Citiți și vă cruciți: Revista Presei Maghiare (1)

Critici lansate de ministrul de externe – Împotriva aspiraţiilor autonomiste

România spune nu separării, tensiunilor şi conflictelor etnice, autonomiilor teritoriale pe criterii etnice – a afirmat Titus Corlăţean. Cu ocazia întâlnirii de la Nădlac, în cadrul căreia comunitatea slovacă a sărbătorit împlinirea a 210 ani de la stabilirea în regiune, ministrul de externe a criticat aspiraţiile autonomiste maghiare şi a lăudat convieţuirea paşnică româno-slovacă.

Titus Corlăţean susţine că România nu poate accepta formarea în ţară, pe criterii etnice, a unor insule. Ministrul de externe a subliniat: aspiraţiile autonomiste încalcă în mod evident normele europene în cauză, iar sarcina noastră este să respingem aceste propuneri, care vin din partea unor oameni impulsivi, pe criterii naţionaliste. Corlăţean a precizat: şi rapoartele UE confirmă că, în privinţa drepturilor minoritare, România şi-a îndeplinit toate obligaţiile asumate, iar acest lucru nu este – în opinia sa – unul caracteristic în Europa. Ii putem asigura minorităţii păstrarea identităţii şi fără să răspundem ispitei modelelor ce ştirbesc normele europene – a spus ministrul de externe. Acesta consideră că este corect tot ce a făcut România în ultimele două decenii în domeniul protecţiei minorităţilor şi susţine că ţara trebuie să urmeze această cale şi pe viitor.

Ministrul de externe spune că, în pofida activităţii politicienilor maghiari cu retorică naţional-extremistă, convieţuirea româno-maghiară este bună.

În cadrul conferinţei de presă susţinută după festivitate, a fost ridicată problema visului românilor din Ungaria, legat de amplasarea la Gyula a statuii episcopului Andrei Saguna, vis ce nu a fost îndeplinit nici până astăzi. Referitor la acest lucru, Titus Corlăţean a precizat: în pofida diverselor obiecţii formulate de autorităţile ungare, România nu renunţă la planul de ridicare a statuii.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7020 din 16.10.2013

Marele Marş al Secuilor – Miza: destinul, viitorul Pământului Secuiesc

După şedinţa Consiliului Secuiesc din scaunul Kezdi, reprezentanţii formaţiunii au susţinut aseară, la sediul din zona Kanta a oraşului Târgu Secuiesc, o conferinţă de presă vizând marele marş al secuilor. Biro Levente, preşedintele scăunal, a precizat: vom fi martorii unui eveniment istoric în 27 octombrie, ziua în care, între Chichiş şi Breţcu, 150.000 de secui îşi vor exprima voinţa, îşi vor asuma cauza autonomiei teritoriale a Pământului Secuiesc şi se vor opune proiectului de reorganizare administrativă al guvernului român.

După cum a menţionat liderul scăunal, pe la noi, marşul este o formă neobişnuită de exprimare liberă a opiniei, însă catalanii au format un lanţ viu de 400 km în interesul autonomiei. Biro a subliniat: unii oameni sunt induşi în eroare, nu este vorba despre faptul că tronsonul de 53 kilometri dintre Breţcu şi Chichiş ar trebui parcurs pe jos. Vor fi create puncte de adunare, unde se vor strânge localnicii din aşezările din împrejurimi, respectiv cei veniţi din scaunele de pe Pământul Secuiesc istoric. In centrul fiecărei localităţi, oamenii se vor aduna la ora 11:00, în apropierea bisericii, unde va fi celebrată o slujbă ecumenică. Din fiecare staţie, coloanele de marş vor porni la ora 12:00, în două direcţii, spre aşezările învecinate, de exemplu, din Lemnia spre Breţcu şi Lunga. După întâlnirea grupurilor, participanţi vor intona imnul şi toţi se vor întoarce de unde au plecat.

Preşedintele scăunal a prezentat punctele de adunare din Trei Scaune de Sus: Breţcu, Lemnia, Lunga, Tinoasa, Târgu Secuiesc şi Cernat. Pe lângă localnici, la Breţcu vor sosi mărşăluitori din Oituz şi Mărtănuş, respectiv din Valea Nirajului, de aici va porni o singură coloană spre Lemnia. La Lemnia se vor aduna satele de pe Pământul Sfânt: localnicii din Poian, Belani, Valea Scurtă, Lutoasa, Estelnic şi Mereni. La Lunga vor sosi reprezentanţii satelor Sânzieni, Petriceni, Valea Seacă, Casinul Mic, respectiv majoritatea celor din scaunul Odorhei. Următorul punct de adunare este Tinoasa, unde vor veni localnicii din Ojdula, Hilib, Catalina şi Imeni, respectiv unii din scaunul Odorhei. In oraşul breslelor vor sosi mărşăluitori din Ghelinţa, Harale, Pava, Zăbala şi scaunul Mureş. La intersecţia spre Alungeni se vor aduna localnicii din Turia, Alungeni, Icafalău, respectiv o parte din mărşăluitorii din scaunul Mureş. La Cernat se vor aduna, pe lângă localnicii cei din Hătuica, Mărtănuş, Mărcuşa şi alţi reprezentanţi din scaunul Mureş. In opinia preşedintelui scăunal, realizarea solidarităţii depline reprezintă un factor deosebit de important.

Meszaros Agoston, vicepreşedintele Consiliului Secuiesc din scaunul Kezdi, a prezentat programul din Târgu Secuiesc. Potrivit acestuia, fiecare din cele două confesiuni istorice maghiare va celebra slujba religioasă în propria biserică, de unde participanţii se vor deplasa în Piaţa Gabor Aron, unde va fi rostită o rugăciune liturgică, la ora 12:00 vor porni în direcţia fabricilor, trecând prin străzile Petofi Sandor şi Dozsa Gyorgy. De aici, grupul se va îndrepta în două direcţii: unii vor merge spre Ruseni, alţii până la intersecţia spre Alungeni. Fekete Miklos, secretarul Consiliului Secuiesc din scaunul Kezdi, a menţionat: la punctele de adunare vor sosi şi căruţe, respectiv călăreţi. Căruţele vor transporta oamenii mai în vârstă. Secretarul a subliniat: au remarcat că se manifestă o atitudine excepţională faţă de marş, toţi susţin demonstraţia. Peter Janos, vicepreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, a precizat: la marş se poate participa şi cu biciclete, maşini, căruţe. Dintre membrii CNS vor fi desemnaţi responsabili care vor veghea asupra ordinii, care îi vor îndruma pe participanţi. Se preconizează să fie realizate transmisiuni radio-TV în direct despre acest eveniment, traseul dintre Breţcu şi Chichiş va fi filmat din două avioane private. Vicepreşedintele CNS a lansat un apel către populaţie: fiecare participant să aducă drapele secuieşti şi ungare, precum şi plăcuţe cu denumirile localităţilor.

Notă: similar în Szekely Hirmondo (nr.199), cu următoarele menţiuni: Biro Levente a declarat că municipiul reşedinţă de judeţ este cel care se va ocupa de problemele organizatorice în cazul localităţii Dalnic. A mai adăugat că nu intenţionează sub nici o formă să achite taxa de drum de 28.000 euro, deoarece, în opinia sa, această solicitare este ilegală.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7020 din 16.10.2013, autor Iochom Istvan

Falsele mituri din Bucureşti

Ne sunt asigurate toate drepturile, Bucureştiul manifestă o atitudine cu adevărat exemplară faţă de minorităţile naţionale care trăiesc pe teritoriul ţării, convieţuirea maghiaro-română nici nu ar putea fi mai bună, ca urmare, nu este nevoie să stricăm toate acestea cu nişte autonomii. De altfel, aspiraţiile în acest sens lezează normele europene şi cine ar dori să înfiinţeze nişte insule în centrul ţării? – sunt afirmaţiile ministrului de externe Titus Corlăţean, care a vorbit ieri, la Nădlac, despre convieţuirea interetnică şi politica privind minorităţile din România.

Nu este nimic nou sub soare, argumentele aduse de politician sunt binecunoscute de toţi, Bucureştiul insistă de ani de zile, cu un succes deosebit, pe aceste idei. Adevărul este că la succesul diplomaţiei din Bucureşti am contribuit şi noi, atunci când nici nu ne-am asumat aspiraţiile la autodeterminare, atunci când ne-am asumat un rol în cadrul guvernelor, care nici n-au vrut să audă de pretenţia noastră, atunci când nici nu am încercat să ne facem auzit glasul în Europa, nu ne-am căutat aliaţi. Posibilităţile ratate nu se vor întoarce, astăzi este mult mai dificil să sensibilizăm opinia publică din lume faţă de comunitatea noastră naţională privată de drepturi.

Nu trebuie totuşi să renunţăm. Deşi, deocamdată se poate sesiza mai greu, flacăra speranţei pare să licărească. Deoarece, în doar câteva zile, de exemplu, s-au strâns peste 100.000 de semnături pentru susţinerea regiunii de dezvoltare ce include judeţele de pe Pământul Secuiesc, iar acest lucru demonstrează că a noastră comunitate nu a devenit indiferentă faţă de propriul viitor. Faptul că toate partidele şi organizaţiile maghiare mobilizează, prin forţe armonizate, la amplul protest pentru autonomie din 27 octombrie, reprezintă un motiv de speranţă. Poate liderii noştri şi-au dat seama că în interesul unor cauze naţionale putem adopta poziţie doar împreună, şi poate vom reuşi să dăm dovadă de o fermitate, încât va deveni imposibilă ca la Bucureşti, la ambasadele marilor puteri, în capitalele din Europa aspiraţiile la autodeterminare de pe Pământul Secuiesc să nu fie tratate cu indiferenţă. De data aceasta ţara-mamă ne susţine: liderii autoguvernamentali din Ungaria se pregătesc să vină în Trei Scaune, în capitala ungară vor fi organizate proteste concomitent cu marele marş.

Se pare că demult nu am mai fost într-o situaţie atât de favorabilă în ceea ce priveşte exprimarea accentuată a revendicărilor noastre – însă succesul presupune să fim prezenţi în număr cât mai mare pe traseul dintre Chichiş şi Breţcu. Si poate atunci vom face ca în Europa şi peste tot în lume, să fie spulberat falsul mit al Bucureştiului care tratează exemplar minorităţile naţionale.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7020din 16.10.2013, autor Farcadi Botond

Nu avem dreptul să ne folosim simbolurile naţionale?!

Prefectul judeţului Covasna atrage din când în când atenţia asupra sa, însă prin măsurile şi dispoziţiile sale nu a obţinut până acum nici simpatia, nici respectul secuilor din această regiune. Nu demult, guvernatorul din Bucureşti al judeţului s-a simţit din nou deranjat de inscripţiile maghiare de pe frontispiciul instituţiilor locale, respectiv de drapelele secuieşti arborate în anumite locuri. Administraţia locală din Băţanii Mari a fost avertizată în scris, iar primăria din Baraolt a fost acţionată în instanţă pe motiv că nu au îndepărtat drapelul secuiesc de pe faţada instituţiilor, însă deranjează şi inscripţia în limba maghiară de pe frontispiciul clădirilor. Cei doi edili sunt deocamdată de neînduplecat, nu vor răspunde solicitării prefectului, iar inscripţia şi drapelul vor rămâne acolo unde sunt până când prefectul va demonstra în instanţă că are dreptate – au afirmat primarii.

În locul banilor de la guvern şi al subvenţiilor, la primăriile din regiune sosesc deocamdată doar scrisori de avertizare. Primari vizaţi au spus că au şi probleme mai mari decât să se ocupe de acest aspect, să corespondeze cu prefectura într-un astfel de caz.

Din cauza drapelului secuiesc am fost acţionat în instanţă în urmă cu aproximativ două săptămâni, deoarece după părerea prefectului, acesta nu este un drapel oficial. Utilizarea simbolurilor minoritare e reglementată prin lege, acestea putând fi amplasate pe faţada instituţiilor publice doar cu ocazia zilelor de sărbătoare.

Din câte ştiu, administraţia locală din Ozun a pierdut, din păcate, procesul cu prefectura, există deja un precedent, mai mult ca sigur vom pierde şi noi procesul, însă nu voi îndepărta drapelul până când nu va exista o sentinţă judecătorească definitivă în acest sens – a afirmat Lazar-Kiss Barna. Acesta nu este de acord nici cu îndepărtarea de pe faţada instituţiei a inscripţiei în limba maghiară, deoarece expresia Varoshaza n-ar reprezenta o noţiune destul de clară pentru cei care trăiesc aici. Forma legală e respectată, denumirea e inscripţionată mai întâi în limba română, apoi în limba maghiară. Am fost şi în Ungaria, şi acolo, pe faţada primăriilor este amplasată inscripţia Varoshaza, ca urmare, este destul de clar pentru oamenii maghiari ce ascunde această expresie. Simon Andras, primarul din Băţanii Mari, împărtăşeşte opiniile colegului său. Edilul nu este dispus să răspundă somaţiei, a făcut doar atât că a luat drapelul de pe frontispiciul instituţiei şi l-a arborat pe monumentul situat la 10 m de clădire. Inscripţia „Kozseghaza” figura acolo încă în anul 1905, nu înţeleg care este ilegalitatea pe care am comis-o atunci când am solicitat reinscripţionarea ei? Mai mult de atât, clădirea nu are nici o legătură cu primăria, având în vedere că în prezent acolo funcţionează Casa de Cultură Comunală. Deşi aparţinem de aceeaşi clădire, nu stăm sub acelaşi acoperiş – a explicat Simon.

Sursa: publicaţia săptămânală Erdovidek, nr. 41 din 18-24.10.2013

Spaţiul să fie al nostru

Pregătirea practică a studenţilor maghiari de la facultatea de medicină nu poate fi derulată în limba lor maternă, deoarece conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş cunoaşte doar această singură metodă. Potrivit deciziei adoptate de consiliul pentru combaterea discriminării, nu este vorba despre o discriminare negativă, nu este lezat principiul egalităţii de şanse.

In piaţa de zarzavaturi din Târgu Mureş nu pot fi distribuite etichete bilingve, iniţiativele de acest gen lezează legile statului naţional unitar român. Drapelul nostru nu poate flutura pe faţada instituţiilor publice, în argumentarea interdicţiei se tot subliniază: Pământul Secuiesc nici nu există. Pe frontispiciul sediului primăriei, numele instituţiei nu poate fi inscripţionat şi în limba maghiară – prefectul se simte deranjat de denumirea kozseghaza , motiv pentru care prefectura – care nu precupeţeşte nici energie, nici timp, nici bani – intentează o serie lungă de procese împotriva administraţiilor locale de pe Pământul Secuiesc. Aceasta este acum problema arzătoare a României – şi nu criza socială ce se intensifică din ce în ce mai mult, nu faptul că abia mai putem găsi o pătură socială care să nu protesteze pentru ceva sau să nu se pregătească de grevă. Ies în stradă civilii care se opun exploatării aurifere prin tehnologia cu cianuri, locuitorii care îşi fac griji din cauza exploatării gazelor de şist, angajaţii din sistemul sanitar doar îşi semnalează deocamdată nemulţumirile, purtând banderole albe, însă ar putea urma cât de curând sistarea activităţii, şi în zilele acestea au anunţat sindicatele din învăţământ că se pregătesc de protest şi cadrele didactice.

În acest timp, puterea lucrează nu la rezolvarea problemelor populaţiei, ci tot încearcă să joace cartea maghiară, urmăreşte să mascheze incompetenţa guvernului, insistând asupra săvârşirii aspiraţiilor sale de asimilare, omogenizare. Nu le oferă diferitelor grupuri sociale o imagine a viitorului viabil, ci îşi dă osteneala, de exemplu, să retragă decoraţia lui Tokes Laszlo.

Atacurile împotriva noastră par să fie lansate pe toate fronturile, insistând asupra confirmării disperate a faptului că aici, spaţiul este al lor, al politicienilor români care îşi urmăresc interesele proprii, al naţionaliştilor din Bucureşti, al celor care instigă la ură. A venit timpul să arătăm că lucrurile totuşi nu stau aşa, aici mai existăm şi noi, mulţi şi solidari, cerem cuvântul şi drepturi, vrem să ne simţim acasă pe propriul pământ natal. Pentru toate acestea va exista o ocazie potrivită în 27 octombrie, ziua derulării marelui marş al secuilor.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7022 din 18.10.2013, autor Farcadi Botond

Propunere cu privire la o eventuală modalitate de constituire a Adunării Naţionale Secuieşti

În baza Adunării Naţionale Secuieşti de la Ditrău, Adunarea Naţională Secuiască este convocată de CNS.

Secuimea nu este o minoritate naţională, ci un popor indigen pe teritoriul pe care s-a stabilit.

Fiind cel mai străvechi popor din Bazinul Carpatic, poporul secuiesc trebuie să-şi revendice, în baza dreptului său la autodeterminare şi prin cucerirea autonomiei teritoriale a Pământului Secuiesc, autoadministrarea pe care a practicat-o secole de-a rândul.

Autonomia secuiască să fie transpusă în fapt prin înfiinţarea Regiunii Autonome Pământul Secuiesc.

Regiunea Autonomă Pământul Secuiesc, care va lua fiinţă, va avea capitală (Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Târgu Mureş), stemă (Luna şi Soarele aurii pe un scut Albastru) şi drapel.

La Adunarea Naţională Secuiască trebuie să fie prezenţi delegaţi ai tuturor aşezărilor de pe Pământul secuiesc, reprezentanţi ai bisericilor istorice, ai domeniilor de activitate, au vieţii ştiinţifice, artistice, economice, financiare şi sportive, conducători de instituţii, TOŢI CEI CARE AU FOST MANDATAŢI DE COMUNITATE, care să confirme că îşi asumă identitatea secuiască.

In calitate de invitaţi, trebuie chemaţi la Adunarea Naţională Secuiască: delegaţi ai Parlamentului Român, delegaţi ai Guvernului Român, delegaţi ai partidelor româneşti, delegaţi ai partidelor maghiare din România, delegaţi ai organizaţiilor, asociaţiilor maghiare din România, delegaţi ai Parlamentului Ungar, delegaţi ai Guvernului Ungar, delegaţi ai partidelor parlamentare ungare, delegaţi ai partidelor maghiare din Bazinul Carpatic, delegaţi ai aşezărilor înfrăţite ale Pământului Secuiesc, delegaţi ai statelor membre UE, delegaţi ai PPE, delegaţi ai PE, delegaţi ai Comisiei Europene, ţările membre ale Alianţei Libere Europene, conducerea Adunării Regiunilor Europene, conducerea Comisiei Central Europene pentru Drepturile Omului, reprezentanţi ai Vaticanului, reprezentanţi ai bisericilor istorice din Ungaria, reprezentanţi ai presei scrise şi electronice internaţionale şi de pe Pământul Secuiesc.

Ciumani, 03.10.2013

Sursa: publicaţia bilunar Europai-Ido, nr. 22 din octombrie 2013, autor Borsos Geza

Autonomia este garanţia viitorului maghiar

Repas Zsuzsanna, subsecretar de stat responsabil cu politica naţională, precizează că fiecare putere politică din Transilvania susţine cauza autonomiei, iar acest lucru ar putea reprezenta garanţia viitorului maghiar transilvănean. Politicianul şi-a exprimat această opinie în cadrul dezbaterilor desfăşurate ieri, în incinta Casei Maghiare din Budapesta, sub titlul Autonomia, reorganizarea regională, iniţiativa cetăţenească – pe un drum accidentat.

Subsecretarul de stat a subliniat: este important să existe cauze, puncte comune, care influenţează viitorul maghiarimii din Transilvania, pe marginea cărora există posibilitatea adoptării poziţiei comune. Cauza autonomiei ar putea avea un astfel de rol – a precizat Repas Zsuzsanna.

Potrivit lui Dabis Attila, reprezentant cu probleme externe al Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), premisa autonomiei o reprezintă voinţa comună. In ceea ce priveşte confirmarea voinţei comunitare, secuimea stă foarte bine – a menţionat Dabis. Reorganizarea regională este necesară, dacă ne dorim un Pământ Secuiesc autonom – a evidenţiat reprezentantul CNS. Referitor la autonomie, Biro Zsolt, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), a menţionat: singura variantă concretă elaborată în acest sens o reprezintă statutul Pământului Secuiesc.

Szekely Istvan, subsecretar general al UDMR, consideră că în spatele modificării constituţiei nu se ascund interese politice. Acesta a menţionat: din cele şase propuneri înaintate de uniune au fost acceptate patru, fiind respinse cele privind regiunile cu statut special şi limba regională. In opinia subsecretarului general, există şansa oportună ca prin strângerea semnăturilor, marele marş al secuilor şi alte activităţi lobby să fie stopată înfiinţarea în România a regiunilor cu competenţe administrative.

Toro T. Tibor, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a subliniat: în privinţa reorganizărilor, cea mai amplă dispută se derulează în cercurile partidului majoritar aflat la guvernare. In ceea ce priveşte autonomia, una din căile accesibile ar fi – în opinia lui Toro – încheierea unui pact separat cu Bucureşti-ul, însă ar putea fi eficientă şi regionalizarea asimetrică, pentru care există modele serioase în Europa şi care ar soluţiona nu numai problemele cu care se confruntă teritoriile populate de maghiari.

Kantor Zoltan, directorul Institutului de Cercetare pentru Politici Naţionale, a adăugat: aspiraţiile autonomiste din Transilvania sunt cele mai intense şi cel mai bine elaborate. Kantor a precizat: în ultimii 20 de ani au apărut şi formele noi ale protestelor politice, un exemplu în acest sens fiind marele marş al secuilor.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7026 din 23.10.2013

Problema autonomiei teritoriale poate fi percepută doar cu harta în mână

Este nevoie de stabilirea teritoriului pentru care este valabilă. Nu vom găsi teritorii în totalitate omogene din punct de vedere etnic nici măcar pe tradiţionalul Pământ Secuiesc. Tocmai din această cauză autonomia teritorială nu poate fi etnoculturală (mai mult decât atât, nu poate fi etno-naţionalistă, aşa cum se spune de multe ori) dat fiind faptul că trebuie să se ţină cont de aşteptările etnoculturale ale minorităţilor (ale românilor şi ale grupurilor de romi şi ţigani) care trăiesc acolo. Inegalitatea pe bază etnică (eventual asuprirea deschisă) ce urmează a fi creată în cadrul instituţiei autonomiei teritoriale, amplifică acea linie de separare care este şi în momentul de faţă caracteristică între secui şi maghiarii de aici, care trăiesc pe alte teritorii. Reiterez faptul că autonomia culturală nu are o bază teritorială şi ea poate fi valabilă peste tot, unde trăieşte o minoritate (lingvistică).

Lanţul viu planificat acum nu conturează nici un fel de rezultate politice sau administrative pozitive, fie este vorba despre domeniul autonomiei culturale, fie de domeniul autonomiei teritoriale. Consider că nu este de bun augur ieşirea, în contextul planurilor, disputelor şi încercărilor legate de regionalizare şi mai mult decât atât, nu este indicată punerea sub semnul egalităţii a reîmpărţirii regionale şi a problematicii autonomiei de pe Pământul Secuiesc. Lanţul viu va duce la un război al cifrelor (autorităţile şi mass-media din România vor vorbi despre 5.000 de persoane, iar portavocele secuieşti despre 500.000 de persoane) iar guvernul va insista asupra reorganizării teritoriale dezavantajoase tocmai prin prisma pericolului secesionist. Este vorba despre o problemă de viitor, dar eu aş paria pe acest lucru într-o măsură mai mare.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7026 din 23.10.2013, autor Magyari Nandor

Un popor a strigat… şi nu va mai fi linişte

În cadrul festivităţii de comemorare desfăşurate ieri în parcul comemorativ din Sfântu Gheorghe – inaugurat anul trecut –, aproape toţi cei care au luat cuvântul au evidenţiat importanţa solidarităţii, faptul că trebuie să ne ducem împreună lupta actuală pentru libertate, împreună şi ajutându-ne, încurajându-ne unii pe alţii. La festivitatea care a avut loc în cursul serii au participat şi cercetaşi şi elevi. (Spiritul şi mesajul anului 1956 nu este al trecutului, ci este un simbol al dorinţei de a acţiona – a declarat Kiss Tamas. Seria cuvântărilor a fost deschisă de Toro Jozsef, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Foştilor Deţinuţi Politici. El a constatat următoarele: noi, maghiarii, am fost creaţi de Dumnezeu ca să putem arăta cum se poate lupta împotriva asupririi. In legătură cu evenimentele de acum 57 de ani, a declarat: nu s-a putut trece sub tăcere revoluţia, însă ea a putut fi calificată drept o contrarevoluţie, iar invazia sovietică a putut fi numită eliberare. Maghiarii rămaşi în afara graniţelor trianoniene nu au putut fi induşi în eroare. Cei care au urmărit evenimentele, au refuzat stigmatizarea.

Marko Attila, parlamentar din Sfântu Gheorghe, a declarat în cuvântarea sa: în fiecare din ultimii 300 de ani a avut loc câte o luptă maghiară pentru libertate, însă nici una nu a putut fi înăbuşită. In momentul de faţă, libertate înseamnă să dispunem liber de ceea ce este parte a vieţii noastre, iar în acest caz este vorba despre autonomie – a declarat Marko Attila. A mai declarat: trebuie să vină momentul în care ni se va da dreptate. Înaintaşii noştri nu au renunţat şi nici noi nu vom renunţa – a declarat parlamentarul, la finalul discursului său.

În data de 23 octombrie ne aducem aminte de curaj, de consecvenţă şi de dorinţa de libertate, atunci când o naţiune a spus a fost de ajuns. Nimic nu este mai presus decât demnitatea noastră umană – a declarat oratorul manifestării, Repas Zsuzsanna, subsecretar de stat responsabil cu politica naţională. Ea a subliniat: în timpul evenimentelor din 1956, maghiarii din afara patriei au acţionat împreună cu cei din patria mamă. Nici în momentul de faţă nu dorim altceva decât să trăim cu fruntea sus. In cazul în care românii din Ungaria îşi pot arbora în mod liber drapelele, nimeni să nu deranjeze în Transilvania drapelul ungar sau pe cel secuiesc. Să dea Domnul ca în cazul în care doresc să modifice graniţele administrative în aşa fel încât acest lucru să fie grav în dauna maghiarilor, noi să putem obstrucţiona acest lucru prin solidaritate. Noi nu îi stigmatizăm colectiv pe alţii, dar este parte a demnităţii umane ca studenţii de la medicină din Târgu Mureş să poată învăţa în limba maghiară, ca ceangăii să poată participa la slujbe celebrate în limba maghiară. Noi recunoaştem drepturile tuturor, dar şi alţii să recunoască dreptul nostru la autonomie – a declarat ea. Subsecretarul de stat a încurajat la înfăptuirea solidarităţii.

Incze Zsolt, protopopul Eparhiei Reformate Sepsi, a făcut apel la participanţi în rugăciunea sa: să se uite cu fruntea sus spre viitor, iar pentru ca acest lucru să se poată întâmpla, să participe la marşul de duminică.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7027 din 24.10.2013, autor Vary O Peter

Autoguvernările maghiare, date în judecată

In ultimul an şi jumătate, prefectura judeţului Covasna a intentat 48 de procese împotriva autoguvernărilor judeţene şi locale, din cauza utilizării simbolurilor secuieşti şi a limbii materne – datele în acest sens au fost centralizate de UDMR. In opinia lui Tamas Sandor, preşedintele organizaţiei judeţene, acest lucru a fost făcut la cererea premierului şi a vicepremierului României, care ar dori să îmbunătăţească relaţia cu maghiarii şi cu UDMR.

Antal Arpad a vorbit despre faptul că zilele trecute a primit o somaţie din partea prefecturii şi ar putea fi amendat cu suma între 2500-5000 de lei pentru că la Zilele Sfântu Gheorghe nu a purtat eşarfa în culorile naţionale române. A reieşit că anterior acestui fapt, a fost acţionat în justiţie de către reclamantul de serviciu Dan Tănasă, pentru faptul că nu i s-a precizat ce eşarfă a purtat primarul cu ocazia diferitelor sărbători (15 martie; 20 august; 23 octombrie, Galopada secuiască). Instanţa a obligat edilul să dea un răspuns.

Dacă cea mai mare problemă a prefectului nostru în exerciţiu este cum poate reprezenta Bucureştiul în judeţ şi nu cum ar putea reprezenta judeţul în capitală, avem de-a face cu o problemă de optică – este de părere Tamas Sandor, în opinia căruia însărcinatul local al guvernului ar trebui să se ocupe mai degrabă de obţinerea de fonduri pentru investiţiile de aici, însă nu face acest lucru. Doar UDMR a adus bani aici. Aceşti oameni cred că prin violenţă ne pot face să ne manifestăm altfel faţă de ţară. Aceşti oameni cred că prin violenţă poate fi obţinut respectul şi ataşamentul. Prin aceste prostii fac un serviciu cauzei noastre. Aştept să fiu sancţionat, să fiu destituit, să mi se retragă mandatul din cauza faptului că în 15 martie nu ţin discursul purtând eşarfa în culorile naţionale române – a declarat Antal Arpad.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7028 din 25.10.2013, autor Farkas Reka

Cel puţin 120.000 am mărşăluit la Marele Marş al Secuilor – Doar împreună putem transforma Transilvania într-o grădină fermecată!

După cum era de aşteptat, unele portaluri româneşti de ştiri se străduiesc să bagatelizeze numărul participanţilor.

Potrivit organizatorilor, marşul a avut 120.000 de participanţi, postul Antena 3 a anunţat 100.000, iar într-un comunicat oficial comun, ISU şi poliţia din judeţul Covasna pomenesc de 15.000 de participanţi.

La finalul manifestării, Gazda Zoltan, principalul organizator, ne-a declarat, răspunzând solicitării noastre, că marşul a fost unul reuşit, la fel cum reuşite au fost şi protestele de simpatie derulate în 14 ţări ale lumii. După cum a spus, nu se ştie numărul exact al participanţilor, însă estimează că au fost între 110-150.000.

– Ne-am atins scopul: ne-am exprimat ferm revendicările. Petiţia semnată am trimis-o la guvernul României, căruia i-am dat timp de gândire 30 de zile. Dacă nu se va ţine cont de voinţa poporului, ne vom gândi să apelăm la mijloace mai radicale – a încheiat Gazda Zoltan.

– A fost un sentiment plăcut să simţi forţa pe care o radiau miile de oameni care cred în viitorul Pământului Secuiesc, în autonomie, iar acum ştiu că vom şi înfăptui această autonomie – a declarat Izsak Balazs înainte de oficierea slujbei religioase.

În predica sa, preotul reformat din reci, Deak Botond, a arătat că marele marş transmite azi un mesaj, acela că nu putem şi nu vrem să trăim umiliţi acasă, pe pământul nostru natal. Nu putem suporta ca unii să ne facă să simţim că aici acasă nu suntem acasă.

În faţa bisericii reformate din Moacşa s-au adunat aproximativ 4.000 de oameni (6.000, potrivit organizatorilor). Participanţilor din judeţele Bihor, Cluj, Mureş, Harghita şi Covasna li s-au alăturat şi cei sosiţi din ţara-mamă.

Deşi utilizarea simbolurilor de partid era interzisă, un uriaş banner PPMT amplasat pe gardul bisericii din Moacşa vestea că autonomia este soluţia. In parcare erau distribuite calendare cu acelaşi logo de partid.

A apărut şi o mică problemă, deoarece părea că poliţia nu vrea să-i lase de drumul naţional pe husarii şi păstrătorii de tradiţii călare din Ghidfalău, însă într-un final, coloana a pornit la drum.

In timpul marşului, pasagerii unui autoturism cu numele de înmatriculare din Italia i-au huiduit şi i-au înjurat în limba română pe mărşăluitori, însă aceştia nu au răspuns provocărilor.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 206 din 28.10.2013

50 de km de secui

Secuii nu se măsoară în kilometri, însă s-a reuşit formarea lanţului uman în lungime de 50 de km. In pofida tuturor piedicilor, secuii au dovedit şi de această dată că sunt capabili să se solidarizeze în probleme de destin şi că în problemele cu adevărat importante nu contează simbolurile de partid. Ce poate fi mai important decât viitorul poporului? – s-a spus în cadrul slujbei ecumenice celebrate la Chichiş.

Pe lângă localităţile din Scaunul Ciuc au mai fost prezente localităţile Debrecen, Miskloc, Hajduboszormeny şi Bicske. In Chichiş , participanţii au fost salutaţi de primarul Santa Gyula, care a constatat cu bucurie că încă mai credem în puterea solidarităţii. Kovacs Levente, preot reformat, a declarat că în viaţa fiecărui popor vine o perioadă în care trebuie să facă ceva, iar acest moment a venit pentru noi, acum. Trăim între legi, trebuie să acordăm atenţie şi legilor de stat – şi-a încheiat preotul discursul.

Ferencz Imre, preot romano-catolic, a declarat că fiecare secui îşi poartă pământul natal secuiesc aproape de inimă. Decizia regelui Arpad şi a celor şapte conducători a fost ca ei să rămână împreună, să nu piară în marele ocean slav. Prin decizia primului nostru rege sfânt s-au păstrat libertatea şi independenţa naţiunii, iar mai târziu, în cadrul şedinţelor de la Lutoasa s-au adoptat decizii definitorii în privinţa viitorului secuimii. Pe traseul marşului s-a întâmplat ca dintr-un autocar cu număr de Bucureşti ,o femeie să facă gesturi obscene în direcţia pelerinilor. Cei din coloană nu au reacţionat.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7030 din 28.10.2013, autor Vary O Peter

Partidele de stânga din Ungaria despre protest – Gyurcsany şi ai lui sunt împotrivă

Partidul Socialist Ungar (MSZP) sprijină demonstraţia paşnică a maghiarilor de pe Pământul Secuiesc, acţiunea ei de atragere a atenţiei şi marele marş al secuilor – a comunicat ieri conducătorul fracţiunii partidului de opoziţie. Mesterhazy Attila a anunţat în comunicatul său: MSZP sprijină cerinţa formulată de către comunităţile maghiare de peste hotare, potrivit căreia există posibilitatea şi este necesară crearea în paralel a autonomiei administrativ-autoguvernamentale şi a autonomiei teritoriale, este necesară o combinaţie specifică. Convingerea noastră este că fără autonomie nu există o validare eficientă a drepturilor minorităţilor – a subliniat el, adăugând că înfăptuirea regiunii unitare a Pământului Secuiesc şi validarea înfăptuirii autonomiei teritoriale a Pământului Secuiesc sunt posibile doar pe calea negocierilor. Formaţiunea Egytt-PM sprijină crearea autoguvernării Pământului Secuiesc, la fel cum susţinem de obicei aspiraţiile autonomiste ale comunităţilor maghiare de peste hotare – se menţionează în comunicatul lor de ieri.

În opinia Coaliţiei Democratice, mitingurile organizate ieri de către Forumul Solidarităţii Civile (COF) şi de către Consiliul Naţional Secuiesc mai degrabă obstrucţionează cauza autonomiei Pământului Secuiesc decât să o sprijine. Niedermuller Peter, vicepreşedintele Coaliţiei Democratice, a menţionat în comunicatul său de sâmbătă că autonomia Pământului Secuiesc este o problemă a comunităţii maghiare din România şi a societăţii majoritare, care trebuie soluţionată de forţele politice şi organizaţiile din România. Organizaţiile din Ungaria, care promovează deseori opinii extremiste, nu au voie să se implice în acest proces. Coaliţia Democratică îşi asumă faptul că autonomia este parte organică a politicii Uniunii Europene. Tocmai din această cauză sprijină autonomia cât mai extinsă, dat fiind faptul că realizarea acesteia poate contribui la amplificarea drepturilor politice. In acest spirit respingem dubla cetăţenie şi dreptul electoral ce derivă din aceasta – formulează politicianul.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7030 din 28.10.2013

Presa externă despre marele marş al secuilor – Revendică autonomie

Protestul autonomist al secuilor, desfăşurat duminică, a atras şi atenţia presei occidentale.

Mii de maghiari s-au adunat în România pentru a revendica autonomia – scrie Focus News, invocând ca sursă agenţia de ştiri AFP. Mii de maghiari au protestat în România pentru autonomia Pământului Secuiesc. La mişcarea paşnică desfăşurată în mai multe aşezări din regiunea transilvană au participat, conform datelor poliţiei române, 15.000 de oameni, iar conform organizatorilor, 100.000 de oameni. Secuii aparţin de comunitatea de 1,4 milioane de etnici maghiari din România. Majoritatea trăiesc în judeţele Harghita şi Covasna, unde alcătuiesc 80% din populaţie. Izsak Balazs, preşedintele CNS, a declarat: Dorim să-i reamintim guvernului României că nu renunţăm la lupta pentru autonomia secuilor chiar dacă în momentul de faţă nu vrea să discute sub nici o formă cu poporul secuiesc pe tema autonomiei. Câteva mii de oameni s-au adunat la Budapesta pentru a participa la o mişcare de solidarizare cu marşul secuilor.

Ediţia în limba germană a Euronews a dat publicităţii o ştire intitulată In Transilvania, maghiarii-secui cer autonomie.

Ediţia în limba maghiară a Euronews a dat publicităţii o ştire intitulată Mase de oameni au revendicat pe Pământul Secuiesc autonomia. Ştirea informează că în Ungaria are loc o demonstraţie de simpatie. Nu au fost comise atrocităţi.

Marşul minorităţii maghiare pentru autonomie, în România – este titlul informării făcute de Deutsche Welle. In Ungaria şi România a fost organizată o demonstraţie cu peste 10.000 de participanţi, pentru a cere autonomie pentru cele 1,2 milioane de maghiari din România.

Maghiarii din România cer o autonomie mai largă – scrie Europe Online Magazine.

Mii de maghiari au cerut autonomie – anunţă U-T San Diego.

Protest pentru autonomia maghiarilor în România – anunţă grupajul de ştiri al postului austriac de televiziune ORT. Mişcarea – arată grupajul de ştiri – a fost organizată de formaţiunea moderată UDMR şi de grupări radicale mai mici.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7031 din 29.10.2013, autor Szekeres Attila

Consiliul Naţional Secuiesc aşteaptă răspunsul guvernului – Vom reîncepe în luna martie?

Consiliul Naţional Secuiesc aşteaptă răspunsul guvernului şi ca CNS, autoguvernările de pe Pământul Secuiesc şi reprezentanţii partidelor maghiare să fie invitate la discuţii la Bucureşti – a declarat Izsak Balazs, preşedintele CNS. Doar de noi depinde dacă Ziua Libertăţii Secuieşti de anul viitor, din 10 martie, de la Târgu Mureş, va fi o comemorare sau o demonstraţie şi mai mare – ne-a declarat Izsak Balazs, preşedintele CNS.

Izsak Balazs a subliniat: trebuie să se ţină de litera proclamaţiei marşului. Trebuie să demonstreze că sunt adepţii dialogului.

Consiliul îi va trimite guvernului, în numele celor 120.000 de participanţi, o scrisoare în care va include revendicările celor de pe Pământul Secuiesc. In momentul de faţă este limpede că de liderii de la Bucureşti depinde dacă va exista ocazia unor negocieri. Nu este corect să se pună în vedere organizarea unui nou protest până ce nu-i oferim şanse dialogului – a formulat el. Izsak Balazs a mai declarat că trebuie luate în considerare şi alte puncte de vedere. O demonstraţie de amploare nu poate fi organizată în câteva zile, în câteva săptămâni. El a amintit faptul că cei din Catalonia ies în stradă o dată pe an, în data de 11 septembrie, însă atunci ies în mase uriaşe. In acea zi totul este consacrat acestui fapt şi toată lumea este prezentă.

Preşedintele CNS a declarat că nu-i vor stabili un termen guvernului, însă în cazul în care mesajul secuilor va fi ignorat, se vor putea aştepta la o nouă acţiune de protest, şi mai amplă, în martie anul viitor. Dacă există oameni care au simţit sentimentul de lipsă, deoarece nu au putut sesiza ponderea masei de 120.000 de oameni, nu au putut striga în faţa lumii că dorim autonomie, o pot face data viitoare, atunci când nu va avea loc un marş, ci o altă formă de protest – a declarat Izsak Balazs.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7031 din 29.10.2013, autor Farkas Reka

CNMT iniţiază un dialog – Conferinţă maghiaro-română despre autonomie

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania a calificat marele marş al secuilor drept o reuşită. In opinia consiliului, un rol deosebit i-a revenit în acest sens solidarităţii dintre partide. Benedek Erika, preşedinta filialei judeţene a partidului, este de părere că ar fi foarte important dialogul cu Bucureştiul. Santa Imre, preşedintele organizaţiei CNMT scaunul Sepsi, este de părere că în momentul de faţă, guvernul român nu poate face abstracţie de problema autonomiei Pământului Secuiesc, iar după respingerea iniţiativei cetăţeneşti, şi Uniunea Europeană va fi nevoită să adopte o poziţie în cazul minorităţilor naţionale.

Benedek Erika a evidenţiat faptul că după 1990 nu a existat o acţiune de o asemenea amploare. Duminică, cei 120.000 de oameni au ieşit în stradă în interesul autonomiei Pământului Secuiesc şi împotriva proiectului de reorganizare regională. CNMT consideră că dezvoltarea pe termen lung a partidului şi bunăstarea lui economică pot fi garantate de autonomie. Nu va exista pace socială şi propăşire până când Pământul Secuiesc nu va obţine acest statut.

Santa Imre a evidenţiat că este conştient de faptul că fără aliaţi interni şi externi nu pot obţine rezultate şi a amintit că încă din momentul alegerii sale în funcţia de preşedinte, a formulat necesitatea dialogului maghiaro-român.

Tocmai din această cauză, în data de 16 noiembrie, la Sfântu Gheorghe va fi organizată o conferinţă româno-maghiară, la care vor fi invitaţi intelectualii mai moderaţi, care nu resping autonomia şi cu care se poate purta un dialog. Va fi o consfătuire bilingvă şi va fi abordat sistemul relaţional al autonomiei cu naţionalismul. După expuneri vor fi organizate dezbateri în cadrul cărora va exista posibilitatea discutării divergenţelor de opinii. El nu a dat alte amănunte în legătură cu invitaţii. Negocierile sunt în derulare, însă a reieşit că nu va fi vorba despre o conferinţă cu acces restrâns. Oricine poate asculta cele discutate acolo.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7032 din 30.10.2013, autor Farkas Reka

Unde să îi pună pe secui?

Desigur, la acest lucru se gândeşte presa românească şi puterea politică română, care se teme pentru naţiune, văzând că nu mai merge aşa-numita denumire Ţinut Secuiesc, nu poate fi ascuns nici în faţa surzilor, respectiv nu se poate desconsidera ecoul manifestărilor din pieţele din faţa ambasadelor României, nu poate fi măturat de pe masă proiectul de lege, memorandumul şi semnăturile privind referendumul.

Nici atunci nu se poate, dacă răspunsul este deocamdată de o indiferenţă prostească. In confuzia lui, preşedintele partidului liberal a amintit de enclavă, deoarece ştie că alegătorii lui asta vor să audă, iar deputatul din partea partidului de guvernământ vorbeşte pe marginea interzicerii protestului, deşi (presupun) ştie că acesta este un drept de care se poate beneficia, şi nu este vreo împărţire de favoruri, pe care puterea română o practică sau nu. Arhiepiscopul românilor din Ţinutul Secuiesc, afirmă faptul că nici un maghiar nu şi-a pierdut limba maternă, faţă de comunităţile române din Ţinutul Secuiesc, care folosesc limba lor maternă doar în bisericile lor. Câte exemple contrare să prezentăm din Banat, Sudul Ardealului, Maramureş, Ţinutul Ceangăiesc sau limitele Ţinutului Secuiesc? Prefectul român vorbeşte de câteva mii de participanţi, fiind de acord în privinţa acestui lucru cu poliţia şi jandarmeria, pentru că acest lucru este convenabil să se publice oficial, şi degeaba corespondenţii de la faţa locului au vorbit ieri despre o mulţime de 100 de mii de oameni, deoarece în prezent, la toate emisiunile de ştiri se vorbeşte de câteva mii de participanţi.

Este o publicaţie din Bucureşti care a numărat 29 de autobuze, care au adus turişti din Ungaria la marşul secuiesc, ba chiar doresc să răspândească informaţia că mişcarea a fost sprijinită de Rusia, ca să îi enerveze cu acest lucru pe americani, care negociază la Bucureşti continuarea construirii sistemului militar de apărare. Presei româneşti i s-a alăturat şi presa maghiară din România, şi citesc că maghiarii de la Bucureşti sunt îngrijoraţi că nu există un proiect acceptabil pe marginea autonomiei Ţinutului Secuiesc, sau tot maghiarii din România pun în cârca guvernului ungar aspiraţiile statului naţional, anti-europene şi de centralizare. Bucureştiul nu ţine cu noi! Celor de pe malul Dâmboviţei, şi chiar şi maghiarilor din România le este greu să se decidă unde să îi pună pe secui. Însă, cel care a participat duminică la lanţul viu, acela ştie: rădăcinile secuilor se întind mai adânc decât ar dori să vadă puterea română, media care manipulează opinia publică, politicienii de ocazie şi vorbitorii bisericii de stat. La fel cum ştie şi maghiarul din Ardeal, care a participat la lanţul viu: la provocările vântului, şi copacul răspunde cu rădăcinile sale. (Un participant a evocat cuvintele lui Illyes Gyula). Nu suntem buruieni care pot fi prăşite, sau puieţi care pot fi smulşi, paraziţi colonizaţi ca o epidemie, şi trebuie cu siguranţă să îl înfruntăm pe cel care nici nu ne bagă în seamă.

Sursa: cotidianul Csiki Hirlap, nr.210 din 30.10.2013, autor Olah-Gal Elvira

Au călcat în picioare drapelul secuiesc – Provocare ulterioară

Numeroşi cititori ne-au semnalat că pe reţelele de socializare circulă din mână în mână o fotografie în care membri ai organizaţiei extremiste Noua Dreaptă par să fi călcat în picioare drapelul secuiesc cu ocazia Marelui Marş al Secuilor. Am mers pe firul celor întâmplate şi am solicitat informaţii de la organizatorii marşului şi de la autorităţi.

După cum a reieşit, membrii organizaţiei extremiste au postat o relatare de pe traseu, însoţită de imagini, de aici provenind şi fotografiile care îi înfăţişau pe tinerii care profanau drapelul. Autorul relatării, Remus Rădoiu scrie că în timp ce se pregătea (cu alţi 19) să viziteze Muzeul Haszmann Pal din Cernat, s-a intersectat cu marşul separatist al unor aşa-zişi secui. In relatarea sa, Remus sfidează autorităţile, deoarece în loc să fi acţionat împotriva mărşăluitorilor care făceau gesturi obscene, acestea au preferat mai degrabă să-i ducă pe cei 20 la postul de poliţie de la Hărman, ca pe nişte hoţi prinşi în lanul de porumb – scrie Remus.

Răspunzând solicitării noastre, purtătoarea de cuvânt a poliţiei judeţene, Nicoleta Marin, a confirmat ştirea că membrii Noii Drepte au intrat în judeţ, însă în acelaşi timp a subliniat că pe durata marşului nu a avut loc nici un incident.

Şi poliţia, şi organizatorii ştiau de prezenţa membrilor Noii Drepte. Am primit promisiuni din partea autorităţilor că vor interveni ferm dacă se va întâmpla ceva, însă nu a avut loc nici un incident. La Târgu Secuiesc, în momentul în care au coborât din maşina lor şi au pus mâna pe drapelele româneşti, un cetăţean mai spiritual s-a dus şi i-a felicitat pentru faptul că şi ei susţin cu drapele autonomia secuiască. In acel moment s-au urcat înapoi în maşină şi au plecat. Din câte ştiu, s-au mai dat în spectacol la Chichiş, după încheierea marşului, însă poliţia a intervenit şi i-a dispersat – ne-a declarat Gazda Zoltan, organizator al marşului, preşedintele Consiliului Secuiesc scaunul Sepsi.

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr.209 din 31.10.2013

Să existe dezbatere maghiaro-română despre autonomie

Mădălin Guruianu, preşedintele organizaţiei din Sfântu Gheorghe a Partidului Naţional Liberal, consideră că tema autonomiei nu reprezintă un atac împotriva României. In opinia sa, nu există nici un fel de obiecţii în legătură cu marele marş al secuilor. Intr-o ţară democratică, astfel de acţiuni sunt absolut fireşti.

Guruianu i-a felicitat pe organizatorii marşului de duminică, pentru că au reuşit să desfăşoare acţiunea pe un tronson de drum extrem de circulat.

In opinia sa, marşul nu a fost o demonstraţie de forţă îndreptată împotriva statului, aşa cum l-a prezentat Forumul Civil al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş. Eu nu l-am considerat o demonstraţie de forţă şi nu am considerat că ar avea vreun caracter anti-România, într-o ţară normală, în care toţi cetăţenii au dreptul să îşi exprime doleanţele şi dorinţele aşa cum consideră ei că este necesar acest lucru – a declarat el. A mai subliniat că abordarea autonomiei nu înseamnă că eşti împotriva României, şi a mai evidenţiat că acest lucru nu înseamnă că ar fi de acord cu statutul autonom al Pământului Secuiesc. Consider că autonomia în sine, este o valoare liberală şi ea ar trebui înfăptuită în procesul descentralizării într-un mod cât mai accentuat – a declarat Guruianu. In opinia politicianului liberal, ar trebui creată posibilitatea purtării unei dezbateri reale despre autonomie, despre variantele simetrice şi asimetrice ale acesteia. Compararea argumentelor pro şi contra nu înseamnă un atac împotriva României – a declarat el.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7033 din 31.10.2013, autor Farkas Reka

Autonomia este dreptul nostru constituţional

Rozsnyai Sandor, jurist, decan în cadrul baroului de avocaţi, ne-a făcut declaraţii în legătură cu mitingul de duminică prin care s-a înfăptuit solidarizarea întregului popor.

Potrivit aprecierilor româneşti apărute în emisiunile de televiziune, revendicarea autonomistă din cadrul marelui marş secuiesc este anticonstituţională. Aşa declară elita politică românească, presa de limbă română şi opinia publică românească în legătură cu cererile, manifestările şi revendicările noastre. Potrivit primelor două alineate ale articolului 20 al constituţiei, constituţia română trebuie interpretată în armonie cu declararea drepturilor fundamentale ale omului. In ceea ce priveşte autonomia noastră, revendicată cu ocazia marşului, una din problemele fundamentale o reprezintă utilizarea liberă a limbii native, deoarece aceasta face parte din categoria drepturilor fundamentale ale omului. Legitimitatea cererii noastre nu poate fi declarată anticonstituţională, ci mai degrabă constituţională.

După cum am mai spus: hotărârile de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918, îi asigură practic, poporului din Transilvania dreptul de a ne gestiona în propria noastră limbă, în frunte cu indivizi aleşi din sânul nostru. Nouă ni s-a spus până în momentul de faţă că aceste declaraţii reprezintă baza existenţei actualului stat român. Ştiu că în momentul de faţă, când ajungem în acest stadiu, răspunsul părţii române este că hotărârile de la Alba Iulia nu sunt dispoziţii legale. Am dovedit în mai multe rânduri că potrivit percepţiei româneşti de atunci, adunarea generală a reprezentat la vremea respectivă o autoritate legislativă, deoarece opinia publică românească este de părere că în baza acestei hotărâri, Transilvania şi teritoriile maghiare din interior au fost anexate de România.

Modificarea graniţelor ţării nu poate fi făcută prin intermediul unei dispoziţii care nu este lege. Dacă aceste hotărâri au schimbat graniţele României şi pe ale Ungariei, atunci dispun de putere legislativă. Pornind de la faptul că acestea reglementează drepturi fundamentale ale omului, au şi o valabilitate internaţională.

In baza acestei idei, hotărârile sunt în acelaşi timp şi constituţionale, obligatorii şi ne asigură dreptul la autonomie.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7033 din 31.10.2013

Promisiuni, izvoare de drepturi minoritare

Nici după anul 1989 nu putem vorbi despre un stat naţional omogen. Alături de maghiarii care trăiesc aici într-un număr mare şi alături de alte naţionalităţi, România se numără printre statele în cadrul cărora locuiesc milioane de romi.

Invocând ideea de stat naţional, conducerea politică românească poate priva minorităţile naţionale de posibilitatea obţinerii drepturilor colective. Primul articol al constituţiei din anul 1991 reprezintă un izvor de drepturi, prin a cărui invocare poate fi respinsă autonomia culturală, locală şI teritorială. Conducerea politică română ştie bine că în lipsa drepturilor colective, dăinuirea comunităţilor naţionale este imposibilă. România vrea să obţină cu forţa o regionalizare, deoarece dacă poporul secuiesc devine minoritar, va fi incapabil să facă faţă politicii de deznaţionalizare, presiunii asimilării forţate.

Marele marş al secuilor are loc pentru autonomia teritorială a Pământului Secuiesc dar de fapt şi pentru modificarea articolului 1 din constituţia română, deoarece este vorba despre instrumentul de privare a drepturilor colective. Scopul nemascat al regionalizării este transformarea locuitorilor Pământului Secuiesc în minoritate, pentru a nu putea exercita drepturile amintite.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7029 din 28.10.2013, autor Kadar Gyula

O nouă eră

Compania căilor ferate din România, aflată în proprietate privată, a încercat să îngreuneze Marele Marş al Secuilor printr-o mârşăvie, astfel că, cu câteva minute înainte să pornească trenul pe care l-a dat în chirie, i-a anunţat pe organizatorii evenimentului că: ne cerem scuze, dar sunt probleme cu locomotiva.

Evident, doar persoanele care nu trăiesc în această ţară au fost surprinse de această veste. In mizeria realităţii din România a fost deja ciudat şi faptul că, i s-a permis companiei căilor ferate să contribuie la desfăşurarea marşului. In paralel, merită să amintim tuturor aici şi acum, faptul că, la Marea Adunare din 1 decembrie 1918, Căile Ferate din Ungaria i-a transportat gratuit pe români la Alba Iulia.

La anunţarea defecţiunii tehnice de ieri, în Miercurea-Ciuc a început marele autostop al secuilor şi spre norocul nostru, locuitorii din Ciuc au ajuns la timp în zona Chichiş şi Ozun, iar redacţia noastră a asigurat transportul a două persoane.

S-au şi adeverit aşteptările noastre: la eveniment au participat peste 100 de mii de persoane (chiar şi una din agenţiile de presă româneşti a vorbit de o mulţime de 100 de mii de persoane!), iar vestea marşului secuilor s-a răspândit în întreaga lume.

Evident, lucrurile trebuiesc tratate la faţa locului, în schimb se poate spune liniştit şi acum, faptul că a început o nouă eră: de acum încolo putem vorbi de perioada dinaintea şi de după marş. Deocamdată nu se poate vorbi de un mare succes, deoarece proclamarea autonomiei Ţinutului Secuiesc este încă departe de marşul de duminică.

Cea mai mare contribuţie a marşului este atragerea atenţiei, vestea mulţimii de 100 de mii de persoane, care sperăm că va ajunge la Bruxelles, unde statele membre au privit până acum problema minorităţii ca pe o problemă internă.

Este important totodată să amintim şi faptul că, aceasta a fost prima asemenea mişcare, bazată pe o iniţiativă civică, la care au participat în sfârşit toate formaţiunile politice maghiare din România şi toate au considerat că este o problemă comună şi este important, că doresc să beneficieze de dreptul la autodeterminare şi în baza acestui drept revendică autonomia Ţinutului Secuiesc.

Pe marginea sabotajului trenului doar atât mai am de spus, că anul trecut au încercat să le interzică secuilor utilizarea drapelului secuiesc. Prin acest autogol nu au realizat decât faptul că în această ţară, toată lumea cunoaşte în prezent drapelul de culoare auriu-albastră.

Sursa: cotidianul Csiki Hirlap, nr. 208 din 28.10.2013, autor Kozan Istvan

Biroul de presă al

Centrului European de Studii Covasna – Harghita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*