1 Decembrie 2013 – Cum a fost…

Alba Iulia: Aproximativ 10.000 de oameni au sărbătorit Ziua Naţională a României în Cetatea Alba Iulia, un record de prezenţă a ultimilor zece ani. Apogeul manifestărilor din Capitala Marii Uniri l-a reprezentat desfăşurarea unui tricolor imens de 1.400 de metri pătraţi, întins între Porţile III şi IV ale Cetăţii, pe o lungime de circa 300 de metri. La Alba Iulia a fost prezent şi primarul Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă, care a transmis şi el un mesaj unionist din partea românilor basarabeni. „La mulţi ani de la Chişinău. La mulţi şi într-un ceas bun, pentru ca idealul neamului românesc să fie împlinit în secolul XXI. Consider că reîntregirea neamului nostru devine obiectivul secolului XXI pentru neamul românesc. 2.000 de ani ne-am clădit istoria, aici la Alba Iulia s-a clădit piatră cu piatră, de la geto-daci, de la castrul roman, de la Cetatea Carolina şi până în ziua de astăzi şi cu Catedrala Reîntregirii Neamului. 2.000 de ani a fost mai greu să stăm la intersecţia imperiilor care au venit peste noi. Ce am reuşit a fost să rezistăm. Din păcate, am fost şi despărţiţi fără voia noastră în 1812, în 1940”, a spus Chirtoacă

Orhei: Membrii Mişcării Naţional-Creştine Noua Dreaptă au marcat pe 1 Decembrie 95 de ani de la Marea Unire a tuturor românilor în oraşul Orhei. Evenimentul a fost organizat sub egida Asociaţiei de Spiritualitate şi Cultură Românească „UNITATE”, care a luat fiinţă la începutul anului 2013 pe lângă Biserica Mitropoliei Basarabiei din Orhei şi reuneşte activişti din mai multe organizaţii. Membru fondator este şi Sergiu Laşcu, fostul lider al MNC-ND. Manifestarea a fost deschisă cu un TeDeum la troiţa martirilor neamului din Orhei. După slujba religioasă a urmat depunerea de flori în memoria tuturor românilor căzuţi pentru Unirea, Credinţa, Neamul şi Patria Română. După partea comemorativă, evenimentul a continuat cu un marş spre monumentul domnitorului Vasile Lupu, unde a fost desfaşurată partea festivă al evenimentului. Au fost intonate cântece unioniste şi s-au recitat poezii patriotice. Deasemenea au avut loc dansuri populare susţinute de elevii din localitate şi de ansamblul Bucovina. În final, participanţii şi-au dat mână cu mână într-o Horă a Unirii

Chișinau: Mii de oameni au ieşit în stradă de 1 decembrie şi în capitala celui de al doilea stat românesc, pentru a marca 95 de ani de la Marea Unire. Evenimente au avut loc pe tot cuprinsul zilei, dar cea mai impresionantă acţiune a fost încercuirea Guvernului de un lanţ uman. Practic mii de oameni s-au prins într-o horă a unirii pentru a transmite un mesaj clar autorităţilor în legătură cu dezideratele naţiunii. După finalizarea „ÎnCercUnirii” Guvernului, manifestanţii au plecat în marş spre Ambasada Rusiei din Chişinău, unde au scandat lozinci unioniste şi au cântat imnul de stat al României.

Cluj-Napoca: Catedrala Ortodoxă Mitropolitană din Cluj-Napoca a fost neîncăpătoare de 1 Decembrie. Slujba a fost condusă de ÎPS Mitropolit Andrei, iar printre participanţi s-au numărat primarul Emil Boc, prefectul Gheorghe Vuşcan, preşedintele PRM, Gheorghe Funar şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. Sute de tineri din comunele învecinate oraşului Cluj-Napoca s-au prezentat la slujbă în costume populare. O parte dintre ei au împărţit steaguri tricolore creştinilor care se închinau lui Dumnezeu.

Timișoara: Timişorenii au venit în număr mare să urmărească parada militară cu ocazia Zilei Naţionale a României. În faţa Palatului Administrativ, pe bulevardul Revoluţiei, circulaţia a fost oprită pentru a face loc militarilor şi tehnicii de luptă. Aproximativ 600 de soldaţi şi 100 de mijloace tehnice au defilat în cadrul paradei de 1 Decembrie, iar trei elicoptere aparţinând Escadrilei de la Giarmata au survolat zona. Oamenii au putut vedea transportoare amfibii blindate, aruncătoare de grenade de 82 de mm, aruncătoare antitanc, tunuri de 100 mm, obuziere de 152 mm şi autospecialele celorlalte elemente. Parada s-a terminat cu defilarea grupurilor populare, un moment inedit şi gustat de timişoreni. (Selecțiuni din presă)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*