Iată dovada! CIAS – principalul responsabil al degringoladei în intervenția din Apuseni!

Conform unei hotărâri de guvern din 2013, Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) era INSTITUȚIA, ca agenţie specializată de intervenţie, care avea obligaţia să acţioneze în cazul apelurilor de urgenţă, în situaţia unui accident sau incident aviatic civil.

Prin cele două articole ale HG, în cadrul CIAS a fost înființat un dispecerat de urgenţă PERMANENT cu atribuţii de preluare şi tratare a apelurilor de urgenţă primite prin centrul unic pentru apeluri de urgenţă – 112.

Astfel, deși au fost vehiculate ca vinovate toate celelate servicii de intervenție, deși s-a bătut monedă pe interpretarea neprofesionistă a coordonatelor GPS de către ISU, IGSU și alte organisme, iată că, în realitate, RESPONSABILITATEA revenea centrului CIAS. Un departament care are peste 30 de angajați cu salarii uriașe care nu a răspuns conform normelor.

Oare nu se impune demisia directorilor CIAS, reorganizarea sau chiar desființarea Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile?

Iată în continuare textul legii:

Hotărârea Nr.228 din 30.04.2013

privind desemnarea Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile ca agenţie specializată de intervenţie

ACT EMIS DE: Guvernul Romaniei
ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 282 din 20 mai 2013

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 3 lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2008,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Articolul 1(1) Se desemnează Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) ca agenţie specializată de intervenţie, care are obligaţia să acţioneze în cazul apelurilor de urgenţă, în situaţia unui accident sau incident aviatic civil.

(2) În cadrul CIAS se înfiinţează un dispecerat de urgenţă permanent cu atribuţii de preluare şi tratare a apelurilor de urgenţă primite prin centrul unic pentru apeluri de urgenţă – 112, potrivit legislaţiei în vigoare.

Articolul 2Prezenta hotărâre intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU

VICTOR-VIOREL PONTA

Contrasemnează:

Ministrul transporturilor, Relu Fenechiu Viceprim-ministru, ministrul finanţelor publice, Daniel Chiţoiu Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea Ministrul pentru societatea informaţională, Dan Nica p. Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Ioan Balaure Ministrul sănătăţii, Gheorghe-Eugen Nicolăescu

5 răspunsuri la “Iată dovada! CIAS – principalul responsabil al degringoladei în intervenția din Apuseni!”

 1. BOGDAN spune:

  Bati campii, daca de la 112 n-a transmis nimeni catre CIAS informatia, acuzi degeaba. Si chiar daca au fost instiintati oficial, rolul lor e de investigatie si analiza, nu de interventie!

  • Marius spune:

   Cum naiba rolul lor e de investigatie si analiza cand in hot. de Guv. scrie negru pe alb ca: „Se desemnează Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) ca agenţie specializată de intervenţie”

   Deci rolul lor e SI de interventie. Si-apoi analizeaza si cerceteaza.

   Iar 112 e un serviciu AUTOMAT care trimite datele referitoare la urgente catre autoritatile competente. Cum? Automat. Nu e un operator acolo care sta sa se intrebe pe cine sa alerteze in caz de ceva…

  • Milusfly spune:

   Se pare ca dumneata bati campii stimabile domn Bogdan.
   Sau nu sti sa citesti. Reciteste te rog Hotararea de guvern Nr.228 din 30.04.2013. Multumesc.

  • brejnev spune:

   citeste atent HG

 2. LUCIAN LUK . spune:

  DA CINE-I DE VINA SA PLATEASCA DAR SI SEFI DIN POLITIE SI STS ..!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*