20 Octombrie 2013 – un moment de referință al devenirii și redefinirii noastre ca Națiune.

Andrei Sever Mureșan, președintele Fundației Andrei Mureșanu- Deșteapă-te, române” vorbind în cadrul simpozionului

Andrei Sever Mureșan, președintele Fundației „Andrei Mureșanu- Deșteaptă-te, române”, vorbind în cadrul simpozionului

Data  de  20  Octombrie 2013 va rămâne cu certitudine, pentru multă vreme, pentru Românii de pe ambele maluri ale Prutului, ca o dată simbol, un moment de referință al devenirii și redefinirii noastre ca Națiune. Mai  întâi la ora 11.00 la sediul Asociației Culturale „Pro Basarabia și Bucovina” a avut loc grație gazdelor (Președinte Marian Clenciu) o Dezbatere – Simpozion cu tema: „Republica Moldova la Vilnius – perspective, dezvoltare, integrare”. Co-organizator al simpozionului a fost Asociația  „Stindard” condusă de energicul și inimosul domn dr. Scarlat Cristian. Au participat  ca  invitați domnul Andrei Sever Mureșan, președintele „Fundației Andrei Mureșanu – Deșteaptă-te române!”, domnul  avocat  dr. Mihai Nicolae – director general al Institutului „Frații Golescu” pentru  Românii  de pretutindeni.

În  calitate  de  invitați speciali au participat circa zece persoane  din conducerea Consiliului Unirii de la Chișinău în frunte cu distinsa doamnă președinte Vitalia Pavlicenco. Mass-media a  fost  reprezentată de portalul de știri Romanian Breaking News Press și de Trustul de presă Alcero/Ziarul Națiunea. Românii basarabeni au prezentat pe rând problemele cu care se confruntă în R. Moldova, dar și în autoproclamata republică moldovenească nistreană. O distinsă profesoară din  Transnistria a vorbit, emoționant, despre condițiile grele în care se desfășoară învățământul românesc în Transnistria și despre presiunile uriașe la care sunt supuși părinții, elevii și profesorii români din respectiva enclavă controlată de trupele rusești de ocupație. La final, respectiva profesoară s-a întrebat retoric: „Pe  noi cui  ne lăsați fraților?” reiterând întrebarea  pusă cu 95 de ani în urmă de deputatul Jalbă – reprezentantul românilor transnistreni în Parlamentul Republicii Independente Moldova, care, la 27 martie 1918, a  votat  actul sfânt al Unirii cu România. Majoritatea participanților la dezbatere aveau ochii în lacrimi. De asemenea, au avut un mare impact luările de cuvânt ale doamnei președinte Vitalia Pavlicenco, ale domnului vicepreședinte Gheorghe Viță și ale domnului vicepreședinte Anatolie Caraman, care este  și președinte al Asociației Veteranilor Războiului din 1992 „Tiras-Tighina“.

Impresionante au fost și luările de cuvânt ale celorlalți români – basarabeni dar și ale celor din România. Cu vibrant patriotism au vorbit domnii Clenciu Marian – Președintele Asociației Culturale „Pro Basarabia și Bucovina”, Constantin Rusanovschi – șeful filialei Onești al aceluiași ONG (Filiala care a ctitorit „Crucea Mântuirii Neamului Românesc” de la Nisporeni) dar și domnul Sever Mureșan – președintele „Fundației Andrei Mureșanu – Deșteaptă-te române!”. Acesta din urmă a subliniat necesitatea „cristalizării și întăririi societăților civile din cele două State Românești și în final amplificarea colaborării între cele două societăți civile până la unificarea lor”.

Un moment de mare interes în cadrul Dezbaterii-Simpozion a fost determinat de alocuțiunea extrem de interesantă despre chestiunea Transnistriei susținută de domnul profesor dr. Constantin Corneanu. La ora 14.00 am fost prezenți  cu toții la Piața Victoriei. De acolo, o coloană uriașă a pornit Marșul Re-Unirii României cu Basarabia pe Calea Victoriei. Marșul s-a încheiat la ora 17.00 și s-a oprit în mod simbolic la Palatul Parlamentului. Opt mii  de  inimi au bătut la unison și au scandat lozinci unioniste la acest miting. A fost un demers prin care cei peste opt mii de participanți au încercat să lanseze un apel atât către societatea civilă dar mai ales către clasa politică românească „adormită și pierdută în preocupări egoiste și meschine”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*