Ierarhia luminii în viziunea lui Constantin Severin

Cu ocazia lansării la Bucureşti a primului album de artă al artistului plastic sucevean Constantin Severin, „Elite Art Gallery” este primitoarea gazdă a provocatoarei și ineditei expoziții de pictură „Ierarhiei luminii”, cuprinzând 18 tablouri în ulei pe pânză dar şi o instalaţie pictură bifrons, generic intitulată „Ianus”.

Artistul este membru al „Asociaţiei European Artists” din Germania şi membru fondator al grupului „3rd Paradigm International Artists” și așa cum consemna Maria Ana Tupan el „este un artist care în loc să anuleze materia prin negaţia absolută a luminii, ca în seria de tablouri negru pe negru ale lui Rauschenberg, pune realitatea între paranteze, îngăduind în lucrările sale doar arhetipurile subconştientului colectiv revelate în mituri şi artefacte”.

Picturile sale sunt expresii mai ales în galben şi roşu, da și alte tușe, unice şi extrem de căutate pe piaţa de artă, în lucrările sale conturându-se imaginea arhetipurilor subconştientului colectiv relevată prin mituri şi artefacte. Artistul trece dincolo de „orizontalitatea” luminii, construind o ierarhie care poartă spectatorul între „greul” pământului şi „transparenţa” celestă. Astfel, lucrările lui pot fi descrise ca naraţiuni ale unei operaţiuni eidetice, ierarhizând spaţiul reprezentării între marginal şi central, importanţa formei fiind astfel evidenţiată de resemantizarea lor prin poziţionare.

De remarcat că pictorul a activat și ca jurnalist, între 1991-2004, la România liberă, Flacăra, Monitorul de Suceava și Obiectiv-Vocea Sucevei, colaborând și cu posturile de radio BBC și Europa Liberă, între 1992-1996. Artist vizual, membru al grupului European Artists e.V, Velbert, Germania, dar și scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Constantin Severin a teoretizat un nou concept în arta contemporană, în speță, expresionismul arhetipal, dar și în filosofia culturii, în speță, post-literatura.

Are lucrări în muzee și colectii particulare din România, Germania, Anglia, Finlanda, SUA, Norvegia, Italia, Elveția și Ucraina, iar reviste din țară (Vatra și Bucovina literară), dar și din străinătate (Empireuma și Cuadernos del Ateneo – Spania), au ilustrat adesea numerele publicate cu lucrările sale. Pictorul se numără și printre cei 18 artiști plastici din România, Ucraina, Moldova, Georgia și Letonia desemnați Ambasadori UNESCO ai eurointegrarii prin arta, selectați în cadrul campusului internațional Eurointegrare prin Artă, de la Chișinău, campus organizat de „Asociația ARS DOR” cu sprijinul „Fondului Internațional pentru Promovarea Culturii-UNESCO Paris”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*