Președintele CJ Covasna OBLIGAT de instanță să dea jos inscripția ”Megyehaza” de pe fațada instituției

Tribunalul Covasna a admis în data de 15 noiembrie a.c. acțiunea prefectului județului Covasna prin care acesta a solicitat instanței de judecată să-l oblige pe președintele Consiliului Județean Covasna (CJ), Tamas Sandor (UDMR), să dea jos inscripția în limba maghiară ”Megyehaza” de pe fațada CJ Covasna.

Inscripția în limba maghiară ”Megyehaza” (în traducere ”Casa județului”) a fost amplasată pe fațada CJ Covasna în luna noiembrie 2012 la ordinul președintelui CJ Covasna. Scopul amplasării acestei inscripții a fost acela de a sugera celor care privesc către sediul CJ Covasna că acea clădire aparține unei autorități a statului ungar. Maghiarizarea spațiului public din județele Covasna, Harghita și în unele părți din Mureș, prin orice mijloace și sub orice formă este una din liniile directive ale politicii UDMR în privința administrației publice locale. Organizațiile politice maghiare, fie că vorbim de UDMR, PCM sau PPMT, duc o luptă continuă pentru scoatea autorității statului român din zonă și instaurarea autorității statului ungar.

Procedurile pentru înlăturarea acestei inscripții de pe fațada CJ Covasna au fost demarate de către fostul prefect al județului Covasna, dr. Codrin Muntenu, schimbat la comanda UDMR de către premierul Victor Ponta tocmai pentru a aplicat legea și a pus capăt ilegalităților UDMR. Munteanu a fost primul prefect care a aplicat legea în cazul acestor inscripții amplasate pe fațada unor instituții publice și nu numai în cazul acestora. Acțiunea în instanță a fost depusă de către juriștii Prefecturii Covasna după ce actualul prefect, Dumtru Marinescu, a avut unele ezitări. De apreciat este însă eforul juriștilor Prefecurii Covasna și faptul că Marinescu s-a hotărât să aplice legea.

Tribunalul Covasna a dat câștig de cauză prefectului de Covasna, care mi-a comunicat, la cerere, sentința în acest caz. Instanța a reținut faptul că inscipția ”Megyehaza” ”nu denumește vreo instituție publică din sistemul administrativ românesc și nu are o semnificație juridică în limba română”. Sentința nu este definitivă și va putea fi atacată cu recurs.

Prin comparație, prefectul județului Mureș, Corneliu Grosu, și prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, sunt garanții afișării inscripției ”Kozseghaza” pe fațada primăriilor din județele Mureș și Harghita. Deși au fost sesizați în repetate rânduri cu privire la faptul că inscripția în limba maghiară ”Kozseghaza” este amplasată pe fațada mai multor primării din cele două județe, cei doi prefecți refuză în mod ostentativ și repetat să aplice legea și să demareze procedurile legale prentru ca aceste inscripții în limba maghiară să fie date jos de pe instituțiile publice ale statului român.

Pentru acest motiv, dar și pentru multe altele, solicit public premierului Victor Ponta să-i destituie pe cei doi prefecți pentru refuzul de garanta autoritatea statului român în județele Mureș și Harghita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*