Trei zile de festival românesc la Cernăuți

În perioada 22-24 noiembrie 2013, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești-Cernăuți, prin persoana directorului general profesor Iurie Levcic, a organizat doua Festivaluri Internaționale de Folclor Românesc. Pe 22 noiembrie 2013 a avut loc la Palatul Tineretului din Cernăuți – Capitala Bucovinei Istorice, a avut loc Festivalul Internațional  „În Grădina cu flori multe”. Pe 23 noiembrie 2013 a avut loc gala de decernare a premiilor acordate de catre acest festival. Pe 24 noiembrie, a avut loc Festivalul  Internațional  ”Să îmi cânți cobzar”.

La cele două Festivaluri pan-românești au participat două sute de invitați din Ucraina, România și Republica Moldova: interpreți, părinți profesori, membrii ai juriului, reprezentanți ai presei, printre care și echipa R.B.N.Press (rbnpress.info). Dintre cei cinzeci de interpreți, un număr de douăzecișidoi au devenit laureați și au primit premii iar alți șapte interpreți au primit mențiuni speciale. Sala a devenit la un moment dat neincapatoare și cei peste 750 de români, adunați din toate spațiile românești s-au dovedit un public extraordinar, entuziast și de multe ori incendiar. Acest public a fost încântat de concertele extraordinare interpretate de nouă ansambluri folclorice dintre care trei venite din România. În repetate rânduri publicul s-a ridicat în picioare a aplaudat și a ovaționat virtuozitatea concurenților.

Pe 23 noiembrie am participat la excurse organizată la Mănăstirea Bănceni – Ţinutul Herţa. Am fost impresionaţi de grandoarea complexului mănăstiresc construit între 1994 şi 2011. De altfel şi suma de 50 milioane de euro investită acolo este o suma impresionantă. Pe 24 noiembrie dimineaţa s-a organiyat o excursie la Universitatea Cernăuţi.  Acolo era pe vremuri Palatul Episcopal şi s+a putu vizita şi Sala în care s-a semnat pe 28 noiembrie 1918 actul Unirii cu România.

După această vizită am văzut pe străzi mii de tineri care defilau într-un marş pentru integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană. Am am participat apoi la cel de-al doilea Festival  care s-a dovedit un succesw deplin. Singura mâhnire a reprezentat-o lipsa totală a oricărui reprezentant a Consulatului General al României la Cernăuţi. Acestia ar fi putut sa transmită măcar un salut, ceea ce ar fi reprezentat un imbold şi o încurajare pentru toţi cei prezenţi la aceste frumoase acţiuni culturale româneşti.

Unicul organizator al acestor Festivaluri de Folclor tradițional Românesc, directorul Centrului Bucovinean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Românești – Cernăuți, Iurie Levcic este un profesor talentat, energic și sufletist, dar din păcate foarte puțin sprijinit financiar de entități românești statale sau private.

Cu această ocazie echipa R.B.N.Press s-a întâlnit cu mai mulţi români localnici care au evocat amintiri dureroase din perioada sovietică şi nu numai (reportări, arestări, torturi, etc.). Mulţumim şi cu această ocazie sprijinului primit de la domnii Nicholas Dima şi Valentin Ţepordei – Vicepreşedinţi ai Comitetului Româno-American pentru Basarabia, precum şi Domnului Justin Liuba – Preşedinte al Fundaţiei Iuliu Maniu din Boston-SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*