Pentru Ana Bulai, dementul Csibi Barna egal eleva Sabina Elena

Am urmărit recent o dezbatere în cadrul emisiunii „Esențial” cu Alina Petrescu de la Antena 3, tema fiind tabăra extremiștilor maghiari de la Joseni, finanțată din fonduri publice de către CJ Harghita și Primăria Joseni. În studio invitată psihologul Ana Bulai. La telefon primarul din Joseni. Întrebat de finanțarea din fonduri publice a unor acțiuni extremiste și ostile României primarul încerca s-o dreagă, vorbind despre cum vrea el să promoveze zona aducând turiști și despre cum nu știa el despre ce anume este tabăra ce se organizează la el în comună și pe care el o finanțează din fonduri publice. Ana Bulai comentează. Opinează că ea chiar îl crede pe primar că a fost păcălit de extremiști să finanțeze tabăra lor și că ea chiar îl crede pe primar când zice că vrea să promoveze zona turistic cu acestă tabără a extremiștilor maghiari.

Din păcate Bulai nu s-a oprit aici. Și-a amintit Ana Bulai de Csibi Barna care, într-un gest simbolic, l-a spânzurat le Avram Iancu în centrul municipiului Miercurea Ciuc. Apoi, și-a mai amintit Ana Bulai de un alt gest provocator, de data asta al românilor, amintind de gestul elevei Sabina Elena care a îndrăznit să se ducă la școală cu o bentiță tricoloră în 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni. Pentru Ana Bulai, gestul dementului anti-Semit Csibi Barna de a-l spânzura în mod simbolic pe Avram Iancu este identic cu cel al Sabinei de a se duce cu bentița tricoloră la școală.

Evident, oricine are dreptul la o opinie. Așa cum Ana Bulai are dreptul să abereze într-un mod insalubru, am și eu dreptul să-i atrag atenția că are serios alterată busola morală. Să-l compari pe Csibi Barna cu Sabina Elena mi se pare un semn evident al morbidității mintale. Dacă Sabina Elena ar fi apărut cu bentița tricoloră  la o școală în București, Vaslui sau Slatina, sunt convins că nu ar fi observat nimeni, nici măcar Ana Bulai. Dar pentru că a venit cu bentița tricoloră la o școală în Covasna atunci gestul ei e provocator.

Da, pot fi de acord că gestul Sabinei Elena a fost provocator. A fost provocator pentru șovini, pentru extremiști, pentru revizioniști, pentru neo-fasciști și neo-naziști, pentru intelectualii de mucava și pentru intelectualii frustrați cu atitudine de slugă.

Un răspuns la “Pentru Ana Bulai, dementul Csibi Barna egal eleva Sabina Elena”

  1. dinu spune:

    Ana Bulai este de fapt sociolog. Desi psihologia si sociologia sunt stiinte umaniste, prima studiaza psihicul uman, iar cealalta societatile umane.
    … cred ca s-a referit la amploarea semnificatiei (valoarea fiind aceeasi in ambele cazuri, fiind vorba de gesturi la fel de provocatoare) si a unor reactii emotionale ce pot fi generate intr-o societate de astfel de gesturi incarcate de atat simbolism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*