Flux medical

Cardul va fi distribuit anul viitor

Preşedintele CNAS, dr. Cristian Buşoi, a declarat luni  că estimează ca prima parte a cardurilor de sănătate să fie distribuită către populaţie undeva la mijlocul anului viitor. El estimează că au fost realizate peste 2,7 milioane de carduri, ritmul fiind de 50.000 pe zi. „Ultima estimare pe care am avut-o săptămâna trecută era de 2,5 milioane, probabil că acum suntem la peste 2,7 milioane, aşa ar fi normal. Este un ritm de 50.000 pe zi.  Nu suntem deloc în întârziere. Ceea ce este important pentru noi este ca anul viitor acest proiect să intre în aplicare. Cred că cel mai potrivit ar fi ca odată ce procedurile vor fi încheiate, undeva la mijlocul anului viitor să distribuim prima parte de carduri” – a spus dr.  Buşoi. El a admis că s-ar putea constata la distribuţia cardurilor că o parte dintre adresele care sunt în sistemul de evidenţă a populaţiei nu au în spate neapărat şi o persoană care se va regăsi acolo şi care nu va putea fi găsit: fie că şi-a schimbat domiciliul, fie că este plecată în străinătate, în această situaţie existând posiblitatea ca o parte dintre aceste carduri să se întoarcă la casă.

Aşa cum am anunţat, din  toamna anului viitor vrem să nu mai plătim contravaloarea serviciilor medicale fără ca să se fi făcut dovada de asigurat altfel decât prin intermediul cardului electronic”, a punctat reprezentantul CNAS.

Proiect

Proiectul „O șansă pentru dezvoltarea carierei pentru femeile din domeniul sanitar” a avut drept obiectiv asigurarea accesului egal la ocupare şi îndeosebi la construirea unei cariere profesionale, dar şi implicarea în funcţii de conducere, în vederea creării unei pieţe a muncii inclusive. Răzvan Daraban, Președinte Centrul Român de Inițiative(CRI) a declarat cu prilejul încheierii proiectului că ,, ne-am dorit să le oferim femeilor din domeniul sanitar un proiect care să le ajute să-și dezvolte cariera, care să cuprindă și cursuri gratuite pentru femei, și informații care să le ajute să își cunoască mai bine drepturile, dar și un loc în care să primească informațiile de care au nevoie și să fie promovate. Și am reușit: proiectul le-a oferit cursuri de antreprenoriat și de utilizare calculator, informații din zona egalității de șanse și de gen, dar și un portal,   în care informațiile merg mână în mână cu poveștile de succes. Le mulțumim partenerilor noștri – Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și altor Asistenți Medicali și Federația Sanitas din România pentru că ni s-au alăturat în acest demers și sperăm să îi avem alături și de acum înainte!”.

Laura Grunberg, președintele Societății de Analize Feministe (ANA) a subliniat că „femeile sunt majoritare în sistemul de sănătate din România, însă sunt conduse de bărbați. În perioada de derulare a proiectului am observat că există a masa critică de asistente medicale dedicate profesie, dar și faptul că există un deficit de management al resurselor umane în sistem (femeile asistent medical nu sunt apreciate). Cum femeile au demonstrat deja că pot gestiona foarte bine lucrurile – atât financiar, cât și profesional, cred că trebuie și pot să facă un alt fel de viitor pentru acest sistem”.

Fostul ministru al sănătăţii, prof. dr. Daniela Bartoş a arătat că viitorul femeilor este dificil în orice sector, dar în cel sanitar poate mai mult decât în altă parte pentrucă este ,,este locul în care  trebuie să te pregăteşti tot timpul şi să dedici foarte multe ore în defavoarea vieţii personale. Sacrificiile sunt enorme. Daniela Bartoş a apreciat proiectul pentrucă în acest moment ,,asistăm la o mare degringoladă, cei tineri sunt foarte dezorientaţi”.

Prof. dr. Luiza Spiru de la Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Carol Davila” a subliniat că femeile deţin ponderea cea mai mare în sectorul sanitar. ,,Femeile nu întâmplător aleg această carieră. Ceea ce uită însă deseori femeile este că o meserie ca aceasta implică organizarea acestei cariere. Femeile în general au fost obişnuite să-şi aleagă o meserie şi să o facă cu responsabilitate. Sunt foarte multe responsabilităţi pe care femeile le au, dar cariera implică o vocaţie, un plan care nu trebuie separat de cel personal. O carieră de succes nu înseamnă să ai dezechilibru în partea personală. Femeia este o persoană deosebit de complexă” – a apreciat medicul.

Pachetul de bază aşteaptă avizul Comisiei Europene

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu declară pentru adoptarea pachetului de bază se aşteaptă avizul Comisiei Europene. „Aşteptăm, sper eu foarte curând, avizul Comisiei Europene pe pachetul de bază, şi în această situaţie el poate fi supus mai departe adoptării, iar noi, în continuare, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională, să ne pregătim de introducerea lui. De asemenea, procedura este şi pentru pachetul minimal, care va fi finanţat exclusiv din bugetul de stat”, a spus ministrul sănătăţii. Oficialul a menţionat că specialiştii instituţiei sunt pregătiţi să evalueze modul în care toate aceste reforme se vor regăsi în sistemul sanitar românesc.

Cred că, în acest moment, bugetele (MS şi CNAS, n.r.) sunt cele pe care Guvernul şi le-a asumat şi înaintat Parlamentului. Începând de mâine (vineri, n.r.) vor începe dezbaterile în comisiile de specialitate şi, probabil, până la mijlocul lunii decembrie vor fi adoptate. La fiecare procent economisit la spital, înseamnă că putem să facem între de cinci şi 20 de ori mai multe servicii medicale pre-spital” – a punctat  ministrul Sănătăţii. Întrebat care este stadiul noii liste de medicamente compensate, Eugen Nicolăescu a afirmat că „specialiştii lucrează la ea de opt luni”.

Se munceşte de opt luni de zile la actualizarea acestei liste şi numai cine nu vrea nu ştie acest lucru. Avem puţini specialişti în evaluarea tehnologiilor medicale. Dacă vreţi, îi numărăm pe degetele de la o mână. Pe site-ul MS s-au afişat primele procese verbale sinteză de evaluare, cred că sunt până acum vreo 50 de dosare evaluate. Ştiu că până la sfârşitul săptămânii vor mai ieşi cu aproximaţie 50 de dosare, iar săptămâna viitoare încă 50. Cu alte cuvinte, procesul este în curs. Dacă acum putem vorbi de aproximativ 150-160 de molecule noi, problema noastră este ca să introducem pe piaţă acele molecule care, conform criteriilor medicale, pot să intre la compensare, la rambursare; pe piaţă aceasta este problema fundamentală, pentru că vorbim de banul public”, a precizat ministrul Sănătăţii. El a adăugat că, potrivit calendarului stabilit cu FMI şi Comisia Europeană, 31 decembrie este data pentru prezentarea listei noi de medicamente compensate. „Vom avea 100 de medicamente deja până la 24-25 noiembrie. Până la 1 decembrie le vom avea pe toate 150-160, urmând ca în cursul lunii decembrie să facem procesul legal de transparenţă decizională, aşa cum prevede legea, şi apoi demersurile de aprobare”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Bugetul pentru sănătate este mai mare

Ministrul pentru buget, Liviu Voinea, a declarat la Parlament, în cadrul unei dezbateri, că  bugetul pentru Sănătate, pentru 2014, este mai mare decât cel de anul acesta.

La fel, cel de anul acesta a fost mai mare decât cel din anul trecut. Dacă scoatem arieratele din calcul, ritmul de creştere al cheltuielilor în sănătate este 11,5 la sută, deci o creştere semnificativă. Aici sunt adunate bugetele MS şi CNAS. O temă la ordinea zilei este procentul din PIB pentru sănătate. Propunerea noastră este 4,3 la sută pentru anul 2014, comparativ cu patru procente pentru 2013. Dacă luăm în calcul arieratele – 4,2 la sută pe 2013. Raportat la șase la sută din PIB, este puţin, raportat la media europeană, care este tot în jur de șase la sută, este iarăşi puţin. Trebuie să ne uităm la prinderea cheltuielilor bugetare pentru sănătate din totalul cheltuielilor bugetare şi aceasta a crescut constant. Dacă în 2010 era 9,6 la sută, în 2012 era 10,7 procente, urmând ca anul viitor să reprezinte 12,2 la sută. Sănătatea este al doilea sector ca pondere totală a cheltuielilor bugetare, primul este asistenţa socială, care include în primul rând pensiile. Sănătatea este o prioritate şi acest lucru se vede în alocarea bugetară pentru acest sector. Raportat la media europeană, suntem exact acolo, ca procent din cheltuielile totale ale bugetului. Am şi propus sindicatelor din domeniu să avem o bugetare pe bază de performanţă, creşterile viitoare ale bugetului MS să fie raportate şi condiţionate de nivelul de atingere al unor indicatori de performanţă în sistem cuantificabil , în timp real , pentru a putea vedea că această creştere a finanţării, care a avut deja loc în ultimii ani şi continuă să aibă loc, produce şi rezultatele aşteptate, în sensul îmbunătăţirii calităţii serviciilor” – a subliniat oficialul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*