Despre apusul Agorei

Apusul Agorei – Românii sub al şaselea… Escu, editura Proema, Baia Mare 2013, 600 p., nouă carte a cunoscutului autor, generalul Aurel I. Rogojan, care împreună cu americanul Larry Watts, este cel mai competent analist contemporan, ne prezintă multiplele şi fascinantele faţete ale cauzelor eşecului statului lui… Escu. Cartea a fost prezentată la Târgul de Carte fireşte tot de un… Escu. Acad. Dinu Giurescu face parte dintr-o familie mereu în prima linie în apărarea statului ortodox şi constată deprimat, ca şi înaintaşii lui, că acesta e vulnerabil, mereu în situaţia de a se destramă. Trei milioane au fugit spre Vest speriaţi de incompetenţa de la Bucureşti, care se crede a patra Romă. Fără un dialog cu Roma, integrarea mai mult formală, decât reală în Europa, readuce în actualitate soarta precară a statului lui… Escu, cel mai sărac din Europa.

Tematică Apusului Agorei, o continuare a celebrei sale cărţi „Fereastră serviciilor secrete, România în jocul strategiilor globale”, merită reproducerea aproape în întregime a cuprinsului noului volum pentru că avem astfel în faţă o grilă şi firul roşu conducător al întregii sale opere, închinate definirii şi servirii interesului naţional.

Cap. I Scenarii şi perspective geopolitice: Există şi mize secrete ale regionalizării României? (I, II); Viktor Orban şi guvernul Ungariei sprijină „patrioţii români care cooperează cu Budapesta”; Cine trădează România dansând cazacioc în ritm de ceardaş?; Agenții puterilor neorevizioniste – atac la generalul Iulian Vlad; Există şi mize secrete ale regionalizării României? (III); Viitorul maghiar în perspectiva „dreptului la teritoriu” al diasporei din Bazinul Carpatic; Românii, un popor sub ameninţarea dispariţiei demografice?; Recensământul din 2011 arată că populaţia României se află la nivelul anului 1965.

Cap. II Românii sub al cincilea …escu; „Reforma statului român” – o dizgraţioasă obedienţă sau o subminare programată?; Reîntoarcerea statului totalitar; Că să înţelegem ce ni se întâmplă: Secretele puterii politice după A.N. Chomsky; Viitorul României, între dictatură serviciilor secrete clandestine şi dominaţia democraţiei; Stopând fraudă politică, cetăţenii salvează naţiunea! Partidele procentelor şi debusolarea naţională; Omerta mafiei politice; Economia subterană şi transnationalele – adversari ai sănătăţii vieţii economice naţionale; Traian Băsescu şi reforma sănătăţii: între Scylla şi Caribda mafiei transnaţionale a fraudării asigurărilor de sănătate; Informaţii clasificate „strict secret de importantă deosebită”: Cât de bolnavă este şi care sunt suferinţele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate; România sub zodia clonelor lui Băsescu; Aceşti bolnavi (de putere / ai puterii) care ne guvernează…; Trezeşte-te, Victore! Trezeşte-te, Traiane!; Democraţia partidelor şi noii Fuhreri ai democraţiei; Mihai Răzvan Ungureanu şi serviciile secrete străine.

Cap. III Ce mai fac sericiile secrete: Serviciile de informaţii pentru securitate şi dezordinea universală; Despre SRI, numai de bine! „Patria a priori”, nouă deviza a Serviciului Român de Informaţii; A 23-a aniversare a „bune vestiri” a Serviciului Român de Informaţii; La Bucureşti şi Moscova, săptămâna spionilor; Loialitatea faţă de SUA, Israel şi Marea Britanie divizează puterea de la Sofia, dar şi presa din România; Cele zece teze ale spionajului american sau cum s-a ajuns la Wikileaks Gate; Ce fel de politică mai fac serviciile române de informaţii?; Scandalul Wikileaks o afacere de stat ?; Acoperiţi din toată presă, uniţi-vă!; Cel puţin zece motive pentru care serviciile secrete nu pot renunţa la agenţii din presă; Nici un adevăr nu poate fi ascuns; „Insecta” drona multifuncţională; Telefonia celulară: instrument al spionajului total la scară planetară; Ce nu ştim, omitem ori ni se ascunde în spatele mandatului de interceptare a convorbirilor telefonice; Noii comisari politici ne vin de peste Ocean: Ce fel de ambasadori şi-a trimis America în România?; Recidivă Gitenstein; La găura chei Demnitari vulnerabili „Top Secret”; Criza financiară şi noua Uniune Sovietică; Pentru salvarea băncilor, Comisia Europeană intenţionează legiferarea comunizării depozitelor bancare de peste 100.000 de euro.

Cap. IV Evocări: 60 de ani fără Iuliu Maniu – o necesară comemorare; Dinu C. Giurescu la 86 de ani; Români preţuiţi în Marea Britanie; Vinul românesc de la Buckingham Palace; Destinul tragic de spion al lui Ernest Hemingway; Sergiu Nicolaescu şi planul secret pentru James Bond-ul românesc. Un american ne rescrie istoria: Thank you, Larry L. Watts! Contestatarii lui Larry Watts apară istoria şi memoria KGB-ului.

Cap. V Interviuri: România, între incertitudini predictibile și riscuri neprevăzute; Interviu realizat de Nicolae Balint pentru Revista AGERO, Stuttgart.

Cap. VI  Transilvania vatra neamului românesc şi a tuturor popoarelor Europei, Alocuţiune la lansarea Fereastră Serviciilor Secrete, la Cluj- Napoca, 7 dec. 2011 Biblioteca Centrală Universitară.

Boală incurabilă de care suferă statul lui … Escu nu este nouă. O retrospectivă: Ideia naţională a Şcolii Ardelene unită cu Roma înpreună cu Fapta, statul lui Cuza şi Vechiul Regat orientate spre Constantinopol au creat România Mare la Albă Iulia, care pentru a rezista la Porţile Orientului urma să devină o mare dioceza a Romei. Nu a fost să fie aşa, curentele greco-fanariote şi culturale occidentale au învins. Noul stat a rezistat numai o generaţie pentru că moldo-valahii vor că şi Fapta şi Ideia naţională să le aparţină lor în totalitate, ei vor chiar să fie modelul de urmat al tuturor românilor, aşa că refuză dialogul cu Roma, urmăresc tenace lichidarea Bisericii unite cu Roma şi defăimarea Şcolii Ardelene că iluministă, păgână. Rezultatul: statul lor e mereu în bătaia vântului.

Nu numai statul lui… Escu este incompatibil cu civilizaţia europeană, ci toate ţările ortodoxe, indiferent dacă sunt sau nu încă acceptate şi monitorizate de Europa, ca Bulgaria, Grecia, Cipru, Serbia, Muntenegru sau Kosova. Pretutindeni vedem un mimetism occidental formal, dublat de cutume turco-fanariote orientale, clanuri de toate genurile, de la cele informale ţigăneşti romanes până la cele de sus, elitiste. De stat de drept, de partide politice că în Europa nici nu poate fi vorba, pentru că bisericuţele autocefale îşi urmăresc interesele de grup şi sunt mai mult sau mai puţin conectate între ele, şi transpartinice şi antioccidentale. Pentru realitatea moldo-valahă că şi cea balcanică, Clanocratie este cea mai nimerită formulare a generalului Aurel I. Rogojan.

Astăzi Vladimir Puţin, conducătorul statului şi bisericii, urmaşul cezarului Imperiului Român de Răsărit a avut o întrevedere cu papa Francisc la Roma. După ce a contribuit la rezolvarea pe cale paşnică a conflictului cu Iranul şi a intervenit salutar în războiul din Siria, cel mai influent om de stat contemporan e în măsură să taie nordul gordian al refacerii unităţii creştine. Şi pentru România asta ar însemna depăşirea impasului actual. Rusia progresează pentru că securitatea statului a rezistat după 1989, pe când, în România, Securitatea este în continuare criminalizată pentru a slăbi statul, nu pentru drepturile abstracte ale omului, după cum vedem din toate cărţile lui Rogojan.

Statul la români mă preocupă şi pe mine, inspirat şi de Mircea Eliade, care constata în 1937 „Că piloţii orbi (clasa politică şi titlul articolului n.a.) s-au făcut sau nu unelte în mâna străinilor – puţin interesează deocamdată. Singurul lucru care interesează este faptul că nici un om politic român, de la 1918 încoace, n-a ştiut şi nu ştie ce înseamnă un stat. Şi asta e destul că să începi să plângi.“ (Vremea, Nr. 505, 19.09.1937, p. 3)

Eliade trăgea 1937 un semnal de alarmă în agora românească. Un an mai târziu dictatura regală a încercat pripit să salveze aparenţele, pentru ca în 1940 să aibă loc destrămarea statului lui… Escu, fără nici un aliat şi fără nici un foc de armă. Cărţile lui Rogojan sunt mai mult decât un semnal de alarmă în agora vremurilor noastre. Să ne aşteptăm din nou la punerea la îndoială a parlamentului, democraţiei postdecembriste, în care nu mai crede mai nimeni, la reorientarea de la Vest la Est, la încercarea unui nou sistem autoritar ortodox, a la Putin, care să oprească regionalizarea, destrămarea României?

Lasă un răspuns