Impertinența maghiară – revista presei (1)

Târgu Mureş – Drapelul secuiesc este o reclamă?

Invocând o normă juridică referitoare la materialele promoţionale, Poliţia Târgu Mureş a somat Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania să înlăture de pe sediile lor din Târgu Mureş drapelul secuiesc.

In somaţia redactată miercuri, poliţia le-a dat un termen de 48 de ore partidelor maghiare transilvane să înlăture drapelul secuiesc. Valentin Bretfelean, comandantul poliţiei care funcţionează în subordinea autoguvernării din Târgu Mureş, a declarat că procedura a fost demarată în baza unei plângeri depuse de un consilier PSD. Întrebat fiind în ce bază a fost considerat drapelul secuiesc drept drapel publicitar, comandantul poliţiei a declarat: Nu există o unitate teritorială, un oraş sau un judeţ, care să aibă acest simbol oficial. Drapelul face reclamă unei instituţii care nu există. In cazul în care va fi înfiinţată aşa-numita regiune a Pământului Secuiesc, care va figura ulterior şi în legea administraţiei publice româneşti, nu va fi nici o problemă cu drapelul. Până atunci este calificat drept drapel publicitar – a comunicat comandantul poliţiei. Valentin Bretfelean a mai adăugat că şi partidele româneşti au fost avertizate în legătură cu prevederile legii referitoare la drapele.

Biro Zsolt, preşedintele PCM, a declarat că drapelul secuiesc arborat pe sediul partidului lor trebuie să rămână acolo. Dacă este nevoie, vom apela la instanţă – a declarat el. Portik Vilmos, preşedintele organizaţiei PPMT Mureş, a declarat că drapelul PPMT şi al CNMT au fost înlăturate, preventiv, de pe clădire, însă drapelul secuiesc a fost lăsat acolo. Nu permitem ca drapelul secuiesc să fie calificat drept drapel publicitar. Le-a adresat un apel locuitorilor din Târgu Mureş să arboreze drapelul secuiesc pe casele loc şi pe locuinţele lor – a declarat Portik Vilmos. Organizaţia judeţeană UDMR Mureş a primit şi ea somaţia poliţiei. Brassai Zsombor, preşedintele organizaţiei judeţene a UDMR, a declarat că drapelul secuiesc nu este arborat pe sediul lor, astfel că somaţia nu îi vizează. Politicianul a calificat drept o prostie mesajul războinic târgumureşean, lansat împotriva simbolului secuiesc. El a mai adăugat că drapelul nu poate fi calificat sub nici o formă o reclamă, deoarece nu promovează nici un produs sau serviciu.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7034 din 01.11.2013

Partidul Civic Maghiar: lupta autonomistă trebuie preţuită

Bucureştiul trebuie să preţuiască lupta autonomistă cu cravată, de până acum, a secuilor – a declarat ieri preşedintele PCM, Biro Zsolt. Dacă această modalitate nu va duce la demararea unui dialog cu guvernul pe tema autonomiei, secui sunt dispuşi să recurgă la instrumente şi mai radicale – a declarat el.

În ceea ce priveşte seria instrumentelor mai radicale, preşedintele Partidului Civic Maghiar a amintit de nesupunerea civică şi de o eventuală închidere a graniţelor Pământului Secuiesc. El şi-a exprimat totodată speranţa că nu va fi nevoie de asemenea soluţii.

Biro Zsolt a calificat drept o reuşită clară marele marş al secuilor. După data de 27 octombrie, viaţa în România nu mai poate fi aceeaşi ca înainte – a formulat el.

El a mai menţionat că partidul său susţine aceeaşi concepţie autonomistă, pentru care anterior consilierii autoguvernamentali au iniţiat referendumuri locale. Preşedintele PCM a mai subliniat că problema autonomiei nu poate fi considerată o problemă internă a României. In cadrul marelui marş nu am cerut mai mult decât ca România să respecte tratatele internaţionale pe care le-a ratificat – a explicat preşedintele de partid. Biro Zsolt s-a referit între altele la acel articol din tratatul de bază româno-ungar, în care părţile s-au angajat să se delimiteze de orice măsură care modifică procentele locuitorilor regiunilor locuite de minorităţi.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7034 din 01.11.2013

Bravo, secui! A fost un lucru bine făcut

A fost înălţător să simţi că secuii încă mai dau crezare apelurilor edililor lor, că secuii doresc să trăiască.

A fost înălţător să simţi că secuii au participat într-un număr mare pentru a arăta că nimeni nu trebuie să se joace cu răbdarea secuilor, deoarece poporul secui este un popor paşnic, dar poate şi în momentul de faţă să impună respect!!!

Felicitări secuilor ciucani, pentru faptul că în pofida sabotării transportului de către puterea română, au reuşit să ajungă în ultimul moment , într-un număr destul de mare, la locul de luptă!.

Faptul că în ultimii doi ani, Kelemen Hunor a făcut pentru cauza autonomiei secuieşti mai mult decât a făcut Marko Bela în decurs de aproape două decenii de conducere, vine să îi repare greşelile de până acum. Esenţial este că acum au fost acolo cu toţii, au fost acolo unde au trebuit să fie!

Le adresăm felicitări celor care au aprins Focuri de Strajă pe dealul Oriaspince. Această tradiţie trebuie neapărat continuată.

Greşeli, erori, stângăcii

Aproape toate greşelile şi stângăciile au fost comise de cei de la comunicaţii. Vicepreşedinţii pe probleme de comunicare din cadrul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) au comis o serie de erori inacceptabile, în frunte cu Ferencz Csaba. Ce vicepreşedinţie impotentă este aceea care nici după două zile de la evenimente nu este în stare să publice materiale video pe site-ul Marşului Secuiesc? CNS nu a avut propriul său material video nici în ziua de marţi, pe site-ul http://szekelymenet.info. Noroc că domnul Ferenc nu a preluat materialele video din presa din România. Există numeroase instrumente care ar fi putut fi puse în aplicare de către un bun conducător militar:

Realizarea din spaţiul aerian a unui material video.

Fotografi însărcinaţi care să se afle în toate punctele de întâlnire şi care să predea materialele după desfăşurarea marşului, pentru ca acestea să-i poată fi transmise presei din lumea întreagă!!!

O altă greşeală gravă de organizare este aceea că au existat persoane naive care au crezut că puterea română poate fi însărcinată să transporte armele secuilor la locul de luptă. Greşeşte cel care crede că prezenţa la eveniment a fiecărui secui nu a fost o armă!!! Esenţa Marelui Marş a fost efectivul!! Cazul locomotivei defecte de la Izvorul Mureşului putea fi prefigurat.

Eu personal consider o greşeală faptul că organizatorii au ajuns la o înţelegere cu puterea în sensul blocării doar a unui singur sens de mers. Eu personal aş fi făcut în aşa fel încât timp de 3-4 ore, românii să nu circule la faţa locului. Astfel s-ar fi putut evita ca un autoturism cu număr de Vrancea să deranjeze cu claxoane imnul ungar între localităţile Reci şi Moacşa. Felicitări secuilor de acolo pentru că nu l-au linşat pe şofer. S-ar fi putut întâmpla şi aşa ceva!!!

Niciodată să nu însărcinezi duşmanul să se ocupe de transportarea armelor tale!!!

In cadrul Marşului, cineva a spus că românii sunt fraţi. Si eu aş simpatiza cu această idee numai că există o piedică, şi anume că ei ne consideră duşmani care ar trebui desfiinţaţi, asimilaţi şi colonizaţi. Noi suntem buni cel mult să fim sclavi producători de economie, până când ne vor obţine pământurile şi le vor popula cu semenii lor. In pofida tuturor dovezilor genetice, ne pun sub semnul întrebării şi existenţa de locuitori strămoşi.

Românii răspund la dreapta întinsă în semn de pace cu ciomege, cu minciuni şi cu ură. Prefectul de Covasna minte spunând că la marş au participat 15.000 de persoane, deşi acolo au fost cel puţin 120-150.000 de persoane. Presa română minte şi trece sub tăcere tot ceea ce s-a întâmplat în data de 27 octombrie. Se minte în legătură cu faptul că Marele Marş secuiesc s-a desfăşurat sub coordonarea Ungariei. Românii sunt instigaţi astfel să creadă că secuii sunt mercenarii duşmanului din vecinătate.

Transportul feroviar român nu i-a transportat la timp pe secuii ciucani, în pofida contractului. (Transportul feroviar ungar s-a ţinut de cuvânt în anul 1918, atunci când i-a transportat pe români la Alba Iulia. Oare de ce? Noi suntem proşti din naştere, iar românii sunt şmecheri din naştere???)

Românii nu au respectat de-a lungul istoriei lor nici un tratat, şi-au încălcat toate promisiunile, şi-au trădat toţi aliaţii.

Ce vrem să fim noi?

Vrem să fim nişte fraieri ale căror pământuri, soţii, patrie sunt furate, în timp ce noi le vorbim despre fraternitate? Sau vom fi adversarii lor cinstiţi, care răspund la violenţă cu violenţă, la forţă cu forţă, în caz că nu se poate altfel.

Nimeni să nu înţeleagă greşit: nu sunt adeptul luptei armate!!! Însă în cazul în care nu se poate altfel, ce vom face? Le vom permite să ne distrugă? După cel de-al doilea război mondial, mai multe părţi ale Transilvaniei au fost românizate. Astfel s-a întâmplat cu localităţile Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare, Timişoara, Arad şi Alba Iulia. Ştiţi că în cazul în care vom permite ca Pământul Secuiesc să fie alipit regiunilor majoritar române, în 20-25 de ani Pământul Secuiesc va dispărea definitiv!!!

Dacă altfel nu se va putea.. oare se poate renunţa la instrumentul luptei armate???? Sau este mai bună varianta SICULICIDIUMULUI paşnic, cu jaf şi cu asimilare, adică ţine-ţi gura de bozgor şi vorbeşte româneşte.

Primul pas al luptei armate este înfiinţarea Băncii Secuieşti independente, iar acţionarii acesteia ar urma să fie secuii. Banii secuilor vor fi în siguranţă dacă îşi vor ridica salariile din automatul filialei locale a Băncii Secuieşti.

Cel de-al doilea pas al luptei armate este refuzarea achitării impozitelor către statul român, în momentul în care elita politică din România neagă asigurarea autonomiei secuieşti..

Cel de-al treilea pas.

Să dea Domnul să nu fie nevoie de aşa ceva, deoarece al treilea pas se va solda cu vărsare de sânge. Cert este că nici tirolezii nu au fost ascultaţi până când activiştii lor nu au început să recurgă la aruncarea în aer a unor obiective şi trenuri italiene. Eu sper că secuii nu vor fi nevoiţi să recurgă la acest instrument extrem, premierul român Victor Ponta a promis un răspuns constituţional. Ştim ce înseamnă acest lucru, adică nici prin cap nu-i trece să cedeze în privinţa proiectelor româneşti!

Dragi Secui! A fost un lucru bine făcut, dar să ştiţi că în viitor va fi nevoie de şi mai mult! De mult mai mult!!!

Sursa: Europai Ido, nr. 23 din noiembrie 2013, autor Horvath Alpar

Referendum pentru regionalizare – Consultări cu partidele româneşti în Partium

In timp ce în judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Sălaj, autoguvernările judeţene vor dezbate, în luna noiembrie, proiectul de hotărâre al UDMR privind transformarea regiunilor de dezvoltare, autoguvernările din judeţele Bihor şi Satu Mare nici nu au luat deocamdată în calcul fixarea pe ordinea de zi a hotărârii – a informat portalul Maszol.ro.

Semnăturile necesare organizării referendumului au fost strânse fără probleme şi în judeţele Bihor şi Satu Mare, însă nu au fost înregistrate de organizaţiile UDMR din cele două judeţe, astfel că nu au solicitat punerea pe ordinea de zi a proiectul de hotărâre. Vom face acest pas în momentul în care vom fi siguri că proiectul de hotărâre va fi votat de consiliul judeţean, pentru ca referendumul să poată fi organizat – a declarat Szabo Odon, preşedintele executiv al UDMR Bihor. Potrivit declaraţiilor sale, deocamdată vor continua acţiunea de strângere de semnături şi vor purta negocieri cu partidele româneşti pe marginea susţinerii referendumului.

Potrivit portalului de ştiri, şi UDMR Satu Mare face acelaşi lucru. Dacă vom prezenta proiectul de hotărâre fără să ne consultăm cu partidele româneşti, cu siguranţă nu îl vor vota în consiliul judeţean. Din acest motiv vom continua negocierile – a declarat Kereskenyi Gabor, deputat din Satu Mare.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7035 din 02.11.2013

Stat poliţienesc la orizont

Este deja aproape o regulă ca fiecare stat să-şi plătească bine fiii şi fiicele cu ochi albaştri, ca nu cumva, bieţii de ei, să ducă lipsă de ceva. Pentru că în opinia puterii în exerciţiu, criza economico-finianciară poate fi cât de mare, iar cetăţenii pot fi apăsaţi de cea mai adâncă sărăcie posibilă, însă instituţiile de culegere de informaţii trebuie să funcţioneze.

Orice politician care se respectă cât de cât ştie că dobândirea şi păstrarea puterii depinde într-o măsură deloc mică de felul şi momentul în care servesc cadrele de informaţii informaţiile obţinute de cei care trag cu urechea, respectiv în pânzele cărei, căror persoane care se îndreaptă spre scaunul guvernului suflă. Iar băieţii şi fetele culeg informaţii, deoarece convorbirile telefonice interceptate capătă azi un rol important în aproape toate cazurile ajunse în instanţă.

Cât de legale sunt aceste interceptări – ei bine, acest aspect nu este unul preferat în rândul cadrelor de informaţii, dimpotrivă, aşilor Serviciului Român de Informaţii nu le place să fie controlaţi. Nici chiar în cazul în care legislativul trebuie (ar trebui), conform Constituţiei, să controleze activitatea cadrelor de informaţii. Directorul SRI prezintă anual o dare de seamă în faţa unei comisii parlamentare de specialitate, însă este o întâlnire forţată, pentru menţinerea aparenţelor democraţiei, în care locurile se schimbă. Seful cadrelor de informaţii coboară printre conducătorii pământenilor.

Azi, puterea pe care o are culegerea de informaţii în România este la fel de mare ca într-un stat poliţienesc. Se şi tem de ea, nici măcar premierul nu îndrăzneşte să-i sfideze. Si sunt şi finanţaţi din plin.

Zilele trecute a fost rectificat bugetul. S-au luat bani de la toţi. Mai puţin de la cei care culeg informaţii. Pentru ei, suma a fost mărită.

Este posibil să fie vorba de bani în avans pentru alegerile de anul viitor, însă am auzit şi că cetăţenii nu tremură suficient de teama celor aflaţi la putere şi a organelor represive. Este nevoie, aşadar, de bani (publici) pentru noi urecheaţi, pentru aparatură de interceptare şi fotografiere.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 211 din 04.11.2013, autor Roman Gyozo

Să arborăm drapelul secuiesc!

Să arborăm drapelul secuiesc! Acolo unde este nevoie de fapte, cuvintele nu sunt suficiente! – este titlul comunicatului emis sâmbătă, de preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt. Partidul îşi exprimă indignarea faţă de somaţia poliţiei locale din Târgu Mureş, privind înlăturarea drapelului secuiesc, arborat pe faţada sediului partidului din strada Scolii şi o califică drept un semn de incorectitudine faţă de comunitatea secuio-maghiară. Potrivit somaţiei, drapelul trebuie înlăturat conform legii care reglementează obligativitatea aprobării şi amplasării materialelor publicitare – se menţionează în comunicatul emis de Biro Zsolt.

Drapelul cu simbolurile secuieşti este simbolul Pământului Secuiesc şi, în acelaşi timp, un simbol istoric. Calificarea acestui drapel drept drapel publicitar este nu numai o incorectitudine, ci şi o provocare la adresa comunităţii noastre. Cazul este agravat de faptul că acest lucru este comis în numele poliţiei locale, întreţinute (şi) din banii maghiarilor din Târgu Mureş, în numele unei instituţii publice aflate în subordinea Primăriei Târgu Mureş. Este reamintit faptul că procuratura din Sighişoara a adoptat în data de 10 august 2010 o hotărâre în cazul drapelului secuiesc, arborat pe primăria din Ghindari. In hotărâre se constată faptul că drapelul albastru cu dungă aurie este simbolul unei comunităţi istorice, iar utilizarea acestuia nu contravine legii.

În comunicatul PCM sunt formulate câteva întrebări: în astfel de condiţii, pot spune localnicii maghiarii că nu sunt discriminaţi? Ne putem aştepta ca primarul oraşului să îşi ceară scuze? Primarii şi viceprimarii PCM au votat în unanimitate în anul 2009, cu ocazia Marii Adunări a Autoguvernărilor de pe Pământul Secuiesc, hotărârea potrivit căreia simbolurile secuieşti, imnul şi drapelul, sunt considerate simboluri ale Pământului Secuiesc, utilizarea acestora fiind promovată pe o scară cât mai largă. Locul drapelului secuiesc este pe faţada sediului partidului! – se menţionează în comunicat.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7036 din 04.11.2013

Marko Attila la Bruxelles

Dreptul minorităţilor de a-şi utiliza limba maternă nu este validat în instituţiile sanitare din România – au afirmat la Bruxelles parlamentarii Marko Attila şi Kerekes Karoly, care au fost în Belgia să se informeze. Se ştie că în Belgia există o contradicţie între flamanzii de etnie olandeză şi valonii de etnie franceză. A reieşit că în Belgia (care, în comparaţie cu România, nu a ratificat Carta Limbilor Minoritare sau Regionale), există spitale flamande, franceze şi bilingve .

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 212 din 05.11.2013

Autonomia este egală cu descentralizarea

În opinia ministrului de externe Titus Corlăţean, numeroase elemente formulate de liderii UDMR ca forme de autonomie înseamnă de fapt o descentralizare administrativă, însă neclarificarea acestui dublu sens în limbajul politic provoacă neînţelegeri – a declarat politicianul într-un interviu acordat cotidianului România liberă.

Corlăţean a fost întrebat ce părere are despre poziţia ministrului ungar de externe Martonyi Janos, care a declarat – în contextul marelui marş secuiesc – faptul că nici o formă de autonomie nu este contrară normelor europene sau celor internaţionale. In România ei sunt cei avizaţi să spună ce contravine şi ce nu legii fundamentale – a spus Corlăţean. A mai arătat că deciziile legate de descentralizare şi de regionalizare sunt adoptate de politicienii români în mod suveran, cu purtarea unor consultări cu minoritatea maghiară din România. A mai spus că România, în comparaţie cu normele internaţionale, dispune de norme mai ridicate privind protecţia minorităţilor. Din partea politicienilor lipseşte doar o mai bună comunicare şi o sinceritate mai mare, înţelegându-i în acest caz şi pe maghiarii din România.

Publicaţia l-a întrebat pe ministrul de externe şi care este motivul pentru care viitorul ambasador ungar la Bucureşti, Zakonyi Botond, nu şi-a putut ocupa încă postul, dat fiind faptul că partea ungară şi-a depus cererea de acreditare încă din 21 iulie. Corlăţean a răspuns că ministerul de externe a îndeplinit toate procedurile cu privire la acreditarea noului ambasador ungar. In momentul de faţă, aşteaptă decizia finală a administraţiei prezidenţiale. A mai subliniat că în relaţiile ungaro-române nu există tensiuni. Relaţia are perioade ascendente şi descendente, dar aşa se întâmplă întotdeauna înainte de alegerile din Ungaria – a declarat şeful diplomaţiei române.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7037 din 05.11.2013

Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna – Harghita

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*