Flux medical…

Medicament retras

Farmaciile au primit notificare să nu mai comercializeze medicamentul Gynipral, utilizat în cazul femeilor însărcinate aflate în pericol de a pierde sarcina sau de naşteri premature. Această notificare vine după ce Agenţia Naţională a Medicamentului a primit  recomandari concrete din partea Agenţiei Europene a Medicamentului. Decizia vine după ce Grupul de coordonare pentru procedurile de recunoaştere mutuală şi descentralizată pentru medicamentele de uz uman (Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human = CMDh)1 a aprobat prin consens noile recomandări de restricţionare a utilizării medicamentelor numite beta-agonişti cu durată scurtă de acţiune. Formele farmaceutice cu administrare orală şi intrarectală (supozitoare) ale acestor medicamente nu mai trebuie utilizate pentru indicaţii obstetricale (pentru tratamentul afecţiunilor care pot apărea în cursul sarcinii) precum oprirea travaliului prematur sau tratamentul contracţiilor uterine excesive. Cu toate acestea, formele farmaceutice injectabile ale acestor medicamente pot fi încă utilizate la femeile gravide, pe termen scurt şi în condiţii specifice.

Recomandările sunt o urmare a reevaluării acestor medicamente de către Comitetul de farmacovigilenţă pentru evaluarea riscului (Pharmacovigilance 2/6 Risk Assessment Committee = PRAC) al Agenţiei Europene a Medicamentului (European Medicines Agency = EMA), care a analizat riscul cunoscut de apariţie a reacţiilor adverse cardiovasculare (tulburări ale inimii şi ale vaselor de sânge) asociate cu doze crescute de medicamente beta-agoniste cu durată scurtă de acţiune, utilizate ca tocolitice (medicamente care inhibă contracţiile uterului la femeia gravidă). PRAC a concluzionat că, în cazul utilizării unor doze crescute de beta-agonişti cu durată scurtă de acţiune pentru indicaţii obstetricale, există un risc de apariţie a reacţiilor adverse cardiovasculare grave, atât pentru mamă cât şi pentru făt, datele indicând apariţia acestora mai ales în situaţia utilizării prelungite. Având în vedere riscul cardiovascular şi datele foarte limitate privind eficacitatea formelor farmaceutice ale acestor medicamente cu administrare orală şi a celor cu administrare intrarectală (supozitoare), PRAC a concluzionat că raportul beneficiu-risc nu este favorabil şi aceste medicamente nu mai trebuie utilizate pentru indicaţii obstetricale.

În plus faţă de medicamentele cu administrare orală şi faţă de cele cu administrare intrarectală (supozitoare), această reevaluare a vizat şi formele farmaceutice injectabile ale beta-agoniştilor cu durată scurtă de acţiune utilizaţi ca tocolitice. Datele disponibile indică faptul că formele farmaceutice injectabile, administrate pe termen scurt (nu mai mult de 48 ore) sunt eficace în suprimarea travaliului. Conf dr. Cristian Posea de la Spitalul I Cantacuzino a declarat pentru publicaţia noastră că firma producătoare a trimis, încă de acum o lună, o scrisoare către medici în care se spune ca medicamentul Gynipral să nu mai fie utilizat. Explicaţia este aceea că au fost înregistrate afectări cardiace,  precum tahicardii, la mame, care ar putea duce la edempulmonar şi chiar infarct, a menţionat medicul. El a adăugat că acesta este un medicament foarte bun şi ieftin, iar alt corespondent nu este decât unul foarte scump.

Vigilența maximă în depistarea medicamentelor contrafăcute



Colegiul Farmaciștilor din România se alătură demersurilor autorităților de a identifica cât mai rapid toate medicamentele Pegasys contrafăcute care au ajuns în ultima perioadă în farmacii. Situația este una extrem de gravă și cu riscuri majore pentru pacienți. Din păcate, fenomenul medicamentelor falsificate este din ce în ce mai amplu la nivel mondial, nu doar în România. Din acest motiv, în 2011, au fost emise reglementări speciale la nivel European (Directiva 2011/62/UE cu privire la prevenirea pătrunderii medicamentelor în lanțul legal de aprovizionare), reglementări care au fost transpuse și în legislația națională.

„Este un fenomen mondial cu care, din păcate, ne confruntăm și noi. Nu producătorii medicamentelor originale introduc aceste medicamente pe piață, ci sunt firme care găsesc tot felul de modalităţi prin care ocolesc legea și le introduc în piaţă”, a declarat Clara Popescu, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România. Colegiul Farmaciștilor face apel la responsabilitate maximă din partea tuturor actorilor implicați în identificarea medicamentelor contrafăcute și susține orice demers care să împiedice pătrunderea acestor medicamente în farmaciile din România.

Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate

Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate salută ultimele declaraţii ale Guvernului, potrivit cărora domeniul sănătăţii va deveni o preocupare constantă. Reprezentanţii Coaliţiei îşi exprimă speranţa că declaraţiile recente ale Guvernului vor fi urmate de măsuri concrete. Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate este deschisă spre negocieri, care, dacă vor fi purtate cu bună credinţă, vor găsi soluţii la toate problemele; în cazul în care negocierile vor eşua, se va recurge la grevă. Până acum Coaliţia a strâns 70.000 de semnături în favoarea grevei. Cererile Coaliţiei Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate sunt: minim șase la sută din PIB pentru sănătate, dublarea salariilor medicilor rezidenţi, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate (creşterea salariilor), apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public, astfel încât să fie asigurate  servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, consultarea reală a Coaliţiei  cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

România în top 10 la decesele prin diabet

În România, aşa cum arată Federaţia Internaţională pentru Diabet, sunt peste 1.500.000 pacienţi care suferă de diabet, iar în ultimul an au murit 18.539  de diabetici. Această cifră plasează țara noastră în top 10, la nivel european, la capitolul deceselor bolnavilor de diabet. În ceea ce priveşte accesul pacienţilor români cu diabet la tratament, zece la sută dintre medicamentele noi depuse spre evaluare la Ministerul Sănătății sunt destinate tratării acestora. Lista urmează să fie actualizată  la începutul anului 2014, conform ultimelor informaţii oferite de Ministerul Sănătăţii. „După cancer, diabetul este afecţiunea pentru care sunt în aşteptare pentru aprobarea pe lista medicamentelor compensate şi gratuite cele mai multe molecule. Vorbim de 13 medicamente noi, inovatoare, care aduc veşti bune pacienţilor, întrucât descoperirile terapeutice de ultimă oră din medicină şi progresul înregistrat în dezvoltarea unor noi terapii ajută la gestionarea diabetului şi a unor factori de risc asociați cu acesta, cum ar fi hipertensiunea arterială. Mai mult decât atât, este firesc ca și pacienții români să beneficieze de rezultatele ultimelor descoperiri în acest domeniu, la care așteaptă să aibă acces încă din anul 2008. Dincolo de medicație însă, suntem de părere că stilul de viață al pacientului joacă un rol foarte important în această boală.  Acest stil de viață explică de ce numărul bolnavilor este în continuă creștere în lume, deși terapiile au evoluat foarte mult în ultimii 30 de ani. Pacientul trebuie să înveţe să gestioneze un stil de viaţă care să fie complementar terapiilor medicamentoase. În acest sens, dezvoltarea unor programe de educaţie şi prevenţie care să conducă la reducerea factorilor de risc cheie, cum ar fi obezitatea şi lipsa exerciţiului fizic, devin foarte importante”, a declarat Oana-Martha Igrişan, director comunicare – Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Prof. Dr Nicolae Hâncu, preşedinte Onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice și membru de onoare al Academiei Române a subliniat “Organizația Națiunilor Unite și Organizația Mondială a Sănătății au inclus diabetul zaharat în grupul bolilor netransmisibile – alături de bolile cardiovasculare, cancer și bolile pulmonare obstructive. Ele sunt principala cauză de deces pe planetă, motiv pentru care prevenirea și controlul lor trebuie să fie o prioritate absolută peste tot în lume.

Datorită progreselor medicinei, diabetul a devenit astăzi o afecțiune cu care oamenii pot trăi timp îndelungat. Înainte de descoperirea insulinei, în anul 1921, diabetul de tip 1 era o boală fatală. Dacă la început insulina avea origine animală, în urmă cu 20 de ani, prin inginerie genetică, a fost produsă insulina de origine umană. Şi în continuare cercetarea se concentrează pe dezvoltarea unor noi forme de insulină – insulinele analog care să contribuie la creşterea calităţii vieţii pacienţilor. Dezvoltarea insulinelor analog bazale cu acţiune îndelungată, administrate o dată pe zi,  au produs o reală schimbare în bine a complianței pacienților și implicit a controlului glicemic, atât la persoanele cu diabet tip 1, dar mai ales la cei cu diabet tip 2. De asemenea, cercetările sunt îndreptate şi către dezvoltarea unor terapii cu rol în modularea sistemului imununitar, care să ajute la prevenirea dezvoltării diabetului de tip 1. Deci vestea bună este că evoluția în cercetare și dezvoltare în zona diabetologiei nu se oprește aici și preocuparea comunității științifice pentru terapii inovatoare există în continuare, pentru că acestea și-au dovedit în timp eficacitatea în tratarea bolnavilor.

În anul 2012, 4,8 milioane de persoane au murit din cauza diabetului la nivel mondial, iar în următorii 10 ani se estimează că numărul deceselor cauzate de diabet va creşte cu mai mult de 50 la sută. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2030 diabetul va fi a şaptea cauză a mortalităţii la nivel mondial, ajungându-se la 552 milioane persoane. Incidenţa bolii continuă să crească ameninţător mai ales în rândul ţărilor în curs de dezvoltare și slab dezvoltate. Acest fenomen este determinat de creșterea numărului de persoane adulte, durata mai mare de viață a acestora, precum și de modificările comportamentale: lipsa activităţii fizice, dietele bogate în calorii și obezitatea.

Pe de altă parte, ţările slab dezvoltate se confruntă cu probleme legate de lipsa accesului la îngrijire medicală şi medicamente, ceea ce conduce la o creştere a ratei mortalităţii asociate diabetului.

Suma alocată tratamentelor în străinătate va creşte

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Cristian Buşoi  a declarat joi  că trebuie crescută suma alocată tratamentelor în străinătate. Acest lucru se impune pentru că sunt încă de plătit datorii din anii trecuţi. „Câteva ţări europene sunt foarte neliniştite în privinţa acestor datorii, şi avem informaţii de la pacienţi că sunt din ce în ce mai restrictivi în a accepta formularele E112 sau S2, uneori chiar şi cardul european de sănătate” – a arătat dr. Buşoi. El a adăugat că  un semnal în acest sens vine dinspre Germania. Suma cheltuielilor pentru servicii medicale acordate asiguraţilor români pe teritoriul altei ţări UE, SEE şi Elveţia, în baza cardului european de sănătate şi a formularelor europene, se ridica la 168 de milioane de euro, la sfârşitul anului trecut, a  precizat dr. Cristian  Buşoi, preşedintele CNAS. Cele mai marii datorii acumulate sunt către Germania – 53,6 milioane de euro, Franţa – 31,9 milioane euro, Italia – 28 milioane euro, Austria -21 milioane euro şi Spania – 11 milioane euro, a punctat dr. Buşoi.

Anul acesta, CNAS va efectua plăţi pentru aceste servicii în valoare de aproximativ 33 milioane de euro. Astfel, către Germania se vor plăti 9 milioane euro, Franţa – 10 milioane euro, Austria – 6 milioane euro, Belgia – 2,2 milioane euro, Italia – 2,5 milioane euro, Elveţia – 1,2 milioane franci elveţieni. Preşedintele CNAS a explicat că decontările tratamentelor în străinătate pentru  români,  potrivit reglementărilor europene şi Directivei Transfrontaliere, se fac pentru trei situaţii.

Tratamente de urgenţă, care se fac pe baza cardului european şi nu înseamnă costuri pentru pacient, tratamente care nu sunt disponibile în ţară şi se fac pe formularele 112 şi S2 şi tratamente care se fac de pacienţi, la propria lor iniţiativă, caz în care decontarea se face la nivelul costurilor din România,, a detaliat oficialul. Referitor la cât de repede se primesc banii de către pacienţii români pentru tratamentele efectuate în străinătate, dr. Buşoi a spus că aceasta depinde de complexitatea cazului, iar din momentul validării dosarului, termenul de plată este de 90 de zile.

Bani mai mulţi pentru sănătate

Bugetul alocat sănătăţii pentru anul 2014 va fi mai mare decât anul acesta, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi. „Săptămâna viitoare Guvernul României va stabili suma alocată sistemului sanitar, după care bugetul va intra în dezbatere în Parlament”, a spus dr.Buşoi la o întâlnire cu presa. Preşedintele CNAS a precizat ca în 2014, zona finanţării spitalelor trebuie privită cu atenţie, să se pună accent pe spitalizarea de zi şi pe ambulatoriul de specialitate. Cristian Buşoi a menţionat că în 2014  CNAS  va avea mai multe provocări: „este vorba de lista de medicamente compensate şi gratuite, care trebuie extinsă, trebuie avut în vedere că plata furnizorilor, începând din februarie 2014, trebuie făcută la 60 plus 30 de zile, potrivit noilor reglementări europene”. Oficialul s-a referit şi la patologia hepatitei, intenţia de a aproba tripla terapie pentru hapatita C în condiţiile în care se aprobă noua listă de medicamente. El a făcut referire la o recentă întâlnire avută la Bruxelles, unde Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată de incidenţa mare a hepatitei B şi C, comparativ cu alte ţări.

„A doua mare provocare pentru CNAS  este preluarea programelor de la Ministerul Sănătăţii. Dacă nu vom prelua şi finanţarea pentru ele nu vor putea  fi gestionate satisfăcător;  este vorba de programul de vaccinare, dar şi de alte programe pentru care trebuie rezolvate anumite aspecte tehnice. Probabil cã din 1 februarie 2014, MS, prin Agenţia Naţională a Programelor va stabili strategia generală şi liniile directoare pentru toate programele de sănătate. Implementarea, contractarea monitorizarea, derularea propriuyisă a programelor şi finanţarea fiind asigurată de CNAS”, a arătat Cristian Buşoi. El a mai spus că noul Contract cadru pentru furnizarea serviciilor medicale pentru anul viitor şi normele de aplicare ale acestuia vor intra în vigoare la 1 februarie.

„Până la sfârşitul anului se va definitiva contractul cadru şi normele de aplicare,  iar în luna ianuarie se va trece la contractare, astfel încât la 1 februarie să poată intra în vigoare noul contract cadru”, a punctat Buşoi. Acesta a spus că anul acesta se vor cheltui cu medicii de familie în jur de un miliard trei sute şaptezeci milioane lei , aproximativ 436 de milioane lei se vor cheltui cu laboratoarele şi serviciile imagistice, aproape jumătate de miliard cu ambulatoriu de specialitate, 290 de milioane cu plăţile externe, deci ceea ce se plăteşte pentru tratamentele pentru românii aflaţi în afara ţării care solicită servicii medicale.

„În 2013, cea mai mare parte din fonduri , peste  40 la sută,  au mers către medicamente şi materiale sanitare, în farmacii şi pe programe. Aproape 9,1 miliarde din cele 23, 3 miliarde le vom regăsi la capitolul medicamente cu şi fără contribuţie personală şi medicamente pe programe, cel mai consistent fiind programul pe oncologie, cu peste un miliard de lei şi de diabet. Estimez că pentru spitale vor fi în jur de 7,9 miliarde  în acest an, ca execuţie bugetară,, a detaliat preşedintele CNAS.

Un milion de români suferă de BPOC

Aproximativ un milion de români suferă de BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), o boală a plămânilor despre care se estimează că va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial, depășind în următorii ani diabetul zaharat. Doar o mică parte dintre românii bolnavi știu că au BPOC, ajung la medic, fac analize și primesc tratamentul adecvat. În luna noiembrie, pentru toți cei interesați să își testeze sănătatea plămânilor, cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, nu mai puțin de 80 de medici, din 34 de orașe, efectuează spirometrii gratuite. Această analiză reprezintă investigația cea mai potrivită pentru a identifica BPOC, se face simplu și rapid (seamănă cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care poliţiştii o fac şoferilor), iar rezultatele se dau pe loc. Campania pentru depistarea BPOC se va desfășura între 4 și 30 noiembrie 2013, în numeroase clinici și spitale de stat.

Nu doar fumătorii trebuie să fie îngrijorați că ar putea avea această boală de plămâni. În mod surprinzător, poluarea din propria gospodărie poate fi o cauză a periculoasei boli de plămâni. „La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Însă spirometria nu este recomandată doar fumătorilor, 46 la sută din cei diagnosticați cu BPOC fiind nefumători. Alți factori de risc sunt pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd)”, a declarat prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie. Inclusiv peleții din bălegar, folosiți în multe zone pentru încălzirea locuințelor, pot crește riscul de BPOC. Testările organizate cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC,vor avea loc în 34 de orașe din 27 de județe, printre care Alba, Arad, Argeș,  Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Galați, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea. Lista completă a medicilor și clinicilor unde se pot face investigațiile gratuite poate fi găsită www.desprebpoc.ro. BPOC afectează grav persoane cu vârste între 40 şi 65 de ani, când productivitatea lor ar trebui să atingă potenţialul maxim. Un studiu reprezentantiv pentru România, făcut în 2012, de TOTEM pentru Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate pe aproape 10.000 de români, arată că mulți dintre bolnavi nu își dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialiști și analize gen spirometrie fiind extrem de redus. Același studiu arată că bărbații sunt mult mai afectați de BPOC decât femeile, boala lovind în aceeași măsură bogații și săracii. Semnele care ar trebui să îngrijoreze sunt tusea cronică, producţia cronică de spută (flegmă sau spută mucoasă) în majoritatea zilelor şi dispnee (senzaţia de lipsă bruscă de aer).

Centru de diagnosticare  a cancerului de sânge

La Institutul Clinic Fundeni a fost lansat Programul ,,Energie pentru o şansă la viaţă’’ care vizează crearea unui centru regional de diagnosticare în profunzime a cancerului de sânge la copii şi adulţi. Programul are durata de un an şi se face cu contribuţia  financiară de 375.000 de euro din partea GDF SUEZ Energy România. Se  are în vedere dezvoltarea infrastructurii de diagnostic prin achiziţionarea a două echipamente performante care vor ajuta la o mai bună diagnosticare şi monitorizare a cancerelor de sânge. Astfel, laboratoarele de citogenetică şi de imunofenotipare ale Institutului Clinic Fundeni vor fi dotate cu două echipamente moderne: un sistem de cariotipare automată şi un analizor automat de citometrie în flux. În România, în lipsa unui registru naţional al bolnavilor de cancer, numărul copiilor  bolnavi de cancer de sânge (leucemie sau alte cancere limfatice) este estimat la circa 5000, iar anual se înregistrează alte 500 de cazuri noi.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Cristian Buşoi a arătat cu acest prilej că în 2014 se va începe realizarea Registrului naţional pentru oncologie, pentru care s-a aplicat la un proiect prin fonduri europene. El a adăugat că programul de oncologie va fi unul prioritar în continuare. Cristian Busoi a subliniat că ,,într-o perioada în care nu sunt  resurse suficiente, aceste investiţii fac diferenţa.  Acest proiect se va bucura de tot sprijinul nostru şi după cumpărarea aparaturii necesare, prin furnizare tuturor materialelor consumabile pentru buna lor funcţionare”. Dr. Călin Alexandru, director în Ministerul Sănătăţii a afirmat că ,,în momentul de faţă economia nu ne permite să alocămt oate  sumele necesare pentru afecţiunile oncologice, aşa că sprijinul venit din privat este foarte important. „Demararea acestui proiect reprezintă una dintre realizările anului 2013 ale Institutului Clinic Fundeni. Investiţia este una extrem de importantă şi va contribui major  la managementul afecţiunilor hemato-oncologice în cadrul institutului, totul în beneficiul pacienţilor care se confruntă cu astfel de probleme. Anunţul demarării proiectului ,,Energie pentru o şansă la viaţă’’ face parte din manifestările organizate în cadrul Zilelor Institutului Clinic Fundeni 2013 şi stă sub mesajul acestora – „Iubeşte viaţa”, cuvinte care ne definesc şi în care credem. Iubind viaţa, dăruieşti viaţă!”, a declarat doctor Carmen Orban, manager al Institutului Clinic Fundeni.

La rândul său, conf. dr. Daniel Coriu, şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular a evidenţiat importanţa proiectului: ,,pe de o parte va creşte numărul de analize realizate în laboratoarele de citogenetică şi imunofenotipare ale Institutului nostru, analize efectuate pentru diagnosticarea şi monitorizarea pacienţilor cu boli hemato-oncologice. Dacă în prezent sunt efectuate în medie anual 700 număr de analize, în urma achiziţionării celor 2 echipamente vor putea fi realizate anual aproximativ 2500 analize, având în vedere existenţa unui personal cu înalta calificare în cadrul institutului. Pe de altă parte, aceste echipamente cresc determinarea cu acurateţe a bolii minime reziduale, ceea ce va permite aplicarea ţintită a protocoalelor de tratament modern cu modelarea dozelor de citostatice şi, în cazuri bine selectate, efectuarea transplantului medular”.

Preşedintele Director General GDF SUEZ Energy România, Eric Stab, a punctat ,,am ales să susţinem proiectul „Energie pentru o şansă la viaţă” pentru că sănătatea este un element indispensabil al prosperităţii unei ţări şi o condiţie pentru o dezvoltare susţinută în viitor. Institutul Fundeni este astăzi o referinţă de profesionalism în domeniul medical, iar investiţia în aceste echipamente medicale va pune şi mai bine în valoare priceperea şi dedicarea echipei de specialişti, contribuind la îmbunătăţirea actului medical de care vor beneficia pacienţii”. La acest moment, lipsa facilităţilor pentru un diagnostic şi un tratament corect face ca şansa la viaţă a pacienţilor cu leucemie şi alte tipuri de cancer de sânge să scadă, a arătat Carmen Uscatu, Preşedintele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă.

„La începutul anului 2013, am dat în folosinţă un compartiment nou de transplant pentru copii, cu șase camere sterile, în cadrul Institutului Clinic Fundeni. La acestea s-au adăugat patru camere sterile şi modernizarea compartimentului de transplant adulţi. Acest proiect, pe lângă altele realizate de noi, în valoare de peste două milioane de euro au fost posibile cu implicarea companiilor şi a oamenilor de bine din România. Implicarea GDF SUEZ Energy România înseamnă nu doar creşterea şansei la viaţă pentru pacienţii bolnavi de cancer, ci şi speranţa noastră că vom ajunge din urmă statisticile pozitive internaţionale”, a declarat Carmen Uscatu, Cele două aparate vor intra în funcţiune anul viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*