Anul economic 2013

Mai sunt puţine zile şi anul 2013 devine istorie. Dacă privim cu detaşare la evenimentele sale economice vom observa că se detaşează de departe câteva. Prima ar fi cea legată de nivelul exporturilor care va atinge cel mai mare nivel din istoria României. Ne apropiem de pragul de 50 de miliarde de euro. A doua este intrarea, pentru prima dată dupa 1989 pe excedent bugetar în domeniul agricol. Practic am exportat mai mult decât am importat cu aproape zece milioane de dolari după datele din primele zece luni iar din informaţiile din piaţă tendinţa se va păstra şi pentru ultimele două luni.

O altă ştire pozitivă este aceea că în acest moment îndeplinim toate criteriile pentru a putea adera la euro dar interesul nostru este de a amâna acest proces pentru vremuri economice mai bune. Mai sunt de adăugat aici succesele legate de Bursa de Valori Bucureşti care sub o nouă conducere începe, treptat, să devine unul din motoarele economiei private.

Lucrurile rele sunt din păcate la fel de multe. Ratările pe bandă ale privatizărilor din cauza incompetenţei funcţionărimii de stat (cazurile Oltchim, CFR Marfă etc), creşterea mai multor taxe şi impozite, brambureala legislativă legată de bugetele de stat ale anului 2014 şi nu în ultimul rând reducerea investiţiilor publice.

La o privire superficială anul 2013 a fost un an fantastic de bun pentru economia noastră. Dacă privim însă mai atent vom observa că în acest an s-au pus bazele unor politici socialiste care vor încetini dezvoltarea României în următorii ani.

Pentru prima oară nu s-au respectat politicile europene în domeniul accizelor fapt cu grave consecinţe pentru stabilitatea economică. Tot pentru prima oară avem de-a face cu o suprataxare pentru dezvoltarea unui domeniu care însă e contrară principiilor ecuropene. Plătim taxă în combustibil, plătim taxă de drum iar guvernul condus de socialistul Ponta vrea să mai plătim şi taxă de autostradă. Deja e prea mult!

Anul 2013 va rămâne în istoria economică şi pentru nivelul foarte mic al investiţiilor străine, sub două miliarde de euro dar şi ca un an excepţional pentru agricultură. Să fie şi 2014 măcar jumătate cât 2013 la fapte pozitive!

Un răspuns la “Anul economic 2013”

  1. George Petrovai spune:

    Pana la urma totul se reflecta in cosul zilnic al omului de rand. Iar acesta, la aceiasi bani, este mai usor fata de anul trecut. Atunci de ce reusite ale acestui guvern de mincinosi si potlogari putem vorbi? A, ca s-a indurat bunul Dumnezeu si ne-a blagoslovit cu o recolta (cereale, fructe, legume) pe care n-o meritam daca avem in vedere neinvestitiile din agricultura (la fel ca din toate sferele de activitate) si lipsa de respect a tuturor guvernelor postdecembriste vizavi de pamantul nostru bun de uns pe paine, in fond temelia identitatii noastre de romani! Pentru ca sporul exporturilor romanesti pe anul 2013 de-aici isi trage vlaga. Dar daca anul 2014 va fi neprielnic pentru agricultura, ceea ce inseamna ca Dumnezeu isi intoarce nitel fata de la noi pentru a-i ajuta si pe altii, romanii iar vor da bani grei (fireste, bani imprumutati) pentru a-si procura grosul alimentelor puse pe masa. Si asta deoarece, neavand suficiente hambare pentru depozitare (sic!), nu cred ca politrucii si uneltele lor din teritoriu si-au batut capul cu acest mizilic, care pana la urma reprezinta esenta unei bune politici: Tot omul sa-si poata asigura/cumpara hrana zilnica la preturi accesibile, adica pe masura veniturilor. Ceea ce pentru Romania ar trebui sa insemne preturi cu mult mai mici ca in Vestul Europei. Dar, spre bucuria netrebnicilor de la guvernare, normele europene, bata-le vina, nu permit asa ceva. In schimb permit ca preturile la unele alimente de baza infestate cu e-uri occidentale (vezi initium si Codex Alimentarius) sa fie mai mari ca la ei. Si pe urma vin cu sfaturi, observatii, recomandari obligatorii si imprumuturi inrobitoare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*