Hungarita acută NU este doar o boală de sezon… electoral

MOD DE MANIFESTARE:

Stări de hiperexcitabilitate, lipsă de logică (istorică), idei fixe și obsesiv-compulsive, dedublare, halucinații și delir sistematic de grandoare, alternând cu cel de persecuție, pe fond de incoerență verbală cu limbaj prețios, cei afectați repetând obsedant cuvântul ”autonomie pe criterii etnice” într-un pretins limbaj european.

DE  REȚINUT  ÎN  MOD  DEOSEBIT:

Cei atinși de ”morbus hungaricus” pot dezvolta un comportament faptic oarecum asemănător vulpii afectate de turbare, pozând totdeauna în victime, niciodată în agresori. Formele grave pot fi generatoare ale unor acte de violență extremă (a se vedea spre exemplu, cazul galeriei de la meciul România-Ungaria).

ZONE / REGIUNI / ȚĂRI UNDE SE MANIFESTĂ CU PREDILECȚIE:

Voivodina, Transilvania, Slovacia și relativ sporadic în Ucraina subcarpatică.

INDICAȚII  TERAPEUTICE:

Întrucât boala este contagioasă, bolnavul/bolnavii trebuie izolat de colectivitate. Manifestările ușoare nu necesită tratament, ci doar lecții de istorie a României și a Europei foarte bine documentate și argumentate, administrate timp îndelungat. Formele acute, cu manifestări grave și deseori imprevizibile, necesită însă tratament de urgență și de lungă durată, altfel există riscul de cronicizare și contagiune a unor colectivități paupere și precar școlarizate.

TRATAMENT:

Un timp, bolnavilor li s-au administrat cu rezultate foarte bune, medicamente din gama Trianon-1920 și Paris-1946. Întrucât s-a dovedit că bolnavii au dezvoltat o rezistență din ce în ce mai crescută la aceste medicamente refuzând cel mai ades tratamentul, în prezent se poate administra cu succes imediat Constituția României-2003, combinată cu doza adecvată din Cod Penal-parte specială. S-a constat însă că lipsesc din ce în ce mai mult ”medicii” capabili să pună diagnosticul corect și să administreze acest tratament la timp.

Din păcate, formele extreme care nu răspund la tratamentul clasic, se pot trata doar în spitalele de psihiatrie, cu camășa de forță și electroșocuri. Este indicat ca ”medicii” care se ocupă de boala numită hungarită, să cunoască și cazuistica unor astfel de manifestări, dar mai ales tratamentul administrat cu succes de colegii din Slovacia și Serbia.

Schimburile de experiență și simpozioanele științifice pe această temă sunt binevenite.

ALEX  ȚENESCU,

„medic” specialist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*