndrăzni să mai comenteze pe marginea probității morale a unui magistrat sau despre felul de acțiune al unui organism al magistraturii. Ba, aidoma pedepselor în cazul negării holocaustului, am putea ajunge ca orice cuvânt aruncat la adresa unui magistrat să fie sancționat penal!

Iar cei ce se bucură acum că, în sfârșit, se pune botniță presei, nu ar trebui să jubileze. Asta dacă vor să mai traiască într-un stat de drept! Pentru că, dincolo de păcatele ei, de la tabloidizare la atacurile de presă declanșate la comanda mogulilor, presa este cea care a reușit să mențină statul pe care vor sa-l confiște infractorii politici (mai ales cei aflați la putere) între limitele statului de drept. Or, Art. 276 nu va fi doar un sechestru al literei de plumb și o închidere în colivia delicitului de opinie a vorbelor moderatorilor și analiștilor TV, ci va fi apostila de decretare a delictului de opinie cu extras penal pentru toți cetățeanii care mai gândesc liber.

Celula națională „276” va asigura imovabilitatea puterii și va despuia de orice drept de opinie și revoltă simplii cetățeni. Căci, dacă societatea nu protestează, nu pentru a apăra drepturile presei, pe care poate o urăște (dar fără de care am avea un orizont național de tip „1984”), articolul cu pricina va fi, nu amendat, ci completat. Cu litera a) – împotriva celor ce savârșesc delicte de opinie la adresa guvernanților, litera b) – delictul de opinie la adresa parlamentarilor, pentru că nu trebuie să ne închipuim că doar puterea judecătorească va fi astfel protejată, dar, și mai departe, pe linia descentralizatelor, de nu o sa ne ajungă literele alfabetului!

Oricum, și în actuala formă „restrânsă”, Art. 276 nu ar trebui să dea fiori doar jurnaliştilor. Ci şi politicienilor, avocaţilor, organizaţiilor non-guvernamentale, martorilor şi inculpaţilor! Ba, chiar și comentatoriilor și „postacilor” de pe site-uri! Și nu trebuie să murim de grija politicienilor, fie și cei ai opoziției, că ar putea suferi pentru opiniile lor! Căci, roata e doar întoarsă, ea fiind așezată pe rulmenții descentrării statului de drept și dezintegrării libertăților de exprimare de către PDL. Pentru că, în cele din urmă, mâinile politice, fie de stânga, fie de dreapta, reprezintă, de fapt, aceeași gheară acaparatoare și coruptă. Și nu trebuie să ne mire că, deși a fost scris în mandatul de premier al lui Emil Boc, în 2009, Codul penal a fost legiferat de către Parlament, unde comisia de specialitate a fost condusă de… Victor Ponta.

Ne doare, în schimb, pentru toți ceilalți care nici măcar nu se vor mai putea întreba de ce se dau „NUP”-uri pe bandă rulantă, „267” reprezentând o amenințare pentru fiecare dintre noi. Pentru că spatiul public reprezintă cu mult mai mult decât presa. Mai sunt rețelele de socializare, e-mailurile. Toate aceste „spații”, corelate cu prevederile din legea siguranței naționale vor „expanda” răspunderile fiecărui cetățean.

Și poate că politicienii incomozi se vor alege cu amendă sau închisoare pentru a se asigura îndepărtarea lor din spațiul public. Iar ziariștilor li se vor suspenda drepturile de a mai scrie… Căci, doar atât ne mai desparte de 1989! Dar oare ce vină au simplii cetățeni pentru a nu le mai permite să pună întrebări?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*