Imagini din Marea Britanie: 100 de ani de artă a peisajului

9376British Council  prezintă în spațiile Muzeului Național de Artă din București o excelentă selectie de peisaje din colecția proprie, expoziţia fiind parte a evenimentelor organizate pentru a sărbători aniversarea a 75 de ani de la înfiinţarea British Council în România. Colecţia British Council, iniţiată în 1935, cuprinde în prezent mai mult de 8500 de piese create de peste 1650 de artişti britanici, acoperind o gamă largă de tehnici şi genuri – pictură, sculptură, desen, acuarelă, gravură, fotografie, instalaţie.

Expoziţia de la București prezintă 57 de lucrări care conturează o imagine complexă a peisajului insular sub diversele lui aspecte rurale şi urbane. Structurată în patru secţiuni – oraşul, industrialul, ruralul şi ţărmul – expoziţia oferă publicului din România o perspectivă unică asupra peisajului britanic văzut prin ochii artiştilor englezi de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în zilele noastre. Artiştii britanici au surprins în lucrările lor priveliştea industrială, dezvoltarea recentă a zonelor suburbane, dar şi peisaje cu megaliţi, ruine romane sau perspective aeriene ale câmpurilor. Pe lângă pictură, grafică, sculptură şi fotografie, în expoziţie sunt prezente şi instalaţii şi intervenţii de tip Land Art – amprente personale ale artistului asupra peisajului. De la peisajul rural vălurit la conturul crestat al coastelor, de la fragmente de peisaj urban până la obiectivele industriale dezafectate din nord-estul Londrei, demolate între timp pentru a face loc construcţiilor care au găzduit ediţia din 2012 a Jocurilor Olimpice, lucrările selectate ilustrează o viziune dinăuntru asupra peisajului britanic, inaccesibilă călătorului străin.

În cadrul expoziției de la București au fost gândite și o serie de evenimente, precum întâlniri cu artistul plastic David Rayson, artist plastic şi profesor de pictură la Royal College of Art din Londra. De altfel, Una dintre lucrările sale, intitulate De la Ashmore Park la Wednesfield: banca de pe pistă (1998), este inclusă în expoziţie. David Rayson este implicat activ în sprijinirea tinerilor artişti, iar prezența sa face legătura cu alte patru mari evenimente conexe expoziției. Patru întâlniri pentru elevii de liceu sub titulatura „Adolescent @ Marea Britanie”. Un proiect desfășurat sub forma a patru întâlniri-conferinţă, organizate în întregime de voluntarii adolescenţi ai muzeului pentru publicul tânăr (15-19 ani) și care îşi propun să familiarizeze publicul adolescent cu peisajul şi orizontul cultural britanic, prin intermediul poveştilor şi experienţei personale a patru invitaţi care au studiat, trăit şi călătorit în Marea Britanie: Alexandra Ion, antropolog şi arheolog la Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer”, George Trifan, profesor de informatică în cadrul Liceului Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, Simon Parker, manager general Albion International Study şi Călin Mureşan, trainer InterAct. Fiecare întâlnire oferă participanţilor o privire de ansamblu asupra expoziţiei prin intermediul unui scurt tur ghidat susţinut de voluntarii care organizează evenimentul, urmat de discursul/ povestea invitatului şi experienţa sa personală în peisajul cultural al Marii Britanii.

Expoziția poate fi vizitată până pe 19 ianuarie 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*