Dacă tot a inventat un dubios și părtinitor premiu „al CNA”, un trofeu al unei instituții de stat acordat în principiu unor entități private „pentru produsele (!) de excelenţă din audiovizualul românesc”, un premiu pe cale să devină următorul Trofeu al calității, dar nu din construcții, ci din audiovizual, cu televizuni ce vor participa musai la această gală ca o dovadă de bunăcredință pentru obținerea unui punctaj în plus la acordarea calificativului „must-carry”, tichetul „de calitate CNA” care asigură difuzarea obligatorie a programelor de către cabliștii, șefa CNA, această „Jianu” a inspectoratului audiovizualului (cealaltă, de la Inspectoratul de Stat în Construcții fiind, deja, aidoma premierului pe care l-a servit, pe recepția de cablu interior al unui penitenciar) a mai venit cu o idee (a)servită puterii. Probabil, așa cum a făcut și în cazul trofeelor pe care ea le-a nominalizat, ea le-a selectat, fără a prezenta criteriile de acordare, și, mai ales, fără a avea acordul celorlalți membri CNA.
Astfel, într-un an electoral, cerberul CNA propune introducerea unei bucle de întârziere a transmisiunilor „in direct”. Chipurile, pentru a evita să se mai audă pe post înjurături (inclusiv politice, recte la adresa puterii), un „delay” menit „curățirii” transmisiunilor. Adică, fără înjurături „in direct” (dar rămân cele din emisiunile de divertisment înregistrate), fără huiduielii, eventual cu suplimente de ovații politice (pentru operatorii care vor un loc garantat la nominalizarea și decernarea premiilor „de calitate” în cadrul viitoarei gale a trofeului… inspectoratului din audiovizual), fără porcării, mitocănii, vulgarități și pahare în cap!
Iar o dovadă a faptului că scopul inițiativei vizează cu totul altceva decât eliminarea înjurăturilor vine din textul inițial al propunerii care prevedea introducerea unor întârzieri a emisiilor în direct de 90 sau chiar 120 de secunde. Două minute în care cerberii să repare toate pocinogurile! Dar nimic nou. Și nu aberația unui „delay” în care experții CNA nu spun ce se va întâmpla, de exemplu, cu telefoanele în direct, este deranjantă, ci faptul că inițiativa reprezintă un copy/paste al practicilor radioului comunist din vremurile în care întârzierea transmisiilor în eter a jurnalelor de știri reprezenta o practică curentă pentru a evita ca vreun crainic să o ia pe arătură… Și este doar un prim pas. Pentru că, de vreme ce înjurăturile fac parte în mare parte (și) din scripturile emisiunile distractive înregistrate, o să ne trezim și cu un „delay” obligatoriu, ca răgaz de vizualizare a tuturor producțiilor TV.
În acest fel, ușor-ușor, toată țara va fi introdusă într-un „delay” în timpul căruia cozile de topor vor asigura dezinfecția vorbelor de duh ale poporului pentru vulgul politicianist. Poate chiar după modelul remarcabilului delay guvernamental introdus de executiv în momentul dispariției de trei zile a lui Victor Ponta în timpul vizitei emisarului unchiului Sam. Probabil, din acea „metodologie” se va inspira și CNA în acțiunea sa de impunere a unui „delay” general în media. Sau poate chiar a unui „delete”…
Și câte benefici poate aduce un „delay” în transmisiunile TV într-un an electoral! Întârzieri între ceea ce văd „ei” și ceea ce trebuie să vedem NOI! O întârziere între tocmirea scorurile sondajelor la ieșirea de la urne și anunțarea lor „pe sticlă”, dar, mai ales, un delay între închiderea secțiilor, număratul voturilor și anunțarea rezultatelor pentru țară.
Încă un „delay” în evoluția noastră care vine dară tot sub laba de sorginte fesenistă. Căci, după corecția de delay de început de democrație asigurată de mineriade, după întârzierea rostului nostru european din primăvara uselistă și, mai recent, după ziua neagră a democrației, puterea vrea să introducă o întârziere obligatorie în care să aibă timp să fasoneze fața tot mai buboasă a PSD-ului.
Asta este CENZURĂ PE FAȚĂ. Cenzură în anul 2014, la 25 de ani de la jertfa tinerilor români pentru libertate, inclusiv sau mai ales libertatea de exprimare?
Pentru ce și-au dat acești eroi viața? Pentru a întări oare ,,teza revoluției” masonului filosovietic Ion Iliescu, care afirma că ,,așa trebuie să fie la revoluție”, adică să curgă sânge, și care a creat încă și Institutul Revoluției?