Flux medical…

Neuropatia diabetică  printre cele mai frecvente complicații

Unul din zece pacienţi cu simpome de neuropatie diabetică a declarat că nimeni nu i-a spus că suferă de această afecțiune, primind acest diagnostic cu ocazia testului efectuat în cadrul unui studiu iniţiat de Societatea de Neuropatie Diabetică. Neuropatia diabetică este printre cele mai frecvente complicații pe termen lung ale diabetului zaharat, dar cu efecte ireversibile, prin distrugerea progresivă a fibrelor nervoase și afectarea sistemului nervos autonom și somatic. Date fiind simptomele resimțite de persoanele care suferă de neuropatie diabetică, această afecțiune poate avea importante efecte negative asupra calității vieții.

    În cadrul Primei Conferințe Naționale de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic, cu participare internațională – Neurodiab 2013, au fost prezentate rezultatele preliminare ale primului studiu privind calitatea vieții persoanelor cu neuropatie diabetică din România, inițiat de Societatea de Neuropatie Diabetică.

Conform rezultatelor preliminare, 67 la sută dintre persoanele chestionate suferă de neuropatie diabetică. De asemenea, 15 procente au afirmat că s-au confruntat cu ulcerații ale piciorului, cinci la sută au avut gangrenă, iar patru la sută au deja amputații de degete. În ceea ce privește localizarea simptomelor neuropatiei diabetice, pe primul loc în răspunsuri se află simptomele resimțite la nivelul picioarelor, urmate de cele de la nivelul brațelor. De asemenea, studiul arată că 49 la sută dintre pacienții cu neuropatie diabetică admit că simptomele se înrăutățesc în cursul nopții. Întrebați dacă în ultimele patru săptămâni durerea i-a trezit în timpul nopții sau nu au putut dormi de durere, 17 la sută au spus că se confruntă cu probleme moderate în acest sens, iar mai mult de șapte procente au semnalat probleme grave.

Îngrijorător este faptul că șase la sută dintre respondenți au recunoscut că a durat mai mult de doi ani din momentul în care au simțit primele simptome de neuropatie până când s-au adresat medicului referitor la aceste probleme, pe când șapte procente s-au adresat medicului după un an de la apariția simptomelor, acest lucru în contextul în care evoluția neuropatiei diabetice este progresivă.”, a declarat conf.dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie  Diabetică.

Rugați să compare starea de sănătate prezentă cu cea din urmă cu trei luni, aproape 20 la sută au evaluat starea lor de sănătate ca fiind mai rea, iar aproape șase la sută ca fiind mult mai rea. Pe termen lung, efectele neuropatiei diabetice afectează negativ calitatea vieții pacienților. Fiind vorba de afecțiuni cronice, pacienții tind să meargă la un consult medical doar în momentul de acutizarea a bolii. În acest caz, se impun prevenția, diagnosticarea precoce și tratamentul acestei complicații a diabetului zaharat, iar acest lucru este posibil pe de o parte printr-o colaborare eficientă între medicul de familie, diabetolog și neurolog, iar pe de altă parte prin informarea și educarea persoanelor cu diabet zaharat cu privire la o mai bună cunoaștere a afecțiunii lor. Studiul de analiză transversală privind calitatea vieții persoanelor cu neuropatie diabetică din România – NeuroDiab 2012 – a fost derulat în perioada 10.06.2012 – 30.10.2012, pe un eșantion de 21.348 de pacienți cu diabet zaharat, din 51 de centre de diabet din România. Principalele obiective ale studiului au fost conștientizare problematicii neuropatiei diabetice, evaluarea calității vieții pacienților cu diabet zaharat și neuropatie diabetică în practica medicală curentă, precum și initierea cât mai precoce a prevenției și tratamentului neuropatiei diabetice.              

Institutul Clinic Fundeni – unitate de elită

Eugen Nicolăescu s-a referit la buna colaborare dintre Ministerul Sănătăţii şi conducerea unităţii sanitare, care, a avut drepr rezultat identificarea acelor puncte care aveau cu adevărat nevoie de sprijin din partea ministerului. „Eu cred că ministerul va trebui să facă mai mult în următorii ani. Am convenit cu managerul institutului, dr. Carmen Orban să realizăm o srtategie de dezvoltare în continuare a institutului, astfel încât să-şi poată menţine şi să- şi dezvolte capacitatea de unitate de elită. Încercăm pe startegii generale şi apoi pe startegii sectoriale, să alocăm resurse financiare pentru dezvoltarea tehnologică” –  a arătat demnitarul. El a adăugat că medicina de calitate  trebuie să dispună şi de tehnologie de înaltă performanţă, şi de la anul încolo şi în următorii trei ani, pe baza unui calendar, institutul  va putea avea acces la tot ceea ce este mai nou şi mai bun în tehnologie.

Centru de Excelenţă în Medicina Translaţională

Profesorul doctor Irinel Popescu a declarat miercuri cu prilejul Zilelor Institutului Clinic Fundeni că în aproximativ un an şi jumătate- doi ani institutul va avea un Centru de Excelenţă în Medicină Translaţională. „În centrul pe care îl conduc la început a fost înfiinţată o bancă de tumori, după aceea un laborator de genomică şi proteomică după aceea un laborator de terapie celulară în condiţiile în care exista deja o bază experimentală şi mai nou toate acestea există intenţia de a le aduna într-o clădire modernă care se va numi Centru de Excelenţă în Medicina Translaţională şi care este deja proiectată. Construcţia ei va începe în curând şi într-un an jumătate maxim doi sperăm să fie gata şi să fie una dintre cele mai moderne unităţi de cercetare în domeniu. Faptul că acest proiect dintr-o întreprindere a cărui demers a început în urmă cu trei ani de zile începe să se contureze şi să devină o realitate palpabilă se datorează Ministerului Sănătăţii şi domnului ministru Eugen Nicolăescu” – a spus prof. dr.Irinel  Popescu. În acest centru vor fi comasate actualele  laboratoare din Institutul Clinic Fundeni care vor continua cercetările de genomică şi proteomică mai ales cu specific oncologic. Medicul  a mai spus că în cadrul IC Fundeni au fost realizate peste 800 de operaţii prin chirurgie robotică.

Psoriazisul nu este contagios

O nouă campanie de informare şi educare medicală a populaţiei, intitulată generic “Fii inteligent! Renunţă la prejudecăţi!” a debutat marţi, 29 octombrie 2013 cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Psoriazisului. În România se estimează că suferă această afecţiune dermatologică aproximativ 400.000 de români. Medicii spun că tot mai multi pacienţi dezvoltă psoriazisul „vulgar”, o afecţiune cutanată care revine ciclic la intervale relativ scurte. „Psoriazisul afectează aproape do-trei la sută din populaţia lumii, fără a face diferenţe între sexe. Există un vârf al incidenţei bolii în ultima perioadă a adolescenţei sau în jurul vârstei de 20 de ani, iar un alt vârf, la pacienţii care au împlinit 50 de ani”, a punctat prof. dr. Călin Giurcăneanu, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie. Acesta a adăugat că,  în ceea ce ne priveşte, România se situează şi la acest capitol pe unul din primele locuri în Europa. „Şi mai grav este faptul că în spatele pacienţilor diagnosticaţi sunt de două ori mai mulţi cei netrataţi”, a mai spus  preşedintele Societăţii Române de Dermatologie.

Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, caracterizată printr-o evoluţie accelarată a celulor pielii. În mod normal, celulele pielii se regenerează în 28-30 de zile, dar în cazul psoriazisului acest proces are loc în trei-șase zile. Această accelerare are drept consecinţă apariţia unor plăci tegumentare îngroşate, de culoare roz, acoperite cu cruste alb-sidefii. „Oficial, peste doi la sută din populaţia României are această boală de piele, însă numărul real de bolnavi este mult mai mare. Îmbucurător este faptul ca rata de adresabilitate la medic este în continuă creştere, mai mare cu 30 la sută faţă de anii anteriori şi sperăm că prin aceste campanii de informare să înregistrăm noi creşteri”, a declarat dr. Alin Nicolescu,   Secretar general al SRD.

Rozalina Lăpădatu, preşedintele  Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, a tras un nou semnal de alarmă în ceea ce priveşte integrarea în societate a bolnavilor de psoriazis: „Mulţi pacienţi ne caută să ne spună că sunt respinşi în saloane de coafură/frizerie sau la piscine din cauza leziunilor de psoriazis. Nu este normal sa se întâmple astfel, oamenii trebuie să ştie că psoriazisul nu este contagios, iar aceşti pacienţi au nevoie de suport pentru a trece peste problemele create de lipsa de încredere în sine cauzate de modul cum arată. Nu ne judecaţi, nu noi ne-am dorit această boală, dar noi trebuie să trăim cu ea!”. Statisticile arată că încrederea pacienţilor în ei înşişi şi faţă de tratamentul aplicat psoriazisului a crescut substanţial. Aceasta în contextul în care la nivel mondial unul din trei pacienţi a avut tentative de sinucidere, rata de suicid raportată fiind de 5,5 la sută la pacienţii cu psoriazis, în comparaţie cu rata de 2,4-3,3 la sută pentru alţi bolnavi în general. Potrivit celor mai recente studii, psoriazisul are o rată de apariţie de doi la sută în populaţia nord europeană şi de 2-2,6 procente în populaţia americană (aproximativ 4,5 milioane de oameni). Rate de apariţie relativ scăzute apar în unele etnii ( exemplu:japonezii). Aceleaşi studii relevă faptul că 50 la sută din pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută sau slabă la locul de muncă. De asemenea, pacienţii cu psoriazis sever ratează anual, în medie, între 3 şi 26 de zile de muncă, iar 23 la sută din pacienţi afirmă că psoriazisul a afectat alegerea unei cariere profesionale. Peste 30 la sută dintre pacienţii cu psoriazis dezvoltă şi psoriazis artropatic. Pe lângă manifestările cutanate, boala se asociază şi cu: artrite periferice, spondilită / sacroileită, dactilită / tenosinovită, entezită, osteită / periostită. Aproximativ 20% dintre pacienţii diagnosticaţi cu psoriazis artropatic dezvoltă leziuni articulare severe, distructive, deformante ce conduc adesea la invaliditate.   Totodată, la pacienţii cu psoriazis artropatic rata de mortalitate este mult mai crescută decât la populaţia generală, cauza cea mai frecventă de deces fiind  complicaţiile cardiovasculare. Discriminarea la locul de muncă este raportată de șase la sută dintre pacienţi, iar 62 la suă din pacienţi relatează probleme financiare.

Campania se va derula în grădiniţe, scoli, săli de sport, saloane de înfrumuseţare sau bazine de înot,  estimandu-se că vor fi informaţi despre cauzele şi efectele psoriazisului peste 1.000.000 de români, iar adresabilitatea la medic îşi va menţine ritmul crescător. Campania de anul trecut derulată de SRD a înregistrat rezultate notabile, fiind informaţi direct peste 200.000 de români şi indirect, aproximativ 500.000, efectul campaniei reflectându-se în creşterea adresabilităţii la medic cu 30 la sută faţă de anii precedenţi.

Finanţare din China pentru cercetarea Telocitelor 

„Mecanisme şi roluri ale Telocitelor în tratamentul afecţiunilor pulmonare”  a câştigat competiţia -“Proiecte internaţionale majore de cercetare ştiinţifică în cooperare cu China”. Proiectul, ce se va derula în perioada 2014-2018, a fost finanţat de Fundaţia Naţională pentru Ştiinte a Chinei cu suma de 5.000.000 de yuani, iar coordonatori vor fi profesorul X.Wang de la Universitatea Fudan din Shanghai şi academicianul Laurenţiu M. Popescu, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române şi director general al Institutului Naţional de Patologie “Victor Babeş” din Bucureşti. „Finanţarea unui proiect de cercetare din partea Chinei reprezintă o premieră absolută pentru cercetarea ştiinţifică românească. Faptul că proiectul legat de Telocite a fost primul într-o competiţie cu alte 160 de proiecte internaţionale , nu poate decât să ne dea satisfacţie şi un plus de încredere că cercetarea românească rămâne una de top”  – a declarat prof. dr.  Laurenţiu M. Popescu. Acesta a remarcat  că: „dacă ţinem cont de numărul oficial de înregistrare a proiectului în competiţie putem spune, eufemistic, că numărul compus din 11 cifre începe cu cifra 8, iar în tradiţia chineză această cifră este cea mai norocoasă”.

Finanţarea cercetării Telocitelor vine la puţin timp după ce prof. dr. Laurenţiu M Popescu a devenit primul român distins cu prestigiosul premiu “Magnolia Alba” acordat de Guvernul Municipalităţii Shanghai. Această înaltă distincţie acordată academicianului român vine ca o recunoaştere absolută din partea oamenilor de ştiinţă chinezi pentru descoperirea noilor celule umane, Telocitele, realizată de Laurenţiu M. Popescu, dar şi pentru întreaga cooperare ştiinţifică în domeniul Ttelocitelor pe care directorul general al Institutului “Victor Babes” a dezvoltat-o în ultimii ani.

Academicianul Laurenţiu M. Popescu a fost unul dintre cei 33 de laureaţi ai “Magnoliei Albe” (şi singurul distins pentru cercetarea în domeniul medical), alături de el numărându-se preşedinţi de mari companii din SUA, Marea Britanie, Japonia, Germania, Franţa, Olanda sau Italia. Premiul i-a fost decernat după doar un an de când Academia Internaţională de Cercetări Cardiovasculare cu sediul în Statele Unite ale Americii i-a acordat “Medalia de Aur 2012“, premiu considerat de lumea ştiinţifică drept Nobelul în Cardiologie.

Spitalul „Bagdasar’Arseni” -„cel mai modern spital public din România”

Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni” a fost renovat, fiind „cel mai modern spital public din România”, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Lucrările de renovare şi consolidare au început în urmă cu cinci ani,  investiţia fiind de aproximativ 23 de milioane de euro: 19 milioane de euro finanţare din partea Ministerului Sănătăţii, iar restul de la Banca Mondială. În plus, Ministerul Sănătăţii a investit 16,4 milioane de euro pentru aparatură de înaltă performanţă, dispozitive şi echipamente medicale, precum şi pentru mobilier.

Unitatea medicală dispune în prezent, pe lângă secţiile de neurochirurgie, de secţii de chirurgie generală, chirurgie plastică, ortopedie-traumatologie, cardiologie, recuperare neuromotorie şi de una dintre cele mai performante secţii de terapie intensivă din Bucureşti. În această unitate, unică în ţara noastră în privinţa patologiei neurochirurgicale tratate, se tratează cel mai mare număr de artroze vertebrale şi de leziuni intracraniene din ţară, a menţionat managerul spitalului, Anca Buliman.

Ceea ce ne-am propus – să creştem finanţarea spitalelor din resurse proprii – se poate realiza cu prisosinţă. Sunt la “Bagdasar Arseni” saloane în care se pot acorda servicii medicale în sistem privat care pot aduce venituri suplimentare spitalului. Tinând seama de dotarea tehnică, de profesionalismul medicilor şi de condiţiile hoteliere, apreciem ca aici pot fi atrase importante venituri de la cetăţeni români şi, pe directiva transfrontalieră, de la mulţi cetăţeni străini care pot face aici multe operaţii complicate, care sunt mult mai costisitoare în străinătate”,  a arătat ministrul Eugen Nicolescu. Unitatea medicală dispune de 400 de paturi şi anual primeşte aproximativ 23.000 de pacienţi. 60 la sută dintre cazurile tratate la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” sunt din ţară, iar 40 la sută sunt din Bucureşti.

România – fără o listă actualizată la medicamente

Întârzierea actualizării listei şi a accesului la medicamente de ultimă generaţie duce la pierderea pacienţilor şi la scăderea calităţii vieţii lor. Conform unei analize din acest an, publicată în Jurnalul European de Cancer, numărul deceselor din România din cauza bolilor oncologice s-a dublat în ultimii trei ani. Perioada luată în calcul în cadrul studiului a fost 2009 – 2012, exact intervalul în care lista medicamentelor compensate n-a mai fost actualizată. 16 la sută din noile molecule care îşi aşteaptă rândul pe noua listă se adresează pacienţilor cu afecţiuni oncologice.

În acest context, pentru bolnavii de cancer, statul nostru cheltuieşte cel mai puţin din Uniunea Europeană. În 2009, tratamentul a costat cele 27 de ţări ale Uniunii Europene 126 miliarde de euro.  Dacă la nivel european costul mediu pe pacient cu cancer este de 102 euro, în România este de 52 de euro. „Deşi actualizarea listei presupune dintr-odată un efort mare de la bugetul de stat, beneficiile asupra stării de sănătate a populaţiei şi impactul pozitiv pe termen lung sunt mult mai importante. Trebuie să luăm în considerare că în ultimii cinci ani statul român nu a mai făcut cheltuieli cu moleculele de ultimă generaţie”, afirmă Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Alianţa Pacientilor Cronici din România –  APCR.

Bulgaria, ţara cu care suntem deseori comparaţi, si-a actualizat regulat lista de medicamente compensate în ultimii ani. Potrivit Asociaţiei Nationale de Pacienţi din Bulgaria, lista a fost actualizată, din 2012, de patru ori! Asta în condiţiile în care în ţara vecină nu există taxa de clawback, prin care statul îşi poate echilibra bugetul prin taxarea producătorilor de medicamente. Am informaţii de la omologii mei din Bulgaria că niciun medicament nou nu lipseşte de pe lista lor”, subliniază Cezar Irimia.

În  momentul de faţă, 167 de molecule noi ori cu indicaţii terapeutice noi aşteaptă să intre pe noua listă, pe care Ministerul Sănătăţii se angajase s-o lanseze in dezbatere publica până la data de 15 octombrie. „Am aflat că nu s-a finalizat încă evaluarea noilor molecule de către Comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii. Facem din nou apel la autorităţile sanitare, la premierul Romaniei, de a grăbi procedura, pentru ca miile de pacienţi din ţară să beneficieze cât mai curând de cele mai bune tratamente. Potrivit unui studiu recent al  Local American Working Group, societatea românească ar câştiga pe termen lung de cinci ori mai mult decât cheltuielile din următorii trei ani cu introducerea a noi molecule pe lista medicamentelor compensate”, a punctat  Cezar Irimia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*