Citiți și vă cruciți! Revista presei maghiare

Semjen: susţinem Pământul Secuiesc

Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei, a declarat postului Kossuth Radio că secuii şi maghiarii nu au cerut niciodată ceva care să nu fie general valabil în cadrul Uniunii Europene. Drapelul secuiesc este arborat deasupra celei mai importante porţi a Parlamentului. Semjen Zsolt a accentuat în emisiunea postului Kossuth radio, emisiune intitulată Fără frontiere: este important ca cei care trăiesc pe Pământul Secuiesc să ştie acest lucru atunci când sunt persecutaţi pe propriul lor pământ natal deoarece îşi susţin simbolurile. Naţiunea maghiară este formată din trei părţi: din ungurii din ţara-mamă, din maghiarii din Bazinul Carpatic şi din maghiarii care trăiesc în diasporă. Cele trei părţi formează o singură naţiune şi naţiunea este periclitată în cazul dispariţiei vreunei părţi de naţiune. Tocmai din această cauză fiecare parte de naţiune trebuie să simtă că este susţinută de statul ungar – a explicat vicepremierul.

Unitatea secuilor reprezintă o valoare istorică, culturală, indiferent de modul în care se doreşte fărâmiţarea Pământului Secuiesc, din punct de vedere administrativ. Indiferent de modul în care se încearcă fărâmiţarea acestuia, Pământul Secuiesc este o realitate, iar dăinuirea noastră este facilitată de ideea apartenenţei la un loc a maghiarilor în bloc – a formulat Semjen. El a mai accentuat: guvernul susţine Pământul Secuiesc. Acordă orice fel de sprijin secuilor, ca aceştia fructificându-şi libertatea şi drepturile cetăţeneşti, să trăiască împreună dacă doresc acest lucru şi să nu fie forţaţi să facă parte dintr-un judeţ administrativ uriaş, unde majoritatea să se transforme în minoritate, iar drepturile lor legate de identitate cu greu să poată fi validate. Semjen Zsolt a numit deosebit de importantă unificarea naţiunii din punct de vedere juridic, pentru ca maghiarii din orice colţ al lumii să poată primi cetăţenia. Adevărata forţă o reprezintă limitarea asimilării prin intermediul acordării cetăţeniei: paşaport şi drept de vot – a declarat vicepremierul.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6943 din 17.07.2013

Pământul Secuiesc este unitar şi indivizibil

Pământul Secuiesc este o regiune unitară şi indivizibilă – a subliniat Nemeth Zsolt, secretar de stat parlamentar în Ministerul ungar de Externe, în localitatea Leordeni din judeţul Mureş, unde a inaugurat ieri, împreună cu primarul localităţii, poarta secuiască ce simbolizează intrarea dinspre Valea Nirajului pe Pământul Secuiesc. La intrarea dinspre vest în localitatea situată de-a lungul drumului ce leagă Clujul de Braşov, poarta sculptată a fost amplasată cu ocazia zilelor satului. Poate că noua concepţie vizând organizarea administrativă nu prevede deocamdată acest lucru, însă indiferent de aceasta Pământul Secuiesc este o regiune unitară şi indivizibilă. Si va veni vremea în care la trasarea liniilor de împărţire administrativă va fi recunoscut şi acest lucru – a afirmat secretarul de stat. Acesta a subliniat: poarta din Leordeni simbolizează atât poarta Pământului Secuiesc, cât şi cea a comunităţii naţionale maghiare sau a viitorului. Nemeth Zsolt a precizat: poarta şi desparte, dar şi leagă tot ceea ce există dincolo de ea şi în afara ei. Poarta semnalează: Pământul Secuiesc şi maghiarimea manifestă în general deschidere pentru un dialog cu mediul extern, însă pretind respectul pe care-l manifestă faţă de ceilalţi – a spus secretarul de stat. Nemeth Zsolt a amintit de faptul că străbunicul său a fost preotul bisericii reformate din Leordeni. Le-a solicitat sătenilor să fie paznicii devotaţi ai porţii – şi prin aceasta, ai Pământului Secuiesc, ai maghiarimii şi ai viitorului – inaugurate la hotarul localităţii. La festivitate a fost prezent şi Borbely Laszlo, deputat din zona Nirajului, vicepreşedintele politic al UDMR, care a subliniat: secuimea este parte integrantă a naţiunii maghiare şi are dreptul la unitatea administrativă independentă. Borbely a precizat: reprezentanţa comunităţii trebuie să fie prezentă în cadrul administraţiilor locale, la Bucureşti, dar şi în Parlamentul European, ca să-i valideze drepturile. Cu ocazia inaugurării porţii secuieşti, Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, i-a dăruit un drapel secuiesc primarului din Leordeni.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6947 din 22.07.2013, autor Mozes Laszlo

Şi cei din Partium gândesc în spiritul autonomiei

A fost înfiinţat Consiliul Autonomiei din Partium, organismul Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, care se ocupă de autonomie – a comunicat ieri serviciul de presă al CNMT. Potrivit comunicatului, şedinţa de constituire a organismului a avut loc vineri, la primăria din Oradea, cu participarea reprezentanţilor organizaţiilor judeţene CNMT din Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, ai reprezentanţilor bisericilor istorice. Toro T. Tibor, preşedintele PPMT, a participat în calitate de observator. În zona Partium, în zona de frontieră, trăiesc aproximativ 400.000 de maghiari. Considerăm că autonomia teritorială reprezintă o soluţie şi pentru ei, nu numai pentru Pământul Secuiesc – a declarat Csomortanyi Istvan, preşedintele Consiliului Autonomiei din Partium (PAT). După cum a declarat, PAT consideră că printre sarcinile sale se numără elaborarea unor materiale profesionale legate de ideea autonomiei zonei Partium, elaborarea unor proiecte de lege necesare şi organizarea unor manifestări şi evenimente tematice. După cum a mai declarat, conştiinţa identitară de pe Pământul Secuiesc este mult mai puternică decât în zona Partium şi tocmai din această cauză, PAT ar dori ca în următoarele 6 luni să poată clarifica acele graniţe teritoriale pentru care vor fi valabile propunerile sale privind autonomia.

Aşa cum în cazul Pământului Secuiesc au fost elaborate simboluri, care au fost la vremea respectivă adoptate de CNS, considerăm că ar fi foarte util ca şi zona Partium să aibă propriile sale simboluri, în vederea urnirii din loc a cauzei autonomiei – a declarat Csomortanyi Istvan. El a mai declarat că proiectele PAT privind autonomia seamănă cel mai mult cu modelul tirolez. Regiunea tiroleză este şi ea bilingvă. O soluţie asemănătoare poate fi aplicată şi în cazul Partium – a explicat preşedintele PAT.

El a arătat că anul autonomiei, anunţat de CNMT şi de PPMT, are legătură cu faptul că această iniţiativă capătă formă începând din anul 2008, iar în momentul de faţă a căpătat o formă organizaţională. Vedem ce se întâmplă în contextul reorganizării regionale. Acesta este punctul în care nu se mai poate tăcea. Acest lucru este deosebit de important în Partium, deoarece aici s-a vorbit mai puţin despre autodeterminare, deşi aceasta are aceeaşi legitimitate ca şi pe Pământul Secuiesc – a declarat pentru agenţia MTI Csomortanyi Istvan, preşedintele PAT.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr.6947 din 22.07.2013

A XXIV-a ediţie a Universităţii Libere de Vară şi Taberei Studenţeşti de la Ultimatum în vederea îndepărtării drapelelor ilegale

Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, le-a trimis ieri o circulară primarilor, în care le cere ca în decurs de trei zile să îndepărteze de pe primării toate drapelele ilegale. Prefectul a invocat în circulară o sentinţă judecătorească pronunţată recent, care în opinia sa prevede clar normele referitoare la utilizarea drapelelor. Dat fiind faptul că hotărârea judecătorească anulează posibilitatea unei eventuale interpretări greşite a prevederilor legale referitoare la arborarea drapelelor altor state şi în scopul prevenirii încărcării bugetelor locale prin aplicarea unor sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor legale, solicităm ca în decurs de trei zile de la preluarea acestei circulare, să fie îndepărtate de pe primării drapelele care nu corespund prevederilor legale – se menţionează în scrisoarea prefectului.

Intre timp, tribunalul a respins recursul primăriei din Mădăraş în cazul amenzii de 4.000 de lei aplicate în luna februarie din cauza arborării drapelului ungar cu stemă, valoarea amenzii fiind redusă la 2.500 de lei. Biro Laszlo, primarul din Mădăraş, a invocat anterior faptul că legea se referă la drapelul altor state. Drapelul oficial al Ungariei este drapelul roşu-alb-verde fără stemă şi tocmai din această cauză, potrivit interpretării sale, arborarea drapelului cu stemă nu contravine legii.

Raduly Robert, primarul oraşului Miercurea Ciuc, a declarat ieri că a purtat o consfătuire cu mai mulţi primari din zona Ciuc. Când a primit circulara, l-a contactat imediat telefonic pe prefect să îl întrebe dacă somaţia se referă la drapelul secuiesc. Mi s-a spus că nu. Nu trebuie să se intre în panică în problema drapelului secuiesc. Nici nu se pune problema să nu rămână pe primărie – a declarat Raduly Robert. El a mai menţionat că sentinţa judecătorească adoptată în cazul drapelului ungar cu stemă nu este definitivă.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6948 din 23.07.2013

Tusvanyos este din nou centrul lumii

Sunt prezenţi aici toţi cei pentru care este importantă politica naţională – a declarat în cadrul festivităţii de deschidere a celei de-a 24-a ediţii a Universităţii Libere, Toro T. Tibor, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Nemeth Zsolt a evidenţiat: pentru Ungaria, politica de vecinătate şi politica naţională au strânsă legătură una cu alta, iar guvernul ungar sprijină toate cauzele importante pentru maghiarii din Transilvania. Participanţii la tabăra de la Tuşnad Băi au sosit în masă în ziua de marţi. Până seara au fost amplasate peste 150 de corturi, iar primele concerte au fost urmărite de cel puţin 8.000 de persoane.

150 de persoane au muncit pentru desfăşurarea fără probleme a manifestării, au fost implicaţi o serie de voluntari, sunt invitaţi 350 de conferenţiari. Caietul de program are 56 de pagini. Pentru prima oară a fost deschis Cortul Cseh Tamas, iar prezenţa Fondului de Gestiune şi de Suport Servicii Media -MTVA- reprezintă o premieră – a declarat Tarnok Maria, reprezentanta Fundaţiei Pro Minoritate.

Primarul din Tuşnad Băi, Albert Tibor, a vorbit despre schimbările survenite în Tuşnad: a fost realizată singura baie termală de pe Pământul Secuiesc. Urmează să fie dată în funcţiune, însă executantul tergiversează darea în funcţiune din cauza lipsei de fonduri. Sandor Krisztina, preşedintele executiv al CNMT, a spus că Tusvanyos este cel mai important eveniment al verii. Acesta este locul în care adepţii autonomiei îşi pot exprima opinia.

Anul trecut s-a putut pune punct unei dezbateri de geopolitică. Am demonstrat că Tusvanyos este centrul lumii iar în acest an vom ataca problema timpului -a declarat Toro T. Tibor. Au invitat pe toţi cei pentru care politica naţională este importantă. Aici sunt prezenţi cei care consideră că Tusvanyos este locul în care putem găsi soluţii în privinţa realizării proiectelor noastre – a formulat preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Nemeth Zsolt, secretar de stat parlamentar în cadrul ministerului ungar al afacerilor externe, a vorbit despre patru etape în timp: etapa Tusvanyos, etapa europeană, etapa Europei Centrale şi etapa ungară. Etapa europeană se referă la criză. Nu se ştie cât va dura aceasta, însă trebuie să gândim pe termen lung. Trebuie să revenim la valorile de bază ale Uniunii Europene – a declarat el. Etapa Europei Centrale se referă la interdependenţă. In aproape toate statele vecine au avut loc alegeri, însă împreună cu noile guverne s-au putut crea condiţiile unei convieţuiri paşnice. Trebuie să recunoaştem că edificarea central-europeană şi colaborarea economică reprezintă interesul nostru comun – a declarat Nemeth Zsolt. Pentru Ungaria, politica de vecinătate şi politica naţional au strânsă legătură una cu alta. Reconcilierea dintre popoarele din Europa Centrală nu este posibilă fără asigurarea drepturilor minoritare. El a accentuat: MOGYE, cazul Pământului Secuiesc sau cazul drapelului secuiesc sunt o problemă cu caracter de stat de drept. Guvernul ungar sprijină aceste probleme, inclusiv prin instrumentele diplomaţiei.

După deschiderea taberei a avut loc inaugurarea labirintului autonomiei, unul din cele mai interesante puncte din acest an ale manifestării Tusvanyos. Acest labirint prezintă prin mijloace infografice că şansa Transilvaniei, a Pământului Secuiesc este autonomia.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr.6950 din 25.07.2013, autor Farkas Reka

Bucureştiul este principalul separatist

Simbolurile noastre naţionale, de care suntem mândri – este titlul dezbaterii care a avut loc ieri, la Tusvanyos, în Cortul Kos Karoly. Pornind de la simboluri şi de la problemele actuale legate de regionalizare , dezbaterea moderată de Szasz Peter, vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PPMT, a gravitat mai degrabă spre tema autonomiei. Tarlos Istvan, primarul Budapestei, a vorbit de la simbolurile naţionale maghiare la drapel, stemă, Imn, Psalm. El a amintit de Budapesta ca de capitala naţiunii maghiare şi a identificat-o drept simbol al solidarităţii. Lucian Mândruţă, care se află în străinătate, a transmis în mesajul său video că atât maghiarilor cât şi românilor le este caracteristică lipsa de încredere şi a propus ca simbol comun, simbolul nevăzătorilor – un baston alb.

Sabin Gherman, publicist, a amintit că este într-adevăr nevoie de regionalizare, însă aceasta trebuie realizată prin definirea regiunilor istorice, cum ar fi Transilvania, Banat, Dobrogea şi regiunile cu statut special. Există trei posibilităţi în România: Delta Dunării, Pământul Secuiesc şi Valea Jiului. Virgil Niţulescu, istoric, directorul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti, consideră că cele mai importante lucruri sunt valorile civice. In opinia sa, ar trebui desfiinţată lipsa de încredere dintre România şi Ungaria. Santa Imre, preşedintele filialei CNMT scaunul Sepsi, a declarat că simbolurile naţionale sunt instrumentele exprimării apartenenţei la naţiune. Drapelul secuiesc utilizat acum are doar un trecut de câţiva ani. El a enumerat câteva cuvinte-cheie, cum ar fi toleranţa, respectul reciproc faţă de simbolurile noastre, asumarea solidarităţii, un exemplu în acest sens fiind atitudinea lui Lucian Mândruţă. Promovarea drapelului secuiesc în Ungaria i-a făcut cauzei autonomiei un serviciu mai mare decât i-ar fi făcut zece conferinţe la un loc – a declarat el. Un alt cuvânt-cheie este convieţuirea. El a aderat la ideea exprimată de Sabin Gherman, şi anume că trebuie să găsim conştiinţa identitară comună din Transilvania, iar astfel va exista şi simbolul comun.

După cuvântări, Sabin Gherman a declarat: autonomia este în favoarea tuturor, atât în favoarea celor din Vaslui cât şi în favoarea secuilor. Bucureştiul este centralizatorul separatismului românesc – a declarat el. România acceptă ca o parte din suveranităţi să-i fie cedate Bruxelles-ului, dar nicicum nu doreşte să facă unele compromisuri în privinţa propriilor cetăţeni – a declarat el. In această ţară, cel mai mare separatist este Bucureştiul, care ne absoarbe fondurile. Ar trebui desfiinţată norma juridică prin care marile firme sunt obligate să plătească impozitele în capitală. Statul român este ca o prostituată, pe care trebuie să o plăteşti înainte – a formulat el.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr.6950 din 25.07.2013, autor Szekeres Attila

Secuimea nu este o minoritate

Nu se poate sublinia suficient de mult faptul că secuii nu formează o minoritate pe propriul lor pământ natal. Dat fiind faptul că în actualul sistem european al statelor naţionale şi în starea haotică a democraţiei civice, viaţa – fortificată juridic de jur împrejur aşa cum trebuie – poate fi trăită mai degrabă în condiţii majoritare, este de înţeles faptul că fiecare grup etnic aspiră la un statut regional separat, care să ofere garanţii juridice adevărate, în cazul nostru acest lucru putând fi realizat prin intermediul autonomiei teritoriale.

Putem invoca exemplul european şi putem invoca multe alte exemple. Nu este nevoie de nici un truc de magie. Grupul etnic îşi apără teritoriul de o mie de ani. Acest grup reprezintă până în momentul de faţă 4/5 din totalul locuitorilor şi, ca urmare, este nevoie numai de recunoaşterea aceste realităţi demografice şi de alinierea la aceasta a structurii administrative. Nu este nevoie de mutarea unor mase mai mici sau mai mari de oameni. Nu alungăm pe nimeni din căminele lor, nu se va schimba apartenenţa etnică a nimănui şi nimeni nu va suferi absolut nimic. Nu cerem altceva decât recunoaşterea acestei stări demografice şi consfinţirea administrativă a acesteia. Prin intermediul schimbării, nici grupul etnic românesc, mai mic din punct de vedere numeric, nu ar ajunge într-o situaţia minoritară. Dat fiind faptul că Pământul Secuiesc va rămâne în România, naţiunea sa şi-ar putea susţine fără nici o problemă propriile sale instituţii şi drepturi, s-ar putea bucura de siguranţa distribuirii echitabile a fondurilor. Reforma nu ar fi deloc dezavantajoasă.

Proiectele de regionalizare anunţate acum de guvern s-ar putea transforma în cel mai mare atentat administrativ comis împotriva statutului juridic al acestui grup etnic. Prin faptul că sistemul administrativ din Ungaria istorică nu a desfiinţat continuitatea istoriei secuieşti de o mie de ani, deşi acesta a fost inclus în noul sistem administrativ, separarea administrativă a secuilor a traversat cu bine aceşti paşi ai procesului de modernizare. Pământul Secuiesc şi-a putut păstra teritoriile chiar şi în perioada comunismului.

Atâta timp cât democraţia civică poate oferi egalitatea în drepturi în condiţii majoritare şi atâta timp cât aceste grupuri etnice sunt împinse în situaţii dezavantajoase, în zadar speră elita politică românească la faptul că secuii vor înghiţi momeala şi se vor obişnui cu acest atentat privativ de drepturi.

În momentul de faţă, maghiarimea din Transilvania nu are un interes mai mare decât acela de a susţine consolidarea acestei ţări-mamă interioare.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6950 din 25.07.2013, autor B. Kovacs Andras

Consiliul pentru Combaterea Discriminării avertizează

Consiliul pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a avertizat Academia Română de Ştiinţe din cauza a două studii care conţin constatări jignitoare la adresa maghiarilor. Unul din studii analizează legea învăţământului, intrată în vigoare în anul 2011, iar celălalt abordează situaţia românilor din judeţele Covasna şi Harghita. Ambele studii au fost publicate de Centrul European de Studii pe Probleme Etnice – care funcţionează sub egida Academiei Române de Ştiinţe – în 2010, respectiv 2012, sub conducerea de specialitate a lui Radu Baltasiu, directorul centrului.

Cercetătorul Cristian Gojinescu a sesizat consiliul pentru combaterea discriminării, deoarece în opinia sa, terminologia folosită în studii nu corespunde normelor ştiinţifice şi lezează drepturile minorităţilor naţionale, cum este, de exemplu, dreptul la utilizarea limbii materne. Consiliul a obiectat, între altele, constatările potrivit cărora elitele maghiare din România încearcă să influenţeze şi să organizeze procesele demografice în interesul reproducerii etnicilor maghiari, respectiv femeile maghiare, care trăiesc în căsătorii mixtă, nasc copii români, care beneficiază de atenţie deosebită. Potrivit CNCD, aceste constatări pot fi calificate drept discriminări negative. Consiliul a sfătuit institutul să nu folosească în studiile sale constatări care lezează demnitatea maghiarilor.

Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române de Ştiinţe, a precizat: cele două lucrări nu fac parte din documentele oficiale ale academiei, toate instituţiile aparţinătoare academiei răspund pentru faptele lor.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6950 din 25.07.2013

Demarează înregistrarea electoratului format din cetăţeni ungari din afara graniţelor

La 1 august va demara acţiunea de înregistrare a electoratului din străinătate prin corespondenţă, iar de la 1 noiembrie va demara înregistrarea online – a declarat ieri, la Tuşnad Băi, Palffy Ilona, şefa Biroului Electoral Naţional (NVI) din Ungaria. Conducătoarea biroului a declarat că până acum au expediat 233.000 de scrisori de informare pentru cei care au dobândit cetăţenia ungară. Petru înregistrare este necesară completarea formularului şi retrimiterea plicului la NVI. Înregistrările se fac până în a 15-a zi a lunii anterioare alegerilor.

Parlamentarul Hidvegi Balazs (Fidesz) a declarat că numărul cererilor pentru obţinerea cetăţeniei ungare se apropie de 500.000, din care 300.000 sunt din România.

Szekely Istvan Gergo, politolog la Institutului Naţional pentru Cercetarea Minorităţilor, din România, a subliniat că în România a dispărut practic atitudinea de respingere faţă de cetăţenie, iar azi, 95% din populaţie este de acord cu răspândirea ei. Referindu-se la faptul că lista electoratului străin nu va fi publică aşa cum va fi lista electoratului din Ungaria, a spus că observând măsurile care au fost luate în Slovacia, publicarea unei asemenea liste ar putea presupune un risc. In acelaşi timp, undeva, numărul alegătorilor, defalcat pe state, tot va trebui să fie public – a mai adăugat. Trebuie să decidem dacă Poşta Română va fi cea care va înmâna scrisorile – a spus Szekely – iar pe termen lung, va trebui să analizăm şi alte posibilităţi, metode de participare la vot. Un număr de 100.000 de voturi din Transilvania nu pare imposibil de obţinut.

Toro Tibor junior, politolog al Universităţii de Ştiinţe Sapientia, este de părere că alegerile vor avea o miză simbolică pentru maghiarii de peste hotare, iar acordarea dreptului de vot este în conformitate cu măsurile politicii naţionale.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6952 din 27.07.2013, autor Demeter Virag Katalin

Regiuni specifice – Iniţiativa a fost respinsă

Comisia Europeană a respins înregistrarea iniţiativei cetăţeneşti europene, înaintate de CNS şi partenerii săi, referitoare la regiunile care dispun de caracteristici etnice, culturale şi confesionale. In scrisoarea postată pe site-ul comisiei se menţionează că iniţiativa nu ţine de atribuţiile legislative ale organismului. Izsak Balazs, preşedintele CNS, a comunicat ieri printr-o scrisoare deschisă că vor analiza motivele respingerii iniţiativei şi vor decide în legătură cu următoarele demersuri. Ei menţin atât posibilitatea unui remediu juridic în faţa Tribunalului Uniunii Europene, cât şi alternativa modificării iniţiativei, însă în aşa fel încât să nu afecteze obiectivul fundamental al iniţiativei. Ei consideră că CE a abordat propunerea ca pe o iniţiativă în domeniul protecţiei minorităţilor, chiar dacă aceasta se referă la amplificarea coeziunii economice, sociale şi teritoriale şi ar avea ca posibil rezultat un aspect legat de protecţia minorităţilor. Ca urmare, nu este reală constatarea potrivit căreia propunerea lor nu face parte din atribuţiile legislative ale comisiei.

Ei insistă asupra cerinţei formulate în propunerea lor: Uniunea Europeană trebuie să abordeze cu atenţie acele regiuni care dispun de caracteristici naţionale, etnice, culturale, confesionale sau lingvistice, prin faptul că formează un procent majoritar al locuitorilor sau formează un procent semnificativ în calitate de minoritate europeană indigenă, creatoare a unei culturi cu rădăcini istorice. Aceasta nu poate fi folosită în nici un caz pentru slăbirea sau desfiinţarea caracteristicilor naţionale, lingvistice sau culturale ale politicii de coeziune ale Uniunii Europene – formulează preşedintele CNS. Convingerea sa este că limba şi cultura reprezintă factorii definitorii ai coeziunii economice şi teritoriale, iar Uniunea Europeană nu lasă acest lucru în afara atenţiei şi nu ar putea leza diversitatea culturală a Europei. Iniţiativa cetăţenească, adoptată în vederea egalităţii regiunilor şi menţinerii culturilor regiunilor, corespunde acestui criteriu -a evidenţiat el.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6953 din 29.07.2013

Mesajele Tusvanyos

Faptul că noi, maghiarii din Transilvania, suntem de acord cu ceva, nu înseamnă deocamdată că suntem în stare să adoptăm o poziţie comună în interesul acestui fapt – acest lucru a reieşit din seria evenimentelor Tusvanyos, desfăşurate pe parcursul mai multor zile. În ceea ce priveşte organizaţiile politice maghiare din Transilvania, din Bazinul Carpatic, nu există diferenţe semnificative de opinii în problemele fundamentale legate de politica naţională maghiară, în privinţa actualităţii aspiraţiilor autonomiste, în privinţa extinderii dublei cetăţenii, a alegerilor de anul viitor din Ungaria sau în privinţa necesităţii adoptării unei atitudini ferme şi dure împotriva aspiraţiilor de regionalizare din România. Nimeni nu pune sub semnul întrebării faptul că procedura de naturalizare este foarte importantă pentru maghiarii de peste hotare şi pentru cei din ţara-mamă. O bună parte a organizaţiilor maghiare din Bazinul Carpatic sunt de acord cu necesitatea continuării schimbării politico-naţionale, demarate în anul 2010, cu ocazia învestirii guvernului condus de Orban. Partidele maghiare din Transilvania susţin în unanimitate faptul că proiectele de regionalizare ale guvernului reprezintă un atentat împotriva maghiarilor şi trebuie să adoptăm o poziţie împotriva acestui lucru, cu toate instrumentele posibile. Organizaţiile maghiare din Transilvania nu au o propunere comună în cazul reorganizării regionale, ele nu s-au implicat nici în derularea protestelor din data de 20 iulie. Renumele ediţiei din acest an a universităţii libere a fost influenţat de boicotul udemerist, care a invocat motive mârşave. Această manifestare ar trebui reînfiinţată cu invitaţi maghiari şi români, dispuşi la mai mult dialog. Vraja Tusvanyos constă tocmai în aşezarea la aceeaşi masă a celor cu opinii diferite.

In ceea ce priveşte mesajele Tusvanyos, cel mai dureros este tocmai distanţarea de dialog, care poate fi contrabalansat de ideea că Ungaria se află în curs de consolidare, se ocupă în continuare de noi, iar în ceea ce priveşte problemele de politica naţională, nu există rupturi ireconciliabile în privinţa proiectelor conducătorilor noştri.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr.6953 din 29.07.2013, autor Farcadi Botond

Ponta l-ar sancţiona pe Tokes

Declaraţiile făcute de europarlamentarul Tokes Laszlo în cadrul celei de-a 24-a ediţii a Universităţii Libere de la Tuşnad Băi sunt nu numai insultătoare, ci şi sancţionabile – este de părere premierul Victor Ponta, care i-a mulţumit ieri, în cadrul şedinţei de guvern, ministrului de externe pentru faptul că ministerul a adoptat poziţie în legătură cu declaraţia domnului Tokes şi declaraţiile altor domni. Poate că va exista cineva care să verifice cum se pot întâmpla astfel de lucruri într-o ţară europeană care se respectă – a declarat el. Regret că nu avem un preşedinte al României care să-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi să ia poziţie atunci când sunt atacate integritatea teritorială şi independenţa statului român, astfel că vă rog pe d-stră să o faceţi – i-a spus premierul ministrului Titus Corlăţean, solicitându-i să informeze instituţiile europene ori de câte ori europarlamentarii sau alţi demnitari ai unor state fac propuneri îndreptate împotriva intereselor naţionale române şi împotriva intereselor europene.

Publicaţia cu afinităţi liberale Adevărul a publicat în ediţia sa de luni un material pe această temă. In opinia publicistului Stelian Tănase, Tokes Laszlo este un dinozaur rămas de unul singur, care vorbeşte din bârlogul său şi nu înţelege ce se întâmplă în Europa. Analistul a calificat drept deosebit de periculoasă cererea lui Tokes Laszlo, considerând că aceasta ar împinge România în situaţia Iugoslaviei anilor 1990. Mi se face pielea de găină când aud sintagma putere protectoare.

In opinia istoricului Manuel Stănescu, declaraţia europarlamentarului este gravă şi prin prisma faptului că prin ea nu numai că solicită autonomia, ci ar lega într-un anumit fel Transilvania de Ungaria. Cristian Preda, europarlamentar al Partidului Popular, a declarat: punerea unei regiuni sub protectoratul unui guvern străin este o imposibilitate politică. In opinia analistului politic Sever Voinescu, cererea legată de statutul de putere protectoare reprezintă o obrăznicie din partea unui politician căruia îi sunt caracteristice declaraţiile dure, dar lipsite de efect. Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, a calificat abordarea drept o idee primitivă. El trăieşte într-o altă perioadă, în epoca protectoratelor. Nu înţelege lumea de astăzi, construcţia europeană, valorile în care credem cu toţii. Culmea ironiei este că el (Tokes Laszlo) este nu numai europarlamentar, ci a fost şi vicepreşedinte al Parlamentului European – a declarat el.

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6955 din 31.07.2013

Biroul de presă al

Centrului European de Studii Covasna – Harghita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*